Lyngen recensioner

Skidorter i Norge
Vad tycker du om Lyngen?
5
4
3
2
1
Kittelmangan
2019-01-05
Himmelriket för skidåkningMartin Schiölde
Martin Schiölde (Gäst)
2017-04-21
Lygnen är ett måste för den som gillar toppturer, branta åk och rännor i spektakulär natur. Välj åk med omsorg så får du bra snö nästan varje dag.

Tips, läs varsom.no för dagliga lavinprognoser, köp guideboken ski touring in troms county och turkart (ett måste!)
Lätta turer är ofta hårdare konkurrens om nysnön på.

Negativt: glöm liftar och helikoptrar, om du inte vill knata så är det inte stället för dig. Vissa turer kräver 2 bilar, och andra måste en köra 1,5h från Lyngseidet för att komma till. Långt som fan att köra bil till Lyngen, har du pengar ta nattåg/flyg och hyr en bil på plats istället (du måste ha bil i Lyngen). Snudd på obefintlig uteliv/afterski.

Positivt: Jättemånga toppar och turer att välja mellan. Bra med snö, lång säsong. Bästa åkningen i Europa?

Patrik Jonsson
Patrik Jonsson (Gäst)
2012-01-22
Lyngsalperna är en fjellkedja/halvö, 15-20 km bred och 85 km lång från norr till söder med hundratals fjell över 1000 m. Det mesta är skyddat naturreservat. Området nås lättast med flyg till Tromsö och vidare 1,5 h med hyrbil/färja (www.bjorklid.no). Största byn är Lyngseidet och ligger mitt på halvöns östra sida. Här finns matbutiker, sportaffär (Elektrosport) med försäljning och en del uthyrning av topptursprylar. På byns enda afterski (Magic Mountain Lodge) kan man också få information, kartor mm. Flera boendealtarnativ finns bl.a Magic Mountain Lodge (rum+helpension), Johnsengården(lägenheter) och Sörheim brygger(hytter). En delvis föråldrad men fungerande portal med fler alternativ finns på www.lyngenlalp.no. Lyngen Lodge i Kåfjord erbjuder exklusiva paket med guidning, mat och båttransporter.
Säsong: En normalsäsong stäcker sig från december-maj/juni. Norrskenet syns bäst t.o.m mars. Är det midnattssolskidåkning som gäller så är det från slutet på maj. Mest folk drar till Lyngen i mars-maj. Som sagt här finns bara en liten lift så största anledningen att man åker hit är för att gå på topptur eller vandra i orörd natur. Lyngen är väldigt populärt för guidade grupper från alpländerna.
Guider: Jimmy Halvardsson, www.ascentdescent.com, Mikal Nerberg på Lyngenguide och msmg.org erbjuder guidning i området. Svenska Mountainguide Travel erbjuder också resor till Lyngen.
Skidåkning: Det bästa med Lyngen är att fjällen som är som gjorda för häftiga toppturer och erbjuder utmaningar för medelgod till extrem. Dessutom ofta med havsutsikt. Med tanke på att man måste gå en hel del är det skönt att tänka på att det i varje fall är mer syre än på 3000 meter i Alperna. Dom vassaste åken körs ofta sent på säsongen när snön är mer stabil. Svenska pionjären Åke Hedlund var mest i Lyngen sommarstid. Efter att ha bott i Nordnorge några år tycker jag det verkar som vädret är mest stabilt i månadsskiftet april/maj. Generellt sett ger östsidan mer stabilt väder medan nordvästsidan får lite mer snö. Precis som i Alperna ligger de flesta glaciärerna ligger på N/O sidorna. Tips: Variera med utsiktsturer i norra Lyngen samt Kåfjord (färja norrut från Lyngseidet) med grymma åk i inre delarna och kring Lyngseidet.
Mer info: Karta, Lyngenhalvöya, Ugland. Bok: Toppturer i Troms, Fri Flyt

Bronkenstein
2006-05-22
Bodde i Tværelvdalen på Nordvästra Lyngen under 6 dagar i mars i år. Det här området är helt fantastiskt för dig som gillar toppturer och klättring i seriös alpin terräng. Fjällen kan till viss del vara ganska krävande och du behöver en del erfarenhet och kunskap för att vistas här säkert. Möjligheterna till toppturer är också helt fantastiska och stora! Du ser alltid fjorden utanför när du kommer upp lite i höjden. Det kan vara läge att kolla väderinformationen noggrant innan du reser till Lyngen. Området är ganska utsatt eftersom det ligger vid kusten. Vi hade strålande väder, men precis som Karl83 hade vi hårt före. Mest pga. vindpackad skare...

Lyngen är absolut värt ett besök!!!

Karl83
2004-05-30
Jag var i Lyngsalperne i april i år, det var en upplevelse utöver det vanliga. Höga fjäll och vackra fjodar och potentialen för ypperligt bra skidåkning finns. Dock var föret cementhårt och vi gjorde en topptus och reste sedan vidare. Men jag kommer definitivt att återvända!

Michal Martinek
Michal Martinek (Gäst)
2020-11-23
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Lyngen är det bästa stället för backcountry skidåkning. Inspiration från vår skidåkning på handgjorda träskidor i Lyngen i mars är här.