Skidskvaller #30

Stryn har gått i konkurs för ungefär femtioelfte gången i rad, Mickael Deschenaux ska vara med i B&E Invitational och E’Dollo har blivit utnämnd till Skier of the Year. Som pricken över i:et har Niklas Eriksson funnit sin inre Miley Cyrus.


 • Kim Jong-Un
  Foto: Rodong Sinmun/EPA
  Följetongen Nordkorea + skidliftar rullar vidare. Nu finns det bildbevis på en liftåkande Kim Jong-Un.. men han ser inte ut att ha så värst kul, eller? Och trots att det ser snöfattigt ut tycker redaktionen att han borde haft lagg på fötterna.
 • Först fick Henrik Harlaut klartecken från SOK, och precis innan jul blev det även klart att Oscar Wester och Jesper Tjäder gör honom sällskap till Sochi, trots att samtliga tre grabbar hade det kämpigt i världscuptävlingarna i december. Men det är som sagt inte förrän i februari det gäller, och en chans till revansch finns redan denna veckan.
 • E’Dollo har även utnämnts till Skier of the Year av Freeskier Magazine.
  Gratulerar gratulerar!
 • Cristopher ”Hjalmar” Hjälmeby har sensationellt dålig flygplatskarma. Innan världscupen i Copper hamnade hans lagg och pjäxor på avvägar i bagagehanteringen, och nu har samma sak hänt igen. Två gånger på en månad – någon som toppar det? Och kan man ta skidor som handbagage för att slippa krånglet?
 • Andreas Fransson lämnar Haglöfs och kör numera Salomon nästan helt och hållet – det är ju som bekant redan fransoserna som förser honom med lagg. En pro-skida eller något liknande verkar förövrigt också vara på väg ut på marknaden. I samband med tillkännagivandet dök det även upp en videosnutt som effektivt sammanfattar vad Andreas brukar syssla med.

 • En skadevåg sveper över jibbvärlden. Säsongen har knappt börjat men flera stora namn har redan gjort sig illa. Pipefantomen Torin Yater-Wallace punkterade en lunga strax innan Dew Tour, Tiril Sjåstad Christiansen har dragit av ett korsband och Simon Dumont ådrog sig en hjärnskakning i Dew Tour-träningen.
 • Sedan Dynafits tech-patent gick ut har det mumlats mer och mer om konkurrenter, både från marknadens bjässar och lite mindre tillverkare. Först ut var Plum, och nu har även Fritschi och G3 fått fram varianter av de avskalade konstruktionerna. Bjässarna Salomon och Marker verkar också ha saker på gång även om det ligger längre fram i tiden..

 • Niklas Borg.
  Foto: Anna Öhlund
  Lineupen till B&E Invitational har fått tillskott i form av JF Houle, Corey Vanular, Oscar Harlaut och ingen mindre än mannen som gav E’Dollo hans smeknamn – Mickael Deschenaux. Tungt.
 • Fat-Ypus har hookat upp stilmaskinen Niklas Borg med lagg. Niklas kom förövrigt nia på NM i våras – återstå att se om han klättrar vidare i rankingen nästa gång.
 • Pridefestival i fjällen? Brukar inte det vara en sommarföreteelse? Jepp, men 24-27 april är det dags för första upplagan av Hemavan Winter Pride.
 • Någon gång under januari kommer H&M lansera en utökad sportkollektion. Är det då vi kommer få se vilka kläder Slopestylelandslaget kommer köra med i Sochi också? Som bekant är det ju H&M som står för kläder till de aktiva under spelen.
 • Ansvarig för designen av sportkläderna på H&M är förresten tidigare Four Elements-grundaren Jonas Blom, som via arbete på bland annat Tierra och Fjällräven tagit sig vidare till storebror och sedan en tid tillbaka huserar på H&M.

 • Stryn.
  Foto: Stryn summerski
  Stryn är återigen konkurshotat. Men trots de ekonomiska problemen räknar de med att reda ut stormen och öppna sista helgen i maj. En anledning till krisläget är det dåliga snöläget som rådde i somras vilket avskräckte många åkare.
 • Daniel Rönnbäck har inlett vintern med att åka runt med Jacob Wester och sedan en trip till Mustang Powdercats i Kanada. Han fotograferade Armadas katalog och enligt honom själv och Tanner Hall, som också var med på resan, så var snöförhållandena BANANAS!!!!
 • Olof ”Masken” Larsson slänger raggare ut för klippor i Alperna som aldrig förr..
 • Inte nog med att Sven Thorgren far fram som en furie i tävlingssammanhang, han gjorde även rubriker när han förklarade för arrangörerna av Fridge Vienna exakt hur onödigt han tyckte det var med nakna tjejer som bakgrund i videon där namnen på åkarna i tävlingen presenterades.
  ”..please try not to make snowboarding look like one of those redneck motor-sports (ten years back)” var avslutningen på Svens mejl. You go Sven!!

 • Kontrollstolpe vid Hummeln
  Foto: facebook.com/arelavincenter
  Den trasiga rygg som Erik Sunnerheim dragits med under några jobbiga säsonger håller så sakteliga på att bli helare och Erik hoppas kunna åka med full kraft senare i vinter.
 • Swatch har sponsrat friåkningstävlingar sedan starten av Extreme Verbier 1997, och nu har de skrivit under ett nytt treårskontrakt med Freeride World Tour, som därmed behåller sin huvudsponsor till och med 2017.
 • Forumrävar har höga tankar om varandra – åtminstone Haellgren, och ärketrollet Jibberisch som känner sig ömsesidigt ärade över att numera stå med på varandras kompislistor. Är det åka med-tråden som är bakgrund till denna vänskap måntro?
 • Åre Lavincenter har satt upp en transceivercheckpoint vid Hummelliftens bergstation. Om den funkar som den ska kommer det dyka upp kontrollstolpar även vid Kabin Berg och Fjällgårdsexpressen inom en snar framtid.
 • Har den alternativa skidåkningen blivit folklig? För ett par veckor sedan gästade Henrik Harlaut TV10 för en OS-intervju och ett par dagar senare dyker Matilda Rapaport upp i Aftonbladets Sportbladet Show. Strax innan nyår sände även SVT ett långt reportage om E’Dollo. Bra grejer!
 • Det verkar som att norske storåkaren PK Hunder lämnat Dragon till förmån för Giro?
 • När vi ändå är inne på sponsorsbyten kan det vara på sin plats att nämna att Sverre Liliequist, som vi tidigare har varit inne på, har lämnat Nordica för ett par Extrem Opinion, skidan som är utvecklad av Freerides forummedlemmar tillsammans med Åre Skidfabrik– Jag blev riktigt imponerad över vilken skida som Åre Skidfabrik och forummedlemmarna har tagit fram. Den måste ligga i absolut framkant av hur en modern friåkningsskida ska se ut i shape och rocker, säger Sverre.


  Sverre Liliequist
  Foto: Åre Skidfabrik
  Tillsammans med Åre Skidfabrik har Sverre under hösten tagit fram en specialkonstruktion av den befintliga Opinionmodellen som ska uppfylla Sverres saftiga krav. Planen är ett långsiktigt samarbete och under vintern kommer Sverre och Åre Skidfabrik att ta fram en styvare men kommersiell ”charger-version” av Opinion, signerad och designad av Sverre. Modellen kommer att bli ett alternativ till den befintliga Opinionmodellen och ingå i Extrems ordinarie sortiment från och med nästa säsong.

 • Opinion är även en av de tre grunkor som har nominerats till Sportfacks Gear of the Year. Se där!
 • 41 922 åk gjordes i VM-8:an under Skidtestarhelgen i Åre, vilket innebär att Skistar skänkte samma nummer, fast i kronor till Musikhjälpen. Bra åkt folks!
 • Ramundberget invigde sin nya stollift lagom till jul, och första åket gjordes av ingen mindre än Tomten själv.
 • Om du är intresserad av träningslära för skidåkare har det nu släppts en ny bok i ämnet som heter Funktionell anatomi och träningslära inom alpin skidåkning. Den kommer användas som kurslitteratur på SSFs, SLAOs och Friluftsfrämjandets utbildningar, och författare är naprapaten Robert Hansson.
 • Skistars statistik-app MySkistar finns nu även i en barnversion (för de under 8 år). Registreringen sköts av föräldern, och sedan är det upp till hjälmfotingarna att börja samla pins. Se upp för Jofabomberna, tio hål i nacken!!
 • Den amerikanska motsvarigheten till Andre Pops, eller möjligen Patrick Ekwall – Bob Costas – har trampat riktigt djupt i klaveret. Genom att i en teveintervju likna freeskiing vid Jackass har han lyckats förolämpa en hel rad med proffs, däribland Tom Wallisch. Hur stelt blir det i amerikanska intervjusoffor i Sochi efter detta?

 

 • Världscuptävlingarna som skulle körts i amerikanska Northstar denna veckan har flyttats till Breckenridge. Detta eftersom Breck redan har en färdig tävlingsarena sedan Dew Tour, och snön i Northstar inte räckte för att bygga allt som behövs.

 • Julien Lopez
  Foto: Alex Klun/Fischer
  Lavinfaran var extrem i många delar av alperna under jul- och nyårshelgerna, och sammanlagt uppges 12 personer ha omkommit i laviner i framförallt västra alperna, enligt Snowbrains.
 • Nine Queens breddar, eller ska vi säga brädar sig? 2014 är nämligen några av världens bästa snowboardtjejer inbjudna till snöslottet i Serfaus, som tidigare bara körts av skidåkare.
 • Justin Dorey och Rowan Cheshire vann halfpipe-WC-tävlingarna i Calgary häromdagen. Ende nordbo i tävlingen var norske Jon Anders Lindstad som slutade på en karriärsbästa sjätte plats.
 • Fischer har plockat upp tre nya åkare till sitt internationella team – Hanna Fisher, Nadia Samer och 2009 års FWT-mästare Julien Lopez.
 • Läsa tweets från Russ Henshaw under OS? Glöm det, Australiens olympiska kommitté har nämligen förbjudit sina deltagande idrottare att använda sociala medier medan spelen pågår, efter att deras simmare misskött detta under sommar-OS i London.
 • Avslutningsvis vill vi bara dela den här bilden på Niklas Eriksson som passade på att göra sin egen tolkning av en av förra årets mest uppmärksammade musikvideor när han var i Park City häromsistens.

Text: Hedda Berander, Fredrik Tacacho & Kristoffer Frenkel
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.