Okej att åka på skidresa över jul och nyår? Besked väntas nästa vecka

Från och med den 14 december ska samma råd från Folkhälsomyndigheten gälla över hela landet. Dessa ska göra det enkelt inför jul och nyår, då många vill resa för att åka skidor. Besked väntas komma i nästa vecka på torsdag. Något reseförbud nationellt är inte aktuellt enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

>> I en ny artikel 23 september 2021 har vi kikat på vad som gäller för kring corona och skidresor till Alperna och Norge.

– Det kommer att vara möjligt att resa, men man måste göra det på ett väldigt ansvarsfullt sätt, säger Anders Tegnell till TT/Omni.

– Om du reser med din egen bil, med din egen familj till en egen stuga eller lägenhet, så är det ju ändå i en begränsad grupp. Den typen av möjligheter skulle vi önska finns kvar, säger Eva Hellstrand som är regionstyrelsens ordförande i Jämtland till

Region Jämtland Härjedalen har idag i sina lokala allmänna råd för covid-19 en passus kring resande: ”Avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen.” Detta råd gäller till och med den 13 december. Även Dalarna och Värmland har samma lokala råd. I de nationella restriktioner och förbud som gäller i Sverige just nu finns ingenting om resor inom landet.

Hos Folkhälsomyndigheten (FHM) är det mycket som pågår givetvis. En stor fråga som man arbetar med är att ersätta de nu gällande lokala allmänna råd, och ta fram rekommendationer för jul- och nyårshelgerna. FHM gör detta arbeta i samråd med regionerna, smittskyddsläkare, länsstyrelser och andra berörda. Målet är att kunna presentera detta för svenska folket på torsdag 3 december, enligt TT/Omni.

Juridiskt kan inte inrikes resor förbjudas, men många regionera avråder idag som sagt från onödiga resor på grund av pandemin som fortsatt, envist härjar över Sverige och andra delar av världen. Det man nu vill få på plats nationellt från och med 14 december och som ska löpa över jul och nyår är en mildare form av föreskrifter och råd som ska gälla nationellt.

På en presskonferens igår sade också Anders Tegnell att man arbetar med skidorterna och regionerna för att hitta en bra väg för skidresorna över jul och nyår. Ett reseförbud är inte aktuellt:
– Bedömningen hittills är att det inte behövs något totalt reseförbud. Det kommer att vara möjligt att resa, men man måste göra det på ett väldigt ansvarsfullt sätt, sa Tegnell till SVT Nyheter.

Många svenskar, både skidåkare och andra, vill resa över jul och nyår. Tongångarna i covid-19 är som vi vet flera. En tanke nu är att det resande som kommer att göras ska ske så planerat och smittsäkert som möjligt.

En fråga som många oroar sig för är att vården på plats i de regioner som får många tillresta skidturister kan få en ökad belastning på sjukvården. Men regionstyrelsens ordförande i Jämtland ser det som en självklarhet att endast friska svenskar reser över jul och nyår, samt planerar för hur man tar sig hem om man skulle bli sjuk:
– Vi förutsätter ju, om det blir möjligt, att den som reser faktiskt tar den hänsynen. Har man träffat någon som man vet är smittad då reser man inte. Då stannar man i sin vanliga miljö. Vi måste försöka ha den tilliten till varandra, säger Eva Hellstrand.

Inget är beslutat ännu, igår meddelade FHM i sitt scenario att man tror på en topp i mitten på december, modellen är baserade på inrapporterade fall tom 6 november. Det är alltså en modell som kontinuerligt behöver uppdateras, det är inte någon tvärsäker prognos:
– Även om vi ser en vändning av smittspridningen i mitten av december är det långt ifrån över. Vi måste hålla i de restriktioner och råd som gäller. Vi har en lång lång väg att gå, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlson, under en presskonferens till SVT Nyheter igår. 

I Dalarna säger biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund till TT/Omni att man ser med oro på smittspridningen:
– Men vi jobbar utifrån att det kommer att komma folk, så vi förbereder oss på alla sätt, till exempel med utökad provtagning. Och vi för diskussioner med verksamheter på skidorterna så att de kan isolera sjuk personal, till exempel, säger hon.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.