Stora Geten

Hemavan Tärnaby   Medel
Fredrik Corin
Börja med att ta Linbanan upp. Den är bara öppen på högsäsongs och helger, från och med första helgen i februari. Det går självklart att tura upp till toppen när liften är stängd, men eftersom man måste gå tillbaka också, finns det andra åk jag skulle gjort med samma insats.

I sista delen av liften, blicka åt vänster för att se insteget till åket. Där finns en tydlig kant innan det lutar på, ibland med en vinddriva. Hoppa av liften och ta vänster, ut mot nämnda kant. Den lutar tydligt västerut, skidåkarens höger, innan den bryts i en liten kulle. De går att åka ned nästan var som helst, men var försiktigt med eventuella vinddrivor, och sikta mot det öppna platta partiet efter sänkan i slutet av första branten. Här finns i princip alltid spår, och det kan krävas några staktag för att ta sig över.

Efter det platta partiet, staka vidare nedåt men håll höger, mot en nedsänkt myr. Ut på myren och upp i öppning på andra sidan. Här kan man sidsteppa eller ta skidorna på axeln. Det går att åka runt myren eller sänkan också, men det är lite svårare att hitta då, och man brukar helt enkelt inte göra det.

Staka igång igen och, börja åket med att hålla lite höger. Skogen är gles och terrängen är böljande. Fortsätt i samma riktning och det börjar luta på. Här är det lätt att bli något desorienterad, men blir det inte brantare har du åkt för långt till höger, kommer du till klippor har du åkt för långt till vänster. Ta det lite lugnt första åket, så kan du bränna på andra gången istället. Strax kommer ett litet parti med små klippor, varav de allra flesta är bara att åka rakt utför utan problem. Efter klipporna, eller den brantaste lilla biten, håll vänster längs med klippkanten. Efter en kort bit blir det platt, och man stannar på en myr. Här finns en pinne för saltsten mitt på den öppna platsen. Staka förbi den, och ut på skoterspåret till höger. Glid ner på det och rakt fram. Skoterspåret går uppför genom skogen i ca 15 höjdmeter, ta skidorna på axeln och följ det.

Spåret kommer ut ur skogen och fortsätter genom ett område med röjda hittills obebyggda tomter. Här finns lite roligs hits på sidan av skoterspåret, och efter ett tag går det ut i pisten nästan längst ner vid liften.

Startpunkt:
Toppen av Linbanan
  • Bra snö i mellandagarna. Foto: Fredrik Corin.
    Bra snö i mellandagarna
    Foto: Fredrik Corin
Lager
Skidort:Hemavan Tärnaby
Högsta punkt:833 m.ö.h.
Lägsta punkt:434 m.ö.h.
Fallhöjd:399 meter
Längd:2280 meter
Max lutning:40°
Svårighetsnivå:Medel Hur fungerar skalan?
Terräng:Skog
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Corin
Författare:
Corin

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Getviken   1 km
Baksidan   2 km
Murtsertoppen   11 km
Kobåset/RTC   13 km
Jungfruvårtan/Kobåset   15 km
Ryfjället   17 km
Praahkoetjåhke   29 km
Gemken   30 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Stora Geten.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer