Kobåset/RTC

Hemavan Tärnaby   Expert
Johannes Omma
Innan ni ger er ut och bestämmer er för att åka här, är det superviktigt att ha koll på rådande lavinförhållanden. lavinprognoser.se har utförlig information om hur det ser ut övergripande i området, men det kan vara bra att fråga någon av pistörerna i Hemavan också. Facet är västlig aspekt, och delvis väldigt konvext. Lavinutrustning och att ha tränat på att använda den är självklar också en förutsättning.

Från Kungsliftens topp finns två sätt att ta sig dit. Antingen följer man beskrivningen av Jungfruvårtan här ovanför, eller så åker man ner till Kobåset direkt. Då siktar man ost-sydost, nedanför sluttningen upp mot Vårtan. Det går lite på skrå, och man kan behöva ta några staktag. Efter några hundra meter kommer ett väldigt tydligt krön, och här bör man hålla till vänster, och ta det försiktigt. Det brukar finnas en väldigt stor hängdriva precis nedanför krönet, och den är svår att se. Åk ner på den lilla ryggen till vänster och ta fart ut på platten. Staka över till mittan och kolla upp på den fantastiska bergsidan där friåkningstävlingen Ride The Cow brukar köras. Om du har erfarenhet av att reka åk nedifrån är det ett bra tillfälle att göra det nu. Om inte, ta åtminstone bilder nedifrån och försök hitta någonstans där du vill åka.

Det går att ta sig upp både på hudar och på fötter relativt enkelt. Gå höger nedifrån sett, upp mot den tydliga ryggen. Sväng vänster på ryggen, och gå upp i riktning mot toppen. Att gå hela vägen till toppen är ingen idé egentligen, då det är mest sten och is där. Innan ryggen går över i brant klättring, sväng ut åt vänster och hitta ett lämpligt ställe att byta till åkläge på. Nu finns det som sagt ett flertal åk att välja mellan. Generellt är det brantare skidåkarens höger, och mindre brant skidåkarens vänster. Det går att ta sig ner överallt, men jag rekommenderar verkligen att ta det ganska lugnt om det är första gången du åker här. Kör på lite mer nästa åk istället.

Vägen tillbaka är samma som ovan, det är stakning tillbaka på längdspåret som gäller. Det är lätt att råka stanna här längre än vad man kanske hade planerat, och kanske har liftarna hunnit stänga. Var därför uppmärksam på pistmaskiner och personal i backen påväg ner.

Startpunkt:
Storkittelhobben (toppen av Kungsliften)
  • Facet eller åk-området från nordväst.. Foto: Johannes Omma.
    Facet eller åk-området från nordväst.
    Foto: Johannes Omma
Lager
Skidort:Hemavan Tärnaby
Högsta punkt:1200 m.ö.h.
Lägsta punkt:900 m.ö.h.
Fallhöjd:300 meter
Max lutning:50°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen från liften: 30 minuter - 1 timme
Svårighetsnivå:Expert Hur fungerar skalan?
Terräng:Klippor, Fjäll
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Corin
Författare:
Corin

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Jungfruvårtan/Kobåset   2 km
Murtsertoppen   2 km
Baksidan   12 km
Getviken   12 km
Stora Geten   13 km
Praahkoetjåhke   16 km
Gemken   17 km
Ryfjället   28 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Kobåset/RTC.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer