Val Senales (Schnalstal) recensioner

Skidorter i Italien
Vad tycker du om Val Senales (Schnalstal) ?
5
4
3
2
1
Maria
Maria (Gäst)
2019-10-29
Är ett underbart skidställe där vi har åkt till i många år.
Nu åker jag även hit med min egna familj, så funkar fint för alla åldrar.

Lite notis, kommer man på rätt veckor på året kanske man stöter på vårt underbara skidgäng som Charlotte kalla, Stina Nilsson och alla andra :)

hammarling
2014-02-14
Val Sernales/Schnalstal är namnen på italienska och tyska på denna tyskspråkigaort som jag besökte vecka 5 år 2014. Längst upp i en smal dalgång på 2011 möh omgiven av berg på mer än 3000 ligger orten. För ca 5300 år sedan djupfrystes stenåldersmannen Ötzi här nära gränsen till Österrike och tidigare fanns en tullstation uppe i berget. Säsongen har haft sydvästliga vindar som givet mycket snö. Drygt 50 cm i by och ca 3 m uppe i berget. Det blåste och snöade så hårt första dagen så att det var enbart liften till Lazaun som var öppen. Resten av veckan bjöd på snöfall under natten och förmiddagen för att sedan klarna upp. Det var ca -12 C till-14 C vilket gav bra snö, men i kombination med vinden så kändes det kallt i det öppna området kring Hintereis.

Systemet omfattar tre delar. Huvudsystemet består av en gondol som går upp till Glaciären. Här finns huvudsakligen ganska breda röda backar med möjligheter till enklare offpiståkning. Bästa området och lättaste området att hitta för offpiståkning är kring Hintereis, särskilt på den sidan som är emot österrikiska gränsen. Här finns det stora områden och det var nästa folktomt här. Bergen liknar Himalaya enligt ett engelskt filmteam som hade byggt upp ett bivackläger där de spelade in reklamfilm! Gillar man piståkning så är det här och systemets andra del Teufelsegg som gäller då det är breda och välskötta pister. Den svarta pisten nr 1 är den trevligaste och vackraste och leder ner till byn. Den tredje delen upp till Lauzan är enklare men med bra pister genom skogen. Rent allmänt är liftsystemet i gott skick men alla liftarna är öppna. Bästa och trevligaste restaurangen i backen är utan tvekan Bella Vissta. Störst med självservering är Grawand med och en utställning om glacieren. Restaurangen vi Lazaun är godkänd.

Det finns fyra normalstora hotell runt ett litet torg med några få butiker och en bank. Afterski med levande musik finns en dag i veckan vid gondolstationen. En av kvällarna hade de levande musik vid ett av hotellen. Större än så är inte orten. Gästerna kom huvudsakligen från Tyskland men också några italienare. På mitt hotell var det bara fyllt till en tredjedel då det inte var säsong.

Sammanfattningsvis så är det ett snösäkert ställe med lång säsong och mycket natur. Systemet kan kännas litet för en veckas åkning, men det finns rikliga möjligheter för den som gillar offpist och därför ger jag det godkänt. Orten är inte så stor utan är gjord för barnfamiljer och offpiståkare. Servicen är prisvärd. Betyg 4 av 5. Av Börje Hammarling.

Edvin Bengtsson
Edvin Bengtsson (Gäst)
2007-05-31
Ville bara påpeka att möjligheten att åka skidor begränsas inte av att man måste ta liften till toppen. Det finns ett antal backar man kan ta när vädret är för dåligt för liften som tar 70 personer.

snowprincess
2007-01-04
+ jättefina backar
+ bra pistat
+ bra personal
+ inte massa turister som hasar bort snön
+ mysigt
+ bra sportshop

- enformig mat (pasta)
- lång kö till kabinen
- argsinta italienare.


Schnalstal består av två hotel ett disco, lite affärer och ett lifthus. Byn ligger 2200möh, för att åka skidor så tar du en kabinbana upp till toppen 3200möh.

Magnus76
2006-02-19
Var där i början av februari. Tyvärr för litet snö för att funka offpist, däremot så bjuder området på grym terräng, både lättillgängliga baksidor och möjliga åk i närheten av systemet. Men det krävs vind från sydväst för att nederbörden ska falla här och inte på den österrikiska sidan. Tajma ett dump och du har att göra många dagar!

OlleBolleBus
2005-01-03
Jag besökte Val Senales, eller Schnalstal på tyska om så nu önskas vecka 45 i år (2004)
Val Senales är en ganska liten by som till mestadels består av tre stora hotel. Men där finns även ett par mindre hotel, en sportshop och en mindre variant av supermarket.

När jag var i Val Senales var det bara backarna på Glaciären som var öppna. Dessa backar klassar jag som en hyfsad skiåkare, som väldigt lätta. Närmast liften finns dock en brant som räcker till en fem sex storslaom käpp! (om man nu kan mäta ngt i storslalom käpp?) Annars är resten av glaciären väldigt flack.

Det som jag, och dom andra som var med störde sig på under veckan var liftkön till gondolen. Redan en och en halv timma innan liften öppnade var det redan folk i lift kön. Och man kan verkligen förstå dom, för att komma en timma senare och försöka slå sig upp för trappan till gondolen var ingen barnlek. Slogs man inte och tryckte allt vad man orkade fick man stå där nere i evigheter.
Val Senales är inget för barn familjer som vill upp i backen tidigt, i alla fall inte under för säsong. Lift kön lättade självklart framåt tio halv elva på förmiddagen, men då har snön redan hunnit bli för mjuk för oss tävlingsåkare.
Betyg: 2/5