Åre

Skidorter i Sverige
Liftar (0/41)
Nedfarter (0/89)
Säg Åre och du öppnar upp för en mängd olika associationer. Alpina världscuptävlingar och VM 2007 eller internationella jibbtävlingar, hoppen i Bräcke och åken på Baksidan, intensiva konferensresor eller romantiska sportlovsläger. De flesta har en relation till Åre och den är ofta väldigt positiv. Visst finns det de som klagar på Åres elitställning bland svenska skidorter, men de flesta ser nog Åre som Sveriges skidmecka.

Åre som turistmål är inte något nytt. Redan på 1100-talet stannade tusentals pilgrimer från hela Europa till i byn under sin vandring till Sankt Olavs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim. 1910 invigdes Åre Bergbana, Åres första transport till fjälllet. Sedan dess har Åres dragningskraft bara ökat för natur- och fjällsugna. Åre håller toppklass och är en av de mest välbesökta vinterdestinationerna i Norden. Skidområdet sträcker sig från Duved i väst via Åre by till Åre Björnen i öst.

Snöprognos

 • Måndag

  0 cm
  Halvklart
  -1°
  1 m/s
 • Tisdag

  0 cm
  Molnigt

  4 m/s
 • Onsdag

  1,2 cm snö
  Molnigt
  -1°
  2 m/s
Vad tycker du om Åre?
5
4
3
2
1
Andreas
Andreas (Gäst)
2019-04-27
Baserat på erfarenhet från ett tiotal resor till Åre sedan slutet av 80-talet. Senast v.17 2019.

+ Fallhöjd och storlek och variation på skidsystemet. I klass med lite sämre skidsystem i alperna.
+ Internationell prägel, bra restauranger och uteliv.
+ Tåg direkt in i byn

- Trängsel under högsäsong. Åk inte dit påsk eller sportlov om du inte gillar trängas. Eller åk till Duved där det är lite lugnare.
- Vindkänsligt system. När högzon är stängt så känns det inte värt pengarna på långa vägar.
- Transportsträckorna.
- Dyrt.

Erik H
Erik H (Gäst)
2019-04-02
Vindkänsligt system och väldigt sällan alla liftar är öppna. Dessutom trångt!

Anders Eriksson
Anders Eriksson (Gäst)
2019-03-02
Mycket folk
- Alla backar/liftar är oftast inte öppna
- Toppen ofta avstängd
- Snöbrist
- Ofta dåligt väder
- Dyrt

Gustaf
Gustaf (Gäst)
2019-02-21
Åre erbjuder mycket. Bra skidåkning, både snabbmatsrestauranger och fine dining. Jämför man med andra svenska skidorter så har Åre helt klart mest shopping och butiker. Åres by påminner lite om en alp-by, mycket mer stadslikt alltså. En väldigt mysig skidort enligt mig helt enkelt. Om jag fick rekommendera ett boende skulle jag förmodligen välja Tott Hotell. Väldigt bra läge och mycket nära till en ankarlift som du kan ta och komma in i liftsystemet. Riktigt nice!!

AmyBoswood
2019-02-21
Åre är kanske Sveriges mest välkända skidanläggning. Vi har varit i Åre en gång och vi var imponerade över hur många olika backar det var och hur de olika områdena hade en väldigt individuell känsla.

Vi var i Åre med våra två barn och min mamma och syster som är en tonåring. Vi bodde i en lägenhet i Åre by.

På grund av Åres olika områden passar Åre de flesta typer av skidåkare. Vår grupp bestod av en variation av åkare från min yngsta son som precis hade börjat åka skidor till min syster som tävlar i slalom. Alla hittade backar som passade deras nivå bra och efter en vecka kändes det som att vi skulle kunna ha stannat en vecka till!

Vi var i Åre i mitten av februari och de flesta backarna var fina. Det var några isiga backar speciellt de som låg i anslutning till lägenhetsområdet. Tyvärr var liften upp till toppen avstängd på grund av vind de flesta dagarna men vi lyckades åka upp några gånger och det var väldigt speciellt där uppe. Jag har inte upplevt något liknande på någon annan svensk skidanläggning.

Åre är väldigt unikt i Sverige i och med att det finns så många backar som är kopplade till varandra. Det finns andra skidorter som har många olika backar t.ex. Vemdalen och Sälen men de är uppdelade i olika anläggningar. Som i Sälen finns det andra aktiviteter än bara skidåkning i Åre.

Åre är lite dyrare än vissa av Skistars andra anläggningar t.ex. Vemdalen. Både skipass och boenden. Det finns ett stort utbud av olika restauranger med olika prisnivåer från enkla men goda hamburgerrestauranger till lyxrestauranger. Vi åt på Buustamons Fjällgård och det kan vi verkligen rekommendera om man vill lyxa till semestern lite grann.


En stark fördel för oss är att Åre är nära en internationell flygplats. Mina släktingar bor i Storbritannien och de följer ofta med på skidsemester. De kan flyga direkt från London till Östersund.


Just nu är våra barn fortfarande unga och jag tycker att de lite mindre skidorterna t.ex. Björnrike i Vemdalen och Lindvallen i Sälen passar de bäst men jag ser fram emot när de är lite äldre för att jag tycker att Åre passar familjer med äldre barn eller tonåringar eller vuxna som är erfarna skidåkare bäst.

Åre är ett ställe där de flesta kan hitta någonting som passar. Det jag saknar litegrann är den mysfaktor Vemdalen har.

Plus
-mycket variationer i boende, backar, mat och aktiviteter
-nära en internationell flygplats
-fina backar
-Otrolig utsikt över sjön och omliggande natur

Minus
-Några av lifterna var avstängda vissa dagar
-Stort. Känns inte lika mysigt som anda skidanläggningarStefanAaroe
2019-02-15
Tycker att Åre har det mesta som man kan vänta sig av en skidort i Sverige. Det finns garanterat andra orter som kan erbjuda mer djupsnö, bättre barnbackar eller mera avancerade pister. Men om man ska se till helheten med utbud av restauranger, skidåkning transporter till Åre etc så tycker vi att det känns fulländat. Om man är där under högsäsong och känner att det är för mycket folk, åk till Duved/Tegefjäll. Grymma backar men med färre skidåkare.

Calle
Calle (Gäst)
2019-02-15
Jag har varit i Åre nu i en hel vecka. Innan har jag varit i nästan alla andra fjäll i Sverige. Jag rekommenderar att aldrig åka hit då det är grymt dåligt. De stänger liftar utan anledning och backarna är inte utmanande. Jag kommer aldrig tillbaka kan jag lova

Gert
Gert (Gäst)
2019-02-12
Sveriges bästa skidfjäll. Skistar är dock snåla o kräver att småbarnsföräldrar o nybörjare ska betala för att åka i knattebackarna. Detta gör att dessa väljer andra anläggningar

Kallvagen
2019-02-11
Sveriges bästa skidort . Finns något för alla och det finns en anledning att jäkligt många gamla
skidrävar bosätter sig här .


Håkan
Håkan (Gäst)
2019-02-05
Mitt ”hemmaställe” både för pist och tur. Baksidan och ravinerna i all ära men topptur i Tege är riktigt kul.

Visa fler recensioner (210)

Mest populära foto

Åkare: Foto:

Öppet / Stängt

Åre är stängt för säsongen.

Skidresor

 • Xtravel

Pistkarta

Pistkarta Åre

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer