Alpe d'Huez recensioner

Skidorter i Frankrike
Vad tycker du om Alpe d'Huez?
5
4
3
2
1
alperna100
2007-08-24
Alpernas bästa ort!!! Helt klart alla kategorier!

Jag har varit i nästan alla franska skidorter och även ett stort antal i Österrike & Italien, men inget slår Alpe d'Huez! Otroligt välplanerad by och skidsystem. Alldeles perfekt storlek på skidsystemet och väldigt smidigt att ta sig runt i! Utelivet slår allt annat i Alperna! Underground är bland det vildaste jag har varit med om, kanske för att det är lite fler nederländare där. Men de gånger jag varit där har det faktiskt varit bra med svenskar också som släppt loss! Alpe d'Huez har alltid sol! Verkligen, de är galet så mycket sol där finns, men kanske blir så när det ligger så långt söderut i Frankrike. Dock skadar detta inte på något sätt åkningen. Alltid mycket snö finns där också nämligen!

Tycker det är konstigt att svenska resebolag inte lyfter fam Alpe d'Huez mer än vad de gör. De får nästan orten till att låta som en famlijeby, men det är de verkligen inte! Här är party som slår St Anton & Bad Gastein med hästlängder och svarta backar som aldrig tar slut!!!!

Men iofs, det finns också ett enormt nybörjarområde som gör det väldigt välnigt för nybörjare. Skulle jag ta med någon kompis som aldrig åkt förut till Alperna hade det blivit till Alpe d'Huez. Där finns nämligen massor med nybörjarbackar så man har riktgit kul naturupplevelse även som nybörjare!!!

Åk till Alpe d'Huez om du vill ha Alpernas bästa backar och Alpernas bästa uteliv!!!!

rollinsnow
2007-08-24
Alpe d'Huez är en ort som verkligen har utvecklats på sistone! Var där i vintras och kan inte alls hålla med om vad som har skrivits tidigare. Utelivet i Alpe d'Huez är galet! Jämfört med Chamonix & Val Thorens var det mycket vildare. Inte lika många krogar å barer med ett mycket ösigare tempo på alla ställen! Vi hade riktigt roligt när vi vare ute å gjorde stan osäker :) men det var iofs inte så många svenska som festade där, men sålänge man är redo att festa med holländare å engelskmän så är det en grym partyort!

Åkningen är också väldigt bra, mycket branta backar och lätt att hitta orört! Den långa svarta backen var ju helt underbar, kommer inte ihåg vad den hette eftersom franska ord är så svåra, hehe... Sen är det riktigt schysst att byn ligger som den gör. Vi åkte många gånger hem å kokade pasta till lunch vilket inte var några problem eftersom vi kunde åka skidor till och från hotellet...vilket man kan så gott som var man än bor...

Betyg blir helt klart 5 snöbollar utav 5!

Kegen
Kegen (Gäst)
2005-02-10
Detta blir kort och koncist eftersom det redan finns så många recensioner.

+ Mer eller mindre alla som åker hit är kass på att åka = mycket förblir orört länge

- Berget är sjukt flackt för att vara alperna = få riktigt bra åk

- Liftarna är motsvarade flacka (se ovan) dessutom är de flesta riktigt långsamma

