St Sorlin d'Arves recensioner

Skidorter i Frankrike
Vad tycker du om St Sorlin d'Arves?
5
4
3
2
1
svecar
svecar (Gäst)
2012-02-09
Har precis kommit hem från en 10-dagars resa till Saint Sorlin, med UCPA. Det var en riktigt fin upplevelse. Gott om snö. Över två meter, förutom på vindutsatta lägen, som bergskammar, där det nästan var bart. Vädret var lite ostadigt i början, med halvklart till mulet, och dimma. Sedan kom en heldag med snöfall. Därefter klarnade det upp och blev tre soliga dagar med nysnö. Härligt!
Skidsystemet är stort, och det har satsats en hel del de senaste åren. Jag kan jämföra pistkartan här på freeride, samt den som ligger på Les Sybelles webbplats, med den tryckta vi fick på plats, och kan konstatera att det skiljer en hel del. Fyra nya sexsitsiga expresstoliftar har ersatt äldre stolliftar och knappliftar. Dessutom har en vanlig fyrstolslift ersatt en knapplift. Förbättringarna är främst gjorda i själva Saint Sorlin.
Jag åker mest i pist, och har inte så mycket erfarenhet av Off-pist. Så jag kan bäst recensera de pistade nedfarterna. Skidsystemet innehåller en stor variation av pister. I Saint Sorlin-området finns två trånga pister och sönderåkta nedfarter, och det är Combe Balme (blå) och Rocher (röd). Ofta blir det att man väljer någon av dessa, i slutet av dagen, för att ta sig tillbaka till byn. Kan man, så är det trevligare att ta en annan väg ned.
Skidområdet är utspritt över 6 olika byar, som ligger i olika dalgångar, där sammanlänkningen i vissa delar, består av flacka transporter, snarare än riktiga pister. Det gäller främst mellan topparna L'ouillon och Pte du Corbier, och i viss mån mellan L'ouillon och Tête de Bellard.
Jag fick chans att prova på lite off-pist på fredagförmiddagen, och jag får säga att området inbjuder till mycket fin off-pist, med stora öppna vidder täckta av snö. Det är inte svårt att hitta orörda områden att åka i. Saint Sorlin ligger ganska nära trädgränsen, så det mesta av skidsystemet ligger ovanför den. Men även under trädgränsen är det ganska glest med vegitation.
Byn Saint Sorlin d'Arves, som är dess fulla namn, är en pittoresk alpby, med en många fina gamla byggnader. Men finns även helt ny bebyggelse, i klassisk stil, och det pågår en del byggprojekt, så orten verkar vara på uppgång. Vägen upp till Saint Sorlin från staden Saint Jean de Maurienne, är smal och krokig, som de ofta är i Alperna. På sina ställen är den dock smalare än vanligt.
UCPA centret är en äldre gementlig byggnad, med anrik atmosfär. Boendet är lite enklare, med flerbäddsrum, men all mat ingår, vilket gör att man kan fokusera på skidåkningen. Bra kontakt mellan svenskar och fransmän.

Vigleik
Vigleik (Gäst)
2006-04-25
Vi var ett gäng som åkte hit vecka 11 med UCPA. Vi hade maximal tur med vädret vilket innebar över en meter med puder och strålande sol i 6 dagar. Om rådet har mycket lättåtkomlig offpist och inte så många som letar efter den. Detta tillsammans med att vi hade en underbar UCPA guide gjorde veckan till en av mina absolut bästa. Byn är inte stor med riktigt mysig och man känner sig välkommen som turist.

taube
2005-05-02
Vi var 18 kompisar som i slutet av Mars minibussade ned till Saint Sorlin och Les Sybelles, som systemet heter. Detta mycket stora skidsystem är sedan ett par år tillbaka sammanfört av flera mindre byar, stoltserar numer med att vara Frankrikes fjärde största. Saint Sorlin är den rent skidmässigt bästa och största av dem. La Toussuire konkurrerar i storlek, men den högsta och bästa åkningen når man lättast från Saint Sorlin.

Vi bodde i en liten by precis mitt imellan dessa båda, något som ej rekommenderas även om skidbussen tar dig smidigt till S. Sorlin, alternativt en stor omväg via ett antal sitt- och knappliftar. Systemet i sig är ganska gammalt men det har dykt upp ett par nya fräscha sex-stolsliftar som ökat kapaciteten. Existerar dock ingen kabin eller ägg-lift.

Området har en enorm potential med lättåtkomlig offpist lite varstans. När vi var där var det inte mycket snö kvar under 2200 meter, vilket gjorde att man i stort sett höll sig till toppen hela tiden. Vid god snötillgång tidigare på säsongen borde det dock finnas extremt mycket åkning, ingen verkar ha hittat dit, vi gjorde det av en slump. Den offpist som fanns att tillgå var i det närmaste orörd, det var i stort sett endast en grupp från UCPA som rörde sig utanför pistmarkeringarna med oss.

Det finns två parker i området, men båda hade i stort sett smält, så vi kunde inte testa dem.

Om ni planerar att åka till Les Sybelles, satsa på Saint Sorlin, var där tidigare på säsongen, njut av en sovmorgon och lägg ändå första spåret.

Om ni har frågor som ni tror att jag kan hjälpa er med, skicka ett mail.

+ stort system med mycket ytor
+ okänt
+ gemytlig savoie-känsla med fräscha nya lägenhetsbyar

- gammalt liftsystem med många knappliftar
- små byar, inget direkt uteliv
- inget vidare pistat

Les Sybelles tror jag kan var hur bra som helst, det var det bara inte när vi var där.