11 ikoniska skidprylar genom tiderna

Tar du bort prylarna från skidåkning, vad får du då? Boule typ. Därför har vi valt att lista några av de mest ikoniska skidprylarna genom tiderna.

Som ung skidåkare är man extra mottaglig för den attityd och det budskap som cirkulerar i tiden man lever i. Och även om vi försökt täcka hela pryl-spektrat inom modern skidåkning så var vi på Freeride (med handen på hjärtat) som mest mottagliga under 90- och tidiga 00-talet. Då svalde vi varje bete likt en hungrig gädda, och några av alla coola skidprylar som vi snappade upp hittar ni här. Håll till godo!

Stenmarksmössan

Den givna ettan på denna lista är såklart stenmarksmössan, en klassiker som aldrig vill gå ur tiden. Enligt specialister så ska Stenmarksmössan vara ”handstickad”, ha en särskild bred invikningskant, vara utan tofs samt innehålla djurmotiv. Alla som tävlade för Tärnaby hade dessa mössor utan tofs, och från början stickades tävlingsåkarnas namn in på insidan av mössan, men senare ville man ha namnen på utsidan av mössan. Hjälm? Nej det var inte ens att tänka på, det var Stenmarksmössan som gällde helt enkelt. Missa inte att läsa freerides intervju med Ingemar Stenmark.

Moverställ

I introt till Free Radicals 1 från 1997 ser vi bland annat logotyperna från Houdini och Mover. Idag upplever nog 99,99 procent av alla som läser detta Houdini som snäppet trendigare och tidsenligare än Mover. Men då, 1997, var siffrorna garanterat omkastade. Inget var mer rätt än ett Moverställ, det var helt enkelt the shit. Mover finns fortfarande kvar men frågan är om inte andrahandsvärdet på ett retroställ är högre än ett nyproducerat Moverställ?

Gula solglasögon

Var det fler som drabbades av den sekunden i Free Radicals 1 när Jan-Olov Aikio dansar på en nattklubb någonstans i Alperna med ett par glasögon med gult glas? Med tidens perspektiv till hjälp kan vi se att det endast var ”Acke” och 13 412 horsepundare som bar gula solglasögon i landet just då, men det spelar ingen roll. Dessa glasögon blev ikoniska om än för en kort stund.

Glaciärglasögonen

När vi ändå är inne på fräcka solbrillor. Finns det något bättre än glaciärglasögonen? Helst ska brillorna innehålla läder, sluta helt tätt runt ögonen och vara så mörka att de anses olämpliga att köra bil i. Det är bonuspoäng om glajjorna också har rem runt hela huvudet så du inte tappar dem i vinkelvolten. Tidlösa? Ja.

Zinkpasta

Detta fenomen blev så utbrett att vi bara behöver skriva 80-talet för att ni skall accessoera till zinkpasta. Bästa svängen – Hökarängen.

Svart på en Kvart

En annan smörja som brytt många ansikten är Latschenkiefersalbe, i folkmun kallad ”Svart på en Kvart”. Denna tveksamma produkt kanske inte slog på samma sätt som zinkpastan, men dess karriär blev å andra sidan mer långlivad och än idag går det att se glansiga nyllen i jakten på den mest idiotiska brännan samtidigt som man känner den ikoniska doften av granbarr.

Salomon 1080

Om Salomon 1080 hade lanserats idag hade den antagligen hetat Salomon Switch Quad Cork 2160. För ungefär så svårt ansågs det vara att sätta en 1080, eller ska vi säga en trippel helikopter, när skidan lanserades till säsongen 1997-1998. Fram till 2007 fanns skidan kvar i Salomons sortimentet och ingen skulle väl bli förvånad om nästa anhalt för denna legendariska parkskida är programmet Bytt är Bytt i TV4?

Volant Spatula

Volant Spatula såg dagens ljus år 2001. Skidlegendaren Shane McConkeys innovativa skida kanske inte hade samma kommersiella genomslag som Salomon 1080 när de lanserades, men dess inflytande på framtida skidor skulle bli desto större… rent av gigantiskt. Volant Spatula hade omvänd skärning och omvänt spann och var inspirerade av vattenskidor, och såg därmed också i princip ut som en vattenskida.

McConkey upptäckte snabbt att en skida med rocker var betydligt enklare att åka med i puder än en skida med spann och vi har nog honom att tacka för att våra skidor ser ut som de gör idag. Volant Spatula tillverkades totalt i cirka 300 exemplar.

Scottbrillor

Fråga 1: Går det ens att säga när Scott-eran peakade? Tveksamt. Fråga 2: Kommer Scott någonsin bli lika hippt som det var… förr? Också tveksamt. Men vi kan konstatera att Scott-goggles back in the days var fett rätt!

KASK-huvudbonader

Kaj Zackrisson och Sverre Liliequist fördrev tiden på de långa resorna mellan skidorterna genom att virka mössor som de sedan gav bort i utbyte mot en sovplats på en soffa då de reste världen över för skidåkning. Romantiserat och glorifierat måhända, men legendarerna fick kring millenieskiftet stora delar av Sveriges skidåkarkrets att börja virka mössor och pannband.

Idealet stavades KASK och Kaj och Sverre var ansiktena utåt för denna mjuka konstform. Antagligen var folkets egenvirkade huvudbonader inte lika fagra som Kaj och Sverres eftersom KASK snabbt blev populärt efter starten 2001 och kring 2003 bar i princip alla coola skidåkare färgglada virkade KASK-mössor och pannband. För ett par år sedan sålde Kaj och Sverre Kask och

Shift-bindningen

Det kanske är lite tidigt att bli nostalgisk när vi pratar om denna bindning. Men med största sannolikhet kommer vi nog att se tillbaka på denna banbrytande hybridbindning på samma nostalgiska sätt som vi gjort med timglasskidorna och bakistegs-pjäxan.

2018 såg Salomon S/Lab Shift MNC 13 dagens ljus och idag är bindningen mer eller mindre en standard i friåkarkretsar och tillika en bristvara till följd av dess populäritet.

Vad säger ni, har vi missat något? Kommentera gärna och berätta om vilka tuffa legendariska skidprylar som borde ha varit med på denna lista.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.