- Riktigt många åker blades, blades gör mig både ledsen och arg

- Det mesta är solsida

Berry
2004-10-04
Var ner i Alpe d'huez vecka nio -04.
Vi var sex kompisar som åkte buss ner med nortlander vilket var ganska trassligt med bussbyten mitt i natten p.g.a stängda pass m.m.
Som redtop nämnde så sköter de inte systemet ordentligt utan allt halvvägs upp till toppen blir snabbt ordentligt puckligt, även en del av de svårare backarna från toppen var totalt sönderåkta i flera dagar innan det snöade. DEt var det som gjorde veckan värd pengarna helt klart tror att det snöade i nästan ett och ett halvt dygn i mitten av veckan när vi var där, och eftersom utelivet i alpe d'huez suger så var man inte helt slutkörd utan orkade komma upp hyffsat tidigt. La seine som är bästa och längsta backen (innan all snö blivit bortåkt) hade en halv meter lössnö och i områdena runt om kunde man åka orört puder hela förmiddagen - helt klart den bästa åkdagen i mitt liv så här långt. Partyfaktorn i Alpe d'huez är en depression så om man skall åka ner så skall man göra det med en busslast kompisar så att man kan ta över stället. Annars får man nöja sig med riktigt bra skidåkning, om det har snöat vill säga, eller om man har otur med vädret, relativt misskötta backar och mysiga hemakvällar i den klastrofobiskt trånga lägenheten.
Men eftersom jag hade en dag med "himmelskt bra" skidåkning så får alpe d'huez en fyra..

redtop_68
2004-03-09
Min recention grundar sig på vecka 10, 2004. Vi reste charter med Nortlander och flög till Grenoble. Vi som reste var 6 ganska inbitna telis/slalom/brädåkare i ålder 27-36 år med ungefär 15-20 skiddagar om året.

Vi bodde i lägenhet på Pierre & Vacances Ours Blanc. Lägenheten var i två etage för 7 personer, men det var rejält trångt redan för 6. En typisk fransk 70-tals betongbunkerlägenhet som inte var ett dugg mysig, men funkade OK.

Det hade inte snöat just nånting på tre-fyra veckor när vi kom ner så utanför pisterna var det stenhårt och att hyra guide bedömde vi inte var värt pengarna. Vi fick hålla oss i pisterna som inte var någon höjdare! Dåligt preparerat och rejält isigt på många ställen. De lite brantare svarta backarna (Balcons, Tunnel osv) var inte pistade alls.

Själva liftsystemet (http://www.alpedhuez.com/doc/doc_Plan_P.jpg) är ingen höjdare eftersom man måste åka kabiner med långa kötider på många ställen. Herpie-liften uppe vid Pic Blanc fick godkänt och lika så backarna ner från Signal de L'Homme. La Fare ner mot L'Enversin d'Oz var rolig, men det var bökigt att ta sig därifrån tillbaka i systemet.

Byn domineras av fransmän, engelsmän och danskar, vilket märks i pisterna! Mycket blåbär som man får zickzacka runt. Också gott om förbryllade fransmän som vänder sig om och pekar och skriker när det åker förbi någon på telisar.

Summering:
Ingen ort jag åker tillbaka till, eller rekomenderar till erfarna skidåkare. Kan nog vara bra om det dumpar en halvmeter snö, men vilket ställe är inte bra då?

ingrid_e
2003-11-18
recenssion utifrån vistelse mars-månad vintern 2002/2003.

reflektioner:
1 off-pisten är fantastisk, utmanande och till stora delar helt avskilt från liftsystemen, dvs man kommer otroligt nära naturen och slipper stora massor av offpist-åkare. långt efter snöfall, kan man fortfarande hitta ospårad snö! dock betyder detta också att off-pisten är relativt svårtillgänglig om man inte känner ngn som kan visa runt. ytorna man ser från liftarna är i stor utsträckning också svåra eftersom stora klippavsatser stänger många ytor. är man riktigt vass o van att ta sig fram i alpterräng, antar jag att man kan ha ledning av off-pist-guideboken som finns att köpa lokalt. för egen del, efter att ha åkt först o sen läst beskrivning av dessa nedfarter var detta definitivt inget alternativ för mig (än mindre då jag åker bräda). off-piståkningen ned genom de flera naturliga ravinerna på baksidan slutar också med hikning 15-45 minuter.

2 half-pipen har byggts på varierande platser under åren. vintern 2002/3 låg den uppe på berget i anslutning till en stollift, efter att tidigare ha legat perfekt längst ner bredvid en släplift, där bigjumpen nu låg. uppfattar pipen som mindre än officiell tävlingsstorlek och hyfsat skött. helt obefolkad när den låg i övre delen av systemet.

