Champoluc

Skidorter i Italien
Champoluc tillhör Monterosa Ski.

Detta är ett av världens största skidområden. Det du inte hittar här finns inte. I Champoluc fokuseras det mest på åkningen, och mest seriösa skidåkare kommer hit. Självklart har de bra restauranger och After Ski, framför allt puben Golosone där hela byns befolkning brukar samlas, men fokus är på de många avancerade backarna. Här finns det över 200 kilometer pister, med en största fallhöjd på 1350 meter. De flesta backarna är av det svårare slaget så detta passar dig med erfarenhet. Vill man åka offpist så är det möjligt att hyra en helikopter som tar dig upp till ett område som heter Cole De Lis där de duktigaste skidåkarna samlas för att tävla mot varann och ha roligt. Vill du få ut det mesta av din skidåkning så är detta definitivt rätt ort att besöka.

Snöprognos

 • Måndag

  10,8 cm snö
  Snö
  -10°
  1 m/s
 • Tisdag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -10°
  2 m/s
 • Onsdag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -8°
  1 m/s
Vad tycker du om Champoluc?
5
4
3
2
1
Georg66
2018-09-19
Underbart ställe! Jag är generellt inte så mycket för att åka i pist, men här fanns gott om härliga, branta pister där man verkligen kunde stå på ordentligt. Pistnära off-pist fanns också, däremot åkte jag inte med guide när jag var här. Mysig by, mysiga restauranger i backarna och så möjligheten att åka till Gressoney och Alagna. Det gäller bara att hinna tillbaka innan liftarna stänger, för det är lååångt mellan de tre orterna om man tvingas åka buss.

Maskmask
2018-03-21
Champoluc - Monterosa, en dröm för dig som endast ser pisten som en transportsträcka. Här finns det en pist per lift och varje natt blir alla pister pistade! Vilket lämnar utrymme åt offpisten. Väldigt varierad åkning, de dagar du saknar sikt kan du alltid hitta dig fram i skogen, under de soliga dagarna finns det ofantligt många turrutter du kan kasta dig fram över. I Champoluc finns det ett område som kallas ”The Garden” vilket är ett stort område öppen offpist, här kan du slänga dig fram utan några hinder!

Liftköer är endast befintliga på soliga helger, då italienarn från Milan och Turin kommer upp. Annars är de obefintliga. Offpisten kan ligga orörd i dagar.

Om ni är ute efter afterski och kvällsarrangemang är det inte Champoluc ni ska vända er till. Men om ni tänker spendera dagarna i backen och äta goda middagar så är detta det perfekta stället!


Love Larson
Love Larson (Gäst)
2017-12-30
Fantastisk åkning i de tre dalarna. Champoluc, Frachey, Gressoney och Alagna bjuder på en rad fina röda och svarta pister, som gjutet för den lite mer avancerade åkaren.

Har inte kunnat testa offpisten ännu då det är lite för lite snö, men det kommer snart också!

Daniel Rönngren
Daniel Rönngren (Gäst)
2017-03-06
Åkte med STS Alpresor till Champoluc v.9 2017 och jag blev tyvärr missnöjd. Transfern var det inga problem med, direkt flyg från Arlanda till Turin o sedan buss därifrån. Fick dock vänta ganska länge på att bussen skulle åka. Jag bodde på Hotel L'aiglon som var helt okej med bra mat som alltid i Italien. Jag hade rätt otur med snön den här veckan. Det snöade bara en dag o det var bara drygt 1 dm. Alla andra dagar var det strålande sol vilket gjorde att snön som kom smälte bort snabbt.

Att det var lite snö märktes direkt när man kom upp i de två äggliftarna. Bredvid backarna var det väldigt snöfattigt och den snön som fanns var uppkörd. Det fanns ingen puder på hela veckan. Den snön som kom var ingen puder och eftersom det var så lite snö så var det väldigt svårt att hitta något bra ställe att åka offpist på. Man ser att det finns mycket lättillgängliga ställen för just offpist. Synd att jag inte fick uppleva det.

Vädret i övrigt går ju inte att klaga på eftersom solen var framme alla dagar utom en. Liftsystemet var enligt mig riktigt dåligt. Satt fast i en lift i 40 min och i en annan i 20 min. Liftarna stannade också väldigt ofta och många av liftarna var gamla och sega. Dessutom så stängde de av en av liftarna som man behövde ta för att komma från Gressoney området tillbaka till Champoluc. Det gjorde så att jag behövde gå upp för en röd backe ca 500 m med skidor o pjäxor.

Självaste skidsystemet var inte heller särskilt bra. Att ta sig från Champoluc till Alagna tog väldigt lång tid och man behövde ta väldigt många olika liftar för att komma dit. Annars var pisterna alltid Manchester på morgonen och de flesta pisterna hade väldigt skön fallhöjd. Byn var enligt mig riktigt tråkig. Ingen stämning alls och på många hus var fönstrena täckta av något.

+ Bra pistade backar
+ Få blåa pister
+ Lättillgängliga offpistområden (även fast jag inte fick ta del av det)

- Väldigt tråkig by
- Uselt liftsystem
- Skidsystemet (lång tid att ta sig till olika ställen, många sega liftar osv
- Väldigt dåligt skyltat ( svårt att hitta)

Champoluc får av mig en svag 3. Tror mitt dåliga betyg beror mycket på att det inte kom snö. Jag fick ju inte uppleva det så kallade Freeride paradise.

Lars08
2014-01-14
Åker dit varje år V 5. Underbar skidåkning och galet bra mat. Åk dit !!!

caspar sundell
caspar sundell (Gäst)
2014-01-13
Vi var där på sportlovet år 2013. Det var en härlig upplevelse som slår det mesta! Det var fantastiskt väder och väldig gott om snö. det fanns bra möjligheter för offpist och backarna var väldig sköna. det fanns inga köer att tala om, man kunde bara glida rätt in i liften. vi hade alp inclusive och åt på olika restauranger varje dag. Det var tre rätters och helt fantastiskt gott. vi gick till varje restaurang och fick då en chans att se den charmiga byn champoluc. frukost åt vi på grannhotellet som hette hotel castor. Det var ett bra upplägg. Varje dag lämnade vi in våra skidgrejer vid liften så vi behövde inte bära någon ting, det var väldigt praktiskt. Nu ska vi åka dit igen och jag rekommenderar starkt champoluc till de duktige skidåkaren!

whoooop
2013-03-19
Besökte Champoluc ve. 11 och det var nästan helt tomt(!). Inga liftköer och det kändes stundtals som att vi hade hela systemet för oss själva. När det snöar finns det stora offpist områden, håller man sig till pisterna får man typiska Italienska välpreparerade backar.

Hyrde ett par riktiga pistjärn på skiduthyrningen Telemark eftersom backarna passar mycket bra för riktigt snabba carving åk. Det går att åka från den bergbanan i Frachey hela vägen bort till Alangna tur och retur på en dag.

Champoluc by är lugn och de flesta verkar äta halvpension på hotellet så restaurangutbudet är ganska snålt. Lunchen i backen är på de flesta ställen usel (pasta bolognese är en tallrik pasta och en sked köttfärssås).

Kör man hyrbil från Malpensa tar det ca. 2 timmar.

Säger som alla andra som varit där: "Konstigt att inte fler känner till denna pärla!"

Henrik
Henrik (Gäst)
2013-03-19
Var där i mitten av mars 2010. Kanonväder. Jag som oftast håller mig i pisten var mycket nöjd, ovanligt fint pistat, härligt brant på många ställen. Enastående utsikt vid klara dagar!

Köer uppstod endast helgdagar då folk från Milano och Turin glassade runt. Därefter var det bara att åka rätt in i liften. Offpist-älskare bör inte ha varit så nöjd under min vecka, för det var ganska uppkört. De fick knalla en duktig bit för att hitta fint puder. Eller ordna helikopter.

Jag ser att vissa tycker byn är en pärla. Jag tycker det var ett rätt trist ställe med få restauranger och pubar. Och då är jag ändå inte värsta partytrollet. Kanske är Gressoney eller Alagna ett bättre val för detta system, jag vet inte. Vårt hotell som jag inte minns namnet på hade trist okryddad mat (halvpension). Talade med flera andra som bodde på andra hotell som hade liknande upplevelser.

Slutsats: fint system, härliga backar, lite folk i mars, rätt charmlös by, se upp med maten. Och: jag kommer gärna tillbaka!

hammarling
2013-02-11
Besökte Champoluc vecka 5 år 2013 för att träna offpiståkning. Vädret var soligt i början av veckan med ca -5 C. Mot slutet kom det lite snö och sista dagen var det snöblandat regn. Monterosas skidsystem omfattar tre dalar med Champoluc i väster, Gressoney i mitten och Alagna i öster. Systemet är större än vad det först ser ut och passar bra för en veckas åkning. En god blandning mellan olika svårighetsgrader. Finns goda möjligheter och lättfunna möjligheter till offpiståkning över hela systemet, men främst i Alagna och Gressoney. Utanför pisterna var det inte så sönderkört då italienare i allmänhet inte åker så mycket offpist. Längs österut mellan Gressoney och Alagna finns den högsta punkten som heter Punta Indre, med 3275 möh. Härifrån går en skiroute med spännande stora och små colloirer. Det blåste under två dagar och de stängde då av vid Punta Indren så det gick inte att ta sig till Alagna. Verkar vara vanligt att de gör så. Man måste se upp så att man inte blir kvar i den dalgång som man inte bor i. Många mils bilkörning i allmänhet och från Alagna i synnerhet. I systemet finns en mindre funpark vid Lago Gabiet. Heliskiing bokas hos turistbyrån och nedsläpp sker från Cole De Lis. En större runda med sträckning till Zermatt till en kostnad om ca 3500 sek. Det kräver dock att helikoptern har alla fyra platserna för gästerna fylld. I annat fall får man också betala för de platser i helikoptern som saknar skidåkare. Den svåraste pisten i systemet är G4 vid Gressoney om det är is där. I annat fall är den en ordinär svart. Champoluc är en ganska typisk liten italiensk ort med ett litet nöjesliv och små möjligheter till shopping. Afterski sker stillsamt vid några små barer intill liftstationen. Ortens invånare går kvällstid till baren Golosone. Den bästa restaurangen är Hotell Breithorn. Det saknas en riktigt stor sportbutik och det finns bara några få och små andra butiker. Skidorna kan man hyra och förvara i Telemarkbutiken som har hjälpsamma svenskar bland personalen. Gressoney La Trinité är ännu mindre men mysigare med en trevlig restaurang i backen som heter Punta Jolanda. De äldre invånarna här har tyska som modersmål. Sammanfattningsvis är det ett större skidsystem än man tro och det passar utmärkt för en veckas vistelse för alla typer av åkare. Majoriteten av gästerna är italienare och därutöver några svenskar samt få engelskmän. Ett begränsat nöjesliv och shopping för italienare. För offpiståkare är Gressoney mest optimal att välja som ort. Betyget dras ner av bristen på service men skidsystemets storlek ger betyget 4 av 5. Av Börje Hammarling.

phillep
2010-05-06
Besökte Champoluc under påsklovet, en av de bästa skidorter jag besökt. Extremt härlig åkning både i och utanför pisten. Även om systemet ser ganska litet ut på kartan blir man positivt överraskad av de långa och härliga carvingbackar som bjuds när man kommer upp i systemet. Det tar ungefär en hel dags intesivåkning för att åka från Champoluc och hela vägen bort till Alagna. En dag efter ett snödump är off-pisten gudomlig och får inte missas. Gudietur är att rekommendera!

Visa fler recensioner (37)

Mest populära foto

Åkare: Johan Björck Foto: Pappsen

Skidresor

 • Go West
 • STS Alpresor STS Alpresor flyger direkt till Champoluc hela vintersäsongen 2018. Flyg t/r, boende på hotell med frukost från 6195 kr.
  Boka hos STS Alpresor
 • Active Ski
 • Xtravel
 • Sunweb Sunweb har skidresor till Italien från bara 2789 kr. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Pistkarta

Pistkarta Champoluc

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer