Sierra Nevada recensioner

Skidorter i Spanien
Vad tycker du om Sierra Nevada?
5
4
3
2
1
Fredrik
Fredrik (Gäst)
2022-02-18
Mycket bra

Herr_Thomas
2019-03-19
Vi var här på sportlovet 2019 och fick tre mycket bra skiddagar. Efter att ha åkt mycket skidor i alperna var väl kanske inte förväntningarna jättehöga på Sierra Nevada men vi blev ändå positivt överraskade.
Positivt:
Relativt litet men ändå väldisponerat skidområde. Knappast några liftköer trots mycket folk. Dom flesta åkarna (spanjorer) höll sig närmast det stora skidtorget men längre bort i systemet var det glest med folk. Bra väder, förmodligen den skidort med mest soltimmar i hela Europa. Bra preparerade backar med konstsnö i de lägre delarna. Ingen snöbrist i backarna även om det bitvis var brunt bredvid backarna. Byn är kompakt och ligger längs en bergssida och det finns en sittlift som fungerar som transport så man slipper att gå genom hårnålskurvorna.
Det går att kombinera skidresan med i praktiken sommaraktiviteter. Vi vandrade Caminito del Ray utanför Malaga och jag cyklade lvg uppe i bergen ett par dagar. Det ultimata sportlovet mao.
Negativt:
Dyra liftkort, 500 kr per dag, lite billigare om man köper flera dagar på en gång.
Bara två restauranger i backarna, båda vid det stora skidtorget. Mycket folk vid lunchtid och ingen gourmetupplevelse, klart sämre än Italien och Frankrike även om priserna är OK.

monika
monika (Gäst)
2017-02-06
hej
vi var där i mitten av mars- 16
fantastisk skidområde, finns massor av röda backar samt flera svarta oxå,(e pistkarta på webben) .som spanjorerna ej åker i, De svarta pisterna var helt orörda vid 14-tiden , dvs. nypistade. !

Vi köpte med oss snökedjor från Biltema, obligatoriskt vid färd dit upp.
Vi bodde nere vid torget, parkerade bilen under torget precis vid hotellet o hiss upp. Skidförråd nere i garaget precis vid kabinbanan.
Om man åker upp när liftarna öppnar så är man i princip ensam ett par timmar, skidskolorna håller till uppe på platån i och övriga spanjorer kom vid 12-tiden. OBS undvik gärna lö-sö då många åker upp över helgen

Niklas
Niklas (Gäst)
2017-01-02
Tänkte kort berätta om själva resan till Sierra Nevada, samt upplevelsen med skidåkningen, tyckte det saknades när jag tidigare läst recensioner av stället

Vi åkte från huset i Torrevieja upp till Sierra Nevada i slutet av feb 2016.

Bilresan var rätt lång men gick bra, fick endast 3 fortkörningsböter hem på posten.
Stannade till på en bensinstation rätt nära Granada och köpte snökedjor (var tydligen tvång på detta, vid ovist väder)
Hade vänner som åkt upp två dagar tidigare, de var tvungen att lämna bilen och åka taxi upp, blev en dyr resa.

När vi kom till foten av Sierra Nevada så startade ett lemeltåg av bilar. Dagarna tidigare hade det varit snöstorm, så nu började vägen vara körbör igen. Minns inte, men hade typ en snittfart på 3 km/h, så tog typ 1-3 timmar att ta sig upp. Tror en icke trimmad 30 moppe skulle kunnat tagit sig upp fortare!

Väl där så bodde vi rätt långt upp i backen, tydligen så var prisbilden en helt annan.
Vi hade mer eller mindre ski-in/out, då det endast var ca 100 meter att gå eller staka med skidorna till backen.

För övrig så helt overkill att ta bilen till byn, då man fick parkera i ett underjordiskt garage, där det i alla fall inte var gratis att parkera.
Passade på att hämta våra förbokade hyrskidor då. Vilket verkade vara rätt meningslöst att ha gjort, då inget var förberett, samt vi fick åter uppge ålder vikt samt skostorlek. Fick dock bra hjälp och priset som var avtalat på hemsidan gällde (tydligen betydligt dyrare att hyra utan förbokning)

Första dag var vädret sisådär, men sen kom det igång! Vart bra som bara den! men ändå inte för varmt. Backarna höll bra. Blåste för mycket på toppen, så dit blev det aldrig. Fint med mat som var rimligt prissatt (eller var billigt) samt barer och en drink eller öl i ”värmestugorna” var inte heller dyrt. Letade inte så noga, men såg inte någon ställe som liknade nattklubb.

Jag saknade backar som gav en utmaning, de flesta var gröna eller blå. Röda fanns det inte så många av. Fanns några svarta, men få som var öppna när vi var där (Det för att det hade rådigt snöbrist, men som sagt, 2 dagars intensivt snöande hade gjort det åkbart igen)

Gick kanon att prata engelska, så min taskiga skolspanska behövdes inte.

Totalt en bra resa! Är du sugen på avancerad åkning, så finns det bättre ställen, åker du med barn eller familj, så skulle jag nog säga att det fungerar bra.

Alexu
2015-03-16
Jag var där förra veckan och åkte skidor i två dagar.
Upplevelsen var helt fantastisk!!!
Posetivt: Knallblå himmel, ingen vind, inga liftköer, bra fallhöd ca1300m, 300 soldagar per år, mysig by, Vi såg JON OLSSON och SIMON DUMONT i parken!!!!! Shit, de kan hoppa! Det gick att åka offpist på eftermiddagen då det blivigt mjukt. Minusgrader på nätterna gjorde att man kunde ligga på ordentligt i pisterna på förmioddagen. På lördagen åkte vi två timmar buss till Torremolinos och spelade beachvollyboll. Mycket uppskattat reseupplägg av de 60 leverantörer vi hade med oss på resan.
Negativt: ingen nysnö (kan man nog inte räkna med här i mars) men det gjorde ingenting.
Skidorna vi hyrde var ett skämt (hade egna pjäxor) man fick kämpa hårt om man ville ha nått grepp på de hårda partierna av berget. TA MED EGNA SKIDOR

Jonas
Jonas (Gäst)
2012-04-25
Var där en vecka i januari och kan bara säga att jag är positivt överraskad! Skidåkningen var bättre än väntat, riktigt långa fina åk och perfekt pistning. Tyvärr bjöds det inte på någon vidare offpiståkning, men vi hade ändå tur med vädret då det vräkt ner snö första dagen. När vi kom var det nämligen kalt i backarna.

+ Spanien
+ Förvånansvärt bra pister
+ Lite folk i de svårare backarna, spanjorerna kan inte åka skidor
+ Soligt
+ Billigt
+ Närheten till havet, Granada och Alhambra samt Malaga
+ RyanAir och Norwegian kör till Malaga från flera destinationer i Sverige

- Varmt, även i januari. Har man otur kan det nog vara helt kalt, men då ska man ha extrem otur.
- Afterski finns inte i Spanien. När vi fråga om afterski svara de med att det fanns ett par pubar längre ner på gatan, men det var oklar om de var öppna eller inte.
- Inget vidare nattliv heller
- Offpisten är nog tveksam. För högt upp, vilket resulterar i väldigt få träd och Sierra Nevada är relativt ensam i närområdet att vara så högt vilket leder till att det inte finns något puder som ligger någon längre tid.

Har lagt upp lite bilder här för den som vill se fler bilder från systemet:
http://www.jonasresor.se/spanien-skidakning-skidor/skidor-sierra-nevada.html

Paptrika
2009-02-26
Jag var där sportlovet 2008
Det var bra med snö i pisterna och lagom varmt.
En häftig grej när man kommer: man kör in i garaget och tar hissen upp till liften, smidigare kan det knappast bli.
Man bör se upp när man hyr skidor då "alla vill åt ens pengar" men kolla så att det är okej grejer man får, hyr hos Intersport då det finns flera mindre seriösa uthyrare som hyr ut gamla dykar dojjor och liknande.
Det är finfina backar i Sierra Nevada och bra liftar när man kommigt upp i själva backen.

Posetivt:
Bra backar
Helt okej snö
Mycket sol

Negativt:
Dyra liftkort
Finns dåliga skid uthyrare
Mycket liftköer

Njaal
2008-02-14
Har varit där två gånger, och har blandade känslor. Bakkarna och snön är dock inte problemet, utan köer och sönderkörda pistar. Närmaste skiortena är i Marocco och i pyrineerna, så det är väldigt fullt här på helgerna. Snön har avtagit de sista åren säger lokala som jag pratade med, så som det har kommit fram ovan är den bästa tiden att åka dit, från början av januari til mitten av mars. Om man åker på vardagar ska man då oftast slippa köer, och det finns massssa puder till alla! Inte som alperna, men trevliga människor, mycket sol och många events. Om man är mann kan man också åka ner til havet, til Salobereña, och bada där. Ganska kallt då, men det är bara härligt. Granada, som är närmaste stad, är också en jättefin stad med massor att se. Billigt i spanien också!

Håkan Pettersson
Håkan Pettersson (Gäst)
2007-05-30
Var i Sierra 18-21 Mars 2007. Lite snö i omgivningen men helt ok pister. Nu åkte jag med fru och barn (6+9 år) så det vart inga svarta pister för oss. Vi hade strålande sol alla tre skiddagarna och klarblå himmel. Det är väl under sådana förutsättningar skidor skall åkas ? Allt som allt tyckte jag det var helt kanon. Vi bodde bra på Hotel Melia (****) där familjerummet kanske var lite tråkigt med maten var helt suverän. Orten som sådan är väl ok om man inte har några större förväntningar på shopping utan bara vill softa i solen efter en heldags skidåkning, dricka lite pilsner och äta gott. Vi betalade ungefär 1400 kronorför skidhyra för tre dagar och 2 vuxna och två barn. Liftkorten kostade ungefär 3000 kronor för tre dagar. Vill man som oss göra det lätt för sig och hyra skidor finns det massor av alternativ och det är inget man behöver fundera på innan man åker hemifrån. Som tidigare har skrivits så är spanjorena inga stjärnor på skidor. Vet inte hur många man fick hjälpa på fötter dessa dagar. Liftköer var det ina att direkt prata om. Jag tycker det fungerade relativt smidigt om man höll sig borta från spanjorernas egna övningsbackar (gröna) med tillhörande lifter. Sammantaget tre mycket bra skiddagar. Längtar redan tillbaks. Maila gärna om ni har några frågor.

Offpist-babe
2006-08-14
Bodde i Málaga 2003 och passade då på att åka lite skidor ;o)
Jag och några kompisar tog ledigt från skolan en dag för att uforska dom spanska backarna !
Det ångrar jag inte en sekund.... vi tog bilen från varma Málaga och 2 timmar senare stod man på ett par skidor i snöiga Sierra Nevada ! Underbar känsla ;o) Och det är relativt billigt att åka dit (både liftkort samt mat) om man jämnför med Dolomiterna & Alperna.
Mycket bra område att åka i och när vi var där i april månad var där ingen som helst kö till liftarna och inga spanjorer hihi ;o)
Jag rekomenderar varmt att åka dit och prova på !

Varma soliga hälsningar !
//Sofie