Skidvårdsskolan del 1 – Slipa och hänga kanter på skidor

Freeride har teamat upp med Alpingaraget för att gå igenom lite olika saker som kan vara bra att kunna för att hålla sina skidor i bästa möjliga skick. Fem avsnitt kommer släppas under hösten, och i det första lär vi oss hur man slipar och hänger stålkanter.

Verktyg för att slipa kanter:

  • Kanthållare
  • Fil
  • Klämma
  • Kantborttagare
  • Gummisnodd eller något annat att fästa skistoppern med.
  • Diamantbryne

Verktyg för att hänga kanter:

  • KanthängningsverktygSlipa kanterna

Steg 1: Hitta en plats att jobba på. Har du ingen specifik verktygsbänk med skidhållare kan du använda en vanlig bänk av något slag, ett par stolar eller någon annan stadig plats.

Steg 2: Fäst skistoppern med en gummisnodd så den inte är i vägen för stålkanten.

Steg 3: Sätt fast filen på kanthållaren med hjälp av klämman. Filen ska sitta lite i vinkel mot hållaren, så tar den bättre. Olika kanthållare har olika grader – på ”vanliga” skidor är stålkanten oftast 87 eller 88 grader, det står på hållaren vilken grads vinkel den har.


Steg 4: Innan du slipar kanten kan du behöva använda kantborttagaren för att ta bort lite av plastkanten längs med stålkanten. Annars kan det bli så att filen bara tar plast när du väl börjar slipa, och då blir inte kanten vass. Men var försiktig med kantborttagaren, tar du bort för mycket plast kan stålkanten lossna.

Filen ska fästas i vinkel mot hållaren. Lägg bara tryck på filen när du drar emot dig.
Foto: Hedda Berander

Steg 5: Dags att slipa. Kanthållaren och filen ska ligga kloss mot skidan, och sedan drar du filen längs med stålkanten. Tänk på att bara ha tryck på filen när du drar mot dig. När du för tillbaka armen ska det inte vara någon tyngd på filen alls.


Steg 6: När du slipar kanten bildas det små piggar, så kallat ”råegg”. För att få bort det används ett bryne. Blöt brynet lite, lägg an det mot kanten och dra sedan fram och tillbaka för att få bort råegget. Torka bort den sista smutsen med lite papper, sedan är det färdigt.

 

Tips:

Torka av kanten med papper mellan momenten så inte smuts och annat fastnar i belaget när du slipar.

Om du inte vet vad du har för grad (vinkel) på stålkanten kan du måla lite på den med en spritpenna. När du sedan drar filen över så försvinner färgen där filen tar.

Hänga kanterna

Hängningen avser vilken vinkel stålkanten har på belags-sidan av skidan. Om du har väldigt lite hängning tar skidan direkt när du lägger upp den på kant, men den blir orolig på plant underlag. Har du lite hängning blir den snällare, men du får jobba lite mer för att få upp den på kant. Som exempel har raceåkare en hängning på mellan 0,1 och 0,5 grader, en vanlig skida från fabrik har 0,5 grader, och en friåkare har från en grad och uppåt.

För att hänga kanterna tar du kanthängningsverktyget, ställer in vilket gradantal du vill ha och lägger det mot kanten. Sedan är det bara att dra fram och tillbaka, precis som när du slipar kanterna. Torka bort metallspånen som bildas så de inte åker in i belaget, för de kan vara väldigt svåra att få bort.

Det vanligaste är att man hänger hela stålkanten, men man kan även hänga bara framdelen.

 

Tips:

Testa dig fram, var försiktig i början, och öva gärna på ett par gamla skidor om du känner dig osäker. Det finns även nybörjarkit med en fil i en plastmackapär som du kan både slipa och hänga skidor med.

 

Skidvårdsskolan är serie i fem delar och handlar om hur du tar hand om dina skidor på bästa sätt. Övriga avsnitt som släppts hittar du här nedan.

Skidvårdsskolan del 2 – Valla skidorna

Skidvårdsskolan del 3 – Laga belag och stålkanter

Skidvårdsskolan 4 – Montera och ställa in bindningar

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.