Huså

Skidorter i Sverige
Mitt i den jämtländska fjällvärlden hittar du Huså - Gruvbacken, ett vinterparadis precis vid Åreskutan. Många anser att just Huså har den absolut bästa offpisten i hela landet, kanske kan vara värt att prova? Skidorten har totalt sju stycken nedfarter, alla med varierad svårighetsgrad. Den längsta nedfarten är hela 2 600 meter och du tar dig snabbt upp igen med en av områdets två liftar. För dig som längtar efter att få ta på dig längdskidorna väntar ett spår på nio kilometer i Huså, tyvärr är det inte upplyst.

Huså är ett bra område för dig som vill njuta av lite skidåkning, inget utöver det vanliga men för att helt enkelt komma i form inför säsongen. Det finns inget barnområde eller snöpark utan det är de vanliga skidbackarna som är grejen. Dock finns det tre snällare nedfarter på området som passar perfekt för barn och nybörjare.

Snöprognos

 • Fredag

  0 cm
  Halvklart

  5 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Halvklart

  3 m/s
 • Söndag

  0 cm
  Molnigt

  5 m/s
Vad tycker du om Huså?
5
4
3
2
1
Sleipner42
2021-03-31
Väldigt fin tur ner från Åreskutan. Trevligt bemötande och god öl. Väl värt ett besök!

Amiraya
2021-03-15
Otroligt fin och välskött pärla med stor potential, ett par riktigt fina backar som lutar hela vägen, snabb lift, trevligt fik med bra mat, trevlig personal och helt folktomt. Vi var här Stockholmsveckan -21 och det var helt köfritt med kanske max 30 st samtidigt i backen, på toppen av detta finns det fin nybörjare offpist i skogen på västra sidan och partier på östra sidan som bitvis matchar Trollskogen i Grandes Montets. Det som saknas är tillräckligt med bra boende i närheten av backen.

Ove Gustafsson
Ove Gustafsson (Gäst)
2021-03-10
Göran o Co är toppen. Backen bra utan liftköer. Fiket mkt trevligt. Synnerligen relaxat jmf Åre. Scooter släpet till Stendalen är ett litet fjälläventyr i sig. Att få träffa Jermy Clarkson o Co som skulle köra Lambos SUV uppför en slalombacke kan göra vilken medelålders man som helst Starstruck. Forza Huså!


Heidi Jørstad
Heidi Jørstad (Gäst)
2021-03-10
Bra pista, fantastisk offpist, trivelig spisested. Billig.


Nathalie Barmyr
Nathalie Barmyr (Gäst)
2021-03-10
När snöläget är gott är Huså toppen, natursnö har sina fördelar och skogsskidåkningen är grym. Skogen skulle behöva gallras, fallna träd tas bort.

nathalie101
2019-03-04
Gillar orten och ser potentialen men tyvärr väldigt dålig vinter i år, regn och plusgrader när vi var där. En fördel att ha Åre och snökanonsbackar nära så det går att välja. Restaurangen drivs i år av nya och riktigt toppenmat från Djupa Gruvans Krog. Ser framemot nästa år och hoppas på bättre väder då!

Thor Thomsson
Thor Thomsson (Gäst)
2018-03-16
Jättefin offpist, bra kvalité på snön (norrsluttning), trevlig personal och den snabbaste knapplift jag någonsin åkt ?


Isak
Isak (Gäst)
2017-12-16
Bara det faktum att orten finns till så att man kan få tolkning tillbaka efter det fantastiska åket från västerskutans baksida är värt att ge Huså 5 stjärnor för. Sen själva skidorten i sig erbjuder riktigt fin skidåkning i nordsluttning vilket är något av en bristvara i Åre. Känslan den inger för åtminstone mina tankar direkt till Svartlien (den mörkast pistade björnhålan och köldhålet i Norden). Med sin ryckiga pomalift utan fungerande liftkortsspärr, pappersliftkort med gummisnodd, bykärna bestående av husvagnar och en park bestående av diverse bilvrak, är jag nästan förvånad över att jag aldrig såg en Ockelbo 300 swischa förbi. Trots att det lätt kan uppfattas som att tiden har stått still sen liften byggdes har de hängt med där det behövs och behållt det som ger Huså sin sköna känsla. Pisterna håller nämligen en klass som är svårslagen och värshuset levererar det det ska, lär dock bli rätt tjatigt att bara ha 3 rätter att välja på om en är där längre än bara en dag detsamma gäller utbudet på enbart 4 nedfarter.

+Offpiståket ner från Åreskutan/Västerskutan
+Den genuina känslan
+nordläget

-storleken
-effektiviteten hos skoterförarna om man ska tolka tillbaka till Åre

burr burr
burr burr (Gäst)
2010-07-05
hamnade här av någon konstig anledning och såg att det var ett tag sen någon hade skrivit...
huså har numera fått en ny backe, en ski-cross bana :D

Offpist
Offpist (Gäst)
2008-05-09
Huså har iår byggt grymma hopp både i barnbacken och den blå pisten, hörde att det är Vinterakrobaterna i Järpen som har sin utbildning där! Pisterna är riktigt välpreppade, gymnasieskolan i Järpen som har sin praktik där ock pistar varje dag(!) och grym åkning, dessutom slipper man stå i långa köer och kan åka maximalt hela dagen. Offpisten till vänster om liften är 5 av 5 möjliga. Offpisten från Åreskutans topp är 6 av 5 möjliga. Sjukt nice personal som verkligen ställer upp och fixar. Krogen har schysst mat. Både dagens, hamburgare och biffstek. Också schysst personal. Typ halva priset mot andra sidan skutan och bra mycket mer skidåkning! Finns boende på Hyttgården där vi bodde nu i påsk. Stugor och vandrarhem.

Visa fler recensioner (13)

Mest populära foto

Åkare: Erik.s Foto: jompas

Pistkarta

Pistkarta Huså

Närliggande skidorter

Flygplatser nära Huså

Åre Östersund Airport
Körtid: 1 timme, 15 minuter (88 km)
Avstånd: 76 km
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer