Borgafjäll

Skidorter i Sverige
Liftar (1/3)
Nedfarter (1/15)
Snödjup
803 m
510 m
39 cm
Borgafjäll ligger i södra Lappland på gränsen till Jämtland. Ofta snösäkert och mycket nederbörd på sommaren då fukt från Atlanten arbetar in över fastlandet. Ofta får du mycket backar för dig själv när du är i Borgafjäll. 13 nedfarter i varierande svårighetsgrad där den längsta pisten är strax under 1,5 kilometer lång.

Men det är främst om du är ute efter off pist som Borgafjäll kommer till sin rätt. Vid riktigt stora snöfall kan det hända att de inte pistar nedfarterna och skidorten blir till ett puderparadis likt La Grave eller dylik ort där friåkningen står i fokus.

Terrängen är varierad och du kan hitta många åk här av olika karaktär.

Duger inte det finns det möjlighet att åka cat ski, det vill säga få skjuts upp till orörd terräng av en pistmaskin eller dylikt. Ett lugnare alternativ till heli skiing.

Här är det sällan proppfullt och liftköer behöver du inte oroa dig för.

Snöprognos

 • Tisdag

  0,6 cm snö
  Lätt snöfall
  -7°
  5 m/s
 • Onsdag

  3,4 cm snö
  Lätt snöfall
  -7°
  7 m/s
 • Torsdag

  5 cm snö
  Snö
  -6°
  7 m/s
Vad tycker du om Borgafjäll?
5
4
3
2
1
John
John (Gäst)
2018-01-08
Det finns allt man önskar sig, bra lösåkning om man vill köra skoter, bra afterski, otroligt fint spa på hotellet med god mat, fina backar för att åka slalom👍

Lundmark78
2017-12-21
Magisk ort utan en kotte i varken lift eller backe. Snön fantastisk och enbart av naturligt sort.


SaMat
2017-12-05
En av mina absoluta favoritorter och en plats dit jag återkommer flera gånger varje år. Gott om snö, mycket bra offpiståkning, riktigt bra liftkortspriser och underbar personal.

Framför allt är det offpisten som lockar i Borgafjäll. Otroligt varierande terräng som borde passa de flesta offpiståkarna. Platsen är något av en gömd pärla och det är sällan mycket folk i backarna. Offpiståkarna kan dock vara många så det gäller att vara först ut i backen när nysnön har fallit så man får de bästa svängarna i pudret.

I övrigt är Borgafjäll en mindre skidort, men har allt man behöver. Det är bra variation på backarna och orten lämpar sig för barnfamiljer.

Som nackdel måste liftsystemet nämnas. Även om det sällan är trängsel till liftarna upplever jag att de alltför ofta stannar. Och många gånger kan liftarna stanna under längre stunder, särskilt om det är kallt eller blåser. Den trevliga offpiståkningen och den underbara personalen gör dock Borgafjäll till en plats jag gärna besöker om och om igen.

Positivt:
Offpiståkningen
Bra liftkortspriser
Trevlig personal
Oftast gott om snö
Sällan trängsel till liftarna
Barnvänligt

Negativt:
Liftsystemet


Joakim Tall
Joakim Tall (Gäst)
2014-03-23
Spenderade 4 dygn i Borgafjäll under V12 och hade riktigt tur med snart en halvmeter nysnö. Åkte upp 3 dagar i systemet då man inte kunde få nog av skogsåkningen. Riktigt fint gallrat och med roliga hinder. Var man än åker in hittar man nya vägar. Som flera andra sagt så pistar dom inte ens hela backarna så det finns gott om offpist överallt. Rekommenderar det inte lika mycket om man är ute efter piståkning - åk till typ Hemavan Tärnaby då så får ni lite mer utsikt en fin dag.

Körde även catski en dag upp på jengjen topparna och klöverfjället. Riktigt ordentliga fjäll och tycker det var en lugnare och mer prisvärd upplevelse än heliski. Två av fyra åk hade riktigt fin snö, medan dom andra två var lite mer skrovliga :)

Kommer definitivt tillbaks till Borga då det var nära Umeå och väldigt skön stämning med lite folk. Samt rätt prioriteringar på åkningen - sko, offpist och topptur :)

jespersundstrom
2010-05-06
Var i borga tre dager under sportlovet nu i år och hade väl inte de bästa förhållandena om man säger så. Tog en cattskitur en utav dagarna vilket va riktigt häftigt trots att det blåste en del och snön vara för det mesta vindpackad. Vid ett snöfall då det inte blåser så mycket kan man förmodligen få uppleva den bästa åkningen någonsin, iaf i sverige. Orten har grym potential men det blåser tyvärr lite för mycket.

Liftsystemet är väl inget att skryta med men det finns ändå möjlighet till mycket bra skogsåkning då man har huggit ur skogen på flera ställen och också byggd som en naturlig park med fallna träd o liknande. Trevligt också att de bara pistar mitten av backen då man på sidan har mycket bra åkning trots att det för det mesta är uppkört.

sofia
sofia (Gäst)
2009-06-23
Bor här i Borgafjäll och tänkte berätta lite om byn o backarna, är ju här året om så har en hyfsad inblick i allt som händer.

