Zermatt

Skidorter i Schweiz
Zermatt är världskänt tack vare det spetsiga berget Matterhorn som alltjämt vakar över skidorten. Berget som återfinns på Toblerones förpackningar går att åka på men det är inget för nybörjaren.

Glaciären här lockar varje höst hoper av skidåkare som vill träna på snö innan den har landat på andra ställen. Den mysiga byn har ett gammeldags skimmer över sig med mycket kullersten. Den ligger på 1620 meters höjd.

Förutom skidåkare letar sig många klättrare hit, främst för att bestiga Matterhorn. Byn omringas av fyra toppar som sträcker sig över 4000 meter över havet.

Zermatt är grannby till Saas Fee och båda erbjuder skidåkning på sommaren. Den höga höjden gör att många tappar andan när de skall svänga nedför de väldigt långa pisterna med svenska låghöjdslungor.

Om du skall hit på sommaren bör du dock vara beredd på att resan upp med liften kan ta upp emot en timme. Det är mycket folk som vill åka skidor och träna denna tiden på året (hösten) men så fort alla tar sig upp släpper köerna något.
Zermatt tillhör Matterhorn Ski Paradise.

Zermatt Snöprognos

 • Söndag
  0,1 in regn
  Regnbyar
  46°F
  3 mph
 • Måndag
  0,1 in regn
  Duggregn / sol
  45°F
  2 mph
 • Tisdag
  0 in regn
  Halvklart
  46°F
  3 mph

Fakta om Zermatt

Nedfarter (Totalt: 76)
Grön Nybörjare:0
Blå Lätt:9
Röd Medelnivå:55
Svart Avancerad / expert:36
Konstsnö:50 st nedfarter
Total pistlängd:223,7 miles

Liftar (Totalt: 53)
Gondollift:11
Kabinbana:8
Stollift:21
Liftkapacitet:  75700 personer / timme

Fallhöjd
Zermatt Fallhöjd
Högsta punkt: 12740 ft
Fallhöjd: 7425 ft
Lägsta punkt: 5315 ft

Säsong
Start: 1 november
Slut: 2 maj

Längdskidåkning
Spår:5 miles
Upplysta spår:0 miles
Konstsnö:0 miles

Områden
Snowparks:2
Barnområden:3
Land: Schweiz
Valais

Recensioner av Zermatt

Vad tycker du om Zermatt?
5
4
3
2
1
Peter Bertlin
Peter Bertlin (Gäst)
2018-12-25
Fantastiskt miljö och mycket bra skidåkning.

Eva
Eva (Gäst)
2018-02-26
Fantastisk skidort som har allt! Varit här 3 ggr och ingen annan ort som jag varit i (Chamonix, Badgastein, Val d'isere, Engelberg) slår Zermatt. Backar i alla lutningar, magiskt vackert på Stockhorn m lössnö eller puckel och ibland folktomt. Ljuvlig mat på Chez Vrony och de andra skidrestaurangerna i gourmetmeckat Findeln. Bordsbokning nödvändig oavsett väder. Lätt att ta sig mellan de olika systemen och vädersäkert/snösäkert då backarna ligger högt och i olika skyddade dalgångar. Underbar by. Lätt att ta sig över till Cervinia för att få omväxling och vila benen och spara in lite på lunchkontot. Boendet inte dyrare än på andra orter i alperna. Maten dyr men man sparar en del på att bo i lägenhet.

Isak
Isak (Gäst)
2017-12-16
Utav all de alporter jag varit i är Zermatt orten i mitt hjärta. Den har allt! Skidåkning på svindlande höjder, en glaciär med samma fallhöjd som Åres, en by så vacker och pittoresk att bara den är värd att åka till även om man inte åker sidor och ett system med åk där vissa pisters längder motsvarar den totala pistlängden hos en normal svensk skidort. Tyvärr finns det en till sida av myntet, i det här fallet talar vi dock inte om mynt utan om sedlar för att det är sedelbellop man får vara beredd att betala i en så fantastisk ort som denna. Zermatt är ju dock inte ensam om att ha det så utan det är det man får förvänta sig om man åker till en större ort i Schweiz. De försöker dock inte hymla med att så är fallet vilket man märker så fort man sticker näsan utanför tågstationen och möts av skyltfönster med märken som rolex, omega och diverse designerskinnkläder som inte en enda person med lite vett och som någon gång stått på ett par skidor skulle ta på sig i backen. Dock är det denna bild av orten som gjort den till den fantastiska ort som den är, för att det fina med jetset-folket är att de hellre visar att de har råd att åka till en ort som Zermatt än att faktiskt utnyttja dens fantastiska tillgångar i form av puder och himmelska fallhöjder. Tack vare detta och att de gett byn sitt rykte så att de andra puderfreaksen skrämts iväg kan man lätt hitta orört puder utan att behöva klättra, så mycket som en vecka efter ett dump. Priserna gäller för övrigt mest om man väljer att äta ute då man kan hitta schyssta lägenheter till normala alppriser och detsamma gäller priserna i mataffärerna. Vill man äta ute rekommenderar jag dig att åka över till cervinia-sidan, då man för samma pris som man får en hamburgertallrik på zermatt-sidan kan få en trerätters lunch med en bra flaska rött där.
Zermatt är en fantastisk ort och har du möjligheten ska du åka dit. Akta dig bara för glaciärsprickorna och uteserveringar med folk i minkpälsar så kommer du få en fantastisk skidupplevelse.

Stefan
Stefan (Gäst)
2017-12-01
Försäsongsweekend. Sanslöst bra förhållandet trots sparsamt med snö. Effektiv liftsystem bortsett från ankarliftarna upp till glaciären, pareras genom att ta kabinen upp till glacier paradise istället! Schweiz som vanligt dyrt men på det hela taget en riktigt bra helg.

jonas
jonas (Gäst)
2015-03-09
Ett fantastiskt systemet är 5 gången här och jag bara älskar orten mer och mer. Det finns åkning för alla och off-pist som är lättillgänglig och grymt bra, var där vecka 5 och var nästan själv i off-pisten och det hade precis kommit en halv meter!!!!
Missa inte Glada hönan grymt bra after ski som ligger i slutet av backen.
Enda negativa är väl lift kort priset samtidigt som vår valuta är värdelös numera.
Hälsningar Jonas

J.
J. (Gäst)
2013-02-05
Jag är inte så ung längre och jag bor på kontinenten sedan många år. Jag åker mycket skidor och jag har varit på många olika skidorter i Alperna och i Nordamerika genom åren. Varje år åker jag skidor på flera olika skidorter i alperna och besöker även andra mindre kända skidområden. (Det var dock ganska länge sedan jag åkte skidor i Sverige.)

Av alla skidorter som jag besökt, och det är många, så är Zermatt min favoritort. Jag har tillbringat c:a 45 skiddagar i Zermatt under de senaste 6 åren, och jag tröttnar inte.

Zermatt är en mycket lyckad blandning av modern skidort och gammaldags gemytlig Schweizisk skidort. Skidåkningen i Zermatt-Cervina är fantastiskt bra, bergen är otroligt vackra. Byn i Zermatt är mycket fin med kyrkan i mitten och trånga gränder (bara elbilar). Restauranger, pubar och nattlivet är helt OK.

Det är sant att det kan vara lite dyrt i Zermatt, men det kostar pengar på alla bra skidorter.

kappakomplett
2012-01-02
Kan hålla med Martin om det mesta. Dock tror jag det kan avskräcka i onödan att poängtera den höga prisnivå. Det finns förvisso billigt och prisvärt boende i Zermatt, det finns prisvärda restauranger i den lägre prisnivån (exempelvis finns ett McDonalds). Är det låga europriser som lockar är det lätt att gasa över till Cerviniasidan och käka lunch. Om man vill resa charter finns STS och det är lätt att jämföra priser och se att det inte är dyrare i Zermatt än på många andra ställen. Det finns förstås möjlighet att boka in sig på dyra hotell. Antagligen blir tillfredställelsen större på ngt av Seilerkedjans hotell, som lever upp till sina löften, än på exempelvis "kanske det bästa hotellet i Alperna" Salzburger Hof, som ju bara är ett dyrt svenskt stadshotell vid en bensinmack.
En nackdel med Zermatt är att kabinen upp till Klein Matterhorn är underdimensionerad och där blir det ofta kö. En annan är att det krävs en hel del snö för att dom ska öppna freerideområdet vid Stockhorn.
Annars är det bara att rekommendera.

Martin
Martin (Gäst)
2011-12-20
Zermatt är en av alpernas absolut bästa skidorter. Det är mycket få orter i alperna som kan matcha områdets höga koncentration av bergstoppar över 4000 meter. Det ger en inramning som mycket få orter kommer i närheten av. Dessutom garanterar det att det alltid är åkbart. Liftsystemet är öppet året runt. Byn med dess äldre bebyggelse skapar ett visst gemyt även om dess lyxulösa prägel skapar en klar barriär mellan "the rich and famous" och oss vanliga dödliga. Stället är tyvärr nästintill ett reservat för den rika överklassen. Det är synd eftersom det är så bra. Med en fallhöjd över 2000 meter finns det oändliga möjligheter att uppleva naturupplevelser långt utöver vad som är möjligt på "vanliga" skidmeckan typ St:Anton. I fråga om potential är Zermatt fullt mätbart med Chamonix, men Zermatt passar mer the lazy skibum som numer unnar sig en större bekvämlighet. Stockhorn erbjuder en enorm lekplats för lättillgänglig offpist då snöförhållanden är de rätta och pist nummer 7 från toppen av Kleines Matterhorn ner till Cervinia har inte för intet utnämnts till världens bästa pist med ett underbart sceneri och en fallhöjd som slår det mesta. Till detta ska även tilläggas att hela skidområdet är nedlusat av smått fantastiska lunchrestauranger som får Bustamoon att framstå som en enkel utfordringsplats för kreatur. Den enda, men stora, nackdelen med Zermatt är den höga prisnivån. Att boka boende och resa själv är ett måste för en vanlig dödlig som inte tillhör kategorin "rich and famous"

Johan
Johan (Gäst)
2009-09-27
Förstår inte signaturen Henrik.Från Sunegga tar man sig enkelt upp till högsta toppen med tunnelbana och sedan gondol och efter det kabin. Här finns en hel del bra röda och en riktigt bra svart pist som dessutom är ganska lång.

