Skidvårdsskolan del 4 – Montera och ställa in bindningar

Nu har vi kommit fram till det fjärde avsnittet i Freerides och Alpingaragets skidvårdsskola, i vilket vi lär oss montera bindningar. Vi snackar även lite om DIN-skalor och förspänning.

Verktyg för att montera bindningar:

  • Skidor
  • Bindningar
  • Pjäxa (för rätt sulmått)
  • Monteringsmall
  • Måttband
  • Penna
  • Borrmaskin med 3,6- eller 4,1-millimetersborr
  • Skruvdragare eller skruvmejsel
  • Trälim för utomhusbruk

Montera bindningar

Steg 1: Använd måttbandet för att mäta ut mittpunkten/monteringspunkten på skidan, och kolla även så att paret är likadant. Ibland stämmer inte monteringsstrecken i grafiken riktigt. 

Steg 2: Fäst monteringsmallen på skidan, och ställ in den efter pjäxans sulmått. Därefter flyttar du mallen så att dess mittpunkt är i linje med skidans mittpunkt eller annan monteringspunkt (beroende på om du mittmonterar bindningarna eller sätter dom mer traditionellt). Dubbelkolla så att mallen sitter fast ordentligt, så du inte råkar borra snett.

 

Steg 3: Vissa mallar har många olika hålbilder, så kolla hur det ser ut på bindningarna du ska montera så att du borrar i rätt hål.

Steg 4: Kolla upp vinket borr du ska använda. I regel är det så att skidor utan metall i borras med 3,6-millimetersborr, och skidor med metall i borras med 4,1-millimeter. På en del skidor står detta angivet på ovansidan. Är du osäker så kolla med tillverkaren eller en butik. Det finns även borr som har ett stopp för att det inte ska gå att borra för djupt. På vuxenskidor brukar man inte borra djupare än 9 millimeter.

Steg 5: Borra!

Steg 6: Ta bort plastkanten som bildats runt borrhålen med hjälp av en mattkniv, så att bindningen kommer ligga slätt mot skidan.
Steg 7:
Täta borrhålen mot fukt genom att ha i trälim för utomhusbruk i dem. I vissa fall används epoxy till detta, en det är isåfall på tillverkarens rekommendationer.

Steg 8: När limmet är i är det dags att skruva fast bindningarna. Om du använder en skruvdragare kan det vara bra att dubbelkolla skruvarna med en vanlig skruvmejsel också.

 

Steg 9: Skruva fast skistoppern. Färdigt!

Ställa in bindningar

Den ena saken som påverkar hur och när en bindning löser ut är DIN-skalan. DIN-skalan mäter hur hårt fjädrarna i bindningen är spända – ju högre siffra desto mer kraft krävs det för att bindningen ska lösa ut. En vanlig uppfattning är att DIN-värdet ställs in utifrån hur mycket åkaren väger, men andra faktorer så som sulmått och åkstil kan också väga in. Är du osäker på vilket DIN-värde du ska ha är det absolut enklaste att be en skidbutik eller uthyrning om hjälp. Det finns även tabeller på nätet som kan användas för att räkna ut ungefär rätt DIN-inställningar.

Den andra saken är förspänningen, som (väldigt enkelt förklarat) handlar om hur tajt eller löst pjäxan sitter i bindningen. Är den fel inställd kan bindningen lösa ut för lätt, eller inte alls. På många (men inte alla) bindningar finns någon form av markering eller indikator på häldelen, som visar om förspänningen är rätt. Dessa är dock olika för olika märken och modeller, och kan vara svåra att hitta om man inte vet vad man letar efter, så har du inte bruksanvisningen kvar rekommenderar vi även här att du tar hjälp av en butik eller uthyrning.

 

Ställa in bindningen – DIN-Kalkylator – Ett hjälpmedel för att räkna ut DIN-värde.

Skidvårdsskolan är serie i fem delar och handlar om hur du tar hand om dina skidor på bästa sätt. Övriga avsnitt som släppts hittar du här nedan.

Skidvårdsskolan del 1 – Slipa och hänga kanter på skidor

Skidvårdsskolan del 2 – Valla skidor

Skidvårdsskolan del 3 – Montera och ställa in bindningar

Text: Hedda Berander
Foto: Hedda Berander, Andreas Lagestrå
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.