Recensioner om Borgafjäll

Skidorter i Sverige
Vad tycker du om Borgafjäll?
5
4
3
2
1
pasihelin
2021-01-02
Vi reste med husbil, 3 barn i åldrarna 6,6 och 9 år. Vi bodde på 69 Nord sidan. Väldigt hjälpsam personal, bra liten skidshop, skidskola och en bra lunchrestaurang med hemgjord mat.

Enda nackdelen var för mig ankarliftarna, ensam med tre barn varav två ännu inte helt trygga med ankarlift var det lite knepigt.


Jonte
Jonte (Gäst)
2020-04-14
Underbar liten pärla med suveränskogsåkning.
Bra pister för hela familjen

kodiak70
2020-03-19 (Ändrad: 2020-03-20)
Borgafjäll är ju en härlig kontrast till de större skidorterna. Verkligen det klassiska som kan liknas med Pistvakt men också väldigt familjärt och härligt. Skidorten gör sig bäst när det har snöat bra då det finns mycket trevlig skogsåkning. Vi provade även catski vilket var en härlig upplevelse, kan verkligen rekommenderas.
Andreas lindberg
Andreas lindberg (Gäst)
2020-02-21
Magisk miljö för tur och inbiten telemark 20200217

FredrikVestberg
2019-01-10 (Ändrad: 2019-01-11)
En gömd och (nästan) aldrig funnen brantåkningspärla.
Mitt absoluta favoritfjäll - i det mindre formatet.
Jag ger er Oxfjället.

Några mil sydöst om Borgafjäll finns ett litet naturreservat med ett ynkligt litet fjäll, Oxfjället. Ynkligt med tanke på höjden, två toppar, sydtoppen 742 meter över havet och dess norra topp på 732 meter - några få meter kalfjällsyta - upphöjdhet över låglandsvegetationen. Och det är väl det sistnämnda som gör att topparna fått benämningen fjäll. Hade det varit placerat längre söderut hade det varit ett trädbeklätt berg, en upphöjning bland andra. Men på dessa breddgrader är det alltså ett fjäll och bör besökas.

Starta från landsvägen mellan Rajastrand och Risbäck, några stavtag över myren och därefter följer brant stigning upp på sadeln strax söder om huvudtoppen. Cirka 250 höjdmeter, vilket motsvarar en ordinär Sälenskidbacke. Från toppen går färden vidare, i behagligt gles skogsterräng mot den norra kalfjällshatten. Vid denna utpost har Teracom monterat upp en radiomast och en röd liten anskrämlig byggnad. Men den förtar inte utsikten, Bastunäsfjällets snofsiga, kritvita topp, Borgahällans brutala stup, Klöverfjällets och Jengegietjes ståtliga skepnader och vid klart väder är det möjligt att se ända till Marsfjällens lockande toppturstoppar i norr.

Det fjället saknar i höjd tar det definitivt igen i alpin karaktär på sin östslutning. Klippstup, på upp till 20 meter, blandas med brant skogsterräng. Den mest lockande linjen är det stora, öppna fältet nedanför fjällets sydtopp. Börja neråkningen med en liten kringrörelse norrut, skråa därefter in på den öppna ytan. Här går det nästan varje år spontanras, så håll koll på lavinläget innan du ger dig ut. Om det är minsta antydan till lavinfara bör åket undvikas.

Alternativ finns längre norrut och söderut, med lagom gles men brant skogsåkning i maffig urgranskog.

Jag är tämligen säker på jag fick premiäråket på Oxfjället för ett tiotalet år sedan. Har aldrig sett några andra skidspår där, under alla år som jag rört mig i området. Fortfarande återstår huvudlinjen på berget att åka. Vid rätt snöförhållanden är det möjligt att åka rakt ner från sydtoppen. Första delen består av branta svahällar som avslutas med ett klippstupp på mellan 5 till 20 meters höjd med öppen och bra landning. För er som vågar och vill - it´s all yours!

