20 saker du inte visste om Sällskapsresan II – Snowroller

Vet ni vem Stig-Helmers hemliga stuntman är? Eller var Kirchberg egentligen ligger? I denna artikel listar vi 20 spännande och roliga saker du inte visste om Sällskapsresan II – Snowroller.

Sällskapsresan II – Snowroller är en av Sveriges mest klassiska komedifilmer, inte minst för oss skidåkare, och igenkänningsfaktorn är fortfarande hög trots att det snart gått 40 år sedan filmen hade premiär.

Det finns många roliga och intressanta historier om så väl filmen som själva inspelningarna. Nedan följer 20 fakta som du antagligen inte visste om Sällskapsresan II – Snowroller. Håll till godo!

1. Fotografen Felix S:t Clair-Renard spelar sig själv

Felix S:t Clair-Renard var med och skulle fotografera under inspelningarna. När han checkade in på hotellet fick han ett manus i handen där han såg att en fotograf vid namn Felix fanns med. Det visade sig att han fått en roll i filmen där han skulle spela sig själv. Det gav ringar på vattnet och hans karriär gynnades av hans medverkan i filmen.

2. Filmen är inspelad i Verbier, Schweiz

Snowroller spelades in i den schweiziska byn Verbier, vilket också syns i bild vid några tillfällen i filmen. Vid kabinbanan där liftvakten slänger en bult över axeln syns det skyltar med liftens namn – Croix des Ruinettes – Les Attelas som användes mellan 1957 och 1994. Scenen där Stig-Helmer firar ned sig med rep från liften var vid tvåstolsliften Les Attelas 3.

3. Kirchberg ligger egentligen i Österrike

Alporten Kirchberg i filmen ligger i Schweiz. I verkligheten finns det många orter i Alperna med namnet Kirchberg men den mest kända är grannby med Kitzbühel i Österrike.

4. Inspelningarna blev ett år försenad

När Snowroller påbörjades åkte filmteamet till Alperna för att hitta rätt vyer och arbeta med manuskriptet. Förberedelserna blev dock problematiska så inspelningen blev framflyttad ett helt år. Sannolikt så hade teamet missbedömt skidsäsongens längd i Alperna.

5. Många scener spelades in på klassiska hak

Flera av scenerna i Sällskapsresan spelades in i baren som är vida känd för att ha den bästa afterskin i hela Verbier – Le Pub Mont Fort. Restaurangen Katzenhütte där direktör Jönsson vrålar ”Eis, bitte!” samtidigt som hans fru Gullan utväxlar flirtiga ögonkast med den charmiga Rudi heter egentligen Namasté och är en restaurang i skidsystemet Savoleyres.

6. Slalomklubben Samurajerna-barnet är en välkänd friåkare idag

Pyret Renvall säsongare i Verbier drev ovan nämnda pub och fick en roll som skidåkare i Slalomklubben Samurajerna från Hökarängen. Pyret var under flera år gift med Ulf Renberg som också var med i slalomklubben i filmen. Tillsammans har de sonen Carl Renvall är idag en etablerad friåkare som bland annat tävlat på Freeride World Tour.

7. Kärran (Oles tjej) hade aldrig åkt skidor tidigare

Oles tjej Kärran (Eva Millberg) hade aldrig stått på ett par skidor innan inspelningarna. Hennes skidåkning i filmen står Janne Fjellström för. Janne var en freestyleåkare som tävlat på internationell nivå sedan 70-talet. Senare startade han bland annat klädmärket Gneis.

8. Citatet ”Bästa svängen – Hökarängen” kom till av en slump

Det oerhört klassiska ramsan ”Bästa svängen – Hökarängen” var inte planerat och myntades av Lasse Åberg under inspelningarna.

9. Citatet ”Tyngden på dalskidan”

Det är flera citat från filmen som blivit moderna klassiker. När Lasse Åberg 2003 besökte Sälen fick han bland annat syn på en flygmaskin som hade en reklam-banderoll med texten ”Tyngden på dalskidan, älskling!”.

10. Lasse Åberg är/var en oväntat duktig skidåkare

Enligt Pyret Renvall som säsongade i Verbier och spelade skidåkare i Samurajerna så var Lasse Åberg oväntat duktig på att åka skidor – något som inte framgår i filmen.

11. Stig-Helmers hemliga stuntman

I den klassiska scenen när Stig-Helmer flyger okontrollerat över ett stort hopp krävdes en stuntman (trots att Lasse Åberg chockade säsongarna med sin skidåkning). Stuntet genomfördes av Fredrik ”Fripps” Andersson som idag jobbar som tränare på puckelgymnasiet i Järpen.

12. Pjäxorna avslöjar ”bluffen”

Det går tydligt att se att stuntmannens pjäxor (i ovan nämnda scen) är av en annan modell än de som Stig-Helmer har i början av klippet när han åker skidor.

