Här är Sveriges 15 största skidanläggningar

Håll till godo i sommarvärmen, snart är det vinter igen. Och om ni någonsin undrat, detta är Sveriges 15 största skidanläggningar sett till skipassomsättning!

Säsongen 2020/2021 blev en riktigt bra säsong för våra svenska skidanläggningar och suget efter skidåkning har nog aldrig varit större än vad det var inför denna vinter med tanke på den korta säsongen som pandemin orsakade 2019/2020.

Osäkerheten var stor även inför denna säsong men med hjälp av tydliga riktlinjer, utbildning och information till gästerna så gick säsongen 2020/2021 att genomföra, mycket tack vare den noggranna planeringen som Sveriges skidanläggningar stått för.

Slao (Svenska Skidanläggningars Organisation) har nyligen kommit med sin branschrapport, där organisationen har sammanställt skidsäsongen i siffror. Vi har tidigare skrivit om att denna säsongen blev ett rekordår för våra svenska skidanläggningar med 1,8 miljarder i sålda liftkort.

Tack vare denna rapport kan vi också få svart på vitt vilka anläggningar som faktiskt är Sveriges största (sett till skipassomsättning). Här följer Sveriges 15 största skidorter:

1. Skistar Sälen

Kanske ingen skräll att Sälenfjällen toppar denna lista? Notera dock att Stöten och Kläppen inte ägs av Skistar och därmed inte är inräknade här.

2. Skistar Åre

Åre är Åre, Sveriges skid-gullegris. Och givetvis hamnar Åre (även Duved inräknad)  högt upp på denna lista.

3. Skistar Vemdalen

Skistar är störst, så är det bara. Inom Skistar Vemdalen räknas Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö-Storhogna in.

4. Branäs

Branäs i norra Värmland går från klarhet till klarhet och allt fler upptäcker denna relativt sydligt belägna vinterpärla i Torsby Kommun.

  • Stort reportage om Branäs hittar ni här.

5. Stöten

Stöten är den skidanläggningen som går bäst i Sälen som inte ägs av Skistar. Och enligt freerides läsare så är det också Sveriges bästa skidort. Är det tack vare att Stöten är den anläggningen i Sälenfjällen som har högst fallhöjd (370 meter) måntro?

6. Idre Fjäll

I norra Dalarna hittar vi Idre och Idre Fjäll som i flera år varit den skidanläggning i Sverige som öppnat först redan i oktober.

7. Romme Alpin

Romme utanför Borlänge i södra Dalarna kvalar in på denna lista trots att anläggningen minskat sin skipassomsättning för andra året i rad, sannolikt till följd av pandemin samt flera milda vintrar.

8. Kläppen Ski Resort

Kläppen i Sälenfjällen har ett unikt koncept där anläggningen både är barnfamiljernas stora favorit samtidigt som de erbjuder Sveriges i särklass bästa park, hatten av!

9. Tänndalen

Tänndalen erbjuder enorma ytor att åka skidor på och en fjällupplevelse utöver det vanliga, och är dessutom den anläggning som går bäst i Funäsfjällen.

10. Ramundberget

Ramundberget ligger också i Funäsfjällen och är en charmig skidanläggning vid vägs ände. Här finns enligt många Sveriges bästa skogsskidåkning.

  • Läs om offpiståkning i Ramundberget här.

11. Kungsberget

Gästriklands stora skidanläggning Kungsberget ligger endast två timmars bilresa från Stockholm, där det satsas för fullt både under sommar och vinter.

  • Läs om cykling i Kungsberget här.

12. Lofsdalen

Lofsdalen i Härjedalen marknadsför sig som den lilla byn med den stora skidåkningen, kanske en rättvis slogan? Lofsdalen har ändå Sveriges femte största fallhöjd och Sveriges tredje brantaste backe.

13. Järvsö

Järvsö, den mysiga skidorten i Hälsingland med skidbacken belägen mitt i byn. Här finns fin skidåkning, men kanske är ändå Järvsö mest känd för cyklingen under sommaren?

14. Hemavan

Hemavan i Lappland är en välkänd skiddestination med makalös friåkning. Denna vinter hade dessvärre Hemavan dåligt med snö under stora delar av säsongen, kanske är det därför de också tappat i skipassomsättningen denna vinter?

15. Orsa Grönklitt

Lite av en doldis i Dalarna som enligt tabellen nedan från Slao är den anläggningen som sålt liftkort för i stort sett samma summa de tre senaste vintrarna.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.