Gressoney

Skidorter i Italien
Gressoney tillhör Monterosa Ski.

Gressoney ligger på 1644 meters höjd och bildar tillsammns med Champoluc och Alagna det gigantiska offpistparadiset Monterosa ski resorts.

Väljer man Gressoney som sin utgångsbas kommer man snabbt underfund med att byn har det mest strategiska läget i Monterosa ski. Med snabb access till samtliga tre dalar och offpiståk från toppen av bl.a Punta indren bjuds det på åkning likt kultförklarade Alagna.

Även om partylivet blivit bättre på senare år är det främst skidåkningen med dess lössnö, bergsmiljö och naturligtvis det italienska köket som står i fokus. Skulle du mot all förmodan trötta på skidåkning och mat så erbjuder Gressoney bland annat isklättring, ridning och snöskotervandring.

Har du en plånbok som tillåter och vill du få ett oförglömligt skidminne bör du testa på heliskiing. Är snötillgången på topp har du några timmar av förstaklassig skidåkning framför dig.

Snöprognos

 • Torsdag

  2,8 cm snö
  Halvklart
  -11°
  1 m/s
 • Fredag

  2,2 cm snö
  Lätt snöfall / sol
  -10°
  1 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Halvklart
  -9°
  1 m/s
Vad tycker du om Gressoney?
5
4
3
2
1
mxeman
2017-12-14 (Ändrad: 2017-12-19)
Jag var i Gressoney under en vecka med VÄLDIGT mycket snö tillsammans med tre vänner och en guide. Gressoney är ett grymt resmål både för pistpressaren och för puderjägaren men mindre bra om man vill ha uteliv.

Första dagen utforskade vi liftsystemet och testade pisterna då snön inte skulle komma förrän under natten. Jag slogs av att pisterna var väldigt bra underhållna och de bjöd på en rolig varierande åkning, liftsystemet var smidigt och det var lätt att hitta. Under natten föll mycket snö och sikten dagen efter var riktigt dålig så vi uppehöll oss i skogen. Skogsåken kring Punta Jolanda är lättnavigerade och lagom täta.

När det sedan sprack upp dagen efter så tog vår guide oss på ett fantastiskt åk som gick från västra sidan i en halvcirkel över östra sidan. Ett långt och roligt åk som varade länge och bjöd på all typ av åkning. Resterande dagar såg liknande ut och utmaningsmässigt så var "Licke-schloss"-couloiren (bild) veckans absolut tuffaste med sina 55 graders lutning. Alagna sidan är också väldigt fin men blir snabbt varm och snön slaskig.

Jag tror att många gör rätt i att betala en guide för att visa runt i systemet under en puderdag då åken ibland kräver navigering på oväntade vägar. Dessutom bör det påpekas att det är relativt billigt att hyra guide i Gressoney. Om man vill göra något på kvällen rekommenderar jag att man tar sig ner till Gressoney-Saint jean för att äta och dricka på en lokal pub.

Fördelar:
Mångsidig åkning
Stort system (Vi gav oss inte ens på hela monterosa)
Bra liftförbindelser
Billigt
Glassen och kaffet

Nackdelar:
Ganska dött i byn och svårt att hitta boende nära liften.
Om man vill ha parkåkning är den nästan obefintlig


Stromgren
2017-12-01
Har varit där 2 ggr och är helt såld!
Första året hade det dagarna innan snöat upp emot 40 cm och resten av veckan var det strålande sol och knappt något moln på himlen. Har aldrig åkt så mycket offpist och orört i hela mitt liv trots att jag säsongat i Åre två år. Det finns fantastiska möjligheter att både åka pist och orört.

minus: ingen plats för nybörjare, då många av pisterna ner till byn är svarta och på slutet om dagarna lätt blir puckelpister när det är varmt väder blir det en jobbig resa ner.

Wily
2014-08-07
Trevligt skidsystem men riktigt trevliga pister! Dock är det alldeles för litet för att man inte skall hinna tröttna om man åker en hel vecka.Detta trots att det är tre dalar som är sammanknutna. Liften till Punta Indren är numera öppen och relativt ny.

mqi
2010-06-03
Besökte SkiMonterosa vecka 6 i år (2010). Ett grymt skidområde, både pistmässigt men framför allt offpist. Snöförhållandena var helt klart bra med dryga metern uppe på berget.
Årets stora nyhet är att man öppnat nya kabinen upp till Punta Indren, den går till och med lite högre än den förra. Krav på sond, spade, tranciver och mobiltelefon för att åka med den, så glöm en spontan tripp om du lämnat ryggan på hotellet!
Gressoney är den ultimata byn för det här området, då man befinner sig centralt och man på ett enkelt sätt kan ta sig både och från Champoluc och Alagna beroendes på väder, vind och snö. Byn i sig är liten och gemytlig, men vill man ha krogröj är det helt fel (det är egentligen hela området, aven om Champoluc har det som mest liknar drag). En trevlig pub som heter Bar Favre finns i alla fall, och här visar man gladeligen fotboll och kränger belgisk öl på kvällarna. Hotellet vi bode på låg en 30-meterspromenad från liften, och hade kanonbra halvpension enligt italiensk standard.

+ Grym offpist
+ Noll folk i backarna (utom på helgerna när Turin-borna ger sig upp på berget för skdåkning)
+ Rifugio Guglielmina, på dryga 3000 meter hittar man denna pärla med en grym vinkällare och bra mat. Möjlighet till övernattning om man vill va först ut i backen.
+ Liftarna, som är snabba och genomtänkta. Inte en T-bar i hela systemet förstorar plusset!
- Draget på byn, borgar dock för en tidig och pigg morgon.

