Alagna

Skidorter i Italien
Alagna tillhör Monterosa Ski.

Alagna är en del av systemet Monterosa Ski, eller som många friåkare känner systemet under - Freerideers Paradise. Även om namnet naturligtvis är antaget av marknadsföringsmässiga själ finns det en anledning till att det också anammats av de friåkande besökarna. Alagna är beläget på 1200 meters höjd, och systemets högst punkt ligger på nära 3300 meter. Däremellan finns det många höjdmeter terräng att välja på som bjuder på alla typer av terräng som en kan förvänta sig finna i alperna, och några typer av terräng som en normalt inte finner i alperna. Som om inte det vore nog finns det åtskilliga 4000-meterstoppar att ta sig till i området för den som gillar att ta sig upp för egen maskin. Helt enkelt en skidort som har all rätt att kalla sig en friåkares paradis.

Grädden på moset är att detta dessutom är Italien, ett land känd för sina välpreparerade, breda och relativt folktomma pister. Detta gäller naturligtvis också Alagna, så denna ort är helt klart högaktuell även för personer som kanske inte lockas av det djärva anspråket som är deras slogan.

Snöprognos

 • Söndag

  0 cm
  Sol
  -11°
  1 m/s
 • Måndag

  16,4 cm snö
  Kraftigt snöfall
  -10°
  1 m/s
 • Tisdag

  2 cm snö
  Lätt molnighet
  -9°
  1 m/s
Vad tycker du om Alagna?
5
4
3
2
1
Michael
Michael (Gäst)
2018-10-29
Bästa skidåkningen/mat/vin ever!

blastran
2018-03-10
Det va mycket lite kö och mängder med lättåtkomlig offpist, billig och bra mat på bergen.
Nordsidorna va dock få och va ibland lite flacka vilket resulterade till att 50% av åken gick åt till att staka sig fram eller skråa. Gällde att ta dem schysta åka tidigt på förmiddagen innan det blev för varmt när solen sken.

Lundmark78
2017-12-15
Fantastisk by om du gillar småskalighet. Ett ställe för after ski, ett par restauranger som levererar. Åkningen fantastisk när det finns snö, speciellt Alagnasidan där det finns obegränsat med ytor. Senaste säsonger tyvärr varit snöfattiga när andra orter i närheten haft bra förhållanden.
Sergios B&B Montagna Di Luce givet både för boende och mat!Pontus
Pontus (Gäst)
2017-12-14
Alagna är en av alpernas bästa freeridingområden, många fina höga toppar och orörda åk som nås genom en stund på skins. Byn är också en pärla, med soft härlig afterski, schyssta vinbarer och genuina italienska restauranger. Ett ställe för dem som är i alperna för skidåkningens skull.

jespersundstrom
2010-01-25
Som slogan lyder: Freeride Paradise

Alagna är förmodligen en utav världens bästa off-pistorter och har vid mycket snö verkligen obegränsad oåkt åkyta till allt ifrån den off-pist intresserade skidentusiasten till extremskidåkaren. Fantastiskt helt enkelt!

Orten tillhör monterosa masivets system och det går lätt att ta sig till Gressoney och Chamopluc.

Har varit där när det inte varit så mycket snö också, breda, välpreparerade och aldrig tråkiga pister som du kan bränna galet på och på en dag förflytta dig många tusen höjdmeter upp och ner.

Vid en veckas vistelse på orten kan du näst intill garantera en rejäl googlebränna, kan dock rekomendera att under soliga dagar utnyttja de sköna brännar åken från toppen hela vägen ner till byn då de på eftermiddagen ofta blir aningen sorbeiga.

Synd att behöva dela med sig av denna fantastiska och relativt okända pärla men ÅK DIT!

EricS-700
2009-04-09
Tyckte det var roligt och gött ställe att åka på. Hade inte kommit puder på länge när jag var där men ändå så gick det att hitta hyffsat med puder om man gick lite. Backarna var sköna och det var mycket sol. Eftersom jag inte vet hur det är när det är mycket snö och för att det är fruktansvärt jobbigt att åka den stora kabinen får alagna inte mer än 4.

Patrik Jonsson
Patrik Jonsson (Gäst)
2009-02-11
Alagna är som en Alpernas diamant. Dock har den blivit allt mer slipad för att passa rika Milanesare de sista åren. "Boskapsliften" och den härliga dieselluktande trestegskabinen till Punta Indren är tyvärr ett minne blott. Några av Alpernas bästa åk ligger nu ett par timmar bort på hudar och kräver god lokakännedom. Grattis till de som gillar att gå på tur. Earn your turns. Alagna har också blivit bättre för nybörjare och medelgoda åkare eftersom det är sammanbyggt med Gressoney via den nya super-kabinen som går till Passo Salati. En ny pist leder tillbaka mot Alagna. Är du vildhjärna så väljer du att droppa in under Stolemberg för att åka Balma men var beredd på upp till 4 h vandring tillbaka till Alagna. Endast när det är gott om snö. Åk helst hit i mitten på januari. Andra tips är att prova trekking i Val de Otro och Val Vogna. Ät i San Antonio. Boka bord en lördagskväll i Dosso på Fum Diss och köp några ostar på marknaden i Varallo. Och drick minst tre rovinati på Cafe del Centro. Viva Italia, Viva Alagna

Nosskire
2007-09-03
Alagna - Freeride Paradise

Träffa en dump så kan du åka orört i en vecka utan att anstänga dig alltför mycket. oändliga möjligheter finns. Men om du vill åka pist så är det inte mycket att hurra för :P Men vem vill det?

Stort system med lite liftar = bra

lasse_lara
2007-05-30
Charmigt är det ord som jag tycker bäst beskriver Alagna.
I Alagnadelen av Monterosa-Ski är pisterna inte så många men desto mer ytor för offpiste, speciellt från toppen av Punta Indren.

Det finns flera mysiga Rifugios och restauranger runt om i systemet, en enkel espresso går på ca 1 euro.

Vecka 9 2007 bjöd på både sol, vind och snö.
I början på veckan när det var soligt och inte hade snöat på ett tag kunde man hitta fin vinddriven snö som lagt sig i sänkor. I slutet av veckan kom en massa puder som räckte och blev över för alla.

Vinden gjorde att gondolen från Gressoneysidan upp till Passo Salati, där Gresonneys och Alagnas liftsystem möts, var för det mesta stängd. Detta innebar att några fick åka pistmaskinskopa för att undvika att fastna i Gressoney och behöva ta en taxi från Gressoney för att komma tillbaks till Alagna. Taxiresan lär gå på runt 200 euro.

Slutiligen rekommenderar jag alla som åker till Alagna att hyra guide för att hitta bra repor.

Skidbruden
2005-02-10 (Ändrad: 2007-04-09)
Har nu varit i alperna för första gången och då bodde jag i Champoluc, men åkte även skidor i Gressoney och Alagna.

Backarna i alperna är helt underbara jämfört med här i Sverige. Det är långa backar, smala backar och naturligt snirkliga. Det är en utmaning att ta sig nedför dessa pister.
Här värker benen efter flera mils skidåkning dag efter dag. Det är underbart helt enkelt.

Dessa tre dalar är inte så värst exploaterade ännu, utan de har kvar sin charm och det är inte trångt i backarna. Den längsta liftkön jag var i under tiden var ca 3 minuter lång.

Helt kanon ställe!

Visa fler recensioner (23)

Mest populära foto

Åkare: Robin Eriksson Foto: Erik Dilexit

Skidresor

 • Go West
 • Active Ski
 • Xtravel
 • Sunweb Sunweb har skidresor till Italien från bara 2789 kr. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Pistkarta

Pistkarta Alagna

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer