Zinal recensioner

Skidorter i Schweiz
Vad tycker du om Zinal?
5
4
3
2
1
Tomas
Tomas (Gäst)
2013-01-26
Hit ska man INTE åka om man gillar:

Bra liftsystem. (Samma knapplift från 1960 som i Riksgränsen, x3!)
Piståkning. (Bra pister men få.)
Att kunna prata med folk.
Trevliga ställen att äta och dricka i backen.
Trevliga ställen att äta och dricka i byn.
Mat som smakar gott.
Humana priser.
Trevlig stämning.

Åk i stället till den tyskspråkiga delen av Schweiz eller Österrike.
Zinal är i jämförelse både onödiga pengar och tid.
Kul att ha provat dock…

Peter
Peter (Gäst)
2009-10-14
Var i Zinal och Grimentz några gånger under 90-talet. Även om åkningen är ganska trvelig tycker jag Arolla är ett bättre alternativ.

MaxK
2007-10-07
Tyckte Zinal hade underbara pister. Branta och släta med lite folk trots helg. Bra att byn ligger högt också så det blir vinterkänsla.
Bodde dock i Grimentz som hade sämre åkning tyckte vi.

hp
2003-03-03
Zinal blev bättre en vad jag förutspådde. Visserligen gick det av pistkartan att döma att fallhöjden är rätt hög, men förutom välpreparerade pister bjöd Zinal på utmärkt offpiståkning.

I Zinal tillåter man offpiståkning, så länge man har spade, sond och tranciever med sig. Då får man bege sig ut genom en grind som tar en upp bakom själva Zinal-systemet och som ger åkning, dels på baksidan och i det grönmarkerade området på pistkartan.

När vi var där, var förstås lavinfaran rätt hög, en trea, vilket gör att de inte tillåter särskilt mycket offpist. Visst kan man fuska och ta sig ut på egen hand. Det var det en människa som gjorde och han dog dagen efter vi varit där. Tråkigt, men man måste ändå respektera det skyltar som finns uppsatta.

Till det goda. Trots lavinvarning finns det stora områden inom själva pistsystemet där det går att åka mycket offpist. Själva pisterna går mestadels i rött och bjuder på fina carvingsvängar om man är ute efter det. Tyvärr var det en del uppåkt när vi var där, men letar man lite och efter lite skråkning så hittade vi stora fina ytor att åka på, som trots några få spår innan oss var mycket bra.

Zinal är helt klart ett alternativ att spendera någon dag eller två på. Dessutom finns det fler orter i samma dalgång: Grimentz, St Luc (läs artikel i tidningen BRANT, 1/2003), Chandolin och Vercorin.
Valais-dalen bjuder som vanligt på bra skidåkning och med minimalt med folk.

Betyget blir tre, men med ett stort plustecken.