5 olika skidtyper för- och nackdelar

Tycker du också att det är svårt att välja rätt skidor? I denna video visar vi dig 5 olika typer av skidor och vad de är bra på, samt vad de är mindre bra på och vad som kännetecknar dem.

Vi dyker in i en skidbuffé med 5 olika kategorier, från smalt till bredd. Skidorna och kategorierna som vi kikar på är:

0:00 Intro
0:40 Vad är problemet: Varför finns det olika typer av skidor?
2:23 Race carve - Pistens formel 1 bil
08:27 Pist - Njut av hela skiddagar i pisten
15:00 All mountain - Skidornas schweiziska armékniv
21:46 Freeride – Bomba på i alla fören
27:51 Offpist – Roliga lagg med fantastiskt flyt
36:15 Outro och ny tinder-profil

Du får svar på hur skidorna är konstruerade, vilken svängradie de som regel har, hur du väljer rätt längd, vilken rockerprofil de har och hur breda de är. Vi hoppas att denna översikt kan hjälpa dig när du ska välja skidor.

Videon är inspelad tillsammans med K2 som har en stor och bred linje med olika typer av roliga alpina skidor, vintern 2022 ser vi allt från den smalaste race carve-skidan till den feta offpistkidan. Andreas från K2 Sverige berättar ingående om de olika kategoriernas för- och nackdelar. Skidorna som vi kikar på är: Race carve - K2 Disruption MTI, Pist - K2 Disruption 78 Ti, All mountain - K2 Mindbender 99 Ti, Freeride – K2 Mindbender Ti 108 och Offpist – K2 Reckoner 112

Förutom K2 som gör riktigt bra skidor finns det även flera andra kvalitetsmärken och det som vi går igenom i denna video är generell information och gäller oberoende av märke.

Videon är inspelad vid den mysiga restaurangen Kastrullen, mitt i Åre, där K2 har ett Testcenter. På helger under vintersäsong kan du gratis teståka nästa års skidor. Åre är Skandinaviens största skidort och bjuder på all typ av terräng: branta, böljade såväl som enklare välpreparerade pister, fin skogsåkning, ett par klassiska rejäla raviner med lössnö och ett högfjäll med öppna snöfält och härlig offpiståkning på Baksidan av Åreskutan. Du kan även göra turer upp på Västerskutan, åka på branta offpistäventyr kring Blåstensbranten, eller varför inte göra ett dagsäventyr på 1000 fallhöjdsmeter hela vägen ned till Huså? Sveriges största piståk hittar du också här, 890 härligt, lårsugande fallhöjdsmeter från toppen av gondolen hela vägen ned till dalstation.

Med alla denna skidterräng: Vilka skidor fungerar bäst var och varför? Finns det någon typ av skida som klarar hela berget med bravur?

Missa inte vår pjäxskola om du vill lära dig mer om skidutrustningens enskilt viktigaste pryl:

Vill du bli bli en bättre offpistskidåkare så ska du inte missa vår offpistakademi där du lär dig att åka puder, brant såväl som i skogen:


Vill du åka bättre i pisten så kika på vår video om 5 klassiska misstag carving på skidor:


I skidvårdsskolan berättar vi mer om hur du tar hand om, samt lagar dina lagg:


Prenumerera för nya avsnitt: http://www.youtube.com/c/freeridese?sub_confirmation=1
Senaste artiklar och reportage: https://www.freeride.se/

PRODUKTION
Film Petter Elfsberg, Anders Wingqvist/Freeride.se & Tim Larsson
Klipp Petter Elfsberg
Manus Anders Wingqvist/Freeride.se
Musik Soundstripe
  • 5 026 Besök
  • 0 Kommentarer
  • 1 + Gillar