Gilla7
 

The Engelberg Express

Vad är receptet för en lyckad film till en professionell skidåkares sponsorer?

Johan Jonsson och Jason Mannings dechiffrerar rådande trender inom de korta skidfilmerna med både precision och humor. Här är "The Engelberg Express". En kort rulle som är medveten, miljömedveten, proffsig men ändå casual, hashtagg-vänlig i titeln och så vidare.

Director/Writer: Jason Mannings
Production Company: Alt BC
Director of Photography: Jason Mannings
Athlete/Model/Skier: Johan Jonsson
Location: Engelberg, Switzerland
Edit/Color/Sound: Jason Mannings
Sound Mix: Jeff Yellen
Client: Personal Project


PLOT: Professional skier, Johan Jonsson, takes a train on a romantic adventure to Engelberg, Switzerland — a formerly monastic ski town in the Alps, that is to Swedes what Whistler is to Aussies — and stays at Ski Lodge Engelberg, just like any ski tourist would, albeit any ski tourist with decent tastes and relatively deep pockets; this is Switzerland after all. The Ski Lodge gave us a few nights in their tiniest room in exchange for Instagram posts — the only currency we could pay in — which may or may not have been worth it for them. No one wanted to sponsor this video, but we made it anyways, mostly to create the illusion of success.
Logga in
 1. Jonsbert
  1
  Jonsbert | 2019-04-27 16:08          

  @marux - Jag har inte själv varit inblandad i någon del av processen (förutom att jag var lite framför kameran), så jag kan inte riktigt varken fördöma eller försvara känner jag. Jason hälsade på mig på vägen hem från en riktigt shoot, och hade kameran med sig. Det var typ så planerat som det var.

  När det här postades hade jag helt glömt av att det är en skidskämtsversion av en känd reklamfilm. Jag kan hålla med om att han kunde skrivit med var allt kommer från, om det inte står någonstans. Varför han inte gjort det vet jag ej. Det måste du fråga honom.

  Jag kan principiellt hålla med dig om upphovsrätt etc. Men känner också att det här är som att Metallica skulle bli vansinniga om ett litet svenskt punkband utan skivkontrakt gjorde en cover utan lov. Det är ett nollbudgetprojekt som knappt har några views. Personligen tycker jag det är hela skillnaden. Jason har gått back på att göra filmen och tyckte väl bara det var en kul grej antar jag. Och frågar du regissören till originalfilmen så kanske, till och mer troligt, skulle han inte stämma Jason utan hellre dra på smilbanden åt att någon gjort en skidvariant. Tror du inte det? Han skulle säkert säga ”de kunde väl ha skrivit vems idén var”, men förmodligen ryckt på axlarna. Tror jag i a f. Jag antar att det kan jämföras med folk som snor mina bilder (eller fotografers bilder som jag postat) på insta - om det är ett stort företag som gör det så säger jag till. Men är det någon snubbe som bara tyckte min bild var fin så... Då orkar jag liksom inte alls bry mig. Kul att han/hon gillade bilden liksom.

  Återigen - jag känner tyvärr inte att jag kan ta något ansvar för detta, men tycker också att den eventuella skadan som är skedd är väldigt försumbar, och någonting alla parter nog kan leva vidare med. Håller du inte med så är ju det helt fine. Man kan inte hålla med varandra jämt. :)

 2. marux
  0
  marux | 2019-04-26 00:13          

  Jag skrev dessutom en kommentar på hans vimeo, och nu har han stänkt av kommentarsfältet. Med andra ord : Jo, dölja det är precis vad han vill göra.

 3. marux
  0
  marux | 2019-04-26 00:11          

  Det är väl just bristen på kreditering till original-idén som jag stör mig på. Hur kan man dölja det mindre än genom passivitet?

  Det är intressant att ni båda säger att det inte finns någon skada skedd när juridiken och moralfilosofin bakom upphovsrätt säger annorlunda. "Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket..."
  och "...Upphovsrätt innefattar, med de inskränkningar som föreskrivs i det följande, uteslutande rätt att förfoga över verket genom att framställa exemplar av det och genom att göra det tillgängligt för allmänheten, i ursprungligt eller ändrat skick, i översättning eller bearbetning, i annan litteratur- eller konstart eller i annan teknik".

  Att vara regissör som jag själv handlar om att komma på idéer. När idéer sen blir kopierade så görs ett rättighetsintrång, ergo skada. It's simple.

 4. Jonsbert
  2
  Jonsbert | 2019-04-23 16:23          

  @Rajden @marux Ja, Jason, som gjorde filmen, har självklart inte bara inspirerats av J'alouse-filmen utan gjort en ren skidvariant av den. Det är ju inte så att han försöker dölja det direkt. :) Så det är mer som ett skämt och en hyllning till föregångaren, signerad en liten nollbudgetproduktion filmad på ett par dagar. No harm done, tycker inte jag i alla fall. Dra på smilbanden, it's just skiing. :)

 5. Rajden
  1
  Rajden | 2019-04-18 14:03          

  Riktigt välgjord edit som gjorde att man drog på smilbanden några gånger ?

  .. Men nog har den dragit lite inspiration från den reklamfilmen allt, men vad gör det när det är i en ny annorlunda tappning och ingen skada är skedd av att återanvända det roliga konceptet?

  En riktigt bra edit hur som ?

 6. marux
  1
  marux | 2019-04-17 14:10          

  Nice, synd bara att det är så lik Mathew Frosts film för J'alouse att misstankar för plagiat väcks: