Happo One recensioner

Skidorter i Japan
Vad tycker du om Happo One?
5
4
3
2
1
mauliin
2013-02-01
Vi var nio personer som inte kände varandra särskilt bra men som bokade in oss på Penke Panke Lodge i Happo One några veckor i januari och vi hade en helt oförglömlig resa!

Det var inte svårt att ta sig dit. Det var ganska okej att resa med Aeroflot via Moskva dit (billigt, tillräckligt bra flyg och på 14 timmar inklusive byte) och från flygplatsen valde vi att trassla lite med tåg för att inte missa den upplevelsen. Det finns tågkort som turister kan köpa som gäller fyra självvalda dagar inom en månad, och de utnyttjade vi. Fem olika tåg tog oss på sex timmar från Narita till Hakuba och där hämtade hotellet upp oss. Att det var 3 eller 4 minuters byte samtidigt som det är snöväder är inget problem i Japan, allt kommer och går i tid och konduktörerna hjälper till så gott de kan med att berätta när man ska gå av.

Penke Panke lodge var ett guldkorn, det var australienare som ägde det och de hade en lodge till, Panketo lodge som mer såg ut som ett sagoslott och låg 100 meter från det förstnämnda. Man fick bra rum med sköna sängar, frukost på morgonen (cornflakes, rostebröd och en varm tallrik som varierade varje dag), ett kök att laga mat i och hjälp och omtanke med allt som kunde behövas. I källaren fanns en onsen som är deras svar på finnarnas bastu; varmt källvatten rinner någonstans och det leds in i varje hus så att man kan bada i mineralrikt naturligt uppvärmt vatten och få musklerna att må bra efter en lång dag på skidor.

Varje dag kunde man välja att åka med på de olika turerna till bankomaten (japan handlar mycket med cash), till onsen på ett lyxigare hotell eller till mataffären. De dagar som det dumpade och man ville till en buss tidigt på morgonen för att ta sig till ett annat system frågade de runt vem som ville ha skjuts och när - superbt!

Skidåkningen var bra, det är stora berg och går som "Japans Alperna". I Happo One kunde man gå upp på en topp och sen åka ner från en av tre ryggar och komma tillbaka till Happo, eller också åka ner mot 47 som är grannsystemet. Stora berg med stora möjligheter!

Cortina var där vi trivdes bäst. Oslagbart billigast. Man köpte dagskort överallt för annat lönade sig knappt, och från hotellet fick vi kuponger till Cortina där lunch och onsenbad på lyxhotellet ingick för en nätt peng. I Cortina kommer det dubbelt så mycket snö som i resten av Hakuba och det är tillåtet att åka precis var man vill (annars är offpiståkning helt förbjudet). Skogen är precis lagom gles, bra lutning och full av snö - precis som man vill ha det. På något ställe var det snårigt men det finns mängder av bra skogsåkning så slösa inte tid på att sitta fast mellan grenarna. Sen fanns det i alla fall på damernas onsen en uteonsen på tredje våningen där man kunde se eftermiddagssolen titta ut mellan molnen och klä de snödränkta bergen och skogarna i ett gyllene sken medan man lät ett vattenfall massera axlar och rygg.... det blir inte bättre.

Byn hade flera restauranger med god mat. Root's café rekommenderas, de har ekologisk och vegetarisk mat som är fantastiskt god. Där håller ett företag som heter Evergreens till och de har lavinkurser och pathfinding som man kan anmäla sig till, men kolla upp det i god tid. Piståkningen i Happo var bra på förmiddagen och sen när japanerna åkt hem från sin nyårsledighet (6 jan typ). Iwatake är ett system på motsatta sidan dalen och där fanns en lång och mysig pist och rolig skogsåkning som ingen fortfarande gett sig på tre dagar efter snöfall. När vi åkte skrämde vi upp en familj Kamoshikas, eller "goat-beer-deer-thing"... det är ett klövdjur som bor i skogarna som de flesta stöter på förr eller senare.

Förutom bra boende, bra mat och skidåkning ska nämnas att Black Cat transporterar dina väskor med skidutrustning direkt till flygplatsen om man själv vill ta ryggan och flanera runt några dagar i Tokyo när man ändå är där. Ovärderligt att slippa släpa runt allt på tåg, perronger och metron.

Det var inte lika enorma mängder snö som vi sett kan ramla ner på Hokkaido, och det var inte så kallt att det blev lätt champagnepuder. Men när det snöade fem dagar i sträck njöt vi och under fyra veckor hade det kommit fem meter snö... Det finns bergstoppar att bestiga men inte så många helikoptrar som kan hämta upp en så man får ta sig tillbaka själv, vilket ju är mycket roligare. Och det är många japaner som åker skidor där så man är verkligen i Japan, inte någon australiensk turistort. Vår tanke att "till Japan åker man nog bara en gång i livet" har nog ändrats helt, vi åker definitivt tillbaka!

Chris Thorpe
Chris Thorpe (Gäst)
2010-05-05
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Happo One är överlägset den bästa skidorten jag har varit på ännu. Snön i allmänhet för Japan är utmärkt och den här säsongen har inte varit något undantag. Från mitten av december till början av mars kan du förvänta dig fantastisk snö och berget bara på Happo One är stort.

Backcountry här ute drivs mestadels av ett företag här, men de erbjuder turer regelbundet och olika terräng att utforska är oändlig. Pisterna tillgodoser alla skidåkare behov från steeps till breda nybörjare områden och off pisten är tillgänglig och roligt.

Det finns ett antal parker tillgängliga som inte har kickers något större än säga 50ft men det är fortfarande bra. Vad mer ska du åka skidå hela Happo One du bara kan nippa till Goryu eller Hakuba 47 för en variation. Mängden mindre orter i närheten kan också erbjuda unika skidåkning som i Cortina eller Iwatake. Om det finns en stor dumpning över natten som händer regelbundet, vågar vi upp tidigt till en av dessa mindre orter och flyger genom träden i midjan djupt pulver som är lättare än socker är något som jag kommer att minnas för alltid och saknar sårt när jag rullar på min Nästa säsong.

Allt jag kan säga är, dozo och du kommer inte ångra det!