Snowbird recensioner

Skidorter i USA
Vad tycker du om Snowbird?
5
4
3
2
1
J-P
2009-12-02
Spenderade säsongen 2008/2009 i Salt Lake City och Snowbird (SB). Little Cottonwood Canyon med Alta och SB är ju allmänt kända som legendariska puderhål. Men lever de upp till förväntingarna då? Svaret är JA men.. och ett inte så litet 'men' heller, detta är absolut ingen hemlighet och konkurrensen är stenhård. Har du ingen större koll på systemet och det har tokdumpat får du några få men visserligen helt sjuka åk.. Skulle därför inte rekommendera SB under en kortare period (turistvecka) utan det gäller att man känner till hur saker och ting fungerar för att man ska få ut något av SB och undvika den värsta trängseln. En riktigt underhållande syn är de maratonstarter man kan se efter en rope drop (diverse rep/grindar som öppnas efter att lavinfarliga områden blivit säkrade), ordet "shit show" har blivit en lite nedsättande men slående term som beskrivet detta på ett bra sätt :)

SB har riktigt kul och varierande terräng, stora öppna ytor, branta trixiga rännor, drop i alla svårighetsgrader och massor av skogsåkning. Snön är helt makalös, stora mängder och för det mesta riktigt torr. Har haft mina absolut bästa åk någonsin här i SB. Det är en ganska overklig känsla att åka i snö upp till midjan trots att man har 120mm midja och rocker, 3-4%igt gör att man sjunker rätt djupt oavsett skidor :) Ibland blir det faktiskt för torr snö och det är inte så kul när man sjunker igenom och slår i en hård botten. Snön har lite svårt att fastna på klippor och dylikt så det är inte enbart positivt med snustorr snö :)
Det verkar som att det är "antingen eller" i SB, antingen tokdumpar det eller så är det solsken. Säsongen när vi var där var det tydligen ovanligt milt (mycket varma sydvästvindar till skillnad från normala kalla nordväst), vilket märktes med 3 st perioder av högtryck som varade 7-10 dagar vardera. Trots detta lyckades vi skrapa ihop en bra bit över 300 inches eller runt 8 meter mellan 1 januari till sista mars när vi var där. Det är väl vad alperna får under en hel "bra" säsong, vilket säger en del om hur det snöar. Utah i övrigt är ju ren öken så det tenderar att bli lite varmare än i tex Colorado och Wyoming. Så när högtrycken smyger in kan det bli riktigt varmt (vi hade några dagar med +8C i januari). Trots detta regnar det väldigt sällan, för när nederbörden väl kommer in är det oftast i form av kallfronter, jag tror vi hade kanske 2 dagar med regn/snöblandat trots att det var en relativt mild vinter. En sak som är säker är att stannar man en säsong så kommer man med största sannolikhet uppleva sitt livs bästa åkning, för monsterdumpen kommer, det är bara en fråga om när och hur ofta.

Väder-, snö- och lavinrapportering av UAC/NOAA är den bästa jag någonsin sett. Helt otroligt mycket data och detaljer, rena himmelriket för statistiknörden och den som vill ha koll på saker och ting. Att man så ofta i andra skidområden väljer att slänga fram en siffra (1-5) som ska visa en så oerhört komplex sak som lavinfara är rent vansinne. Det finns så otroligt många olika detaljer som spelar in och UAC är i en klass för sig när det gäller rapportering av detta!

Hade SB varit en trött liten håla mitt ute i ingenstans utan något folk så hade det varit himmelriket på jorden. Nu är det inte så tyvärr och då kan jag inte sätta ett högre betyg än 4. Med en miljon människor inom ett par timmar från SB så är allt folk det absolut största problemet med SB (och Alta) och så kommer det nog alltid vara. Men med lite lokalkännedom så blir det hanterbart. Har du dessutom bra turgrejer så finns det alla förutsättningar i världen att få riktigt bra åkning, väldigt ofta.

Slutsats:
+ Snömängd
+ Snökvalité
+ Terrängen
+ Smidigt liftsystem
+ Skön stämning med många duktiga åkare
- På skidorten, lite att göra utöver skidåkning (inget nattliv direkt)
- Köer
- Puderhets
- Relativt korta åk

Tips:
* Visst är det billigare att bo nere i SLC, men SLC är rätt trist så i min mening kan man åtminstone försöka hitta något däruppe så slipper man problematiken med vägavspärrningarna. Ska man bo tråkigt kan man lika gärna göra det nära liftarna..
* Åk upp tidigt om det snöar. Va vid kabinen absolut senast 45 minuter innan öppning för att komma med första. I värsta fall stänger de av vägen mellan 6-8 på morgonen för att spränga och ibland händer det att de inte kan öppna vägen till 9 (då liftarna öppnar). Då vill man vara på rätt sida av avspärrningen för då delar du episk åkning med de få som bor uppe på hotellen i Snowbird. Om det tokdumpar och det planeras vägavspärrning, fixa frukosten dagen innan och åk sen upp innan kl.6:00, ta en lugn frukost och peppa er inför en grym dag :)
* Pga allt folk kan det vara värt att köpa ett midweek-kort i SB (vardagar är lite snällare än helger..) och sen köpa ett helgkort i Solitude eller Brighton. Fixa turutrustning så kan ni köra sidecountry i Big Cottonwood Canyon (BCC) via Solitude/Brighton när allt är sönderkört i Snowbird. Massor med bra turmöjligheter i BCC (bättre än i LCC).
* Liedholm har en del bra tips med (se hans recension av SB)

liedholm
2009-09-14
Grym åkning, snabba liftar, schysst off pist, massor av torr, underbar, härlig snö. Dock så ligger Snowbird precis bredvid en miljonstad så det jag precis nämnde ska delas med typ 100.000 människor. I alla fall känns det som så. Jag har egentligen inget negativt att säga utan bara positiva saker, förutom det där med allt folk. Hemligheten ligger i att lära sig i vilken ordning de olika delarna av berget öppnas efter ett dump och sedan offra ett åk lr två för att istället köa vid nästa lift som ska öppnas.
Ett tips är att hålla sig borta från Mineral Basin, visserligen sjukt grym åkning men det tycker alla andra också och du kommer med största sannolikhet att fastna på botten i en sjuk liftkö.

En dag som det dumpat ordentligt, men inte så mkt att allt hålls stängt så föreslår jag följande ordning:

1.Var uppe dötidigt, dvs minst 1,5h innan öppning, så du kommer med första kabinen upp. Därifrån siktar man förslagsvis på West Cirque som har några sjukt grymma åk. Blir dock snabbt uppkört. Med lite tur så hinner du upp en gång till med kabinen innan det är uppkört. Är det kö vid kabinen så hoppa den och ta sittliften upp istället.

2. Efter att du har fått 1 lr 2 sjuka åk på Cirque så jagar du bort till GadZoom å sedan ner till Gad2. Har du tur så har de inte öppnat än utan du blir bland de första upp till sjukt fin skogsåkning. Droppa dock inte in under liften utan leta dig istället lite längre skiers right så kommer du att hitta en stor öppen, brant yta som är helt sjukt najs att göra första spår på. Här kommer du hinna minst 2-3 åk innan det är sönderkört.

3. Om allt går enligt planerna så är nu Little Cloud öppen och du ska bege dig dit. Har du tur så är antingen Road to Provo och/eller North Baldy öppet. Skulle NB precis ha öppnat så rekommenderar jag en rask promenad upp dit eftersom att åken därifrån enligt mig är längre, brantare och bättre. Har Road to Provo precis öppnat när du kommer upp med Little Cloud så ska du dock köra där. I Provo får du 1 riktigt bra åk å om du stressar och inte måste ha first tracks så kan du få ytterligare 1-2 fina åk innan det är sönderslaktat och då ska du inte ge dig ut där. Kombinationen massor av folk och uppkört är inte roligt. Speciellt inte som traversen ut är en pers i sig =)

4. Nu är det dags att dra bort till Gad2 igen. När du kommer upp med liften så glider du in till Liftwaffe-kuren och tittar på hunden och snackar lite skit med Ski Patrol. Detta gör du mest för att få reda på när Tiger Tail öppnar. Träffar du på Björn så passa på att bjuda killen på lössnus och tjöta lite svenska. Sedan är det bara att dra ut till Tiger Tail och köra där tills det är dags att åka hem.

Dag 2

1. Stick fort som satan upp med Gad2 och ta översta gaten i repen. Följ sedan traversen längst bort och håll tummarna för att sista repet har lyfts. Här ute finns nämligen Snowbirds absolut bästa åk. Långa, fina, branta och med en skog där man kan köra orört massor av gånger om man bara vågar köra tight. Finns inget snack om att detta är bästa stället. Viktigt dock att hålla koll så man inte missar "yttersta liften" för då är det långt till bilen.

Dag 3 -> nästa dump

Hike, hike, hike, hike.......Kötta LCC å BCC för fulla tyglar. Systemet suger så jäkla hårt nu eftersom att allt är uppkört och allmänt värdelöst.

Kaffe köps i fiket under kabinen
Utgång bör ske minst ett par gånger på Canyon Inn, folk får säga vad de vill om stället men det är ett måste för alla skidåkare/brädåkare att ha festat på Canyon. Klockrent ställe om du vill ragga på cougars plus att det är ett av skidåkningsUSAs mest beryktade ställen.

Snowbird utan allt folk = 6 av 5 möjliga
Snowbird i verkligheten = 3 av 5 pga allt folk
Sammanvägt betyg 4 av 5

Olle_S
2009-01-09
Rikigt trevligt ställe med lätt tillgänglig offpist. Enligt mig ett bättre ställe än den mer kända grannen Alta. Vi bodde nere i Salt Lake City vilket funkade bra, dock va man tvungen att ha snökejor eller 4x4 på bilen dagar efter snöfall. Little Canyon road och big canyon road stängs ofta då det snöat kraftigt, information får man på en lokal AM radiokanal. Uppdateras ofta, väldigt bra. Bra mat kan man äta på brew pubs nere i SLC, enkla ställen med schyst käk och ofta egen brygd öl. Alkohol är strikt reglerat i Utah. Utelivet är stendött men skidåkningen och snön är GRYM.

AndersMerenius
2007-10-07
Granne till det mytomspunna Alta. I mitt tycke en mer komplett skidort med mer variation och avsevärt bättre liftsystem och kapacitet. Otroligt bra skogsåkning, fina offpistfält, brantåkning längs bergsväggarna i hissnande double diamonds. Välkötta pister. Inget för nybörjare för det mesta är brant och svart.
Anders

jej-je
2002-11-11 (Ändrad: 2013-12-19)
Skidort som ligger ca 40 min bilresa ifrån centrala Salt Lake City. Brant skidåkning finns väldigt lätt tilgänglig när man har tagit "the tram" till toppen. Två större "bowls" finns tillgängliga utan att behöva "hika" där det ofta finns puder kvar om man känner att man vill skråa lite. När det har dumpa så gäller det att vara tidigt ute på grund av att den stora tilgängligheten. Men är man först så har man massor av grymma åk framför sig. Det är brant och öppet med en del klippor på sina håll.

Snowbird arrangerar också en gång per år en bigjump tävling där bland annat Jon Olsson har kammat fullt.