10 saker du inte bör säga till en local i Åre

Jämtlänningar. Årebor. Locals. Skyggare än en hind. Mer lokalpatriotiska än en hembrändstinn texasbo. Här listar vi 10 saker du gör bäst i att inte säga till en local.

Bland de mer perifera förgreningar av Årebor hittar vi ”locals”. Denna sällsynta art kan leva ett helt liv bland turister utan att växla ett endaste ord med dom. Visst finns de mer glappkäftiga locals men vi fokuserar på de som lever i bergen. De som du oftast inte stöter på när du besöker detta vattenhål för skidåkare. Många blandar ihop detta utrotningshotade släkte med kung-i-baren-killarna som inte ogärna lägger rökridåer och proklamerar att de är riktiga locals. Nej, en riktig local är svår att hitta då deras vanemönster per automatik går stick i stäv med gängse turist. Om du mot förmodan stöter på en skygg local har du här några matnyggia tips på vad du gör bäst i att skippa att prata om.


Denna missuppfattning om vad som är att åka mycket skiljer sig bestämt mellan locals och övriga skidåkare. Det som är mycket för vanligt folk är definitionen för att ha lagt av med skidåkning för en local. Flickvänners födelsedagar, barnfödande, sjukdom, jobb, 30 minus, plugg eller benbrott är ingen anledning att skippa en dag i backen. Diskrepansen är så stor att den vanliga uppfattningen bland icke-locals, att 3-4 veckor ÄR mycket, medan en local anser att 3-4 veckors SOMMARUPPEHÅLL är för mycket.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
 • Gilla9   Kommentera (17)
 • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
 • KATEGORIER: ,
 • TAGGAR: ,
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. linder
  0
  linder | 2015-12-17 15:02          

  @nicgra , jag bosatte mig i Åre för det ger mig störst liftburen åkning i Sverige. Pisterna och parken är okej, lössnön "not so much" men bor man här så har man iaf möjligheten att åka dom dagarna det är bra! Mitt jobb funkar året runt här och sommaren är oftast bättre än vintern. Vilket gör att jag kan spara pengar till andra resor (Bali Okt-Nov har det blivit två år i rad) medans jag ändå får ihop ~150 skiddagar om året :)

 2. Kookaburra
  0
  Kookaburra | 2015-12-16 14:20          

  Ett mer sunt självskadebeteende (dvs fostrande utförsåka) skulle jag vilja påstå (å ej sällan jag-starka fantasier - där en äkta surjämte å en småotäck sthlmare vandra hand-i-hand). Sen är det ju bra att på exotisk ort kunna surfa på vårt bidragssystem å samtidigt kunna lägga ut FB-bilder där man med fördel kan framställa sig som en framgångsrik och lyckad glans-skjorta på skidor. Som man i Åre får man också ro i själen gentemot det motsatta könets biologiska lockelser då det där är underförstått likt en tyst överenskommelse att Samtliga av dem är en packe luremusar, dvs man kan sköta sitt (sprit, grubblerier å skidåkning) å behöver iom det faktumet inte försöka bjuda till eller ens tänka på ett par trosor. God Jul, på förhand!

 3. nicgra
  1
  nicgra | 2015-12-16 13:03          

  Jag måste ju ifrågasätta varför dessa hardcore skidåkare väljer att bosätta sig i Åre ? Lite snö, kallt, blåsigt, disigt finns ju bra mycket bättre ställen att hänga på om man ska åka skidor +48 veckor om året. Nej Åre är väl bäst för kroglivet och atmosfären men berget och snön not so much

