Recensioner om Alagna

Skidorter i Italien
Vad tycker du om Alagna?
5
4
3
2
1
moneysister
2018-12-27 (Ändrad: 2019-03-04)
Den lilla skidorten kör "Freeride Paradise" som slogan och håller verkligen sitt löfte. Varje morgon släpar vi oss uppför gatan och viker till vänster, upp för en smal trappa som fortsätter nästan hela vägen upp till gondolen. Ibland väljer vi att traska bilvägen, men den är både hal och tråkig. Precis innan gondolen, den enda möjligheten för att komma ut på berget från den lilla byn, bildas kön snabbt och slingrar sig nedanför kafeterians hörn. Varje dag sticker jag in näsan och tar en snabb espresso och ser några äldre herrar sitta och planera dagens åkning i lugn och ro. Jag gillar att tjuvlyssna på dem för de snackar gärna högt om alla turisters dyra utrustning, breda lagg och färgglada kläder. Själva bär de troligtvis samma plagg som de en gång köpte i sin ungdoms glansdagar - "nothing to prove", tänker jag imponerad.

Alagnas skidsystem är sammankopplat med Gressoney och Champoluc, tillsammans bildar de ett enormt system. En av våra sista dagar på resan ägnar vi över en timma, faktiskt närmare två - dock har vi ingen brådska då heller - åt att utforska systemet. Under blå himmel och solens värme glider vi ner för breda fina pister för att ta nästa lift upp i ett zick-zackmönster tills vi är längst bort, längst upp och kan se Matterhorn från den högsta pistade toppen i Champoluc. Sen susar vi längs hela systemet hemåt igen och stannar till för lunch eller bärs emellanåt. Det är en sådan dag helt enkelt. Så här i efterhand är det kanske bättre att bo i Gressoney, för att ha fler möjligheter och för att vara "mitt i systemet" - men den tanken är man garanterat inte ensam om, priserna och hotellbeläggningen är därefter. 

Det dumpar riktigt mycket medan vi är där, och vi som just är hemkomna från Japan är lyriska, för även om vi bokade resan medan det vräkte ner i Hokkaido så var det mest för att vi annars inte hade haft något annat att se fram emot väl tillbaka i Sverige. Vi hade ingen aning om att det skulle snöa riktigt så mycket, här också! 

Men vi backar bandet och tar det från början. Den första dagen har vi riktigt usel sikt, det snöar mycket nästan hela tiden, men de första dagarna dumpar det allra mest. Vi har ett rum på markplan och på den tillhörande terassen fylls med ett nytt snötäcke varje kväll. Vi tycker ändå att vi måste reka och ger oss ut första dagen men bestämmer oss så snart vi går ur liften att vi måste hålla oss till pisten. Sikten är obefintlig och vi vet att det finns en klippvägg mitt i en pist så det gäller att undvika den och inte ta några omvägar eller flygturer ner för oväntade stup. Besvikna och en aning "sjösjuka" på grund av sikten bestämmer vi oss ganska snabbt för att ta oss hemåt igen och invänta nästa dag. Däremot blir vi inte besvikna av maten en enda gång, varken av pizzerian, hotellrestaurangen eller det allra bästa guldkornet: det pittoreska huset i närheten av liften där vi en kväll serveras hästfilé (som nog fortfarande är den godaste köttbit jag ätit). 

De efterföljande dagarna hinner vi åka en hel del, sikten är definitivt bättre och sista gondolen upp till det som heter Indren öppnar upp för att låta oss åka orört puder under blå himmel en hel dag. Vi bokar guide för att dagen därefter köra det omtalade Balma-åket. Själv tvivlar jag länge på om jag ska haka på grabbarna men bestämmer mig för att köra. Yes! Det är ett av de bättre besluten jag någonsin fattat vad gäller skidåkning.

Balma är ett av mina bästa åk någonsin och då har jag ändå varit ett par vändor i Japan, diverse orter runtom i alperna och turat en del i Keb. Vi tar gondolen upp till Indren och glider sedan sakta längs traversen tillsdet är dags att kliva över bergskammen och staketet och in i grytan på andra sidan. Sen börjar ett oändligt åk som fortsätter i böljande former. När jag ser tillbaka på bilderna från Balma kan jag inte riktigt förstå hur rutten såg ut. Jag minns dock den euforiska känslan och tillfredsställelsen när guiden meddelade att vi skulle in i huset nedanför för att äta en bit mat. Där mitt i dalen finns nämligen en liten stuga där hungriga skidåkare kan få stanna till för värme och god mat. Efter en lång paus var det dags att ta sig vidare nedåt, just när vi blivit bekväma i stugan. Resten av rutten nedåt bjöd inte direkt till njutning. Vid ett tillfälle till exempel insåg vi att vi skulle åka nedför en igensnöad trappa, längst med en klippvägg på ena sidan och ett stup som slutade i en bäck nedanför. Hela färden ner var smal, slingrig och isig, stundtals över trädrötter och små bäckar. När vi insåg att landskapet började plana ut och öppna upp sig var det dags för en sista ansträngning innan en minibuss plockade upp oss en bit ut längs med vägen.

Alagna är verkligen speciellt på många sätt, en skidort som jag mer än gärna åker tillbaka till och utforskar mer. För det finns absolut mer att göra. Och det passar vem som helst: för den som vill mysåka i pist, för glidaren som vill sitta på nåt ställe och käka och dricka gott, för familjen och för de mer avancerade åkarna - det finns något för alla här. Fördelarna är många: snön först och främst, den pittoreska minimala byn, den tillgängliga åkningen både offpist och i fina breda pister, god mat och att man trots allt inte känner sig så fånigt "turistig "som man annars kan göra i en mindre alpby. Alagnas största nackdel är sårbarheten i att bara ha ett alternativ - en väder- och vindkänslig gondol - som enda sätt att komma ut på berget.


risto virkkunen
risto virkkunen (Gäst)
2018-12-11
Offpiste, människor, mat, vin o sol. Behövs man mera?

Michael
Michael (Gäst)
2018-10-29
Bästa skidåkningen/mat/vin ever!

blastran
2018-03-10
Det va mycket lite kö och mängder med lättåtkomlig offpist, billig och bra mat på bergen.
Nordsidorna va dock få och va ibland lite flacka vilket resulterade till att 50% av åken gick åt till att staka sig fram eller skråa. Gällde att ta dem schysta åka tidigt på förmiddagen innan det blev för varmt när solen sken.

Lundmark78
2017-12-15
Fantastisk by om du gillar småskalighet. Ett ställe för after ski, ett par restauranger som levererar. Åkningen fantastisk när det finns snö, speciellt Alagnasidan där det finns obegränsat med ytor. Senaste säsonger tyvärr varit snöfattiga när andra orter i närheten haft bra förhållanden.
Sergios B&B Montagna Di Luce givet både för boende och mat!Pontus
Pontus (Gäst)
2017-12-14
Alagna är en av alpernas bästa freeridingområden, många fina höga toppar och orörda åk som nås genom en stund på skins. Byn är också en pärla, med soft härlig afterski, schyssta vinbarer och genuina italienska restauranger. Ett ställe för dem som är i alperna för skidåkningens skull.

jespersundstrom
2010-01-25
Som slogan lyder: Freeride Paradise

Alagna är förmodligen en utav världens bästa off-pistorter och har vid mycket snö verkligen obegränsad oåkt åkyta till allt ifrån den off-pist intresserade skidentusiasten till extremskidåkaren. Fantastiskt helt enkelt!

Orten tillhör monterosa masivets system och det går lätt att ta sig till Gressoney och Chamopluc.

Har varit där när det inte varit så mycket snö också, breda, välpreparerade och aldrig tråkiga pister som du kan bränna galet på och på en dag förflytta dig många tusen höjdmeter upp och ner.

Vid en veckas vistelse på orten kan du näst intill garantera en rejäl googlebränna, kan dock rekomendera att under soliga dagar utnyttja de sköna brännar åken från toppen hela vägen ner till byn då de på eftermiddagen ofta blir aningen sorbeiga.

Synd att behöva dela med sig av denna fantastiska och relativt okända pärla men ÅK DIT!

EricS-700
2009-04-09
Tyckte det var roligt och gött ställe att åka på. Hade inte kommit puder på länge när jag var där men ändå så gick det att hitta hyffsat med puder om man gick lite. Backarna var sköna och det var mycket sol. Eftersom jag inte vet hur det är när det är mycket snö och för att det är fruktansvärt jobbigt att åka den stora kabinen får alagna inte mer än 4.

Patrik Jonsson
Patrik Jonsson (Gäst)
2009-02-11
Alagna är som en Alpernas diamant. Dock har den blivit allt mer slipad för att passa rika Milanesare de sista åren. "Boskapsliften" och den härliga dieselluktande trestegskabinen till Punta Indren är tyvärr ett minne blott. Några av Alpernas bästa åk ligger nu ett par timmar bort på hudar och kräver god lokakännedom. Grattis till de som gillar att gå på tur. Earn your turns. Alagna har också blivit bättre för nybörjare och medelgoda åkare eftersom det är sammanbyggt med Gressoney via den nya super-kabinen som går till Passo Salati. En ny pist leder tillbaka mot Alagna. Är du vildhjärna så väljer du att droppa in under Stolemberg för att åka Balma men var beredd på upp till 4 h vandring tillbaka till Alagna. Endast när det är gott om snö. Åk helst hit i mitten på januari. Andra tips är att prova trekking i Val de Otro och Val Vogna. Ät i San Antonio. Boka bord en lördagskväll i Dosso på Fum Diss och köp några ostar på marknaden i Varallo. Och drick minst tre rovinati på Cafe del Centro. Viva Italia, Viva Alagna

Nosskire
2007-09-03
Alagna - Freeride Paradise

Träffa en dump så kan du åka orört i en vecka utan att anstänga dig alltför mycket. oändliga möjligheter finns. Men om du vill åka pist så är det inte mycket att hurra för :P Men vem vill det?

Stort system med lite liftar = bra