Borgafjäll recensioner

Skidorter i Sverige
Vad tycker du om Borgafjäll?
5
4
3
2
1
Mats J Jacobzon
Mats J Jacobzon (Gäst)
2023-03-03
Grym grund till många sköna svängar!! Magiskt!


zanoii
2023-01-30
Som alla säger är det väldigt bra åkning här, och personalen är fantastisk.

Tyvärr förstörs alla öppna fält och en hel del av skogsåkningen av skoteråkare som är ute och buskör. Att det är skoterförbud spelar ingen roll. Det blir väldigt svåråkt när man hela tiden ställs inför djupa fåror och hårda kanter efter skotrarnas framfart.

Trist, och något som tyvärr drar ner betyget på ett annars fantastiskt ställe.

Ivo del Scandi
2023-01-27
Två liftar och 300m fallhöjd låter kanske inte så imponerande. Men all fallhöjd går att utnyttja till fantastisk skogsåkning med enorma ytor. Trots att det samlas en hel del "freeriders" när det snöat så blir inte skogen uppåkt.

Borgafjäll är en av landets snösäkraste platser som får snö både när lågtrycken kommer från öster eller väster. En av få skidanläggningar som klarar sig fint utan snökanoner (= inga isiga pister).

Vid bra väder finns flera klassiska toppturer med 700 meters fallhöjd i närheten. Eller tura i skogen/kalhyggen.
Mycket trevlig och inbjudande stämning i byn.

Jhonnypuma
2021-03-23
Riktig pärla för alla. Teknisk skogsåkning i som kräver många snabba beslut för att hitta hopp och stockar.
Backarna är pistade men det lämnas alltid stora opistade områden i kanterna där man kan få rejält med grymma pudeåk.
Lite folk gör också att man får hur många åk som helst på en dag. Fantastiskt.

Power
Power (Gäst)
2021-02-10
Fredrik tipsade om Oxfjället på ett så lockande sätt, så vi åkte dit. Lite svårt att hitta den rutt han beskrev, men vi gick upp i kraftledningsgatan på bergets norra sida och åkte ner i samma riktning. Fantastiskt åkning i gles granskog. Ingen fallhöjd att skryta med, men Fredrik hade rätt i att ingen annan varit där!

pasihelin
2021-01-02
Vi reste med husbil, 3 barn i åldrarna 6,6 och 9 år. Vi bodde på 69 Nord sidan. Väldigt hjälpsam personal, bra liten skidshop, skidskola och en bra lunchrestaurang med hemgjord mat.

Enda nackdelen var för mig ankarliftarna, ensam med tre barn varav två ännu inte helt trygga med ankarlift var det lite knepigt.


Jonte
Jonte (Gäst)
2020-04-14
Underbar liten pärla med suveränskogsåkning.
Bra pister för hela familjen

Svante70
2020-03-19 (Ändrad: 2020-03-20)
Borgafjäll är ju en härlig kontrast till de större skidorterna. Verkligen det klassiska som kan liknas med Pistvakt men också väldigt familjärt och härligt. Skidorten gör sig bäst när det har snöat bra då det finns mycket trevlig skogsåkning. Vi provade även catski vilket var en härlig upplevelse, kan verkligen rekommenderas.
Andreas lindberg
Andreas lindberg (Gäst)
2020-02-21
Magisk miljö för tur och inbiten telemark 20200217

FredrikVestberg
2019-01-10 (Ändrad: 2019-01-11)
En gömd och (nästan) aldrig funnen brantåkningspärla.
Mitt absoluta favoritfjäll - i det mindre formatet.
Jag ger er Oxfjället.

Några mil sydöst om Borgafjäll finns ett litet naturreservat med ett ynkligt litet fjäll, Oxfjället. Ynkligt med tanke på höjden, två toppar, sydtoppen 742 meter över havet och dess norra topp på 732 meter - några få meter kalfjällsyta - upphöjdhet över låglandsvegetationen. Och det är väl det sistnämnda som gör att topparna fått benämningen fjäll. Hade det varit placerat längre söderut hade det varit ett trädbeklätt berg, en upphöjning bland andra. Men på dessa breddgrader är det alltså ett fjäll och bör besökas.

Starta från landsvägen mellan Rajastrand och Risbäck, några stavtag över myren och därefter följer brant stigning upp på sadeln strax söder om huvudtoppen. Cirka 250 höjdmeter, vilket motsvarar en ordinär Sälenskidbacke. Från toppen går färden vidare, i behagligt gles skogsterräng mot den norra kalfjällshatten. Vid denna utpost har Teracom monterat upp en radiomast och en röd liten anskrämlig byggnad. Men den förtar inte utsikten, Bastunäsfjällets snofsiga, kritvita topp, Borgahällans brutala stup, Klöverfjällets och Jengegietjes ståtliga skepnader och vid klart väder är det möjligt att se ända till Marsfjällens lockande toppturstoppar i norr.

Det fjället saknar i höjd tar det definitivt igen i alpin karaktär på sin östslutning. Klippstup, på upp till 20 meter, blandas med brant skogsterräng. Den mest lockande linjen är det stora, öppna fältet nedanför fjällets sydtopp. Börja neråkningen med en liten kringrörelse norrut, skråa därefter in på den öppna ytan. Här går det nästan varje år spontanras, så håll koll på lavinläget innan du ger dig ut. Om det är minsta antydan till lavinfara bör åket undvikas.

Alternativ finns längre norrut och söderut, med lagom gles men brant skogsåkning i maffig urgranskog.

Jag är tämligen säker på jag fick premiäråket på Oxfjället för ett tiotalet år sedan. Har aldrig sett några andra skidspår där, under alla år som jag rört mig i området. Fortfarande återstår huvudlinjen på berget att åka. Vid rätt snöförhållanden är det möjligt att åka rakt ner från sydtoppen. Första delen består av branta svahällar som avslutas med ett klippstupp på mellan 5 till 20 meters höjd med öppen och bra landning. För er som vågar och vill - it´s all yours!

+
Ingen anmarsch att tala om. Bara att knäppa på sig skidorna vid vägkanten och ge sig iväg.
Ingen trängsel.
Flera alternativa åk, närhet och relativt få höjdmeter inbjuder till att göra flera åk.
Närhet till flera av Sveriges i särklass bästa topptursfjäll i Härbergsdalen, Borgafjäll och Marsfjällen.

-
Långt bortom all heder och ära.
Potentiell lavinfara. Håll koll på snörföhållanden och terräng.
Kort åkning.