De 20 största fallhöjderna i Nordens skidorter

Det här är listan för dig som söker riktigt långa åk och stora fallhöjder. Vi rankar topp tjugo bland Nordens skidorter när det kommer till höjdskillnad som är åkbar i ett enda svep.

Vi har gjort en topplista utifrån från vår stora skidortsguide här på Freeride.

Här är Nordens 20 största fallhöjder som du når med lift. Åre håller fanan högt, men det är väl bara att inse att vi i övrigt är besegrade av vårt grannland i väst. Söderöver ser det annorlunda ut. Danskarna må vara bra på mycket, men inte på att erbjuda skidbackar med stor fallhöjd. Den konstgjorda backen CopenHill mäter 85 meter fallhöjd, i övrigt är det Hedeland Skisenter som innehar Danmarks största fallhöjd, 35 meter.

Listan visar åkbar fallhöjd som nås med lift. Klicka på respektive ort för mer information, bilder, recensioner med mera.

 1. Norefjell 1010 m 🇳🇴
 2.  Åre 890 m 🇸🇪
 3. Narviksfjellet 889 m 🇳🇴
 4. Hafjell 864 M 🇳🇴
 5. Kvittfjell 854 m 🇳🇴
 6. Hemsedal 810 m 🇳🇴
 7. Stranda 805 m 🇳🇴
 8. Voss Resort 744 m 🇳🇴
 9. Jølster Skisenter 717 m 🇳🇴
 10. Oppdal 715 m 🇳🇴
 11. Trysil 685 m 🇳🇴
 12. Hemavan Tärnaby 🇸🇪 / Bjorli 🇳🇴 / Stryn vinterski 🇳🇴 675 m
 13. Røldal 620 m 🇳🇴
 14. Uvdal Skisenter 619 m 🇳🇴
 15. Myrkdalen Fjellheiser 610 m 🇳🇴
 16. Ørsta Skisenter 590 m 🇳🇴
 17. Sogn Skisenter 580 m 🇳🇴
 18. Harpeforsen Skisenter 565 m 🇳🇴
 19. Gausta 550 m 🇳🇴
 20. Björkliden 540 m 🇸🇪

Ja, Åre står sig bra i Norden när det kommer till fallhöjd. Och Sveriges största fallhöjd skulle också platsa som nummer fyra i listan på Sydamerikas största fallhöjder (d.v.s om det gick att flytta Åre Sydamerika). På listan över världens största fallhöjder har dock inte Åreskutan mycket att komma med då den skulle behöva vara mer än dubbelt så hög för att kvala in.

Är du nyfiken på att jämföra olika skidorter sinsemellan på data som antal liftar, antal nedfarter, åkbar fallhöjd, högsta lift eller total pistlängd så gör du det i tjänsten Topplistor.

Att få fram uppgiften åkbar fallhöjd är inte helt enkelt, ser du några fel i vår guide så meddela oss gärna eller skriv nedan i forumtråden. Åkbar fallhöjd är något som vi nyligen har lagt till i vår skidortsguide.
Fallhöjd räknas traditionellt högsta liften bergsstation minus lägsta liftens dalstation, vilket så klart ger en bra information om liftsystemet. Men kompletterat med åkbar fallhöjd är det ännu bättre för oss skidåkare.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.