Världens 7 största inomhusanläggningar för skidåkning

Snustorra öknar, milda, grådaskiga vintrar eller platta landskap utan minsta tillstymmelse till kullar. På vissa ställen var det inte avsett, åtminstone om man ser till geografin och terrängen, att man skulle köra puder. Men sådana smådetaljer har aldrig hindrat den skidbegesitrade delen av befolkningen.

Eller vad sägs om världens första inomhusskidhall, Schneepalast (snöpalatset), som invigdes i en övergiven tågstation i Wien 1927? Snön var tillverkad av soda och någon lift var det inte tal om, man knatade uppför det artificiella berget.

Sedan dess har tekniken gått en aningen framåt och följande mastodontanläggningar kan kalla sig några av världens absolut största för inomhusskidåkning, till snöytan sett.

1. Harbin Wanda Indoor Ski and Winter Sports Resort — Harbin, Kina

Storlek: Drygt 80,000 kvadratmeter
Pister: 6 (inkl. två svarta pistar, med 25-graders lutning)
Liftar: Stol- och rullbandslift
harbin.wandaresort.com/html/yuxueleyuan

Kinas rikaste finanshaj Wang Jianlin står bakom anläggningen, som kostade den nätta summan av £4.6 miljarder (cirka 53,6 miljarder kronor) att bygga. Småpotatis för Jianlin, grundare av Dalian Wanda Group och vars förmögenhet enligt Forbes tros uppgå till mer än £23.5 miljarder, eller runt 274 miljarder kronor.

Ingen dum investering med tanke på att anläggningen, som kan rymma upp till 3,000 skid- och brädåkare samtidigt, utsågs av Guiness World Record till världens största inomhusskidanläggning den 15 december 2017. Den största blå pisten är 500 meter lång och 60 meter bred, vilket gör den till världens fjärde längsta inomhuspist.

2. Snow Arena Druskininkai — Druskininkai, Litauen

Storlek: 80,000 kvadratmeter [men då ska tilläggas att det hänvisar till hela anläggningen, reds anm.]
Pister: 3
Liftar: Fyrstolslift, rep- och rullbandsliftar
www.snowarena.lt

I Litauens spastad nummer ett hittar man den största inomhusskidanläggningen i Baltikum, omgiven av reslig tallskog. Den längsta pisten är 460 meter lång och 50 meter bred. Den totala pistlängden är mer än 1100 meter. Det finns faktiskt även en utomhuspist, endast öppen under vintersäsongen. Samt en isbar och en finsk bar, som sig bör.

3. SnowWorld — Landgraaf, Nederländerna

Storlek: 35,000 kvadratmeter
Pister: 5, varav den längsta är 520 meter
Liftar: 8 (inkl. 1 sexstolslift och fyra rullbandsliftar)
www.snowworld.com

Den högsta pisten är 230 meter, vilket automatiskt kvalificerar den till en av de brantaste backarna i Nederländerna. Anläggningen, som också har världens största inomhusterrängpark med räcken, kickers m.m, öppnade 2001. År 2003 hölls här världens första världscup i snowboard inomhus.

4. AlpinCenter Hamburg — Wittenburg, Tyskland

Storlek: 30,000 kvadratmeter
Pister: 5 (med lutning från tio till 31 percent)
Liftar: 3 (inkl.1 fyrstolslift och 1 ankarlift)
www.alpincenter.com/hamburg-wittenburg

AlpinCenter ligger bara 30 minuter med bil från Hamburg och 90 minuter från Berlin. Kanske har man den tyska ingenjörskonsten att tacka för världens första dubbelsvarta pist inomhus. Vill man rulla direkt ur sängen ut i backen är det inga problem eftersom ett hotell ligger i direkt anslutning till pisterna.

5. Snej.com — Moskva, Ryssland

Storlek: 24,000 kvadratmeter
Pister: 3
Liftar: 2
www.snej.com

Snezh.kom, eller snej.com, är den första av sitt slag i Ryssland – en jättestor, året-runt inomhusskidanläggning. Har finns även den första snowboardparken för bruk året runt. Anläggningen är lika stor som fyra fotbollsplaner tillsammans.

6. Ski Dubai — Dubai, Förenade Arabemiraten

Storlek: 22,500 kvadratmeter
Pister: 5
Liftar: 3 (1 fyrstolslift och två ankarliftar)
www.theplaymania.com/skidubai

Ski Dubai var den första inomhusskidanläggningen i Mellanöstern när den öppnade 2005. Den ligger som en del av Mall of the Emirates, ett av världens största köpcentrum. Runt 1,500 skid- och brädåkare kan samsas om snöytan samtidigt eller ta sig an världens första svarta inomhuspist. Eller hänga med 20 Kungs- och Gentoopingviner.

7. SnowZone — Madrid, Spanien

Storlek: 18,000 kvadratmeter
Pister: 2
Liftar: 3 (inkl. fyrstolslift och replift)

www.madridsnowzone.com

Belägen 23 kilometer utanför Madrid, i ett av Europas största köpcentra. Anläggingen invigdes 2003 och har två pistar: en som är 250 meter lång, 50 meter bred och har över 25 procent lutning, och en som är 100 meter lång och 40 meter bred. Tre hundra besökare kan man ta emot på en och samma gång.

Framtidens lista

Reservation för att det kommer att bli justeringar i listan när ett antal planerade projekt som WintaStar Shanghai och SNØ står färdiga. WintaStar ska enligt plan bli 90 000 kvadrat och blir i så fall störst i världen, ska stå klart till OS i Beijing 2022. Norska Snø som byggs utanför Oslo planeras vara klart i januari 2020 och bli 40 000 kvadrat vilket placerar den på plats 3 i dagens lista, men kan då puttas ned till plats för när nämnda WintaStar står klart.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.