 4. Kookaburra
  1
  Kookaburra | 2015-12-16 12:47          

  Det bästa är att inte yppa något alls, om man vill få kontakt dvs. Och att hålla sig borta från allt vad skidåkning heter. Om man själv kan (de har en del matnyttigt gammalt skräp på kupan i järpen) så bör man tala genom ens egna yttre. Jag talar om ojämn behåring (som glans-ligger här å där för å indikera på att man haft typ av huvudbonad på sig under dagen), en "ren" doft av människa, man ska kunna se en bit av strumpan genom iaf ett hål i skon eller bara stoppa ner byxan i skaftet, ha för vana att alltid starta å köra iväg bilen på 2ans växel (å köra på den växeln om man ska kortare än 4 mil), bära en urtvättad t-tröja köpt på marknad (de äldre farfarströjorna senast från skiftet -80/90 funkar määä), skit på tänderna en fördel, var inte blyg med att låta värdelösheten lysa i ansiktet, bär på något - ex en vit plastmugg med gamla kafferester på osv. Dvs var som folk så kanske du har turen att om 7 år iaf få lifta med en bofast till Mörsil för att gemensamt å i tystå avnjuta en mosbricka å köpa billigt bröd. Har du tidigare lagt asfalt eller jobbat med jordbruk (inom länet, obs!) kan en ev bekantskap ta fart fortare - där en bingolott, en keps-lampa, två fryspåsar älgfärs eller en ica-kasse med bomullstrasor uppskattas vördnadsfullt.

 5. bagge_87
  0
  bagge_87 | 2015-01-27 16:14          

  om man fråga vilket håll backen lutar åt, blir dom arga då med ?

 6. simon_tjernstrom
  0

  Jag anar en bitter underton la_grave. Kan det vara så att du bara har träffat fel Årebor? Går inte att uteslutas...

 7. la_grave
  2
  la_grave | 2014-12-19 12:26          

  Alltså, Tjernström - du kan knappast ha åkt skidor med någon bofast Årebo någon gång. De åker två åk mitt på dagen "och sedan är de trötta". En halvambitiös sportlovsåkare fixar nog mer fallhöjd på en vecka än en årebo gör på en hel vinter.

 8. JockeSki
  0
  JockeSki | 2014-12-16 22:14          

  #5 halleluja! luvtröja över understället ftw!

 9. ElisWaltersson
  0
  ElisWaltersson | 2014-12-16 17:57          

  dippankortet

 10. HansGK
  0
  HansGK | 2014-12-16 16:57          

  Inspirerande inför skidsäsongen! Bra jobbat.
  Hanse i Uppsala

 11. Rajden
  2
  Rajden | 2014-12-16 15:31          

  Skön läsning på arlanda som fick mig att dra på smilbanden några gånger!!

  Har sagt det innan några gånger, men vill säga det igen:
  Bra skrivna artiklar på freeride under senaste året!!

  Keep it up!

 12. ZDLR
  3
  ZDLR | 2014-12-16 14:37          

  Ni glömde det viktigaste av allt; fråga aldrig vad en Åre-bo gör under sommarn.
  "Vad gör ni egentligen här på sommarn?" är, vad jag sett, det sämsta man kan fråga en bybo.

 13. Mountain_Man
  1
  Mountain_Man | 2014-12-16 12:15          

  Kul läsning men är det inte så att vi har turister, locals och så Åreborna. Den sistnämnda kategorin som står över allt tjafs ... eller är det ett utdött släkte?

 14. snorkel
  0
  snorkel | 2014-12-16 11:49          

  Finns väl inte många locals som bor mitt i Åre by, ylande turister nätterna igenom vardag som helg är inte något som är värt att betala extra dyrt för. Riktiga locals bor en bra bit från torget.

  Kul att läsning dock!

 15. Larssa
  1
  Larssa | 2014-12-16 11:38          

  Väntar med spänning på nästa artikel i denna serie om orters locals och deras beteende. Det här spädde på mina fördomar ännu mer om Åre. Trist.

 16. Corin
  7
  Corin | 2014-12-16 10:41          

  För en utomstående som spenderat största delen av sitt liv norr om Åre, känns detta väldigt främmande. Åre är ju utan tvekan Stockholms nordligaste stadsdel, och alla dessa locals definieras därför som stockholmare och stadsfolk. Självklart finns det ett par undantag, men vad jag vet kommer Reine från Duved och Sunnerheim från Järpen.

 17. Caylon
  0
  Caylon | 2014-12-16 09:51          

  Haha likheten mellan Dahlin och Jon Olsson... kan inte undgå att le lite!