Bormio recensioner

Skidorter i Italien
Vad tycker du om Bormio?
5
4
3
2
1
Anna Gunnartz
Anna Gunnartz (Gäst)
2019-09-16
Bästa nånsin, finnes inget bättre Alpint, mat och miljö.

hammarling
2016-02-12
Bormio är en ort med välpreparerade pister på välkänt italienskt vis. Det var soligt väder hela veckan och lågsäsong under mitt besök vecka 4. Snöbristen hade gjort att utanför pisterna var snön var hård och vindpressat och ibland stack gräset fram. Därför blev det ingen offpiståkning.

Bormio består av tre icke sammanbundna skidsystem. Till huvudsystemet i Bormio kommer man enbart genom att ta kabinen upp till Bormio 2000 (meter), och sedan vidare med nästa kabin eller med någon av liftarna upp till Bormio 3000 (meter). Nästan alla pisterna är blå eller röda. Den övre delen hade mindre konstsnö så därför skedde den mesta åkningen här. Områden för offpiståkning finns markerade på skidkartan. Bormio 2000 är mötesplatsen för alla aktiviteter där den stora betonglådan har en trevlig restaurang.

Santa Caterina är den näst största av Bormios skidsystem och ligger ca 30 minuters färd från Bromio. Systemet har en ägglift som via en mellanstation tar en upp till 2725 m. Det finns också en sittlift upp från orten. Den övre delen består av en nordlig sida där störtloppsbacken som användes vid World Cup 2016 ligger. En av de längre pisterna under tävlingssäsongen. En riktigt bra pist. Smal i början för att sedan bli något bredare. Den sydliga sidan utgörs av en stor vacker och orörd vidd med några pister i mellan. Här finns möjlighet till offpiståkning. Här finns den kända restaurangen Sunny Vally som med sin storled dominerar restauranglivet i systemet. En vacker byggnad i amerikansk cabinstyle med god mat.

San Colombano är tredje delen av systemet och är mindre än de övriga. Dessutom var några av lifterna avstängda där, så den delen besökte jag aldrig. En av dagarna åkte jag till grannorten Livigno för skidåkning och taxfree inköp av skidutrustning. Bormio är en gammal stad som ligger där fyra dalgångar möts. Det finns en gågata mitt i staden med många omgivande vackra äldre hus. I Bormio finns också varma källor där den mest kända är Bagni Vecchi, som har historia från romartiden.

Sammanfattningsvis är Bormio snösäkert i pisterna men inte utanför. Anpassat för enklare och medelsvår skidåkning. Ett mindre skidsystem som gör att man bör passa på att ta en dagsresa till grannen Livigno för skidåkning. Genuin trevlig italiensk känsla i det mesta med mest italienska besökare. En prisvärd ort utan större nattliv. Av Börje Hammarling

a91_msf
2014-08-25
Var där vecka 9, 2014. Kan bara instämma i föregående recensents omdöme och beskrivning. Bodde på ett litet familjeägt hotell, Meublè Della Contea, 10 minuters promenad från liftstationen. Backar med fantastisk manchester, härliga carvingytor. Utnyttjade tyvärr inte hela liftkortet - Livigno får vi upptäcka en annan gång. Vi reser tillbaka hit. Det enda jag saknade var lite italiensk höjd på maten.

Fredrik
Fredrik (Gäst)
2013-03-05
Systemet är litet vad gäller antal liftar och pister. Men det är högalpint och har stora vidder. Dessutom mycket varierande åkning i olika typer av backar. Massor av orörd lössnö precis utanför backarna eftersom ytterst få verkar åka off-pist här. Mycket bra pistat - manchesterproduktion är en italiensk paradgren. Dessutom en imponerande fallhöjd, typ 1800 meter om du åker från toppen ner till byn. Inga liftköer. Med andra ord ett mycket bättre skidområde än vad man spontant skulle tro när man ser pistkartan.

Vi sportfånar vet att man kört många alpina tävlingar i Bormio. Bl a tog Jonas Nilsson guld i VM-slalom 1985, så vi svenskar kan gå raka i ryggen.

Ett viktigt plus är också byn Bormio, eller snarare staden. Det är en gammal stad med romerska bad och smala gränder och ett torg där det hålls en härlig stadsfest på måndagskvällarna. Bormio är gammalt och slitet. Fast kalla det hellre patina, för det är en underbar stad! Historisk känsla överallt. Inte mycket turister - några ryssar men inga svenskar mer än vi. Det här är en italiensk stad med ett härligt skidområde snarare än en skidort (om ni förstår vad jag menar). Åk inte hit om du vill kröka, lyssna på usla coverband på after-ski, hitta restaurangmenyer på svenska etc. Åk hit om du vill ha en skidsemester med mycket känsla och mycket sol, i en stad med mycket själ.

Passa på att åka till Livigno över en dag. Ta buss eller sätt på snökedjor på bilen, för du måste åka avancerade serpentinvägar och passera två högt belägna pass. Mer spektakulär väg är svårt att hitta. Bara bil-/bussresan mellan Bormio och Livigno är värt varenda euro och minut. Det är inte mer än drygt 3,5 mil mellan orterna, men räkna med att resan tar mer än en timme.

För längdåkaren finns fina spår i Santa Caterina, 1730 m ö h. De spåren har bland annat använts i world cup-tävlingar. Passa på att höghöjdsträna inför Vasaloppet ;)

Jag tvekade mellan slutbetyg 4 och 5 eftersom Bormio inte är världens maffigaste skidområde precis. Men det räcker gott och väl, och allt annat i denna stad motiverar ett toppbetyg.

Robertblomquist
2010-03-23
Första familjeresan till alperna gick hit just i år. Perfekt för familjen på så sett att man alltid kommer ner på samma ställe, det är bara ett berg. Jag gillar fallhöjden och lutningen, bägge två är tillräckliga. Bormio är enligt mig fokuserat på klassisk käppåkning, man har ju haft VM 85 & 05 t ex. Alla nedfarter var hårt pistade varje morgon när jag var där. Bara välja SL eller GS och ut i backen köra hårt. Det finns fina offpist-ytor nära lift, och vad jag kunde se även lite längre repor. Tyvärr var snön inte bra för sådan åkning, och dessutom var jag rätt ensam och då blir det svårt att utforska den biten. Systemet kunde varit större, mina 4 skiddagar var nog lagom. Men man kan ju köpa liftkort som gäller hos grannsystemen, "Oga" låg fint i solen när Bormio var i skuggan, "Santa Catarina" skymtade åt andra hållet m.m. Om man kommer dit en dag: Drick det lokala vinet, smaka den berömda osten, slipa stålkanterna på racinglaggen och kör hårt.

Ps, de har t o m en egen yoghurt, "Borm-yo", finfin till frukost.

brink
2005-02-10
Bormio ligger ca 2,5 timma med bil från Bergamo flygplats och vägen dit är hyfsad.
Liftsystemet kan vid första anblicken se litet ut men räcker gott även för en längre vistelse. Välplanerade och snabba stolliftar gör åken mer än långa. Jag skulle nog beteckna åkningen som medelsvår och skulle nog inte ta med mig de minsta barnen eller nybörjaren även om snällare pister finns. Byn är modell större, känns väldigt genuin och allt man behöver finns.

OlleBolleBus
2004-03-31 (Ändrad: 2007-04-13)
Har varit där 5 vårar i rad. Även fast det har varit varmt när jag har varit där så har pisterna varit riktigt bra och vädret har varit kanon. Pisterna är långa som stryk och det tar en halv dag att ta sig ner :P
Bormio, en liten lagom stor stad som ligger i en dal där även solen tar sig ner. Ett riktigt kanon ställe även för familjer.

Øyvind Grønlie Olsen
Øyvind Grønlie Olsen (Gäst)
2008-02-25
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
En gästfrihet som jag aldrig har upplevt tidigare. Stannade på Hotel Cristallo för helgen 7: e till 11 februari. Utmärkt förhållanden i backarna, och inte för crowdy. Landskapet var hisnande. En plats som jag kommer att rekommendera till alla mina entusiastiska ski-vänner