+
Ingen anmarsch att tala om. Bara att knäppa på sig skidorna vid vägkanten och ge sig iväg.
Ingen trängsel.
Flera alternativa åk, närhet och relativt få höjdmeter inbjuder till att göra flera åk.
Närhet till flera av Sveriges i särklass bästa topptursfjäll i Härbergsdalen, Borgafjäll och Marsfjällen.

-
Långt bortom all heder och ära.
Potentiell lavinfara. Håll koll på snörföhållanden och terräng.
Kort åkning.


John
John (Gäst)
2018-01-08
Det finns allt man önskar sig, bra lösåkning om man vill köra skoter, bra afterski, otroligt fint spa på hotellet med god mat, fina backar för att åka slalom?

Lundmark78
2017-12-21
Magisk ort utan en kotte i varken lift eller backe. Snön fantastisk och enbart av naturligt sort.


SaMat
2017-12-05
En av mina absoluta favoritorter och en plats dit jag återkommer flera gånger varje år. Gott om snö, mycket bra offpiståkning, riktigt bra liftkortspriser och underbar personal.

Framför allt är det offpisten som lockar i Borgafjäll. Otroligt varierande terräng som borde passa de flesta offpiståkarna. Platsen är något av en gömd pärla och det är sällan mycket folk i backarna. Offpiståkarna kan dock vara många så det gäller att vara först ut i backen när nysnön har fallit så man får de bästa svängarna i pudret.

I övrigt är Borgafjäll en mindre skidort, men har allt man behöver. Det är bra variation på backarna och orten lämpar sig för barnfamiljer.

Som nackdel måste liftsystemet nämnas. Även om det sällan är trängsel till liftarna upplever jag att de alltför ofta stannar. Och många gånger kan liftarna stanna under längre stunder, särskilt om det är kallt eller blåser. Den trevliga offpiståkningen och den underbara personalen gör dock Borgafjäll till en plats jag gärna besöker om och om igen.

Positivt:
Offpiståkningen
Bra liftkortspriser
Trevlig personal
Oftast gott om snö
Sällan trängsel till liftarna
Barnvänligt

Negativt:
Liftsystemet


Joakim Tall
Joakim Tall (Gäst)
2014-03-23
Spenderade 4 dygn i Borgafjäll under V12 och hade riktigt tur med snart en halvmeter nysnö. Åkte upp 3 dagar i systemet då man inte kunde få nog av skogsåkningen. Riktigt fint gallrat och med roliga hinder. Var man än åker in hittar man nya vägar. Som flera andra sagt så pistar dom inte ens hela backarna så det finns gott om offpist överallt. Rekommenderar det inte lika mycket om man är ute efter piståkning - åk till typ Hemavan Tärnaby då så får ni lite mer utsikt en fin dag.

Körde även catski en dag upp på jengjen topparna och klöverfjället. Riktigt ordentliga fjäll och tycker det var en lugnare och mer prisvärd upplevelse än heliski. Två av fyra åk hade riktigt fin snö, medan dom andra två var lite mer skrovliga :)

Kommer definitivt tillbaks till Borga då det var nära Umeå och väldigt skön stämning med lite folk. Samt rätt prioriteringar på åkningen - sko, offpist och topptur :)

jespersundstrom
2010-05-06
Var i borga tre dager under sportlovet nu i år och hade väl inte de bästa förhållandena om man säger så. Tog en cattskitur en utav dagarna vilket va riktigt häftigt trots att det blåste en del och snön vara för det mesta vindpackad. Vid ett snöfall då det inte blåser så mycket kan man förmodligen få uppleva den bästa åkningen någonsin, iaf i sverige. Orten har grym potential men det blåser tyvärr lite för mycket.

Liftsystemet är väl inget att skryta med men det finns ändå möjlighet till mycket bra skogsåkning då man har huggit ur skogen på flera ställen och också byggd som en naturlig park med fallna träd o liknande. Trevligt också att de bara pistar mitten av backen då man på sidan har mycket bra åkning trots att det för det mesta är uppkört.