Väggen i Sälen: Sveriges (näst) häftigaste backe

Sveriges brantaste backe är inte Sveriges snabbaste backe, hur hänger det ihop? Och hur kunde Väggen i Sälen vara brantast i landet förut, men inte nu längre? Freeride dyker ned i Sveriges näst brantaste backe (och några andra sluttningar) och reder ut viktig fakta.

Så, varför fokusera på Sveriges näst häftigaste (läs näst brantaste) backe istället för den som sluttar allra mest? Svaret är tämligen enkelt men kräver ändå viss bakgrundshistorik för att bli så tydligt som möjligt.

Hela världens skidanläggningar gillar branta backar, svarta nedfarter gör sig bra på pistkartan oavsett om gästerna åker dem eller inte. Ännu bättre är att ha en så pass brant backe att den går att marknadsföra som brantast i exempelvis landet, regionen eller bergskedjan. Vem vill inte se hur brant en sådan backe är? Och även om du själv inte åker den så är det ju roligt att se andra lyckas (och misslyckas) med att bemästra dylika nedfarter.

Men det är inte helt enkelt att mäta en backe på ett rättvis sätt och gissningsvis så försöker många att skarva lite med gradantalen för att ge marknadsföringen en extra knuff. Det finns ju exempelvis många backar med små branter som lutar ordentligt på en kort sträcka för att sedan plana vilket gör att de inte känns speciellt brant. Samtidigt finns det också nedfarter med lång ihållande lutning som ibland upplevs brantare än vad de faktiskt är.

I Sverige anses Chocken i Idre vara den brantaste backen (mer om den längre ned), men Väggen i Sälen är däremot Sveriges snabbaste backe. Båda dessa nedfarter lämpar sig dock för den kanske mest iögonfallande alpina grenen; speedski. Banrekordet i Chocken i Idre ligger på 180 km/h medan rekordet i Väggen i Sälen mäter imponerande 198 km/h. Därmed kan vi konstatera att Väggen faktiskt är en snabbare backe .

Väggen, Sälen

Väggen i Hundfjället mäter cirka 500 meter och har en lutning på 45 grader. Nedfarten är jämn, bred och relativt lång och lämpar sig därför bra för speedski. Väggen var Sveriges brantaste backe fram tills Chocken i Idre anlades 1998.

För att pista nedfarter som är så pass branta krävs det att pistmaskinen fästs i en vajervinsch med dragkraft som hjälper maskinen upp så den inte börjar glida och tumla nedför. En backe som mäter 45 grader känns brant på ett par skidor men att sitta i en pistmaskin i samma lutning, just sayin…

En sådan brant backe är förstås inte helt riskfri att vistas i. Det kan vara svårt att få stopp om du faller när underlaget är hårt och det krävs god skidvana för att kontrollera farten när det lutar så pass mycket och så pass länge.

2005 omkom en kvinna i 50-årsåldern tragiskt nog när hon tappade kontrollen och började kana i hög fart nedför Väggen. Hennes 12-åriga son bevittnade händelsen och larmade liftpersonalen. Kvinnan slogs medvetslös och fördes med helikopter till sjukhus men hennes liv gick tyvärr inte att rädda.

Samma vinter skadades en 25-årig man allvarligt när han körde skoter (trots skoterförbud) uppför samma backe och 2020 gick två laviner i området kring Väggen som hade kunnat sluta riktigt allvarligt men tack och lov så skadades ingen i snöraset.

Farlig eller häftig, Väggen i Sälen är åtminstone Sveriges snabbaste och näst brantaste backe och kan få nerverna att vända sig ut och in på den mest erfarne skidåkaren.

Chocken, Idre

Dalarna må inte vara känd för de största fjällen men landskapet innehar åtminstone riktigt branta backar. Som ovan nämnt, så finns Sveriges (och enligt många också Nordens) brantaste backe i Idre och heter Chocken.

Chocken lutar 46 grader, det vill säga en grad mer än Väggen. Men fram tills 2002 var lutningen ännu brantare och mätte hela 48 grader högst upp. Men anläggningen var tvungna att spränga bort det brantaste partiet efter att flera otäcka olyckor skett i backen. 2000 drabbades Idre av en dödsolycka när en skidåkare föll i Chocken och drog med sig en sten i fallet som i sin tur träffade huvudet med dödlig kraft och året efter tumlade en pistmaskin nedför backen då vajern som den vinschades upp med brast.

Andra branta backar

Det finns många riktigt branta backar i Sverige, bland annat Rännan i Lofsdalen som enligt anläggningen lutar 42 grader vilket gör att den kvalar in som Sveriges tredje brantaste backe samt Nol i Egga på Funäsdalsberget som mäter 40 grader och därmed är den fjärde brantaste backen i landet. Den sistnämnda nedfarten är dessutom 800 meter lång och innehar en fallhöjd på 310 meter, riktigt svettigt, då den heller inte längre prepareras.

I övrigt är väl Stövelbranten i Störtloppet i Åre värd att nämnas i detta sammanhang. På dess brantaste ställe kan den mäta sig med Chocken och att den dessutom levererar en skarp vänstersväng mitt i skogen gör det hela ännu mer obegripligt, hur kan någon frivilligt blåsa på i full kareta utför ett balkat störtlopp likt detta?

Vilken skidort som innehar världens brantaste backe råder det delade meningar om, men en av de mer välkända branterna är Harakiri (som förutom en skidbacke också är en traditionell japansk självmordsteknik, hmm…?). Denna skräckinjagande nedfart ligger i Mayrhofen och marknadsförs som Österrikes brantaste skidbacke.

Hur brant åker du?

En svensk bedömning är framtagen av Naturvårdsverket där brantaste partiet med en sammanhängande horisontell längd av minst 50 meter eller flera branta partier som tillsammans upptar minst en 10-del av totala längden, bestämmer nedfartens svårighetsgrad.

  • Grön: Upp till cirka 9° lutning
  • Blå: Upp till cirka 15° lutning
  • Röd: Upp till cirka 25° lutning
  • Svart: Upp till 45° lutning
  • Dubbelsvart: 45° eller mer

Det är också vanligt att mäta lutning i procent vilket kan vara förvirrande i många fall. För att begripa hur brant en backe är bör du först ha koll på om lutningen anges i grader eller i procent. Nedan följer en enkel tabell hur du omvandlar procent till grader:

  • 500 % = 78,7 grader
  • 100 % = 45 grader
  • 50 % = 26,6 grader
  • 20 % = 11,3 grader
Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.