Skidvårdsskolan del 4 – Montera och ställa in bindningar

Nu har vi kommit fram till det fjärde avsnittet i Freerides och Alpingaragets skidvårdsskola, i vilket vi lär oss montera bindningar. Vi snackar även lite om DIN-skalor och förspänning.Skidvårdsskolan del 4 – Montera och ställa in bindningar

Verktyg för att montera bindningar:

 • Skidor
 • Bindningar
 • Pjäxa (för rätt sulmått)
 • Monteringsmall
 • Måttband
 • Penna
 • Borrmaskin med 3,6- eller 4,1-millimetersborr
 • Skruvdragare eller skruvmejsel
 • Trälim för utomhusbruk

Montera bindningar

Steg 1: Använd måttbandet för att mäta ut mittpunkten/monteringspunkten på skidan, och kolla även så att paret är likadant. Ibland stämmer inte monteringsstrecken i grafiken riktigt. 

Steg 2: Fäst monteringsmallen på skidan, och ställ in den efter pjäxans sulmått. Därefter flyttar du mallen så att dess mittpunkt är i linje med skidans mittpunkt eller annan monteringspunkt (beroende på om du mittmonterar bindningarna eller sätter dom mer traditionellt). Dubbelkolla så att mallen sitter fast ordentligt, så du inte råkar borra snett.

 

Steg 3: Vissa mallar har många olika hålbilder, så kolla hur det ser ut på bindningarna du ska montera så att du borrar i rätt hål.

Steg 4: Kolla upp vinket borr du ska använda. I regel är det så att skidor utan metall i borras med 3,6-millimetersborr, och skidor med metall i borras med 4,1-millimeter. På en del skidor står detta angivet på ovansidan. Är du osäker så kolla med tillverkaren eller en butik. Det finns även borr som har ett stopp för att det inte ska gå att borra för djupt. På vuxenskidor brukar man inte borra djupare än 9 millimeter.

Steg 5: Borra!

Steg 6: Ta bort plastkanten som bildats runt borrhålen med hjälp av en mattkniv, så att bindningen kommer ligga slätt mot skidan.
Steg 7:
Täta borrhålen mot fukt genom att ha i trälim för utomhusbruk i dem. I vissa fall används epoxy till detta, en det är isåfall på tillverkarens rekommendationer.

Steg 8: När limmet är i är det dags att skruva fast bindningarna. Om du använder en skruvdragare kan det vara bra att dubbelkolla skruvarna med en vanlig skruvmejsel också.

 

Steg 9: Skruva fast skistoppern. Färdigt!

Ställa in bindningar

Den ena saken som påverkar hur och när en bindning löser ut är DIN-skalan. DIN-skalan mäter hur hårt fjädrarna i bindningen är spända – ju högre siffra desto mer kraft krävs det för att bindningen ska lösa ut. En vanlig uppfattning är att DIN-värdet ställs in utifrån hur mycket åkaren väger, men andra faktorer så som sulmått och åkstil kan också väga in. Är du osäker på vilket DIN-värde du ska ha är det absolut enklaste att be en skidbutik eller uthyrning om hjälp. Det finns även tabeller på nätet som kan användas för att räkna ut ungefär rätt DIN-inställningar.

Den andra saken är förspänningen, som (väldigt enkelt förklarat) handlar om hur tajt eller löst pjäxan sitter i bindningen. Är den fel inställd kan bindningen lösa ut för lätt, eller inte alls. På många (men inte alla) bindningar finns någon form av markering eller indikator på häldelen, som visar om förspänningen är rätt. Dessa är dock olika för olika märken och modeller, och kan vara svåra att hitta om man inte vet vad man letar efter, så har du inte bruksanvisningen kvar rekommenderar vi även här att du tar hjälp av en butik eller uthyrning.

 

Länk: dinsetting.com – Ett hjälpmedel för att räkna ut DIN-värde.

Länk: Forumtråd – Att ställa in bindningar och DIN-värden

Skidvårdsskolan är serie i fem delar och handlar om hur du tar hand om dina skidor på bästa sätt. Övriga avsnitt som släppts hittar du här nedan.

Skidvårdsskolan del 1 – Slipa och hänga kanter på skidor

Skidvårdsskolan del 2 – Valla skidor

Skidvårdsskolan del 3 – Montera och ställa in bindningar

Text: Hedda Berander
Foto: Hedda Berander, Andreas Lagestrå
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Fred-o
  0
  Fred-o | 2013-12-12 13:22          

  Kan tänka mig att priserna ligger där omkring. Jag behöver inga mallar, mest intressant bara.

 2. Carled
  0
  Carled | 2013-12-10 23:08          

  Fredreik, inköpspriser på mallar ligger på typ 800-1000:- iaf. Så om ngn butik är villig att köpa in en så får du säkert punga upp minst 1500:-!

  Detta är dock taget helt från luften just för att mallar aldrig säljs...

 3. Jp-Mansson
  0
  Jp-Mansson | 2013-12-09 16:52          

  Gillar att man får se hur det går till men tycker också som många andra att det är lite väl finna mojänger med som man vanligtvis inte har hemma.

 4. Fred-o
  0
  Fred-o | 2013-12-08 13:16          

  Montering ligger väl på 100-700 kr. Vad kostar en mall?

 5. Mountain_Man
  0
  Mountain_Man | 2013-12-08 11:15          

  Clas har iofs. en fin monteringsmall :-) http://www.clasohlson.com/se/Monterings … 3godTkMAVQ

 6. Mountain_Man
  2
  Mountain_Man | 2013-12-08 08:09          

  Skidvårdsskola för personal i skidbutiker? Rekommenderar istället http://www.freeride.se/forum/thread.php?t=48290 för oss som inte har ett gäng monteringsmallar hängande ...

 7. Fred-o
  1
  Fred-o | 2013-12-07 17:02          

  Har man en monteringsmall hemma av någon anledning så kan man lista ut resten själv.

  Att montera på frihand är däremot knepigt utan skillz/IQ, en sån guide skulle behövas. Kanske redan finns?

 8. Carled
  0
  Carled | 2013-12-06 17:40          

  ...och jäklar vad man ska borra hetsigt för att få plast som står upp och som måste skäras bort. Känns mer som en grej man gör när man pluggar gamla hål.

 9. fiskebulle
  0
  fiskebulle | 2013-12-06 17:33          

  Var det någon som tappade inspirationen eller? Detta var lätt den sämsta delen av skidvårdsskolan än så länge. En hel del olika grejer som man lätt hade kunnat utveckla. Som första postaren skrev så har ju de flesta inte en monteringsmall... Och har man en monteringsmall så får man ju tamefasen vara lobotomerad om man inte kan lista ut hur man ska göra.

  Nae, det här hade ni kunnat göra mycket bättre.

 10. niillle
  2
  niillle | 2013-12-06 17:19          

  Lite synd att det inte är mer riktat mot hemma skruvaren som inte har tillgång till dessa lyxmonteringsmallar.