Världens 8 största fallhöjder i skidorter

Det här är listan för dig som söker riktigt långa åk och stora fallhöjder. Vi rankar topp åtta i hela världens skidorter när det kommer till höjdskillnad som är åkbar i ett enda svep.

Vi har gjort en topplista utifrån från vår stora skidortsguide här på Freeride.

Här är världens 8 största fallhöjder som du når med lift och imponerande nog så ligger samtliga skidorter på denna topplista i Alperna, som inte för inte går under det inofficiella namnet ”Världens bästs bergskedja för skidåkare”.

Listan är åkbar fallhöjd, det vill säga du ska kunna ta åket i ett svep. Klicka på respektive ort för mer information, bilder, recensioner med mera.

Världens största fallhöjder

  1. Chamonix, Aiguille du Midi, Frankrike 2807 m 🇫🇷

  2. Zermatt, Schweiz 2263 m 🇨🇭

  3. La Grave, Frankrike 2150 m 🇫🇷

  4. Les 2 Alpes, Frankrike 2121 m 🇫🇷

  5. Alp D´Huez, Frankrike, 2080 m 🇫🇷

  6. Alagna (Monterosa Ski), Italien 2063 m 🇮🇹

  7.  La Plagne (Paradiski), Frankrike 2000 m 🇫🇷

  8.  Engelberg, Schweiz 1970 m🇨🇭

Sju av åtta på denna lista kvalar in över 2000 meter fallhöjd. I Sverige har ingen av våra skidorter en fallhöjd på över 1000 meter men i Norge finns åtminstone en skidort som mäter fyrsiffrigt, Norefjell.

Är du nyfiken på att jämföra olika skidorter sinsemellan på data som antal liftar, antal nedfarter, åkbar fallhöjd, högsta lift eller total pistlängd så gör du det i tjänsten Topplistor.

Att få fram uppgiften åkbar fallhöjd är inte helt enkelt, ser du några fel i vår guide så använd funktionen ”komplettera denna skidort med fakta” där du kan hjälp oss att bli bättre. Åkbar fallhöjd är något som vi alldeles nyligen har lagt till i vår skidortsguide. Fallhöjd räknas traditionellt högsta liften bergsstation minus lägsta liftens dalstation, vilket så klart ger en bra information om liftsystemet. Men kompletterat med åkbar fallhöjd är det ännu bättre för oss skidåkare.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.