Det var min sammanfattning. Jag uppmanar besök nu!

/// Micke

jespersundstrom
2010-01-25
Tillhör monterosa masivet och är orten som ligger mitt i mellan alagna och campoluc. Ett utmärkt ställe att bo på då det går lätt att ta sig till båda sidorna utav systemen. En liten och mysig by men dock inte för den festsugne ski-bumen. Alldrig mycket folk i backarna och om man lyckas tajma en dump så kan du utan att ta dig alls långt utanför pisten få puder så du kräks. Skogen ner mot byn är fantastiks vid mycket snö och liknar mycket nordamerikans BC skidåkning med härliga pillows och drop.

En fantastisk ort!

AndreasMuhlich
2008-02-28
Mycket bra skidort och skidområde om du är ute efter offpist. Liftsystemet är inte lika bra och utbyggt som på de större orterna i Frankrike. Tex så är informationen från researrangörerna helt felaktig. Högsta åkhöjd (lifthöjd) är inte 3200 möh. Den liften (Punta Indren) är nerlagd sen flera år tillbaka. Dock planerar man en ny lift om två år till den gamla åkhöjden. Tillsvidare får man nöja sig med Salati toppen på 2940 möh. Åk inte för tidigt på säsongen. Mars-april brukar vara bäst enligt guiderna. Vi var nere vecka 6 i år (2008) och det var ok snöförhållanden, men långt ifrån perfekt. Blåsten gör tyvärr att den lätta nysnön snabbt försvinner. Vi gjorde flera turer och de klart bästa var ner till Alagna från Punta Indren eller Passo Zube. Val d`Otro och Val d´Pisse. Det är ca 45 min-1 h att gå på hudarna till passen och sen har du ca 1700 höjdmeter i härlig och ofta orörd terräng. Ett tips är att hyra en guide som tar dig till den för stunden bästa åkningen, det är det värt. Vi hyrde Sergio Gabbio från Alagna, numera en legend i området.
Har du tur att pricka in vecka med mycket snö, är förmodligen Gressoney och Monte Rosa ski ett av världens bästa offpist områden.

Kerki
2007-05-31
var i gressoney v.14 i år och tillbringade tre skiddagar där. vi bodde på ristoro sitten som låg i princip mitt i backen. det var mkt fina backar i detta skidområde men inget ställe för ett besök på fler än 1 vecka. i dem dagar jag var där så var det soligt väder och det kom ett snödump på 5dm en dag vilket vart en grym puderupplevelse. gressoney rekomenderas

Tobbe
Tobbe (Gäst)
2007-01-04
Spenderade jan & feb -03 i Gressoney.
Pisterna:
Fungerar om du är där 1 vecka och inte har allt för stora krav på lutning. Mer glida runt och carva och ibland lite brantare än att stå på konstant i svarta pister. Bättre kvalité på pisterna sett över hela dagen jämfört med många andra ställen i alperna. Blir inte isigt lika fort. Lite folk månd-fred, packat över helgerna.
Off-pisten:
Mycket bra OM det kommer snö och OM den stannar kvar. Upplevde det som att snön blåste bort efter varje snöfall. Trots att man letade på sluttningar i alla väderstreck var snön försvunnen. Hade man tur fick man puder 1:a dagen efter snöfall. Läs Polvere Rosa där hittar du allt. Värd varenda Euro.
Gressoney La Trinité:
Några få barer och restauranger. Mycket mer softa än ge järnet på kvällarna. Små matbutiker, bunkra på väg upp från Aostadalen.

+ Billigt
- Snötillgången

Bestäm dig för Gressoney på väg ner till alperna (på autobahn) då du är 100% säker på att orten fått snö.

Lill-j
Lill-j (Gäst)
2006-02-19
Jag var i Gressoney vecka 4 2006 och det var sjukt fina pister och man behövde alldrig stå i kö. dock var det nästa ingen snö i början av veckan men bara att åka i pisterna var en upplevelse. Dock näst sista natten vi sov där så kom det helt sjuk mycke snö, det rammlade ner ca 50 cm ren pudersnö. offpistmöjligheterna är i stort sett obegränsade, det är en själv som sätter gränserna.
Om man är jibber så är det tvär helt fel ställa att åka på.
Men om man ska åka dit så se till att det fins bra med snö !

pulkan
2005-10-31
Var där v.9 2004. bodde i byn gressoney trinité, liten mysig by med några hotell. inget för party sugna. pisterna var underbara, mycket bra snö.
var ute på offpist tur två gånger, försa dagen var det massor med nysnö, dock dimmigt. grymm åkning i flera timmar. andra dagen med offpist var också grymm, vi fick ganska bra lössö. Den dagen fick vi också fira ner oss i en ravin, riktigt coolt var det!
vädret var det bästa, blå himmel alla dagar tom en.
Grymm och varierad åkning. Eftersom man har tillgång till alla tre dalar. massor med pister. knappt så man behövde åka samma två gånger.

Mitt tips: ÅK DIT!
tjao

Visa fler recensioner (20)

Mest populära foto

Åkare: Jerry Bengtsson Foto: Gustav Holmer

Skidresor

 • Active Ski

Pistkarta

Pistkarta Gressoney

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer