Priiskovy

Skidorter i Ryssland
Vad tycker du om Priiskovy?
5
4
3
2
1
Björn Larsson
Björn Larsson (Gäst)
2020-02-26
Lite info om Cat Skiing i Priiskovy, Sibirien (https://priiskovy.com/).

I slutet av sommaren 2019 diskutera vi vart vi skulle åka skidor kommande vinter. Japan stod högt upp på listan och några i gänget åkte till Niseko (igen). Vi (Björn, Per och Daniel) ville testa något annorlunda och började kolla in Georgien och Cat Skiing där. Första valet var tyvärr fullbokat och det andra valet lät lite väl sketchy – ”We think we will have the Hotel ready when winter comes” … så vi kollade vidare. Daniel kom upp med det något udda stället Priiskovy i Sibirien som ingen hade hört talas om. Efter mycket research och diskussion kom vi fram till att det nog var OK och vi inte skulle sluta som organdonatorer om vi åkte dit.
Så här efteråt kan jag konstatera att jag inte åkt så mycket ospårat djup/pudersnö sen jag säsongade för sådär 30+ år sen.

Kostnad
Flyg ARL-Moskva-Krasnojarsk ca. 6 tkr.
Helpension 7 dagar inklusive Cat och allt. Ca. 14 tkr.
Övrig kostnad – Öl till bastun.

Resa
ARL –> Moskva ca. 2 timmar, Moskva –> Krasnojarsk ca. 4,5 timmar. Transfer Krasnojarsk -> Priiskovy (i en liten buss som åker skitfort på hala vintervägar) ca. 6 timmar. Ganska lång restid alltså - rekommenderar att inte göra hela trippen på en gång utan att istället dela upp resan med övernattning.

Boende
En Lodge (ett fd.sjukhus, Bolnichka) i den lilla byn Priiskovy. Två våningar, upp till 45 gäster, 4 gemensamma duschar, 3 gemensamma toaletter … Justa sängar, möjlighet till 1 – 4 pers/rum.

Mat
Helpension, frukost och lunch i backen med samma ost/bröd/prickig korv/chai mm. – det blev lite tjatigt men var helt OK. Middag –> det här är inte franska köket (lååångt ifrån) , men man blir mätt.

Skidåkning
Helt enastående!!! När vi kom dit hade det inte snöat på länge – vi åkte ändå ospårat varje åk. Sen kom snön och då åkte vi ospårat igen :) Makalöst bra!

Övrigt
Tidigare bröt man guldmalm i Priiskovy (till slutet 90-talet), idag livnär man sig på oss turister. Det finns 3 ytterligare företag som sysslar med Cat Skiing, men dom såg vi inte mycket av. Man kör mycket skoter här – man bygger nya hotel och en ny lift vid Meteo berget. Vi tror att den här orten kommer se helt annorlunda ut om några år. Nu är det en märklig blandning av gamla förfallna trähus (där det bor folk) och nybyggnationer. Så rekommendationen blir att åka dit innan man har de nya koncepten i funktion.
Mest populära foto

Åkare:  Foto:

Pistkarta

Pistkarta Priiskovy

Hemmabacke