”– Det finns inte något datum för när kabinbanan i Åre ska rivas”

Historien om Åre kabinbana är sannerligen inte över. Likt en katt verkar den både unika och lätt ålderstigna liften från 1970-talet ha nio liv. Kabinbanan i Sveriges största skidort lever vidare, åtminstone en vinter och en sommar till.

Sveriges enda kabinbana är en seglivad rackare. Idén om att riva Åre kabinbana har funnits ända sedan 2016, men ägaren Skistar sökte rivningslov och berättade aktivt våren 2019 att planen då var att riva Sveriges enda kabinbana efter sommaren, men så blev det inte.

Förra hösten gav corona och starka känslor liften en vinter till, och nu upprepar sig delvis samma historia igen. Vi pratade kort med Skistars destinationschef i Åre, Sebastian Thomasson för att få status kring vad som sker med den anrika liften från 1976.

Hej Sebastian Thomasson Destinationschef SkiStar Åre: Hur är läget och vad gör du just nu?
Med mig är det bra, Vi summerar sommaren som har varit och planerar vintern som kommer

Vad är det senaste nytt kring kabinbanan i Åre?
Senaste nytt är att vi kommer att kunna köra kabinbanan i vinter utifrån de restriktioner som ligger just nu vilket känns väldigt bra.

Kommer kabin att gå i vinter i Åre?
– Ja, det kommer den att göra, vi körde den även i somras fast med begränsat antal gäster.

Kommer kabin att gå nästa sommar 2022?
Vi planerar för att kabinbanan kommer att vara öppen även nästa sommar

Finns det ett datum för när kabinbanan ska rivas?
Nej, det finns det inte.

Kommer kabinbanan att rivas eller har ni tänkt om? Och i så fall varför?
– Kabinbanan kommer att rivas utifrån att det är gammal lift med väldigt begränsad kapacitet. Det vi jobbar med nu är att titta på vilka möjligheter det finns med att ersätta kabinbanans funktion- att ta gäster sommar som vinter från byn upp på skutan så effektivt som möjligt.

Summa summarum ser vi fram emot ännu en vinter med Sveriges första och enda kabinbana. Ta chansen och njut av de 853 fallhöjdsmeter som liften laddar dina skidben med i ett enda svep. Som vi skrev förra året ”Kanske är kommande vinter den sista. Kanske inte.”

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.