Blåsjöns Fjällanläggning

Skidorter i Sverige
Längst in i nordligaste Jämtlandsfjällen (27 mil norr om Östersund och fem kilometer ifrån norska gränsen) och långt från närmaste civilisation, ligger Blåsjöns Fjällanläggning. Den har Sveriges fjärde högsta fallhöjdsmeter med sina 475 meter med mildsvid utsikt över dalar och sjöar. Den längsta pisten är 3,5 kilometer. Omgiven av orörd fjällnatur och med gott om natursnö är fjällanläggningen ett eldorado för friåkare. Det sägs vara ett av Sveriges bästa ställen för offpiståkning och svårflörtade puderälskare från hela världen söker sig gärna till baksidan av berget Mesklumpen (924 m.ö.h.), där högfjäll möter gles fjällbjörskog. Likaså är det ett smultronställe för toppturer och turskidåkning. Liften tar åkarna högt ovan trädgränsen och sedan kan man följa en markerad led genom det otroliga landskapet. Barnfamiljer och carvingåkare återfinns alltsom oftare i de breda, gröna, blå eller röda backarna på Mesklumpens sydsluttning. Börjar det kurra i magen ligger Restaurang Fjällripan i nära anslutning.

Snöprognos

 • Måndag

  3,1 mm regn
  Molnigt

  3 m/s
 • Tisdag

  5,2 mm regn
  Molnigt

  3 m/s
 • Onsdag

  10,5 mm regn
  Lätt regn

  3 m/s
Vad tycker du om Blåsjöns Fjällanläggning?
5
4
3
2
1
David Bauner
David Bauner (Gäst)
2020-12-26
Underbart nära naturen. Prisvärt och mysigt.

leffemangan
2019-02-13
+ Underbar snö.
+ Oerhört bra restaurang som verkligen rekommenderas.
+ Offpisten på baksidan av Mesklumpen är grymt bra. Först högfjäll och sedan gles granskog. Sedan tar man taxi tillbaka.
+ Gles liftnära skog som är perfekt att åka i.
+ Lite folk
+ Stora friåkningsytor om man är skoterintresserad.
+ Hörlig bowl där barnliften går. Perfekt snösoffeläge.

- Man måste staka en del för att komma till andra liften. Ingen höjdare med små barn.
- Backen vid andra liften är rätt flack så man får putta på småbarn över vissa kullar.
- Vissa skotermänniskor har svårt att förstå att man ska hålla sig på lederna, eller i frikörningsområdena.

Sofia eriksson
Sofia eriksson (Gäst)
2019-02-12
Bästa personalen, grymma backar och så fina stugor. Våra barn älskade all lössnö och de otroligt roliga backarna.

Hanna Norberg
Hanna Norberg (Gäst)
2017-12-30
Riktig snö och äkta skidåkning! Passar alla oavsett ålder. Gemytligt och trevligt!

Jon Dahlberg
Jon Dahlberg (Gäst)
2006-04-26
Positivt: Fint pistade backar med skön skidåkning.
Negativt: En av pist männen målade på min HellyHansen jacka för 3200:- när han skulle ge mej en varning! Får inte bort sprit penne färgen!

Skantz
2005-02-11
Blåsjön i norra Jämtland. Är känd för mycket snö och hotell branden 1992. Normalåret har de mellan 150-200cm snörekordet ligger på 273cm. De som kommer dit är 80% norrmän och hälften är där för att åka skoter. Liftsystemet består av 3 liftar som ligger efter varann i fallhöjden. Åkningen är mycket kreaktiv och varierande, mycket gles och fin skogsskidåkning och mängder med bra dropp. Mycket av terrängen är små dropp och korta och fina branter där det kryllar av ställen och bygga kickar på eller bara köra ändå och dra lite trick utför. Alltid så mycket snö så ladningarna är lugna. Aldrig ris och buskar som är hinder i åkningen det är gömt långt under snön. Den översta liften ligger ovanför trädgränsen den mittersta ligger i gles bjärkskog och den nedersta i granskog. Systemet ger 525 fallhöjdmeter och det är fjärde högst i sverige. (Åre 890, Hemavan 665, Björkliden 538, Blåsjön 525, Abisko 500) Annars så är pisterna dock inte så branta, men det finns några röda pister uppe på fjället annars även vid den nedersta liften. Området är perfekt för den sportlovsfirande familjen och även för de som är ute efter bra offpiståkning då du garanterat är helt själv. Barn och nybörjarområdet finns vid en extra lift uppe på fjället där finns det perfekta ställen att gräva solgropar fram på vårkanten. Wärdshuset heter Fjällripan och har mycket bra och god mat och drag på kvällen men ta det lugnt med de lokala skoteråkarna, de är inte sena på rallarslagsmål. Fjällripan ligger på samma ställen där hotellet stod som brann ner 1992. Boendeformerna som finns är hyrning av stuga och priserna är mycket humana. Camping finns dock i grannbyn Jormvattnet.

Mest populära foto

Åkare: Mikael Amundsson Foto: Mikael Amundsson

Skidresor

 • Active Ski

Pistkarta

Pistkarta Blåsjöns Fjällanläggning

Närliggande skidorter

Flygplatser nära Blåsjöns Fjällanläggning

Hemavan Tärnaby Airport
Körtid: 5 timmar, 26 minuter (374 km)
Avstånd: 118 km