Gilla8
 

Lavinen i Verbier: "Min kompis blev begravd under 4,6 meter snö"

David Deliv och hans kompisar Oscar, William och Emil råkade ut för en dramatisk lavinolycka 7 mars 2017. I Nendaz, Verbier skråade de under det stora och branta berget Mont Gond. Sikten var dålig, det hade snöat och blåst. En stor smäll hördes, snömassor lossnade i sluttningen rakt ovanför dem och drog med sig alla utom David som stod i skydd av en klippa. När snöröken lade sig och tystnaden kom var David ensam kvar. Hur skulle han lyckas rädda William, Emil och Oscar alldeles själv?

Vi träffar David Deliv vid havet utanför Göteborg i november 2020 och pratar om lavinolyckan i Nendaz, Verbier. I videon ringer vi också upp lavinexperten Stefan Lundin i Kittelfjäll, som är lavinprognosansvarig för Södra Lapplandsfjällen och utbildar skidåkare inom lavinsäkerhet. Kan vi skidåkare lära oss något av varandra, kan vi ta med oss David och hans kompisars dramatiska upplevelse och lära oss något?

SVERIGES LAVINUTBILDNINGAR (SVELAV)
Om du åker skidor offpist och vill lära dig mer om laviner och säkerhet så samordnar Sveriges Lavinutbildningar (Svelav) dessa kurser: http://svelav.se/ Du börjar med en introduktionskurs som du kan göra gratis på nätet via SVELAV:s hemsida. Därefter finns Friåkning del 1 och 2 som görs ute i den snöiga och bergiga miljön som vi älskar. Kika på hemsidan för att se när kurserna hålls. Lyckat till!

LAVINPROGNOSER.SE
För dagliga lavinprognoser för våra svenska fjällområden så hittar du dessa på https://lavinprognoser.se/ Tjänsten har funnits sedan vintern 2015/2016 och går nu in för sin femte vinter.

SLAO
SLAO – Svenska Skidanläggningars Organisation - är en medlemsorganisation för Sveriges skidanläggningar. SLAO arbetar för roliga och trygga skidupplevelser på våra skidorter.
https://www.slao.se/

FILMPRODUKTION
Medverkande: David Deliv skidåkare, Stefan Lundin lavinexpert, Anders Wingqvist programledare
Musik: Soundstripe
Film & klipp: Anders Wingqvist
Hjälmkamera: David Deliv, Oscar Eriksson, Emil Eriksson och William Fjällström

FREERIDES YOUTUBE-KANAL
Prenumerera för nya avsnitt: http://www.youtube.com/c/freeridese?sub_confirmation=1

FREERIDE.SE
Senaste artiklar och reportage hittar du på vår webbsida: https://www.freeride.se/

ETT STORT TACK! Freeride.se och samarbetspartners vill rikta ett stort tack till David Deliv och hans kompisar som så frikostigt och modigt delat med sig av denna historia. Safe turns allihopa, vi ses där ute på berget!

Sponsrat av Naturvårdsverkets tjänst Lavinprognoser.se, Sveriges Lavinutbildningar och SLAO
  • 16 900 Besök
  • 0 Kommentarer
  • 8 + Gillar