13. Skidåkare från Hökarängen blev pionjär

Erik Ahlström som spelade en av skidåkarna i Slalomklubben Samurajerna från Hökarängen kom till Verbier 1982 och spenderade totalt sex vintrar där. Sedan dess har han fortsatt att brinna för det äventyrliga – och han har introducerat flera nya sporter till Sverige, bland annat skidalpinism, multisport, bergsmaraton, fjällöpning och trailrunning. Han har startat välkända event som skid- och bergsmaratontävlingen Kebnekaise Classic, Åre Extreme Challenge och Salomon trail tour och är även grundare av miljörörelsen plogga – plocka skräp och jogga – som fått spridning över hela världen.

14. De gjorde den klassiska 8:an

Det var också Erik Ahlström tillsammans med Klasse Möllberg som la den klassiska 8:an som Felix skulle fotografera (som senare blev förstörd av Stig-Helmer och hans gäng i filmen).

15. ”Mackan” – skidlärare och artist på riktigt

Apropå Klasse Möllberg. Han och Lasse Åberg var under 70-talet Trazan & Banarne med hela svenska folket. Men Klasse Möllberg fick också vara med framför kameran i Sällskapsresan II – Snowroller där han spelar rollen som ”Mackan” som är skidinstruktör och reseledare. Det var ingen slump att Möllberg fick just den rollen  – han är nämligen en erfaren skidåkare med svensk, fransk och amerikansk skidlärarexamen, och har bland annat jobbat som skidlärare i USA under fyra år. Enligt obekräftade rykten träffades Lasse Åberg och Klasse Möllberg i Åre.

16. Familjen Jönssons son har en gjort en hitlåt

Oskar Franzén spelade familjen Jönsson son i filmen gick första året på gymnasiet under inspelningarna. Han berättar i podcasten Gatuslang om inspelningarna som enligt honom innehöll massa cash, alkohol, cigarretter och sköna människor. Han hade sedan tidig ålder ett stort musikintresse och fick senare en dunderhit med låten ”Here We Go” tillsammans med producenten Stakka Bo (Johan Renck).

17. Mannen bakom musiken

När vi ändå är inne på musik. Musiken till de tre första Sällskapsresan-filmerna är skriven av Bengt Palmers som också exempelvis också producerat Moviestar med Harpo.

18. Ormträsk föreställer egentligen byn Ormsjö

Den charmiga norrländska duon Hedlund och Brännström är lätta att tycka om. Scenerna för Brännströms och Hedlunds hemtrakter är inspelade i Uppland, men ”Ormträsk” ska föreställa byn Ormsjö i södra Lappland (Lasse Åbergs hustrus uppväxtort).

19. Brittiska Alge kommer från Tyskland

Den brittiska mannen Algernon Wickham-Twistleton-Ffykes (”Alge”) spelas av David Kehoe som är en tysk skådespelare. Den brittiska accenten han levererar i Snowroller är imponerande.

20. Det festades vilt under inspelningarna

Produktionen tog seden dit de kom och anammade det mytomspunna säsongarlivet.
– Man filmade, åt och festade tillsammans. Det var ju alltid rätt ner från skidbacken och in på puben – det var ju siste man är en skit och siste man får bjuda. Och alla samlades ju där varenda dag. Det var som att man bodde där mer eller mindre, sa Pyret Renvall (som drev puben Le Pub Mont Fort) till Aftonbladet 2019.

Fakta:

Sällskapsresan II – Snowroller är en klassisk svensk komedifilm från 1985 i regi av Lasse Åberg och Peter Hald. Filmen spelades in 1984 och hade biopremiär i Sverige den 4 oktober 1985 och sågs av två miljoner biobesökare.

Inspelad i: Verbier, Schweiz (föreställande österrikiska alpbyn Kirchberg), Uppland (föreställande Ormsjö i Lappland), Europastudios i Bromma (flera inomhusscener) och Södersjukhusets järnvägsspår, Stockholm (slutscenen där Stig-Helmer får ett lok.

Urval skådespelare:

 • Lasse Åberg – Stig Helmer Olsson
 • Jon Skolmen – Ole Bramserud
 • Cecilia Walton – Lotta Modin
 • Eva Millberg – ”Kärran” (Kerstin)
 • Ingrid Wallin – Gullan Jönsson
 • Björn Granath – Göte Jönsson
 • Oskar Franzén – Niklas Jönsson
 • Erica Larsson – Sara Jönsson
 • Klasse Möllberg – Mackan
 • Bengt Andersson – Brännström
 • Staffan Ling – Hedlund
 • Jan Waldekranz – Nalle
 • David Kehoe – Algernon Wickham-Twistleton-Ffykes (”Algy”)
 • Felix S:t Clair-Renard – Felix (sig själv)
 • Dieter Augustin – doktor Bernhard Katz
 • Barbro Hiort af Ornäs – Stig-Helmers mamma
 • Franz Hanfstingl – Rudi
 • Jan Carlzon – servitör
 • Erik Ahlström – Slalomklubben Samurajerna
 • Janne Fjellström – Slalomklubben Samurajerna
 • Per Sandström – Slalomklubben Samurajerna
 • Pyret Renvall – Slalomklubben Samurajerna
 • Ulf Renvall – Slalomklubben Samurajerna
 • Åsa Tham – Slalomklubben Samurajerna
Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.