Zermatt recensioner

Skidorter i Schweiz
Vad tycker du om Zermatt?
5
4
3
2
1
Dennis
Dennis (Gäst)
2023-03-13
En sjukt imponerande anläggning på alla sätt och vis

Peter Bertlin
Peter Bertlin (Gäst)
2018-12-25
Fantastiskt miljö och mycket bra skidåkning.

Eva
Eva (Gäst)
2018-02-26
Fantastisk skidort som har allt! Varit här 3 ggr och ingen annan ort som jag varit i (Chamonix, Badgastein, Val d'isere, Engelberg) slår Zermatt. Backar i alla lutningar, magiskt vackert på Stockhorn m lössnö eller puckel och ibland folktomt. Ljuvlig mat på Chez Vrony och de andra skidrestaurangerna i gourmetmeckat Findeln. Bordsbokning nödvändig oavsett väder. Lätt att ta sig mellan de olika systemen och vädersäkert/snösäkert då backarna ligger högt och i olika skyddade dalgångar. Underbar by. Lätt att ta sig över till Cervinia för att få omväxling och vila benen och spara in lite på lunchkontot. Boendet inte dyrare än på andra orter i alperna. Maten dyr men man sparar en del på att bo i lägenhet.

Isak
Isak (Gäst)
2017-12-16
Utav all de alporter jag varit i är Zermatt orten i mitt hjärta. Den har allt! Skidåkning på svindlande höjder, en glaciär med samma fallhöjd som Åres, en by så vacker och pittoresk att bara den är värd att åka till även om man inte åker sidor och ett system med åk där vissa pisters längder motsvarar den totala pistlängden hos en normal svensk skidort. Tyvärr finns det en till sida av myntet, i det här fallet talar vi dock inte om mynt utan om sedlar för att det är sedelbellop man får vara beredd att betala i en så fantastisk ort som denna. Zermatt är ju dock inte ensam om att ha det så utan det är det man får förvänta sig om man åker till en större ort i Schweiz. De försöker dock inte hymla med att så är fallet vilket man märker så fort man sticker näsan utanför tågstationen och möts av skyltfönster med märken som rolex, omega och diverse designerskinnkläder som inte en enda person med lite vett och som någon gång stått på ett par skidor skulle ta på sig i backen. Dock är det denna bild av orten som gjort den till den fantastiska ort som den är, för att det fina med jetset-folket är att de hellre visar att de har råd att åka till en ort som Zermatt än att faktiskt utnyttja dens fantastiska tillgångar i form av puder och himmelska fallhöjder. Tack vare detta och att de gett byn sitt rykte så att de andra puderfreaksen skrämts iväg kan man lätt hitta orört puder utan att behöva klättra, så mycket som en vecka efter ett dump. Priserna gäller för övrigt mest om man väljer att äta ute då man kan hitta schyssta lägenheter till normala alppriser och detsamma gäller priserna i mataffärerna. Vill man äta ute rekommenderar jag dig att åka över till cervinia-sidan, då man för samma pris som man får en hamburgertallrik på zermatt-sidan kan få en trerätters lunch med en bra flaska rött där.
Zermatt är en fantastisk ort och har du möjligheten ska du åka dit. Akta dig bara för glaciärsprickorna och uteserveringar med folk i minkpälsar så kommer du få en fantastisk skidupplevelse.

Stefan
Stefan (Gäst)
2017-12-01
Försäsongsweekend. Sanslöst bra förhållandet trots sparsamt med snö. Effektiv liftsystem bortsett från ankarliftarna upp till glaciären, pareras genom att ta kabinen upp till glacier paradise istället! Schweiz som vanligt dyrt men på det hela taget en riktigt bra helg.

jonas
jonas (Gäst)
2015-03-09
Ett fantastiskt systemet är 5 gången här och jag bara älskar orten mer och mer. Det finns åkning för alla och off-pist som är lättillgänglig och grymt bra, var där vecka 5 och var nästan själv i off-pisten och det hade precis kommit en halv meter!!!!
Missa inte Glada hönan grymt bra after ski som ligger i slutet av backen.
Enda negativa är väl lift kort priset samtidigt som vår valuta är värdelös numera.
Hälsningar Jonas

J.
J. (Gäst)
2013-02-05
Jag är inte så ung längre och jag bor på kontinenten sedan många år. Jag åker mycket skidor och jag har varit på många olika skidorter i Alperna och i Nordamerika genom åren. Varje år åker jag skidor på flera olika skidorter i alperna och besöker även andra mindre kända skidområden. (Det var dock ganska länge sedan jag åkte skidor i Sverige.)

Av alla skidorter som jag besökt, och det är många, så är Zermatt min favoritort. Jag har tillbringat c:a 45 skiddagar i Zermatt under de senaste 6 åren, och jag tröttnar inte.

Zermatt är en mycket lyckad blandning av modern skidort och gammaldags gemytlig Schweizisk skidort. Skidåkningen i Zermatt-Cervina är fantastiskt bra, bergen är otroligt vackra. Byn i Zermatt är mycket fin med kyrkan i mitten och trånga gränder (bara elbilar). Restauranger, pubar och nattlivet är helt OK.

Det är sant att det kan vara lite dyrt i Zermatt, men det kostar pengar på alla bra skidorter.

kappakomplett
2012-01-02
Kan hålla med Martin om det mesta. Dock tror jag det kan avskräcka i onödan att poängtera den höga prisnivå. Det finns förvisso billigt och prisvärt boende i Zermatt, det finns prisvärda restauranger i den lägre prisnivån (exempelvis finns ett McDonalds). Är det låga europriser som lockar är det lätt att gasa över till Cerviniasidan och käka lunch. Om man vill resa charter finns STS och det är lätt att jämföra priser och se att det inte är dyrare i Zermatt än på många andra ställen. Det finns förstås möjlighet att boka in sig på dyra hotell. Antagligen blir tillfredställelsen större på ngt av Seilerkedjans hotell, som lever upp till sina löften, än på exempelvis "kanske det bästa hotellet i Alperna" Salzburger Hof, som ju bara är ett dyrt svenskt stadshotell vid en bensinmack.
En nackdel med Zermatt är att kabinen upp till Klein Matterhorn är underdimensionerad och där blir det ofta kö. En annan är att det krävs en hel del snö för att dom ska öppna freerideområdet vid Stockhorn.
Annars är det bara att rekommendera.

Martin
Martin (Gäst)
2011-12-20
Zermatt är en av alpernas absolut bästa skidorter. Det är mycket få orter i alperna som kan matcha områdets höga koncentration av bergstoppar över 4000 meter. Det ger en inramning som mycket få orter kommer i närheten av. Dessutom garanterar det att det alltid är åkbart. Liftsystemet är öppet året runt. Byn med dess äldre bebyggelse skapar ett visst gemyt även om dess lyxulösa prägel skapar en klar barriär mellan "the rich and famous" och oss vanliga dödliga. Stället är tyvärr nästintill ett reservat för den rika överklassen. Det är synd eftersom det är så bra. Med en fallhöjd över 2000 meter finns det oändliga möjligheter att uppleva naturupplevelser långt utöver vad som är möjligt på "vanliga" skidmeckan typ St:Anton. I fråga om potential är Zermatt fullt mätbart med Chamonix, men Zermatt passar mer the lazy skibum som numer unnar sig en större bekvämlighet. Stockhorn erbjuder en enorm lekplats för lättillgänglig offpist då snöförhållanden är de rätta och pist nummer 7 från toppen av Kleines Matterhorn ner till Cervinia har inte för intet utnämnts till världens bästa pist med ett underbart sceneri och en fallhöjd som slår det mesta. Till detta ska även tilläggas att hela skidområdet är nedlusat av smått fantastiska lunchrestauranger som får Bustamoon att framstå som en enkel utfordringsplats för kreatur. Den enda, men stora, nackdelen med Zermatt är den höga prisnivån. Att boka boende och resa själv är ett måste för en vanlig dödlig som inte tillhör kategorin "rich and famous"

Johan
Johan (Gäst)
2009-09-27
Förstår inte signaturen Henrik.Från Sunegga tar man sig enkelt upp till högsta toppen med tunnelbana och sedan gondol och efter det kabin. Här finns en hel del bra röda och en riktigt bra svart pist som dessutom är ganska lång.

Härifrån kommer man enkelt över till gornergratsystemet via en kabinbana. Från Gornergrat kan man ta sig upp till stockhorn som har ganska svår skidåkning. Skidåkningen ner från gornergrat är ganska enkel men det finns lite puckelpist här och en trevlig restaurang. Från det här systemet kommer man sedan ner till klein matterhorn systemet som kommer upp till 3800 meter. Högst upp är det ganska flack skidåkning här kan man enkelt åka in till cervinia dit de flesta verkar åka för att äta inte för skidåkningen (ganska flackt i cervinia). Längre ner mot zermatt från kleinmatterhorn blir skidåkningen brantare och från schwarzee finns det bla en svart pist som inte pistmaskinerna klarar att åka upp i.

Systemen länkar således klart ihop med varandra även om de är klart avgränsade delvis tror jag beroende på olika ägare.

Jag har varit i zermatt ca 10 ggr och tycker att byns charm kombinerat med skidåkningen saknar motstycke. Dessutom går det att göra en del bra fynd. Boende behöver inte alls vara speciellt dyrt.
Om man åker veckorna under lågsäsong, Jag brukar åka veckorna före jul så kan man få skidguide eller skidskola under sex hela dagar samt liftkort för 7 eller 8 dgr boende på riktigt bra hotell med halvpension eller frukost samt skidhyra för allt mellan 1300 - femstjärniga zermatterhof för 2200
chf per vecka (gå in på matterhorn skiwochen på www.zermatt.ch . Transport får man ordna själv. Det mest praktiska är nog att flyga till zurichmed swiss och sen ta tåget under flygplatsen. Tågbiljett kan man nog enklast boka i sverige hos sj för ca 750 kr tor det finns massor med olika. Jag tror även att ryanair flyger till basel.