Borgafjäll är en skidort som expanderar, på gott och ont. En av de bästa sakerna med byn och framförallt liftsystemen är just att man har det för sig själv ;) Det är dock roligt att fler hittar hit och får njuta av den natursköna vyn. Det som lockar flest turister är offpisten, som jag själv måste medge helt klart är värd att resa några mil för. Har man möjlighet kan det vara värt att sticka hit under veckorna, då har man backarna för sig själv och alla repor är orörda. Är man härifrån är man så bortskämd att man tycker att backarna är fulla om tio åkare står i liften.. ;)

Förutom slalom- snowboardåkning finns det faktiskt lite annat att göra i byn, både under sommar och vinterhalvåret. Heleski, Catski, något år har vi haft Parasailing(stavas?), ridning och slädturer, fint fiske, vandring, längdskidor, skoter, slädhundarna hittar hit någon gång då och då, fyrhjuling, och dessutom är det snack om att fixa lite cykling-repor nedför backarna under sommarhalvåret, vi hoppas på det bästa och ser vad som händer.

Funderar ni på att besöka oss här i byn rekommenderar jag helt klart veckorna efter jul, då är det ganska folktomt och fin åkning, (mycket OP!) framåt påsk tycker jag är relativt trista även om vi haft några fina år ett tag nu. Vi får en 4 för att jag inte har så mycket mer att jämföra med, dock kan jag säga att vi mätar oss med och kanske till och med överklassar Stryn i Norge. Offpisten är helt klart världsklass.

Välkomna hit!

Linn-skidor
2009-06-03 (Ändrad: 2009-09-05)
Jag åker till Borgafjäll nästan varenda år...
Det finns allting man vill ska finnas, det finns: pister, skogsåkning, längdspår, fjäll med mera...
På sommaren är det också kul där då kan man vandra på Borgahällan samt bada i bäcken och annat skoj. Jag rekomederar helt klart att nästa gång du vill åka till ett ställe med lite folk men den bästa skidåkningen så ska du ta dig till Borga... Stället får lungt en 5:a.

antonandree
2008-08-23
måste vara en av sveriges bästa offpist om inte den bästa..
men parken har vart lite dålig men förändringar har hänt de senaste åren men ånnu inga bigjumps.

Jag skulle gett en femma om det inte var för parken.

Blowerpow
Blowerpow (Gäst)
2008-05-09
En bortglömd pärla! Var där för första gången V9 i år och kunde åka puder hela veckan efter ett dump dagen vi kom upp. Undebar snö och inga överambitiösa pistmaskinförare som pajar föret som det är i tex vemdalen och åre. Ok dom har en pistmaskin men dom körde bara typ varannan dag borga / varannan dag i avasjö plus att dom pistade bara en sträng i mitten av backen så man hade fluff fluff puder i båda kanterna. Dessutom finns det backar som inte pistas alls+massa bra skogsåkning. Otroligt lite folk så man hade hela borgasidan nästan för sig själv. Max 20 pers i hela backen!!! Tyvärr blev det ingen heliskiing pga lite för mycket moln. Den dag som skulle funkat var helikoptern bokad för annat. Trots det hade jag min bästa skidvecka i svenska fjällen någonsin.

daviddani
2007-05-30
Borgafjäll är ett litet ställe men det finns goda möjligheter till OP, kanske t.o.m. Sveriges bästa – åtminstone mest snö i Sverige 2007. Borgafjäll är känt för hotellet - Ralph Erskine. Där har det varit en o annan tävling på taket av hotellet.

Det finns ingen sittlift, man måste åka ankarlift men den går visserligen snabbt. När temperaturen är över – 20C så kan liftarna strejka, då är det bra att de har en vessla som kan dra en upp på berget. Det finns två sidor, avasjö-sidan och borga.
För nåt år sen introducerades en park i Älgen som är rätt ok med skyltar om svårighetsgraden för hopp/rail osv. – Snart kommer det att ligga en buss i parken (se bild i album) som man kan göra nåt skoj på.
De bästa åken finns helt klart på borga-sidan. Speciellt björnryggen när den är nypistad och många olika OP-vägar.

På avasjö-sidan är backarna mer anpassade för familjer/barn – men man ska komma ihåg att där finns ravinen som kan vara otroligt skön dvs. om man är först – och det är man för det mesta kanske dock inte under påsk veckorna då det är som mest folk där uppe.

Det finns möjlighet till helisking och olika offpist-turer!

Nytt för 2007
För i år har även Borga-sidan öppnat café precis som avasjö-sidan har haft en längre period. Nu finns därför ingen värmestuga där man kan äta matsäck - dock trevlig personal.

Key-card har börjat användas då man förr hade en klassisk armbindel.

Visa fler recensioner (20)

Mest populära foto

Åkare: Tobias Nordin Foto: Anna Öhlund

Öppet / Stängt

Borgafjäll Stängt. Planeras att öppnas i veckan 51

Pistkarta

Pistkarta Borgafjäll
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer