Polar Circle med Turdell & Company

Kortfilmen Polar Circle grundar sig i Kristofer Turdells idé om att vilja förmedla den atmosfär och kamratskap han känner genom skidåkningen. En känsla som för honom är allra tydligast under säsongens sista skidresa till Riksgränsen – en plats norr om polcirkeln: ”Polar Circle handlar för mig om platsen, känslan och gemenskapen. Att dela skidåkning med vänner och verkligen vara i nuet samtidigt som man är en del av historien”, säger Turdell.

Tillsammans i en grupp ledd av allkonstnären Adam Falk som har regisserat och Pär Hägglund som har filmat har Kristofers ursprungsidé tolkats. “Min intention med Polar Circle var att skapa en emotionell resa fylld av natur, åkning, musik & känslor”, säger Adam Falk.

Om Kristofer Turdell/Riksgränsen

Kristofer Turdell är regerande världsmästare i friåkning. I mars tidigare i år vann han Freeride World Tour-finalen i Verbier och tog därmed mästartiteln för andra gången i karriären. Turdell växte upp i Gällivare och Riksgränsen blev tidigt ett favorittillhåll, där han bland annat deltog i sin första friåkningstävling 2011. Det talas mycket om hur friåkning, den nya skidåkningen, ”hände” i Riksgränsen i mitten på 90-talet, men i det researcharbete som gjordes inför att POLAR CIRCLE skulle spelas in hittade Kristofer dokument på film från 30-talet som visade att liknande skidåkning och skidkultur fanns i Riksgränsen redan då. Det till och med tävlades i friåkning, men på den tiden under namnet ”fjällframfart”. Ett fantastiskt inslag från förr är med i filmen.
0 kommentarer
Kommentera
  • 3 687 Besök
  • 0 Kommentarer
  • 3 + Gillar