10 saker du inte bör säga till en local i Åre

Jämtlänningar. Årebor. Locals. Skyggare än en hind. Mer lokalpatriotiska än en hembrändstinn texasbo. Här listar vi 10 saker du gör bäst i att inte säga till en local.

Bland de mer perifera förgreningar av Årebor hittar vi ”locals”. Denna sällsynta art kan leva ett helt liv bland turister utan att växla ett endaste ord med dom. Visst finns de mer glappkäftiga locals men vi fokuserar på de som lever i bergen. De som du oftast inte stöter på när du besöker detta vattenhål för skidåkare. Många blandar ihop detta utrotningshotade släkte med kung-i-baren-killarna som inte ogärna lägger rökridåer och proklamerar att de är riktiga locals. Nej, en riktig local är svår att hitta då deras vanemönster per automatik går stick i stäv med gängse turist. Om du mot förmodan stöter på en skygg local har du här några matnyggia tips på vad du gör bäst i att skippa att prata om.


Denna missuppfattning om vad som är att åka mycket skiljer sig bestämt mellan locals och övriga skidåkare. Det som är mycket för vanligt folk är definitionen för att ha lagt av med skidåkning för en local. Flickvänners födelsedagar, barnfödande, sjukdom, jobb, 30 minus, plugg eller benbrott är ingen anledning att skippa en dag i backen. Diskrepansen är så stor att den vanliga uppfattningen bland icke-locals, att 3-4 veckor ÄR mycket, medan en local anser att 3-4 veckors SOMMARUPPEHÅLL är för mycket.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.