Härifrån kommer man enkelt över till gornergratsystemet via en kabinbana. Från Gornergrat kan man ta sig upp till stockhorn som har ganska svår skidåkning. Skidåkningen ner från gornergrat är ganska enkel men det finns lite puckelpist här och en trevlig restaurang. Från det här systemet kommer man sedan ner till klein matterhorn systemet som kommer upp till 3800 meter. Högst upp är det ganska flack skidåkning här kan man enkelt åka in till cervinia dit de flesta verkar åka för att äta inte för skidåkningen (ganska flackt i cervinia). Längre ner mot zermatt från kleinmatterhorn blir skidåkningen brantare och från schwarzee finns det bla en svart pist som inte pistmaskinerna klarar att åka upp i.

Systemen länkar således klart ihop med varandra även om de är klart avgränsade delvis tror jag beroende på olika ägare.

Jag har varit i zermatt ca 10 ggr och tycker att byns charm kombinerat med skidåkningen saknar motstycke. Dessutom går det att göra en del bra fynd. Boende behöver inte alls vara speciellt dyrt.
Om man åker veckorna under lågsäsong, Jag brukar åka veckorna före jul så kan man få skidguide eller skidskola under sex hela dagar samt liftkort för 7 eller 8 dgr boende på riktigt bra hotell med halvpension eller frukost samt skidhyra för allt mellan 1300 - femstjärniga zermatterhof för 2200
chf per vecka (gå in på matterhorn skiwochen på www.zermatt.ch . Transport får man ordna själv. Det mest praktiska är nog att flyga till zurichmed swiss och sen ta tåget under flygplatsen. Tågbiljett kan man nog enklast boka i sverige hos sj för ca 750 kr tor det finns massor med olika. Jag tror även att ryanair flyger till basel.

Henrik
Henrik (Gäst)
2007-05-30
Vi var i Zermatt vecka 11 och hade ett helt underbart väder. Det var snö så det räckte till nästan ända ner till byn. Byn var mysig och fin, så lång är betyget 5/5 men när det sen kommer till skidåkningen är jag inte alls lika positiv. Där är det sämst av de system jag varit i, Val Thorens 6 gånger, Whistler 1 gång och Alp D Huez 1 gång.

Jag tycker liftsystemet är alldeles för oflexibelt, det är inte alls lätt att förflytta sig från ena delen till den andra utan då tvingas man alltid ner till byn och utgå från bas-stationerna. Det tar väldigt lång tid att ändra åkområde. Vidare tycker jag på tok för stor del av systemet har karaktären av transportsträckor. Det känns hela tiden som om man bara ska ta sig till nästa lift.

Vi åkte mest på Cervinia-sidan där vi hittade rätt bra åkning som var väldigt ”effektiv” dvs hyffsad fallhöjd och nästan helt utan liftkö. Där hittade vi bra pister som dessutom höll sig fina hela dagarna trots den starka solen.

Den riktigt höga delen av systemet, Klein Matterhorn är på tok för flack för att passa min smak. Dock är det underbar utsikt.

Det jag saknar mest är ett flexibelt system som gör det lätt att ”åka runt” utan att behöva ner i byn för att byta. Vidare så saknar jag svarta pister, det finns nästan bara röda och blå.

Visa fler recensioner (37)

Mest populära foto

Åkare: Foto:

Skidresor

 • Active Ski

Pistkarta

Pistkarta Zermatt-Cervinia pistkarta 2020

Liftkortspriser

1 dag:853 kr (92 CHF)
6 dagar:-
Säsongskort:-
Liftkort Zermatt

Närliggande skidorter

Cervinia8,1 miles
Zinal9,9 miles
Saas-Fee10,6 miles
Macugnaga11,2 miles
Saas Almagell11,2 miles
Saas Grund11,8 miles
La Forclaz11,8 miles
Saas Balen12,4 miles

Flygplatser nära Zermatt

Milano-Malpensa Airport
Körtid: 3 timmar, 2 minuter (125 miles)
Avstånd: 54 miles
Milan Linate Airport
Körtid: 3 timmar, 25 minuter (156 miles)
Avstånd: 83 miles
Lugano Airport
Körtid: 3 timmar, 25 minuter (117 miles)
Avstånd: 56 miles
Milan Bergamo Airport
Körtid: 3 timmar, 40 minuter (171 miles)
Avstånd: 97 miles
Torino Airport
Körtid: 3 timmar, 41 minuter (179 miles)
Avstånd: 57 miles
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer