La Grave recensioner

Skidorter i Frankrike
Vad tycker du om La Grave?
5
4
3
2
1
Jacobthesnake
2018-12-28
Har varit i la grave både som snowboardakare o skidåkare. Orten är jäkligt bra! Jag har åkt med guide båda gångerna och de rekommenderas starkt. Området är stort och kan vara farligt om du åker fel. De finns verkligen hur mkt som helst att upptäcka men de blir lätt mkt traverse for att hitta nya linjer. Åkningen högst upp är fantastisk men de e också jäkligt kul med all skogsakning längre ner. De e aldrig några liftkoer men liften är långsam! Du får räkna med minst 45min för att komma från byn till toppen (slapliften högst upp är nästan alltid stängd). Bor gör man såklart på gite le rocher ett jäkligt roligt vandrarhem med billiga rum bra frukost o god öl. Skidguide hittar du på snowlegend mittemot turistbyrån. Gillar du att tura o åka off pist så ska du absolut åka till lagrave! Jag flög till Milano o tog hyrbil där det tog 5h att köra upp

StigStrand
2009-12-02 (Ändrad: 2010-08-24)
Alpernas mest överskattade skidort!

Har under de senaste åren läst massor med lovord om denna fantastiska skidort och äntligen blev det tillfälle att besöka denna legendariska plats under tre dagar i Februari 2009. Vi var tränade, nykittade och riktigt förväntansfulla.

Setupen kunde inte vara bättre. Ösregn på motorvägen från Milano, toksnöade på vägen upp i bergen. Hyrbilen och snökedjorna klarade precis av passen. Kl 0400 på morgonen stängde den franska idiotgendarmen bommen framför näsan på oss när vi skulle passera upp genom col de Lautaret. Det blev till att sova i bilen i Serre C och tillbringa dagen där med 50 cm pow och blå himmel. Oväntad bonus och vi hittade hur mkt åkning som helst - en kanondag.

På kvällen åkte vi vidare till La Grave och checkade in på Skiers Lodge. Mkt spartanska rum men ok, vi var trots allt där för att åka skidor.

Tidig frukost och vi mötte upp med vår privata guide. Han berättade att andra delen av kabinen hade varit stängd i tre dagar pga snöfall...och det väntade mellan 70 cm till I m (!) pow på toppen enligt hans kompisar..... Vi slungade oss ner till liften och ställde oss i kö 0820, 40 minuter innan liften öppnade...och det var typ 100 pers före oss i kön...hmm populärt ställe detta....

När vi ca kl 1020 (liften e inte effektiv, få ägg och det tar ca 30 minuter upp) klev ur och tittade ut så såg det ut som om det hade varit en pistörkonferens på toppen. Det var spår överallt....otroligt....hur kunde det gå såååå snabbt? Hade liftsnubbarna övernattat på toppen tillsammans med sina polare och sedan lagt linjer sedan 7 på morgonen? Nåja efter två ok uppvärmingsåk var det dags att ta tag i gobitarna. Se nedan:

Två triffider (kom ej ihåg numren förmodligen 0 och 1): uppkörda, branta och totalt ointressanta
Patou: uppkörd, brant och ointressant dock vacker couloir
La Banana: uppkörd, brant och ointressant dock vacker couloir

För att komma till ovanstående åk var det rätt mkt skrå åka. Dessutom efter couloirerna så var det en del plattransporter men lite varierande avsatser. Småkul men inget speciellt

Chirouze (right tror jag det var) denna tur ska enligt åka skidor vara en av alpernas stora åk!
Från toppen ner till skogen ett helt ok åk med olika avsatser där åken irriterande nog delades av efter ca 3-400 meter, guiden stannade och samlade ihop gruppen (vi var fem). Skogsåkningen var högst medioker och bestod av ett antal olika partier där man inte riktigt såg var man skulle så åkningen blev ryckig. Efter repfirningen lite mer ointressant skogstransport för att sluta i ett ca 100 meter brett och ca 1 km lång soft åkning till bäcken där vi gick upp till en väntande taxi.

Ovanstående åk blandades med några skogsåk som var av blandad karaktär.

Och då har jag inte ens kommit till det MEST IRRITERANDE AV ALLT... dessa djevla transporter till liften...Åken sker främst på sidorna av berget. framsidan går endast att åka på under vissa sträckor, så alla åk där man avser att åka till liften (ej till väntande taxi som tar en till liften) så tvingas man in i en typ av fålla den sista tredjedelan av åket. Det gör att efter någon timme så är dessa (branta) transporter uppåkta, hårda och isiga. Det spelar ingen roll hur du än åker om du ska ner till liften, du hamnar här förr eller senare. Vi frågade guiden om alternativa vägar ner och han sa att om man vill ta liften upp så måste man ner här. Jag har aldrig läst om detta någonstans överhuvudtaget. Det tog död på ca 35% av åken...

Sammanfattning:
Alpernas i särklass mest överskattade skidort
Åk hit.....en dag.....åk sedan vidare.
Anlita privat guide
Aptransporterna från åkningen till liftstationerna är en killer
Småtrickig åkning trots guide, vi hade PERFEKTA förhållanden men karma infann sig inte
Svårt att få grepp om området
Byn är ......tja......ingen by....det är ett antal hus som står tillsammans
La Graves rykte lever ett eget liv och har blivit betydligt större än orten

Häpp/SS

vegardk
2009-02-11
Var i La Grave Mars-07 i samband med resa till Serre Chevaliere. Det var en mycket trevlig dagstur, tyvärr ingen nysnö men guiden hittade grym åkning ändå. Vi gjorde bl. annat två av de "kända" coloirerna på berget. Är lite osäker på om denna ort lämpar sig för en hel vecka dock. Har man otur med väder och snöförhållandet kan det nog bli en ganska tråkig upplevelse. Tror mer på att bo i Serre Chevaliere, för att sedan göra dagsutflykter till La Grave.

Niclas
Niclas (Gäst)
2007-02-16
Säsongen 96/97 (v7 typ)
Stället:
Jag var ung mesig och lite rädd. Matsalen på Lodgen hade typ en av de finase utsikterna i alperna. Afterskin på terrassen skönt avslappnad. MEN Pelle kan vara en bister man, kanske har han sina skäl, liten varning där dock. Bra musik och skön stämning för övrigt.

Åkningen:
Dåligt med snö och några klagade på det, med resultatet att vi åkte en dag i Serre-Che. Det var mycket prat om branta korridorer och bananen och le lac är ju kul i bra snö. Trifiderna var en utmaning. Några dagar på glaciären i knädjup nysnö och blå himmel helt otroligt vackert, tyst och galet. Bra fart på åkningen och tufft ibland att hänga med. Bra åkning totalt sett även om det tidvis var lite dåligt med snö. Traverserna är helt klart luriga i hög fart.

Människorna!
En blondin på lodgen Dana kom från Napa Walley CA åkte i tighta zebrabyxor. En äldre gubbe kallades "Tracker" och hade fått sitt namn av indianer. Min rumskompis från Norge körde ned i en bäck i Serre-Che. Den snubbe som hetsade mest av alla tappade skidan i ingången till en korridor och höll på att ta livet av sig på ett ställe där man inte får falla men klarade sig med en utskällning av Pelle.

Åkte på denna resa själv och fattade jag inte när jag skulle hem utan höll på att inte hinna packa eftersom jag åkte med de nya gästerna hela sista dagen. Har lovat mig själv att åka tillbaka.

OIa
OIa (Gäst)
2006-03-26
Bra ställe under rätt förutsättningar. Nu är platsen känd och den mer lätttillgänglig snön blir snabbt uppkörd den dagen övre delen öppnar. De två lättast tillgängliga colouirerna blir ganska direkt två puckelpister. För att få suga i sig det godaste av La Grave skal man helst vara i god form och ha mycket skidor i benen.

Mycket sten, stubbar etc som behöver en rejäl snöbas att gömma sig i. Alla i min grupp skadade skidorna lika mycket per dag som en vecka någon annanstans och en del aggresiva blåmärken från naturen kunde uppvisas vid avfärd. Prisen för att allt är off-pist?

Glöm inte topptur möjligheterna runt omkring! När den lättare tillgängliga snön var transponerad till pucklar, korsade vi dalen och hittade kalla sidor med puder med hjälp av stighudarna! Kommer jag tillbaks så skal fler dagar tillbringas på stighudar.

Vackra fjäll med vild utsikt och väldigt tilltalande att det bara finns två pistade backar, och de ligger på en glaciär :-) Har man tröttnat på påträngande skidturism är det himmelskt att komma hit. För de riktigt tuffa åkarna så finns det mycket att ta av. Får erkänna att jag måste tuffa till mig lite för de tuffare åken (eller byta tillbaks från telemark till slalomlagg;-).

AnnaMunthe
AnnaMunthe (Gäst)
2006-02-24
La Grave har allt som jag brukar letar efter; tuff och orörd åkning, hårda fysiska prestationer, läckra naturupplevelser och framför allt att det är relativt folktomt. Trots att det inte snöat på 3 veckor, så fick jag puder så jag teg.

rikard_o
2004-12-02
Mycket snack om branta och farliga La Grave.. Tycker inte det är så farligt. Visst, man ska ju inte åka hit om man inte gillar offpist. Men man kan faktiskt åka en hel del utan guide och få grymma åk. Att La Grave enbart är för de riktigt duktiga är grovt överdrivet! Så länge man har hjärnan med sig och inte gör dumheter så är det lugnt...

philleboy
2004-04-08
Det här berget är ingenting för otränade..Det är ett brutalt berg och att vara otränad är att vara respektlös gentemot berget. För det är någonting den kräver av dig som åkare. Man vill inte göra ett misstag pga av trötthet i början av en colouiar. Vi var där en vecka och åkte med Pelle L. an älskar att åka fort och hittar alltid de bästa åken. Jag har varit i Alaska och Nya Zealand, Canada,USA för bland annat Heliskiing. Detta var en helt annan upplevelse..helt underbar. Behöver jag säga:Hjälm och ryggskydd? Antagligen inte..Om man inte är Fransman så klart, de tycker att det räcker med ett pannband. Skiersldoge och guiderna kan sin sak, minst sagt!Åk dit ödmjuk, och berget och den storslagna naturen skall åtegälda dig tiofaldigt. Dock; undvik LA Meije när Derbyt går...tokmycket Fransmän i byn och på berget.

MrsAura
2004-02-16
Oj vad jag längtar tillbaka...............
Var i La Grave vecka 5, 2004. Som tjej var jag oerhört nervös men samtidigt fantastiskt överlycklig att åka till detta mytomspunna ställe. La Grave har ju ett rykte om sig att vara brant och farligt. Visst var det så, men inte enbart. Jag rekomenderar er verkligen att åka. Vi hade otroligt tur med vädret, solsken de flesta dagar men ändå puderåkning hela tiden då det dumpade i början av veckan. Vi åkte med guide hela tiden och det var väldigt soft när man inte behövde tänka så mycket själv, när någon annan hittar guldåken åt en. Det som jag starkt vill påpeka är att man bör vara väldigt vältränad för
att klara av de långa åken och de oändligt dryga hikerna.

Massor av kärlek till detta underbara ställe!!!

Backside
2004-01-19
Kom hem igår efter en vecka av minst sagt skiftande väder i La Grave.

Söndag - Åkning i LG med okej förhållanden.
Måndag - LG stängt, åkning i Chazelet i regn.
Tisdag - LG stängt. Ösregn och stängda vägar i området. Snöfall P1 och uppåt.
Onsdag - LG stängt, åkning på isigt underlag i Alpe D´Huez. Snöfall i LG (P1 och uppåt)
Torsdag - Toppen i LG stängd. Himmelsk åkning mellan P2 och P1 med fjäderlätt puder. Flera laviner hade gått där vi åkt på måndagen.
Fredag - LG stängt p g a lavinfaran. Puder i Monitier.

Trots endast två dagars åkning i La Grave och att det endast var en liten del av systemet som var öppet var vi mycket nöjda med vår vecka. Detta mycket tack vare den helt suveräna personalen på Skiers Lodge som verkligen jobbade hårt för att vi skulle trivas trots vädret.
Våra guider gjorde även allt de kunde för att tillfredställa våra önskemål.
Jag hade frågat mig för (i forumet) innan vi åkte om traverserna som oroade mig då vi åker bräda jag och min fru. De utgjorde dock inga bekymmer då det fanns så pass mycket snö. Däremot var jag alldeles för otränad för LG. Jag kunde helt enkelt inte tillgodogöra mig åkningen eftersom jag inte orkade med. I och med att det var så lite som var öppet blev området snabbt uppkört och pucklarna som detta resulterade i var inte roliga när man åker bräda otränad. Jag såg dock en hel del brädåkare som utan problem körde hårt bland pucklarna.

Vi har åkt mycket lössnö tidigare, men då bara i ett skidområde. Väl där kan man köra sig varm i pisten för att dag två eller tre ge sig ut i terrängen. Man har hela tiden möjligheten att "vila upp sig" i pisten, något man inte kan i La Grave.

En sak som var jobbigt var att det p g a lågsäsongen innebar att vi skulle åka i en grupp med tre duktiga skidåkare. Guiden åkte också skidor och det gjorde att valen av åklinjer inte riktigt blev dem en brädåkare skulle välja. Detta innebar att vi kände oss stressade att komma ner snabbt och att skidåkarna, med all rätt, tyckte det var tråkigt att vänta på oss.
Detta uppmärksammades dock och trots att det innebar extra kostnader (som inte vi betalade)fick jag och min fru en egen snowboardåkande guide de sista två åkdagarna. Vi lyfter på hatten för Pelle Lång och Langley Travel för den mycket uppskattade gesten. Jag räknar med att man från Langley´s håll kommer vara noggrannare att upplysa om sådant vid bokning framöver för att slippa merkostnader. Jag kommer påtala detta för dem.
Även om man tillhör toppskiktet av snowboardåkare (vilket vi INTE gör) tror jag man har problem att åka med duktiga skidåkare då åklinjerna oftast är helt olika.

Vi sa båda två när vi åkte hem att när vi åker tillbaka igen ska vi göra ett par saker annorlunda.
- Boka resan sent, dagen innan om möjligt för att säkerställa att det är gott om snö och bra väder.
- Löpträna minst ett halvår innan.
- Kolla så att vi hamnar i en guidegrupp med enbart snowboardåkare.

Mitt betyg blir uppdelat enligt följande:

- Rummet på Skiers Lodge: 3 (Saknade klädlinor så att man kan torka kläderna)
- Personlen på Skiers Lodge: 5+
- Gemytlighet på lodgen: 5+
- Helhetsintryck av lodgen: 5
- Väder: 1
- Åkning: 4 (de två sista dagarna uppväger allt!)
- Guider: 5
- Mat: 5 (Restaurangen på lodgen ännu ej färdigställd när vi var där, men som enligt ryktena kommer bli riktigt bra med en duktig kock. Vi åt ute på byn och där finns det riktigt bra mat som är mycket prisvärd)
- Lustiga människor: 5 (Crazy Dave och Renault-mannen)

Kort och gott:
Var vältränad och håll tummarna för bra väder.