3 fun-parken kändes väl flack och inte så bra för seriös hoppträning. mest utformad som en boarder-cross med ett par extra hopp här o där. 1 rak rail o en båge. trysil tex tycker jag har en mkt bra park avseende träning på allt utom big jumps och boarder cross. uppfattar flackheten lik den i åres funpark – dvs ganska flack.

4 big-jumpen var uppbyggda längst ner i byn vid släplift och var grymt stora (för tävlingssyfte).

5 utelivet är ju lite mer begränsat än de största alporterna, men under högsäsong fylls ju flera after-skin & nattklubbar. om det finns ett ställe för säsongare fick jag aldrig koll på dock... säsongare verkar på det hela taget inte förekomma i samma utsträckning som i många andra stora franska alporter. på gott o på ont...

min rekommendation är att åka dit om du känner någon som kan visa dig runt lite eller du kan lägga lite pengar på guide några dagar. detta i kombination med att du har nära till la grave, serre chevalier, les deux alpes mm. liftkortssamarbete finns (om en mest som smakprov orterna emellan) - kolla deras hemsida.

Betyget nedan 4 av 5 avser skidåkningen. Ej full pott pga ngt svårttillgäng offpist.

Knut_Rygh
2003-08-01
Typisk "turistmaskin" MYE engelske charterturister. Mange nederlendere og dansker trekker og opp inntrykket (da får vi ha off-piste'n for oss selv..). Fin skikjøring - stygg by.

oo117
2003-03-03
Riktigt fin by... känns kanske mindre än vad den egentligen är... var där v8 '03.. hadde sol varje da men tyvärr så vart d inge puder pumpning, synd... på kvällarna då? då e d Underground som gäller! Överlägsen Igloo och Zoo o dom andra pubarna... ett minus är dock att Underground stänger kl.02 . MEN, om ni går dit så beställ i baren en "Strong Mother****er", en riktigt god drink, och Stark!!

Baltemannen
2002-10-14
Halloj ! Jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter om Alpe d'Huez. Jag var där -00,v2 och vi hade bra väder och mycket snö. Vi bodde i en halvfräsch men rymlig lägenhet i Hameau de l'Eclose, en bit ifrån centrum. Det kan vara lite bökigt med handling och sånt men vi hade bil så det var inget problem. Liften ut i systemet låg en kort promenad från lägenheten och åkningen var verkligen bra. Trots att det var mycket folk under veckan blev det inte speciellt upp- eller sönderåkt, så de orörda ytorna förblev orörda ganska länge. Så det finns med andra ord möjligheter för alla att njuta av mycket och bra skidåkning. Jag tycker att den bästa åkningen fanns från Signal ner mot Villard Reculas, Pic Blanc-liften ner mot L'Alpette och Montfrais samt åkningen från Signal de L'Homme. För den som älskar skidåkning kan jag verkligen rekomendera den här sydfranska pärlan.
Betyg: 4++
Mvh Marx
Leve revolutionen, skidor till folket!!!!

Nidhugg
2002-03-27
Som flera redan skrivit är själva byn kass. Vad gäller
åkningen så pisterna lika bra/dåliga som frankrike generellt,
dock med några riktigt långa, roliga backar. Off-pisten är
dock kalas, bland det bättre jag upplevt i franska alperna
(inte som La Grave precis bredvid, men vad är det???). Men
off-pist åk som Grand Sablat, Pyramid och allt från bortsidan
av Grand Rousses borgar för fantastisk skidåkning. Sen får
man inte glömma alla åken ner mot Vaujany om man har lite
flax med mängden snö. Det vanliga tipset gäller, hyr guide
och ni kommer få fantastisk skidåkning. Om ni är lite
snålare, köp guideboken.

Som sista kommentar, det finns ett skäl till varför oddsen är
stora att ni hamnar här nån/några dagar om ni tar en vecka
på Skiers Lodge i La Grave...