Hemavan Tärnaby

Skidorter i Sverige
Det råder inget tvivel om att Hemavan Tärnaby vill sätta avtryck i skid-Sverige. För även om man räknar fjället som norra Sveriges största skidort så fortsätter de utöka skidupplevelsen.

Man har under de senaste åren investerat i ett nytt snösystem, ny belysning och arkitektritad topprestaurang. Allt för att ge skidåkaren det den vill ha. Till november 2017 räknar man också med att en ny toppmodern gondolbana/telemix ska stå klar.

Med skidåkning på riktiga fjäll, som de själva ofta skryter om öppnas det upp för massvis av möjligheter. Utöver Heliski och skoteråkning står Hemavan Tärnaby årligen som arrangör för friåkningsveckan Ride the Cow där amatörer men också erfarna friåkare lägger pudersvängar och bjuder upp till show.

Till Hemavan åker de allra mest rutinerade skidåkarna som har puder på menyn men också familjen som vill ta en paus från stadslivet och stress.

Snöprognos

 • Lördag

  1 cm snö
  Lätt molnighet
  -5°
  12 m/s
 • Söndag

  0,5 cm snö
  Lätt snöfall
  -5°
  2 m/s
 • Måndag

  2 cm snö
  Snö
  -4°
  2 m/s
Vad tycker du om Hemavan Tärnaby?
5
4
3
2
1
Peter
Peter (Gäst)
2019-04-22
Fantastiskt GENOMUSELT att Hemavan SAKNAR skidbuss helt (borde gått tex mellan Solkatten, centrumliften och Tärnaby). Vi flög för att det är alldeles för långt att köra dit själv (110 mil) och dessutom är det alldeles för dyrt att hyra bil på plats (1500 kr/dag). Omöjligt att få tag taxi också. Skistars orter jag har varit på har alla haft skidbuss.

Snötillgången och vädret var världsklass under påskveckan vilket är egentligen anledningen till att vi valde Hemavan. Backarna i Hemavan var ok om man åker dit med familjen.

Barnen uppskattade väldigt mycket besöket hos samen Lars-Jonas Johansson och hans renar.

greendevil
2019-02-21
Hemavan kan vara lite nyckfullt vad gäller vädret - framförallt blåsten kan förstöra åkningen på kalfjället. Det finns dock stora möjligheter till fin skogsåkning, som är mindre vindkänsligt. Kobåset är grymt, liftassisterad offpist av hög klass. Är man där exempelvis v7-8 är det i princip orörd lössnö bredvid pisterna hela dagarna och inga liftköer. V10 och Påsk är det mer kalasande och folk i farten, och svårare puderhets.
Folkes fjällcafe vid Kungsliftens fot är en riktig pärla!
Nya Gondol-liften (mix 6-sits och gondoler) är bra, men de behöver i mina ögon förbättra driftsäkerheten.

Tärnaby är nästan alltid folktomt, och har finfin offpist lättillgänglig från liftarna. Klassiska pister också, för den som gillar sånt - har ju fostrat hyfsade åkare genom tiderna. Småsega transporter mellan liftarna tvärs över fjället dock.


Jonas
Jonas (Gäst)
2018-12-05
Hemavan är i ett utvecklings skede, som ifjol fick sin första kombinerade sittlift/gondol. Det finns 2 liftar nere ifrån byn som tar dig upp på fjället. 1 vid centrumliften och lite västerut ifrån centrumliften så har du då gondolen.

Vid båda liftarna finns det barnabpassade områden med tillhörande liftar. Vid centrumliften har du även en park på höger sida om liften, från toppen och hela vägen ner, med bigjumps, rails, boxar osv.

Kan rekommendera hemavan till såväl barnfamiljer som övriga. Här finns åkning för alla. I byn finns en stor Ica affär, systembolag, bensinstation, järnhandel, sportaffär samt restauranger


Ida
Ida (Gäst)
2018-12-03
Hemavan har både pist och fina toppturer att erbjuda. Ta liften upp för att plocka höjd och sedan dina egna stighudar på så kan du hitta orörd snö med mycket fallhöjd. Pister med närhet till att kunna åka offpist i nysnö.

Amanda
Amanda (Gäst)
2017-12-30
Perfekt familjeskidort! Finns något för de mindre, ungdomarna och de äldre. Dessutom ligger Hemavan redan m.ö.h så du får fantastiska utsikter. Man kan även gå på topppturer nära inpå skidområdet och åka längskidor går också alldeles utmärkt. Kobåset är en favorit! :)


anjo0463
2017-12-20
Hemavan - Tärnaby måste recenseras som två skilda skidorter eftersom de skiljer sig extremt mycket åt.

Hemavan
Är du här med familjen där nivån på åkningen skiljer sig markant bland familjemedlemmarna? Ja då har du hamnat rätt. Här finns pister som passar alla och har du bra timing så går det även att hitta fina puderåk inom liftsystemet. Det som många påpekat tidigare är att det saknas branta pister och det stämmer alldeles utmärkt. Vill du åka brant åker du hellre till Tärnaby. Inför den här säsongen (17/18) har det byggts en gondol/telemix vilket såklart är ett enormt lyft för anläggningen. Från Kungsliften har du även nära till Kobåset som anses vara ett av Sveriges bästa friåkningsområden. För en glad motionär når du Jungfruvårtan på ca. 30 min från toppen av Kungsliften. Därifrån har du flera fina åk och en lätt stakning tillbaka via längdspåret med fina vyer.

I matväg finns det en del olika alternativ, säsongen 17/18 tror jag Restaurang Solkatten kommer bli det populära alternativet som erbjuder bra skidåkarmat till vettiga priser. Vill du förtära starkare alkohol än 3.5% får du göra det vid foten av berget eller ta med eget i ryggsäcken. Afterskin hittar du på Högfjällshotellet, öppettiderna är inte särskilt imponerande men är du här under sport- och påsklov är det öppet i princip alla dagar i veckan.

Tärnaby
Ingen slump att detta är hem till flera av våra bästa alpina skidåkare. Här finns det branta pister där man inte gäspar sista biten ned. Tyvärr är skogen förhållandevis tät så att hitta riktigt fina skogsåk kräver sin man. Sittliften drar upp pulsen varje gång för man vet aldrig om den ska förfalla (Sveriges äldsta sittlift om jag inte misstar mig). I närhet till backen har du caféer och restauranger som erbjuder både alkoholhaltig dryck och bra skidåkarmat.

Uteliv i Hemavan

Hemavans Fjällcenter - Baren en trappa upp
En mysig bar där volymen aldrig riktigt spårar ur utan du kan alltid ta en bärs, snacka om dagens åkning och spela sällskapsspel eller biljard. Visar alla Skellefteå AIK's hockeymatcher och har ibland kvällar med liveband då pulsen ökar rejält. Ett perfekt ställe att hänga på innan man drar vidare till dansgolvet på Lappkastet.

Hemavans Högfjällshotel - Lappkastet & Loungebaren
I loungebaren hittar du en skön miljö att bara slappna av i, ibland har dom DJ som spelar mestadels tropisk house eller liknande. Här finns sköna fåtöljer och ett biljardbord. En trappa ned hittar du Lappkastet som är samma lokal som afterskin. En renodlad nattklubb med dansgolv och allt som hör därtill.

Generellt negativa saker med Hemavan - Tärnaby
- Utöver skidåkning och skoterkörande finns det inte allt för mycket att göra.
- Förhållandevis flacka och korta nedfarter (Hemavan)
- Blir lätt långa liftköer i Hemavan under sport & påsklov (Tips: åk till Tärnaby!)
- Ingen transfer mellan Hemavan - Tärnaby för den som inte har bil

Ska du spendera mer än 7 dagar i Hemavan - Tärnaby skulle jag tipsa om att hitta någon fler aktivitet än enbart skidåkning inom liftsystemet. Det finns fina längdspår och som nämnt ovan, du kommer till fina offpistområden även utan topptursutrustning (rekommenderar ej att gå på tur utan grundläggande lavinutrustning och kunskap).

Helt klart värt ett besök med tanke på nya liften och kommande investeringar i området. Om man bortser från möjligheterna till topptur skulle jag gett 3/5. Nu blir det dock 5/5 då det verkligen finns något för alla, bara man vet vart man ska leta.

DennisH93
2017-12-07
Nu har jag besökt Hemavan några gånger. Jag blir bara mer och mer kär i den här skidorten. Den har lite av allt för att vara en hyfsat liten skidort. Nu när jag var där i helgen och testade deras nyinvigda gondol så är ju nästan byn fulländad och det har blivit ett lyft för anläggningen. Kan varmt rekommendera folket att besöka hemavan för att komma till en mysig härlig fjällby.


SaMat
2017-12-05
Besöker Hemavan Tärnaby flera gånger varje år och kommer fortsätta göra det. Det finns välpreparerade backar för åkare på alla nivåer, gott om offpist och en riktigt bra park.

Hemavan har på senare år investerat i sin skidanläggning och numera finns en arkitektritad restaurang och en toppmodern gondollift på plats. Tyvärr kan jag känna att lika mycket inte investeras i Tärnaby, vilket kan behövas.

Här finns vidare goda möjligheter till heliski och skoteråkning. Priserna på liftkort kan kännas lite dyra i förhållande till den åkning man får, men en fördel är att barn upp till sju år med hjälm får åka gratis. Detta är klart positivt för alla barnfamiljer som besöker orten.

Vad jag värderar högt är de goda möjligheterna till offpiståkning även om det bör påpekas att stora delar av bergsområdet har en ganska svag lutning. För den som är villig att ta sig en bit från liftområdet till de brantare partierna vill jag särskilt rekommendera åkning på nyfallet puder i Kobåset!

Positivt:
Offpiståkningen
Parken
Nyinvesteringar
Barn åker gratis

Negativt:
Lite dyra priser på liftkort
Behövs investeringar i Tärnaby
Putte
Putte (Gäst)
2017-01-24
Helt enkelt Världsklass avseende skoteråkning !
+ friåkning
+ snömängd
+ service och repmöjligheter
+ lokalbefolkning

- pistade leder

magnuse74
2015-04-27
Sveriges kanske mest överskattade skiddestination.

Liftkortpriserna håller ungefär samma som i Åre fast boendet är betydligt dyrare i Hemavan. Utvecklingen i skidområdet står still och det satsas nästan uteslutande på uppförandet av nya stugområden. Berget är flackt och man blir lite lurad av pistkartan där det ser ut dom att toppen på kungsliften ligger närmare än vad den egentligen gör. I realiteten är det en transportlift som går helt på platten som transporterar dig flera hundra meter för att man ska ta sig dit.

+ Familjevänligt, utelivet och parken

- Allt annat!

Åk någon annan stans. Kittelfjäll ger mer för pengarna!

Visa fler recensioner (69)