Så högt kan vi hoppa ned i vatten utan att skada oss

Hur högt kan vi egentligen hoppa ned i vatten utan att skada oss och hur stor roll spelar tekniken?

Att hoppa från höga höjder ned i vatten är en ständigt aktuell sommaraktivitet för adrenalinjägare, inte minst nu när VM-kvalet i Dødshopp snart går av stapeln. Och nog är vi många i detta forum som någon gång stått högst upp på ett hopptorn, 10 meter upp i luften, och känt den skräckblandade förtjusningen strax innan vi kastar oss ned i vattnet. Känslan är ljuvlig och allt som oftast resulterar ett tveksamt utförande inte i mer än lite sveda och sargade badkläder.

Vissa tar det ett par steg längre och inte alltför sällan skådas filmer i diverse sociala flöden som innehåller mer eller mindre akrobatiska stunt vid kalkbrott, klippavsatser, broar och dylikt som stundvis mäter minst det dubbla gentemot den fruktade ”tian”.

Världsrekordet: 58,8 meter

Världsrekordet innehar Lazaro Schaller från Brasilien, som 2015 hoppade nedför en 58,8 meter hög klippa i Schweiz. Han fick antagligen ångra sin bedrift bittert då han drabbades av skador på höft och ben till följd av hoppet.

Hur högt kan vi hoppa?

Att hoppa från närmare 60 meter må vara dumdristigt. Men att kliva ut från 10 meter på badhuset är väl inte så farligt? Vart går egentligen gränsen för när det börjar bli skadligt för kroppen?

Fysiker vid Cornell-universitetet i New York har forskat på ämnet och har efter en rad utförliga experiment och simuleringar räknat ut från vilken höjd det är möjligt att hoppa ned i vatten utan att skada sig (förutsatt att landningen sker korrekt). Något som också Illustrerad Vetenskap har skrivit om.

3D-utskrivna figurer utrustade med tryckkänsliga sensorer användes för att simulera simhoppare som träffade vattenyta i tre olika positioner; dykning med armarna ovanför huvudet, dykning med armarna längs med sidorna samt fötterna först. Hela experimentet filmades med speciella höghastighetskameror.

Slutsats

Den största belastningen skedde i samband med att figurerna träffade vattenytan, då en stor mängd vatten snabbt måste flyttas, vilken sannolikt är en tes de flesta hade skrivit under på redan innan experimenten. Mer intressant är från vilken höjd det egentligen är ”säkert” att hoppa ifrån?

Det visade sig att den maximala rekommenderade fysiska belastningen överskreds redan vid hopp från 8 meter vid dyk med armarna längs sidan, det vill säga när huvudet träffade ytan först. Denna något udda dykstil är alltså inte optimal från höga höjder.

Vid landning med fötterna först ska det enligt denna forskning gå fint att hoppa upp till 15 meter innan risken för fysiska skador blir påtaglig. Det är dock fullt möjligt att hoppa från högre höjder utan att skada sig, men detta testet visar från vilken höjd forskningen kan rekommendera som säkra.

Dyker du traditionellt med händerna först är det inga problem att slänga sig ut från tian. Faktum är att testerna visade att det gick att dyka med händerna först från 12 meters höjd utan att belastningen blev för stor.

Dödshopp

På ämnet är det ofrånkomligt att inte glida in på denna spektakulära tävlingsform. På lördag är det dags för det årliga VM-kvalet i Dødshopp, tävlingen där deltagarna kastar sig ut från ett 12 meter högt hopptorn för att sedan landa i en så kallad räka, det vill säga fötter och ben samtidigt.

Tyvärr finns ingen forskning gällande hur högt det går att hoppa och landa i en så kallad räka utan att den maximala rekommendera fysiska elastningen överskrids. Närmast till hands i ämnet är den före detta dødshopparen (och skidåkaren) Adam Widen, ständigt aktuell som arrangör för det årliga VM-kvalet i Dödshopp.
– En bra räka är som att dyka. Du bryter ytspänningen på två sätt, både med fötter och händer. Rekordet ligger på 31,5 meter. Det är inte mänskligt! Förklarar Adam Widen.

Vidare förklarar Adam att skador har varit ovanliga under hans år som eventansvarig för den årliga tävlingen i Döshopp.
– De flesta är väldigt akrobatiska. Det har väl gått någon trumhinna genom åren. Vissa tappar andan eller blir lite dizzy. Men överlag är det inte värre än lite sveda på huden.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.