Geto Kogen recensioner

Skidorter i Japan
Vad tycker du om Geto Kogen?
5
4
3
2
1
steglund
2020-10-08 (Ändrad: 2020-10-31)
Skidområdet är mindre än Kläppen, fallhöjden är bara 430 meter, skogen är på sina ställen ganska tät och ingen backe är brantare än normalsvart. Är det värt att åka ända till Japan för den skidåkningen? Jomenvisst, om förväntningarna är de rätta.
Geto Kogen är en av Japans absolut snörikaste skidorter. En normal vinter vräker snön ner. Snödjupet brukar varje säsong ligga bland de högsta i hela Japan.
Fördelen gentemot t ex Niseko och Hakuba är att det inte är lika stor konkurrens om lössnön. Klockan två på eftermiddagen kunde vi hitta liftnära områden som fortfarande var HELT orörda. Under helgfria vardagar finns det gott om svängrum. På helgerna kan det däremot vara ganska mycket folk, eftersom det då väller in dagsgäster som fyller parkeringen. Det finns bara drygt 100 sängplatser precis intill anläggningen, men antalet parkeringsplatser är 1800.
Inbounds är offpiståkningen begränsad till ett antal treerun-områden. När allt är öppet finns det ganska stora ytor och det brukar gå att hitta relativt ospårat en stor del av dagen. Det finns även några trevliga områden out of boundary, men där åker du helt under eget ansvar.
För turåkaren med stighudar är ytorna och fallhöjderna kanske lite begränsade, men det går att hitta en del intressant.
Lutningen på backarna är genomgående helt OK, även om det aldrig är så brant att det kittlar i magen. T o m de gröna backarna i ytterkanterna är klart anständiga, med undantag för traversen på toppen. För snowboardåkare kan skogsåkningen innehålla en del jobbiga passager förbi sänkor och över krön, men det är ändå någorlunda hanterbart.
Prisnivån ligger betydligt lägre än de stora och mer kända orterna, men det går inte heller att förvänta sig någon lyx. Boendet består huvudsakligen av en sovsal med 88 "sovkojer", men det är trevligare och mer privat än vad det låter som. Därutöver finns en handfull premium-rum i anläggningen och ett antal andra boenden på några kilometers avstånd. Nattlivet är som vanligt i Japan i princip obefintligt, utom när de någon gång då och då arrangerar ett Puki Yuki Party. Det finns ingen by, utan bara en allt-i-ett-centrumanläggning med mer fokus på funktion än charm - men ändå med en viss egen stil och personlighet. Och naturligtvis finns det ett behagligt onsen-bad med utsikt över dalen och den närliggande staden Kitakami.
Till Geto Kogen åker du framför allt för att uppleva den japanska snön. Den finns det vanligtvis gott om.


  • Sadahide Sugawara