...

Försäsongsträning med Jackie och Reine – Cykel

Reine Barkered och Jackie Paaso är det äkta paret på Freeride World Tour. Hårt satsande veteraner på världstouren som lägger ned mycket tid för att hålla sig kvar i toppen. Freeride hakade på dem för att få tips hur du utvecklar dig som skidåkare genom att träna med cykeln.

Stora klippor och branta åk. Många klurigheter ska den friåkande skidåkaren klara av. För att bygga mod, lära sig hantera svåra passager i hög fart och träna kondition är cykel något av Reine och Jackies favorit under försäsongsträningen. Freeride tog rygg på paret under ett cykelpass i Åre. Reine förklarar varför cykel är deras förstahandsval.

Varför har ni valt att fokusera mycket av försäsongsträningen till just cykel?
– För att det är nästan lika kul som skidåkning. Om något är kul så är det mycket lättare att träna, springa känns så tråkigt och sliter på kroppen, gymma är bra men man vill ju helst vara ute.
Jag ville inte börja men det var Jackie som till slut tvingade in mig på det, jag hade undvikit cykling eftersom jag visste att jag skulle göra illa mig, det skulle bli dyrt och jag skulle bli hookad… så blev det även om jag inte gjort illa mig något märkvärdigt.

Hur blir man en duktig skidåkare genom att cykla?
Det är flera anledningar, för det första så är tänket lite samma, man håller upp blicken, väljer linje och planerar långt framför sig i hög fart med konsekvenser. Sedan ska man inte underskatta nyttan av att skrämma sig själv då och då, mod är en färskvara.  Bra häng likt det i skidåkningen är det också, även om det är ännu mer prylnörderi på cykel. Sen så ger det fördelar som är lite lättare att räkna ut, exempelvis bra kondition och benstyrka. 9 Benövningar att göra hemma.

För att verkligen uppnå önskad effekt, vilken typ av cykling ska man fokusera på?
– För att skrämma sig så är det klart full on downhill som gäller Ifall man vill mixa upp det med lite skrämma samt bra träning så är enduro det bästa receptet, för de som inte vet så är det cyklingens motsvarighet till topptour. Man jobbar sig upp för att hitta något kul att åka ned för.  XC och vägcykling är OK det med, men man missar några aspekter.

Hur ofta är ni ute med cyklarna?
– Så ofta som det går, 5-7 dagar i veckan blir det nog under en bra sommar.

Är det inte en stor risk att skada sig genom att cykla?
– Jo det stämmer till viss del, men det är väldigt väldigt väldigt kul så… you know. Vi försöker vara så smart med det som vi kan och ta oss tillbaka oskadd efter varje tur, kanske man lugnar ned sig när vintersäsongen närmar sig. Knäskydd, hjälm och ryggskydd är bra att ha på sig också.

Reine och Jakies tre bästa resmål för att hitta bra cykelåkning

  • Årefjällen, Sverige
  • Finale Ligure, Italien. 
  • Whistler, Canada

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.