Blåfjellets sydsida hela vägen runt

Sogndal Skisenter - Hodlekve   Lätt
Anders Wingqvist
Södra sidan av Blåfjellet är en klassiker i Sogndal. Denna sida av Blåfjellt kallas i folkmun för framsidan av Blåfjellet, eftersom det är de sluttningar som ligger synliga ovanför liftsystemet Hodlekve som åket är på. Turen upp gör du på cirka en timme, till en och en halv timme, beroende på kondition och tempo.

Parkera bilden vid Rindabotn, kör alltså förbi den första parkeringen nere vid Hodlekve skidcenter. Vid Rindabotn-liften kan du köpa liftkort, det finns toalett och enklare servering. Starta genom att ta Rindabotn-liften till toppen, då är du på 950 meter över havet och har utan en endaste svettdroppe laddat dig själv med 350 höjdmeters åkning tack vare liften. Från bergsstationen klistrar du på stighudar och går på höger sida om vändhjulet på ankarliften i nordvästlig riktning. Detta är som sagt en populär tur och du får vara extremt tidig om det inte ska ligga spår som du kan följa uppför. Ungefär vid 1000-metersstrecket viker du av mer västerut, ski mountainerers left as they say, och följer de bulliga och jämnt lutande ryggarna mot Kambafjellet 1220 meter över havet.

Från toppen av Kambafjellet måste du tyvärr tråckla dig ned cirka tjugo höjdmeter till svackan mot själva Blåfjellet, men ofta går spåren runt om själva toppen av Kambafjellet. Den första sluttningen från svackan mellan Kamba- och Blåfjellet lutar på lite mer än trettio grader och här får ha koll på att snön sitter som den ska, lavinprognoser för hela Norge hittar du som vanligt via www.varsom.no. Fortsätt i väst, sydvästlig riktning och njut av utsikten, vid klart väder kan du se Barnesfjorden i sydost, som är den inre delen av Sogndalsfjorden som i sin tur är en av Sognfjordens många blåsalta armar.

En lite dryg kilometer är det från Kambafjellet till själva toppen av Blåfjellet. Den västra toppen är markerad med ett röse och du är då på 1401 meters höjd. Sista biten är ganska flack. Du passerar eventuellt mellan Kambafjell och Blåfjell en del skidåkare som svidar om till åkläge, dessa ska åka Storakupa som är ett lite brantare åk. Men du stretar vidare till toppen av Blåfjell.

Åket ner är cirka 800 fallhöjdsmeter. De inledande 400 höjdmeterna åker du söderut mot Stilledalen nedanför och det är jämnbrant strax under trettiograder, cruising blir inte så mycket bättre än det här. Sista hanget ner mot Stilledalen är upp mot trettiograder. Följ ryggen ned mot Britasteinen, nedaför i dalen hakar du på längdspåret som kommer från Høhehaug och tar dig tillbaka till Hodlekve.

Startpunkt:
Toppen av liften Rindabotn, Sogndal skisenter Hodlekve.
 • Foto: Anders Wingqvist.
  Foto: Anders Wingqvist
 • Foto: Anders Wingqvist.
  Foto: Anders Wingqvist
 • Foto: Anders Wingqvist.
  Foto: Anders Wingqvist
 • Foto: Anders Wingqvist.
  Foto: Anders Wingqvist
Lager
Skidort:Sogndal Skisenter - Hodlekve
Även känd som:Blåfjellets framsida
Högsta punkt:1401 m.ö.h.
Lägsta punkt:600 m.ö.h.
Fallhöjd:801 meter
Längd:3900 meter
Max lutning:30°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen från liften: 1,5 timme
Svårighetsnivå:Lätt Hur fungerar skalan?
Terräng:Fjäll, Skog
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
AndersWingqvist
Författare:
AndersWingqvist

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Blåfjellets sydsida hela vägen runt.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer