Baqueira Beret recensioner

Skidorter i Spanien
Vad tycker du om Baqueira Beret?
5
4
3
2
1
macson
2022-03-01
Kom precis tillbaka från en långweekend i Baqueira-Beret!

Kort och gott: Magiskt.

Vi hittade ett airbnb i Baqueira och bodde ca 200 meter från liften vilket var grymt för den som prioriterar skidåkningen. Det finns ett mindre utbud av restauranger i byn och jag kan verkligen rekommendera La Borda Lobató by Ron Barceló. För den som vill ha lite liv och rörelse efter skidåkningen så är ett alternativ är att bo i den närbelägna byn Vielha. Man tar sig enkelt med buss till backen (typ 15 min). I Vielha finns ett större utbud av restauranger och lite mer liv och rörelse. Om jag någon gång åker tillbaka så kommer jag bo där.

Systemet i Baqueira-Beret är inte enormt men tillräckligt stort för att aldrig bli tråkigt, väldigt gott om pistnära offpist eller äventyr för den som vill slänga på hudarna.

Plus:
* Många soltimmar
* Snön är bra trots soltimmarna
* Bra och roliga pister
* Enormt utbud av pistnära offpist
* Trevliga människor ( om man kan lite spanska =D )

Minus:
* Matutbudet i liftsystemet är långt ifrån grymt. Se till att boka en lunch i Beret på "El Pla de Beret".
* För mig som varit mycket i Österrike så saknar jag "hütte"-kulturen i backarna och en bra "Apres" med sång och dans.

Joj2
2022-01-04
Åkte tre dagar i Baqueira Beret över julen 2021. Mycket trevligt och vidsträckt skidsystem som dock tar en stund att nå, oavsett om man flyger till Toulouse eller Barcelona. Aran-dalen är mycket vacker. Vi bodde i huvudorten Vielha, en stad med gott om prisvärda hotell och bra restauranger. En dryg kvart i bil för att komma upp till liftsystemet, några skidbussar såg vi inte till. Uppe i Baqueira är hotellen betydligt dyrare och byn känns inte lika genuin.

Liftarna, som till största delen utgörs av moderna och snabba sittliftar, är smart placerade och möjliggör åkning på flera berg och sluttningar i de flesta väderstreck. Alltid någon pist med perfekta ljus- och snöförhållanden! God tillgång till liftnära off pist-terräng, men att pumpa puder var inte aktuellt när vi besökte orten på grund av frånvaron av nysnö. Dock syntes talrika spår efter toppturare ut i vild terräng redan i december, så det finns säkerligen stor potential för back-country-turer.

Extra plus för det stora antalet soltimmar samt den goda snötillgången. Redan i mitten av december hade det fallit närmare tre meter - sannolikt mest i Europa! Dessutom lär snön ofta vara av Klippiga Bergen-kvalitet: torr och lätt. Den var dock några veckor gammal vid vårt besök, då temperaturen dessutom låg över nollan, och kändes därför ungefär som normalt.

Pisterna var mycket välpreparerade och det var knappt något folk alls i systemet. Ingen kö eller trängsel i vare sig liftar eller på restauranger. Fallhöjden är inte lika stor som i Alperna, men eftersom terrängen inte är lika brant blir pisterna långa ändå. Jag anser att såväl skidåkningen som trivseln är ett snäpp vassare här än i relativt närbelägna Grandvalira (Andorra).

Spanska Pyrenéerna har sina pärlor, Baqueira Beret är definitivt en av dem!