Få ut det mesta av skidåkning med en femåring innan man blir styrd av skollov

Anna007

Ny medlem
Få ut det mesta av skidåkning med en femåring innan man blir styrd av skollovEller så nära säsonga man kan komma med bibehållet jobb i Stockholm.

Om skidlängtan är stor? Om man har en femåring (och därtill en tonåring varannan vecka och två utflugna barn)? Om man jobbar statligt och har sju veckors semester och föräldraledighet kvar?
Åtta veckor och en weekend skidåkning har och kommer den här säsongen bjuda på.

Vi började i Vemdalen i december vid säsongsöppning. När vi körde upp fanns knappt en gnutta snö. Första eftermiddagen blev i Klövsjö som var de enda som hade öppet. Första svängarna tagna! Och till stor glädje satt plogsvängarna från förra året på femåringen så det var bara att ta vid. Himlen öppnade sig och snön vräkte ner vilket gjorde att backarna öppnade i Vemdalen så första veckan blev sådär inbäddad och vintrig som man längtar efter före jul.

Jul och nyår valde vi att stanna hemma i Stockholm av familjeskäl (hör och häpna, det finns familjemedlemmar som inte vill åka skidor över jul). Vädermässigt blev det lyckat då snömängderna lät vänta på sig.

Januari kom äntligen och det blev dags för den tidsmässigt längsta resan av alla. Fyra veckor i Åre. Lägenhet i Åre var bokat sedan knappt ett år tillbaka via Skistar. Dagarna innan fick vi ett mejl att lägenheten blivit vattenskadad och inte gick att bo i. Men heja Skistar! Efter visst pusslande hade de hittat en likvärdig lägenhet där vi kunde bo alla fyra veckor.
Var bor man bäst i Åre då? Det är en ständig fråga för oss som har barn i olika åldrar och vi själva som gärna vill ha tillgång till de lite vassare backarna. Björnen – supermysigt och barnvänligt, men långt till Åre by. Åre by – alltid lika härlig bykänsla och puls men femåringen kan lätt vara trött från gående i pjäxor redan innan man nått första liften. Sadeln då? Fin ski in och ut och härlig utsikt. Vi testade. Visade sig vara mycket bra i att fika eller göra lunchstopp hemma. Eller en lugn afterski på Kastrullen i samband med liftarnas stängning.
Och några heldagsutflykter ända bort till Rödkullen och Valles skog via lunch på Olympia blev det. Förlåt Ski inn. Nä just det, var det Svartberget? Och möjlighet för oss att köra av sig i backarna runt VM-åttan. Vägen tillbaka har en hårnål om man har med sig småbarn, Snobbrännan. Ur barnperspektiv är den brant och var ofta isig på eftermiddagarna. Men skogen intill räddade fint och ju längre veckorna gick och femåringens åkning utvecklades desto mindre brant tycktes den vara.
Och det blev faktiskt ett flertalet dagar från toppen trots att det var januari. En morgon fick vi ett riktigt kanonåk. (Bilden ovan). Snön hade vräkt ner från gårdagens eftermiddag och hela natten. Lämnade lillkillen i skidskolan 09.30 i Björnen. Ilfart upp med Björnenliften via Sadelliften, VM-tvåan, VM-åttan (tror att det var mer tidseffektivt än Hummelliften) och upp till toppen. Skråade ut och fulla av häpnad var vi först! Antagligen hade de som jagade nysnön dragit längre bort eller till baksidan. Men vi hade bara skidskoletimmarna på oss så ner här blev perfekt! Orört hela vägen ner! I strålande sol! Wow, Åre kan verkligen och även i januari!

Vi valde lågsäsongsveckorna dels för att det är billigt och dels för att det är lugnare då. Valles barnveckor möjliggjorde tre veckors skidskola. Barnpassning och lärande i ett! Kan det bli bättre. Allt beröm till Skistars duktiga och tålmodiga skidlärare. Nej, vi är inte sponsrade eller för den delen mutade av Skistar men jag kan inte säga annat än att jag är supernöjd med deras service som vi verkligen nyttjat denna vinter. Vet att en del har andra åsikter om detta jätteföretag men jag har inte annat än gott att säga.

Ett av minnena från januari i Åre var stormen Jan som skrevs upp mycket, antagligen för att vi stockholmare hade drabbats av stormen Alfrida veckorna innan. Vi hade preppat enligt alla direktiv. Vi klarade oss galant och dagen efter bjöds det på öppna liftar och fin ny snö! Skidåkningsmässigt blev det fina backar med decimeter hög snö i pisterna och orörda skogsområden i flera dagar.

Några randonnéturer både efter liftarnas stängning och för att komma upp lite till från Fjällgårdsexpressen blev det också. Och randonnémöjligheten som Skistar har på onsdagskvällar. Mer sånt!
Tonåringen och de stora barnen kom upp några helger med tåget. SJ hade dessutom haft mellandagsrea så tågbiljetterna var helt klart överkomliga i pris. Då stod såklart Broken på middagsschemat och deras Megaburger. Och bad på Holiday club. Jag hade köpt mig ett månadskort på Sats så då ingick bad. Vi kände helt enkelt att vi var tvungna att säkra upp innan med gym och bad ifall vädret inte skulle vara med oss. Det var ju trots allt januari.

Hem och jobba i tre veckor och sedan dags för sportlov. Alp-nerven behövde få sitt så det blev Champoluc. Ett stort gäng med barn i olika åldrar och skidentusiastiska vuxna som resesällskap. Aprilväder redan i februari-mars. Väldigt långt ifrån nysnö i detta annars lättillgängliga puderområde. Men varm sol, förvånandsvärt fina pister och ett härligt resesällskap gjorde veckan till en fin upplevelse. De långa backarna gjorde att femåringen fick upp farten och det som vi trodde skulle kunna vara ett problem att ta sig igenom systemet via branta backar blev inget problem. Tänk, först ropar man ”ploga, ploga, glasstrut”. Sen vänds det snabbt: ”Ploga inte! Ploga inte! Ihop med skidorna!

Nu återstår en veckas jobb och sen blir det Åre i två veckor. Helt andra kriterier på boendet på så här års. Balkong eller altan i sydvästläge! Första veckan blir det Björnen och andra Åre by. Vi hoppas såklart på några fina toppturer, härliga luncher med grillad korv efter skidskolan, och fina pister. Och alla barnen får vi upp i omgångar, rea på SJ igen som tur var.
Sen återstår en weekend i Björnrike med säsongsavslutning med Huddinge skidklubb. För vi har också fått oss snö under skidorna i Flottsbro många av de dagar vi befunnit oss på hemmaplan.

Det är en skrämmande tanke att vi går mot vår. Verkar finnas vissa som längtar till våren, men än är vi verkligen inte redo! Väderprognosen visar snö de kommande dagarna i Åre. Och i Alperna. Finns snö finns tid!

/Anna
 
Senast ändrad:

KalleBeidestam

Ny medlem
Få ut det mesta av skidåkning med en femåring innan man blir styrd av skollov
Ligger och läser och mungiporna åker upp, ut och Åreåka direkt och sen boka Alperna i eftermiddag. Bra skrivet!!
 

MrHotDog

Aktiv medlem
Få ut det mesta av skidåkning med en femåring innan man blir styrd av skollov
Imponerande och inspirerande!! Inte ens jag utan barn lyckas pussla ihop så många dagar, en japanresa och en till Italien blev mitt bidrag i år. Måste skärpa mig. :)
 
Senast ändrad:

Wangler

Aktiv medlem
Få ut det mesta av skidåkning med en femåring innan man blir styrd av skollov
Fantastiskt inlägg ?
Hög igenkänningsfaktor på många punkter.
Mvh
Skild pappa med ny partner och totalt nu 5 barn/bonus från 6 år upp till 17 och vi båda arbetar kommunalt.

Vi fick med 8dagar i sälen under jul/nyår
2 helger i Romme under mellanperiod.
2 dagar i Flottsbro
2 i hamnarby
1 vecka i Bad Gastein.

Sitter precis själv och funderar på om en påsk i sälen ska bli avslutet denna säsong.
Påsken är sen denna gång så det känns lite som en chansning. ?

Men ok.. min 6 åring vill inte..Så det är en av de stora bromsarna.
Har också accepterat att vi ibland delar på oss under ledigheter då skidor lockar mig lite mer..
 
Senast ändrad:

zingo11

Aktiv medlem
Få ut det mesta av skidåkning med en femåring innan man blir styrd av skollov
Är FB varning på storyn,s..t samma.
Tankesättet "styrd av skollov" gör mig f.n skogtokig,
Vad är problemet?
Skolan satsar resurser och personal,finns det ingen tacksamhet för detta?
Absurdum om föräldrar skall bestämma ledigt från skolan.
 
Topp