Zakopane recensioner

Skidorter i Polen
Vad tycker du om Zakopane?
5
4
3
2
1
kristina
kristina (Gäst)
2020-02-21
Knökat med folk, enkla, blå enformiga backar. Och: inget hänger ihop. Det finns inget sammanhängande liftsystem i Zakopane utan skidåkningen består av att man åker till en och samma backe, oftast på blånivå, o Hänger där för de timmar man betalt. Vi var en familj på fem som åkte till ett ställe som av de lokala skiduthyrarna ansågs som ett av de de bästa. För mer än 100 eur åkte vi i fyra timmar i samma backe. Den var helt ok o ganska lång men lite knäppt ändå. En annan dag tog vi taxi (skidbussar eller kollektivtrafik verkar inte finnas riktigt, taxi hyfsat billigt) till ett ställe två mil bort, kotelnica tror jag det hette, helt ok, men bara blåa backar o långa köer. Detaljer som jag störde mig på var att trots långa köer inte fanns någon liftvakt som försökte få ihop folk i sittliftarna, oftast var det glest. Få talar engelska o de är inte jättecharmiga. Kanske vill de inte ha turister eftersom det är trångt nog för polackerna ändå. Nej, stanna i Sverige eller lägg på lite extra o ok till Alperna istället. Den skidintresserade har inget här att hämta!

Vincent
Vincent (Gäst)
2019-01-11
Vi var fem ungdomar från Skåne som åkte till Zakopane. Anledning att Zakopane just blev årets skidort var av ren nyfikenhet, rekommendationer och begränsade budgetar. Aldrig har jag varit så besviken på en resa.

1. Stan
Zakopane är en stad som inte gillar internationella turister. Aldrig har jag bemötts av så otrevliga och arga människor. Noll service-mind och generellt urusel engelska. Innan vår resa blev vi rekommenderade att gå på Zakopanes mest berömda gata Krupowki street. Under dagen så verkligen denna gata turisternas vattenhåla och alla samlas här. Det var så mycket folk så man knappt kunde ta sig fram, gav en lätt klaustrofobisk känsla. Under kvällen töms gatan och transformerades till en väldigt otrygg och hotfull gata där vi i slutet av veckan knappt vågade gå. Flera kvällar blev vi förfölja av alkoholiserade polacker som grymtade och skrek efter oss. Andra kvällen blev vi till och med misshandlade av en full polack. Det kändes som att polacken hade gjort en sport av att slå turister då han väldigt avslappnat efter konflikten gick där lugnt ifrån med ett brett leende. Några dagar efter incidenten träffade vi en tjej på en bar, den första som kunde prata engelska. Vi adresserade incidenten som hände några dagar innan och hon blev inte förvånad. Hon förklarade att detta inte var något konstigt och att det var lite av en tradition att "Village-people" (polacker som bodde utanför Zakopane) åkte in till stan för att supa och slåss. Överlag, man känner sig inte välkommen eller trygg som turist.

2. Utelivet
Första kvällen så blev två i gänget bedragna på en bar. Då dom köpte fyra tequila shots som hamnade på hutlösa 10 000 kr. Ja ni läste rätt. När mina vänner upptäckte detta och konfronterade dom så kom en gorillalikanande vakt och slängde ut dom. Dom pengarna såg inte mina vänner skymten av efter detta. Nattlivet överlag var definierat av stökiga nattklubbar med hotfull personal och besökare. Fanns inga traditionella pubar eller någon skymt av afterski så lång ögat kunde nå.

3. Åkning
Åkning var ett skämt. Vi testade tre olika skidsystem. Den första dagen testade vi Szymoszkowa ski centre som var rent av horribelt. Fruktansvärt lång kö till liftarna, oorganiserat och en kort liten pist som påminde om en barnbacke i Sälen. Andra dagen så åkte vi till Suche som vi fick rekommenderat av en som bodde på samma hotell. "This is a famous Olympic pist", och återigen så byggde vi upp förväntningarna. När vi kom dit kunde vi inte göra något annat än att skratta. Detta var ingen pist, det var en kulle med snö på vars åkning kunde avklaras på under en halv minut med högt tempo. Men vi gav inte upp, tredje dagen besökte vi det välkända Kasprowy Wierch-systemet. Detta var det enda skidsystem som erbjöd en kabin upp och en respektabel höjd att åka på. Men givetvis så var tre av fyra pister avstänga pga av snöstorm. Detta är förvisso ren otur och systemet överlag kändes rätt okej. Efter att kollat på prognosen resten a veckan och det visade sig att det skulle snöa ännu mer och chansen att resten av system skulle öppna var minimal. Eftersom missnöjet var stort, det fanns ingenting att göra, det var dåligt väder, bestämde sig gruppen att lämna denna gudsförgätna håla även kallad Zakpane och åka till Krakow en dag tidigare istället.

+
Billig skidhyra
Billig öl
Billig boende
Nära Krakow så man enkelt kan fly till om man har gjort misstaget att åka hit.

-
Allt annat

Slutligen, Zakopane är ett levande exempel för att man får vad man betalar för. Jag skulle inte ens rekommendera Zakopane för min värsta fiende. Tips, lägg dom där extra pengarna för att åka till Fjällen eller Alperna. Det är verkligen värt det.
Ses aldrig igen Zakopane.

// Vincent

uttryck
2013-03-11
Ja då har man testat skidåkning i Polen vilken var en annorlunda upplevelse. Åkte bara på Kasprowy Wierch ca 3 km fr Zakopane. Tog hästsläde fram till backen då man inte kan köra bil ända fram. Man åker upp m linbana, byter på mitten och en till. Sen finns det 1 (en) nedfart på vardera sida av toppen. Som går ända ned. Om man ids åka den långa linbanan upp igen vill säga. Går en sittlift på vardera sidan också. Den ena 2 sits som ger träsmak. Inga moderna grejer direkt. Åkningen. Nja. Alpkänsla av omgivningarna får man ju dock. Men inget stort system är det ju på Kasprowy Wierch, 2 nedfarter i princip. Ena sidan mkt brant i början och sen ett trevligare parti som sen avslutar m små smala isiga passager. Inte direkt min favoritåkning direkt. Sett fr linbanan upp var det bättre på högra sidan m 2-sitsliften. Offpiståkning ej tillåten. Åkte bara typ 100 m utanför pisten, stod o tittade på utsikten och åkte sen tillbaka till pisten och fick en tillsägelse av en Park ranger (nationalpark). Han var inte sur men dock... Finns flera mkt små anläggningar nära stan Zakopane som hade mkt moderna sittliftar men små korta backar och mkt folk så det hoppade vi över helt. Zakopane som resmål, mysigt med trevliga gemytliga restauranger etc. Prova den rökta osten osztypek grillad m tranbärssylt! Skidåkningsmässigt om man har krav på den är Zakopane EJ jämförbart m alperna ö h t men dock ett trevligt resmål som är lätt att nå m bil fr Krakow. Polen är trevligare än man kan tro. Men inget att hurra för när det gäller skidåkningen kanske.

artix
artix (Gäst)
2012-03-08
Lite tips när det rör Zakopane. Kör bil dit. Trelleborg-Sassnitz-Berlin-Krakow-Zakopane.
90 mil motorväg och lite landsväg mellan Krakow och Zakopane. Resan från Malmö brukar kosta mig ca 5000kr. Delad på 4 pers. det är inga pengar. Men bilen där kan göra en semester till megasemester :)
Med lite tips från andra skidåkare, hittar man enkelt alla skidanläggningar runt Zakopane och de är många!
Problemet med Kasprowy är att konstsnö är inte tillåtet där pga att det är Nationalpark :(
Samma sak gäller liftar, de kan inte byga om någonting. Ecoterrorister har makt!
Men oftast säsongen varar in i april.

Liftkort kan variera från 100 till max 250 kr dag. 4 tim finns alltid och köpa.
Öppettider 9-21 i de flesta fallen.
Restauranger med Wi-Fi vid alla backar är ett måste i polen.
Hotel- exempel pris - 2 rum dusch Wi-Fi +frukost 2pers. 500kr dygn.
http://www.willa-gran.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=5&lang=en_EN

och en liten film :)


Elisabet Göland
Elisabet Göland (Gäst)
2010-03-23
Har precis kommit hem från Zakopane och kan se att tidigare recensioner stämmer ganska bra. Kasprowy Wierch är det bästa stället. men tyvärr är det dåligt med snö där i år, så bara den ena sittliften på toppen är öppen. Detta verkar dock vara väldigt ovanligt.

Det finns massor med ställen att hyra skidor på, både i Kasprowy och vid de andra backarna som Szymaszkowa och Harenda. Dessa håller för övrigt max Sälen-kvaliteter när det gäller skidåkning. Hjälmar finns också överallt.

Visst är det olika liftkort i de olika backarna men det stör inte tycker jag. Antingen köper man dagkort eller så laddar man ett kort med ett antal åkningar. Det sistnämnde var väldigt praktiskt eftersom man får tillbaka pengarna om man inte använder upp sina åk.

Att köpa biljett till kabinbanan i förväg verkar vara en bra idé då många tar sig upp på toppen bara för att "vandra" omkring där uppe och beundra utsikten, vilket leder till köande vid 10-tiden. Dock vet jag inte hur detta går till.

Byn Zakopane är ganska mysig och hälften av butikerna är skidbutiker med stort utbud. Det finns många fler märken än i Sverige men det är dyrt.

Alex
Alex (Gäst)
2009-02-11
JA som en glad svensk var zakopane bättre än alla ställen jag varit på i sverige.(åre bla.)
Det var massor med folk vi liften till kabinen men med förbokad biljett fick man gå före hela kön...
Liften är nybyggd(helt renoverad) och skidåkninen vid högzon slår allt.

Nackdelen är dock att man måste ta taxi till allt om man inte hittar, och polackerna yrar lätt till 200% i priset. Maten var inte dyr men absolut inte billig, men det är en atmosfär som inte existerar i t.ex. sverige.Generellt var byn en ganska stor avgasbrunn med massor med Alpinspirerade hus. Det enda värt att besöka där är huvudgatan, som dock är enormt lång, med massor kul i omgivningarna.

Mitt betyg är inte fullt, för i form av service och standard ligger Polen efter.
Bästa sättet att ta sig till Zakopane är i alla fall flyg till Krakow och sedan ett snabbt byte till buss på stationen.(bara att hoppa på vilken som helst). Ett tipps till är att ta med sig egen skidutrustning, det går att hyra men det är lite krångligt.

Erka
Erka (Gäst)
2009-02-11
Jag va i Zakopane v8 2008... En livfull stad som ser ut som ett Julkort...

Skidåkningen är var vissa dagar helt grym, då vädret är bra och...det finns egentligen bara ett skidsystem som gäller!
Kasprowy Wierch är den bästa de andra suger totalt. Kasprowy Wierch har typ 1000m fallhöjd, men då räknar de med ett åk från toppen och hela vägen ner och det måste man ta kabinliften för. Ska man åka upp och ner i kabinliften kostar det skjortan och tar ganska lång tid. Annars väljer man någon av de två sittliftar som finns och då blir fallhöjden ca 600m .... det finns inte så många backar i Kasprowy Wierch men de är bra!

Åker man inte i Kasprowy Wierch så är backarna typ som i Sälen fast det är ännu mer folk...plus att varje lift utanför Kasprowy Wierch har olika ägare, vilket leder till olika liftkort (liftbillijetter) = krånglit.

I Zakopane är avstånden långa och TAXI är det ända som funkar då man ska ta sig från ett ställe till det andra, men taxin är ganska billig där ca 100 kr genom från ena sidan av stan till den andra.

Det är lätt att ta sig till Zakopane...man tar bara flyget till Krakow och sen går det bussar och tåg från flygplatsen till bussterminalen/tågstationen och där finns i sin tur bussar till Zakopane som går varje timme. Resan Krakow - Zakopane tar ca 2h och kostar 100kr/person.

Plus/ Minus

+Kasprowy Wierch
+Billig Taxi
+Billygt flyg dit, och billig transport över huvud taget
+Billig skidhyra
+Ganska billigt
+Stämmningen
+Utsikten från Kasprowy Wierch
+Snösäkert i Kasprowy Wierch

-Dålig engelska
-Avstånden I Zakopane
-Alla backar utom de i Kasprowy Wierch
-Ganska dyr mat...om man inte vill äta soppa
-Mycket avgaser...luktar diesel och Kol
-Svårt att hitta, om man inte kan Polska

Sammanfattning:
Bara plus till Kasprowy Wierch, men resten är inget å hurra för...
Det är verkligen värt att åka dit. Rekommenderas starkt!!!

P.S. det kan va bra o förköpa kabinliftsbillijetter i förväg, för en fin dag så kan köerna till Kabinbanan i Kasprowy Wierch vara superlånga.

jonny
jonny (Gäst)
2007-07-02
Zakopane slår allt som finns i "fjuttiga" Sverige!! Inga dryga bratz! Inga pizzor för 120 spänn mm! billigt och en otrolig miljö som inte finns här i Sverige. inte tala om deras läge! Krakow, Auschwitz, Prag, bratislava, Budapest är några destinationer som ligger inte alls så långt. kan inte bli bättre!

stojje
2007-05-31
Var på blixtvisit i slutet av april den snöfattiga vintern 2007. Det låg i alla fall runt 150cm fall vid Kasporow Wierch. Liftsystemet och organisationen där omkring är en katastrof med olika ägare och olika biljetter till varje lift. Däremot när man väl kommit upp på berget så är förutsättningarna strålande. Pisterna närmast liftarna är avklarade på en timme men om man sen orkar börja gå lite så har området fantaskiska möjligheter. Innom 30 min - 3 timmars knatande finns mängder med rännor, branta åk och sköna hang. Runt 500 meters fallhöjd så att man orkar ta sig upp på topparna igen eller tillbaka till liftarna. Jag skulle kunna kunna tänka mig att åka hit med familjen och låta barnen glida omkring i närheten av pisterna medans jag förvärkligar mig själv och åker rännor och branter en bit bort. ( men vem skall då se efter barnen?)

J
J (Gäst)
2007-04-16
Hejhej! personligentycker jag att zakopane är underbart! bra skidåkning, BRA NATTLIV, mycket trevliga turister, billigt m.m det ända minuset jag ser är att som sagt liftsystemet sitter inte riktigt ihop.. men det gör inte så mkt de heller för då är de bara o tillbringa en dag på varhe ställe och få lite variation.
Vi är ett gäng ungdomar (35personer) som åker varje år, 20-27februari och festar i zakopane och åker skidor. Nattlivet är underbart och billigt och det finns massor med moderna barer och nattklubbar där man träffar folk från hela europa, engelsmän, norskar, holländare, svenskar, danskar, finländare, tyskar m.m.
men zakopane är också väldigt barnvänligt =)
REKOMENDERAR ZAKOPANE STARKT!