Bästa all mountain skidor 2022

Nu är nätterna kallare och luften lite krispigare. Vintersäsongen kommer allt närmare och suget att åka skidor tilltar. Du vill åka alpint och carva i pisten, samtidigt åka lite lössnö utanför och orka hela skiddagen. Det du söker är en all mountain-skida som klarar allt och lite till. Här är några av vinterns allra bästa skidor i den allra mest mångsidiga kategorin. 

Visst älskar du att ligga på skär i pisten, både i tighta slalomsvängar och lite större böjar som mer liknar en graciös vals nedför backarna. Har det snöat vädrar din näsa puder och du skråar ut från de preparerade nedfarterna. Kanske går du också på topptur ibland? Eller så funderar du på att testa. Ja, till och med att du smiter förbi parken och klipper ett litet hopp och ett plastrail. Men hallå: Vilka skidor klarar allt det där? Hjälp!

Svaret är enkelt: du behöver ett par schweiziska fällknivar under fötterna. Du behöver ett par all mountain-skidor som bemästrar all typ av snö med gott resultat. Här är några av årets absolut bästa skidor i den kategorin.

Innehåll

Om skidtestet All Mountain vintern 2021/2022

Freeride.se skickade ut fyra rutinerade skidåkare runt om i Sverige för att teståka spännande nyheter som kommer att finnas i svenska skidbutiker och näthandlare nu i höst och vinter.

Med fokus på all mountain och friåkning (om årets bästa freeride skidor 101-112 mm kan du också läsa i en annan artikel) har vi testat lagg på vitt skilda platser i svenska fjällen, från Tärnaby i norr via Åre i mitten till Kungsberget i söder. Vi åkte 15 olika skidor, varav 7 passar in i kategorin all mountain.

Detta år var det knepigare att göra ett heltäckande skidtest på en och samma plats vid samma tidpunkt, i och med covid. Men vi är nöjda och glada med våra tester, vi fick chansen att dyka lite mer på djupet och få betydligt fler teståk per skida. Nackdelen med vårt upplägga detta år är självklart att skidorna har åkts av en och samma testperson. Ta med dig det när du läser testet.

Innan du köper skidor rekommenderar vi alltid att du testar själv och/eller läser fler skidtester. Denna försäsong hoppas vi allesammans att skidtestardagarna runt om i fjällen är tillbaka i november och december. På platser som Vemdalen, Sälen och Åre brukar du gratis kunna testa skidor och om du har chansen att göra det, just do it!

Utan vidare omsvep, här är drygt ett halvt dussin all mountain skidor att spana in! Skidorna är sorterade efter betyg från våra teståkare, bäst först.

Bästa All Mountain-skidorna

1. Norse The Enduro

Längder: 164, 172, 180 och 188 cm
Tip: 126 mm
Midja: 100 mm
Tail: 114 mm
Radie: 21 (meter @180cm)
Vikt: 1825 (gram @180cm)

Om skidan: Norse Skis är ett spännande svenskt skidmärke som drivs av Patrik Sannes som tidigare designade skidor åt Faction. Idag finns två modeller med 100 respektive 110 millimeter i midjan och det är den förstnämnda som vi har testat. Inuti denna skida hittar vi en träkärna av ask, poppel och balsaträ som är förstärkt med aluminium, glasfiber och lite gummi som ska ge dämpande egenskaper. Belaget är impregnerat med Nanowaxxx som ger en yta som aldrig behöver vallas, skidorna är alltså helt vallningsfria. Dessutom är stålkanterna extra tjocka, vilket ska ge både bättre hållbarhet och vassare kanter.

Omdöme: Detta är en skida som är riktigt mångsidig. Den är lätt och smidig, samtidigt som den är tillräckligt stabil för tuffare åkning. Trots en relativt lång radie i sammanhanget så svänger den relativt mycket och upplevs svänga mer än till exempel Atomic Maverick och Black Diamond Impulse som på pappret har en snävare svängradie än denna skida. The Enduro hanterar uppkörd terräng och slask galant och är lekfull och lättåkt. Denna skida går fint, är välbalanserad och är nog baske mej så nära den perfekta all mountain-skidan som det går att komma.

Betyg: 5/5

Mer information: läs hela recensionen av Norse The Enduro test.


2. Atomic Maverick 95 Ti

Längder: 164, 172, 180 och 188 (cm)
Tip: 129 (mm @180cm)
Midja: 94,5 (mm @180cm)
Tail: 113 (mm @180cm)
Radie: 19,3 (meter @180cm)
Vikt: 1800 (gram @180cm)

Om skidan: Detta ska enligt Atomic själva vara deras mest genomarbetade skida någonsin och hundratals prototyper testade av nästan lika många åkare ska ha lagt grunden för denna skida. Eller skidor snarare, serien Maverick (unisex) och Maven (dam) sträcker sig med midjemått mellan 83 till 100 millimeter. Inuti Maverick 95 Ti hittar vi en träkärna av poppel som har ett lager av titanium och glasfiber på under- och ovansidan av kärnan, därefter är skidan utrustad med tip- och tailrocker och en stilren design.

Omdöme: Atomic Maverick är en relativt styv skida och åkmässigt är detta en skida som gillar när det går fort. Skidan har i det närmsta inga övre begränsningar när det kommer till stabilitet, fart och följsamhet. I lägre fart är den inte riktigt lika lättsvängd och kvick som många säkert önskar. Enkelt förklarat så trivs Atomic Maverick överlag något bättre i pisten än utanför och föredrar stora svängar framför små. Detta är en riktigt bra allround-skida för den som gillar att bränna på och en skida som fungerar förvånansvärt bra på hela berget.

Betyg: 4.5/5

Mer information: läs hela recensionen av Atomic Maverick 95 Ti.


3. Black Diamond Impulse 98

Längder: 161, 168, 175, 182 och 189 (cm)
Tip: 132 (mm @182cm)
Midja: 98 (mm)
Tail: 120 (mm @182cm)
Radie: 18 (Meter @182cm)
Vikt: 1810 (gram @182cm)

Om skidan: Black Diamond Impulse är en ny serie skidor som lanseras denna vinter. Enligt Black Diamond så är detta lekfulla skidor med kortare svängradie än gamla serien Boundary och är tänkt att fungera på hela berget. Hela serien sträcker sig från 98 till 112 millimeter under foten. Inuti skidan hittar vi en träkärna av poppel utan metallförstärkning. Impulse 98 har tip- och tailrocker samt traditionellt spann under foten och en lagom svängradie på 18 meter.

Omdöme: Black Diamond Impulse 98 är en riktigt mångsidig skida. Den är lättåkt och känns genomtänkt med väl avvägda egenskaper. Skidan är rapp i sidled och går enkelt att sladda med och fungerar riktigt bra i skogen och i uppkörd terräng. Sannolikt så gör den väl tilltagna rockern att Impulse 98 känns rapp i stökig terräng. I pisten så fungerar skidan också bra, men ger inte riktigt samma respons när skidans pressas ordentligt som exempelvis Atomic Maveric och Norse The Enduro gör.

Betyg: 4.5/5

Mer information: läs hela recensionen av Black Diamond Impulse 98.


4. Dynastar M-Free 99

Längder: 171, 179 och 185 (cm)
Tip: 128 (mm)
Midja: 99 (mm)
Tail: 120 (mm)
Radie: 15, 17 och 18 (Meter)
Vikt: 1750, 1850 och 1900 (gram)

Om skidan: Dynastar M-Free 99 är försedd med sandwich-konstruktion och har en kärna av poppel och ett skum av polyuretan och gummi som ska ge dämpande egenskaper. Under det glamorösa och eleganta marmorerade topsheetet ligger också ett lager med glasfiber. Ingen metall alltså och dessutom en rockerprofil med gradvis ökande rocker i tip och tail som visar på att detta är en skida som osar lekfullhet.

Omdöme: Denna skida har lyckats slå samman två världar i en väl avvägd kombination. M-Free 99 har en mjuk tip och tail som gör skidan rolig och lekfull men den är samtidigt tillräckligt hård för att palla trycket när det går lite fortare. Denna skida trivs riktigt bra oavsett om vi snackar fjäderlätt puder eller tung blötsnö och är rolig utanför pisten. Den som gillar riktigt hög fart i hård pist kanske tycker att den blir lite orolig och bör då kika efter M-Pro modellen från samma tillverkare istället.

Betyg: 4.5/5

Mer information: läs hela recensionen av Dynastar M-Free 99.


5. Icelantic Pioneer 96

Längder: 166, 174, 182 och 188 (cm)
Tip: 131 (mm)
Midja: 96 (mm)
Tail: 118 (mm)
Radie: 19 (Meter @182cm)
Vikt: 1840 (gram @182cm)

Om skidan: Skidan är handbyggd i Denver, Colorado och konstruktionen består av en träkärna av poppel förstärkt med glasfiber samt gummi som löper längs med skidorna för dämpningen. Pioneer 96 har rocker i nosarna och tailarna, samt 5 millimeter spann under foten, klassisk all mountain-shape med andra ord. Pioneer finns också i en smalare variant som mäter 86 millimeter under foten samt en bredare variant på 109 millimeter.

Omdöme: Detta är en mångsidig skida som är rolig och stabil i pisten i såväl långa som korta svängar och Pioneer 96 ger en bra retur ut ur svängarna. Den är givetvis inte lika vass i pisten som en smalare skida, men med hänsyn till bredden så är pistegenskaperna goda. I pucklar och ojämnheter fungerar Pioneer 96 också bra och känns inte nervös trots att terrängen är stökig. I skogen trivs skidan som allra bäst, där är skidan kvick, stabil och lättsvängd även om vegetationen är tät. Sammanfattningsvis så är detta en skida som fungerar riktigt bra till allt med undantag för när det tokdumpat och möjligtvis i stenhård pist, men att ställa de kraven på en och samma skida är å andra sidan orimligt.

Betyg: 4/5

Mer information: läs hela recensionen av Icelantic Pioneer 96.


6. Salomon Stance 96

Längder: 168, 176, 182 och 188 (cm)
Tip: 132 (mm)
Midja: 96 (mm)
Tail: 114 (mm)
Radie: 19,5 (Meter @182cm)
Vikt: 1940 (gram @182cm)

Om skidan: Salomon Stance är en serie skidor som teoretiskt trivs bättre i pisten gentemot Salomon QST som är mer friåkningsorienterad. Hela serien sträcker sig mellan 90 till 102 millimeter under pjäxan. Träkärnan är av poppel och förstärkt med dubbla lager aluminiumlegering (titanal), ett på varje sida om kärnan, samt ett lager titanal i kärnans övre del. Förutom metall så har denna skida utrustats med ett traditionellt spann under foten samt rocker fram och bak.

Omdöme: Detta är en skida som går som tåget. Ojämnheter och fart är inget problem och fladdriga skidor är ett minne blott, detta är en riktigt charger-skida. Stance 96 ger bra respons i form av kick-back ut från svängarna, men är testo trögare att få in i nästa sväng. I korta svängar är skidan förvånansvärt kvick och lättsladdad och den gör heller inte bort sig i skogen, även om den inte är episk utanför pisten. Den som prioriterar egenskaper utanför preparerad terräng och vill hålla sig till Salomon bör gissningsvis gå på QST-serien istället.

Betyg: 4/5

Mer information: läs hela recensionen av Salomon Stance 96.


7. Rossignol Experience 86 Ti


Längder: 167, 176 och 185 (cm)
Tip: 132 (mm)
Midja: 86 (mm)
Tail: 120 (mm)
Radie: 16 (Meter @176cm)
Vikt: 2000 (gram @176cm)

Om skidan: Rossignol Experience 86 finns i två olika utföranden: 86 Basalt och 86 Ti. Den sistnämnda som vi har testat har en träkärna av poppel och är förstärkt med titanal och kolfiber. Skidan har traditionellt spann samt en liten tiprocker som Rossignol själva väljer att kalla Drive Tip Solution.

Omdöme: Rossignol Experience 86 Ti är en skida som definitivt trivs bäst i pisten. Där svänger den otroligt lätt och är riktigt kvick även när det är flackt. När det lutar på mer och hastigheten blir högre så blir responsen från skidorna nästan för kraftig. I skogen blir denna skida orolig och oförutsägbar och där finns betydligt bättre alternativ. Sammanfattningsvis så är detta en aggressiv pistskida som är riktigt rolig i flack terräng, men som riskerar att bli svårhanterlig när det går fort. Kanske är Experience 86 Basalt snällare?

Betyg: 3.5

Mer information: läs hela recensionen av Rossignol Experience 86 Ti.


Jämförelse av all mountain-skidor

Märke & Modell Mått (nos-midja-bak) Radie Vikt per skida Betyg
Norse The Enduro 126-100-114 mm 21 m (@180cm) 1825 g (@180cm) 5
Atomic Maverick 95Ti 129-94,5-113 mm 19,3 m (@180cm) 1800 g (@180cm) 4,5
Black Diamond Impulse 98 132-98-120 mm 18 m (@182cm) 1810 g (@182cm) 4.5
Dynastar M-Free 99 128-99-120 mm 17 m (@179 cm) 1850 g (@179 cm) 4.5
Icelantic Pioneer 96 131-96-118 mm 19 m (@182cm) 1840g (@182cm) 4
Salomon Stance 96 132-96-114 mm 19,5 m (@182cm) 1940g (@182cm) 4
Rossignol Experience 86 Ti 132-86-120 mm 16 m (@176cm) 2000 g (@176cm) 3.5

Köpguide för all mountain-skidor

Vad är en all mountain-skida?

En all mountain-skida är skidornas evigt silverglänsande andraplatstagare: den är näst bäst i puder efter de fetare offpistskidorna, den är tvåa i pisten efter de snärtigare och smalare pistskidorna, den är en god silvermedaljör på topptur efter de lättare renodlade turskidorna. Aldrig sämst, aldrig bäst. En pålitlig kategori av skida. Om någon kallar din all mountain-skida för medelklass-tråkig, kan du replikera med att den faktiskt är bäst och tar guld i en kategori: mångsidighet.

Vad är det som är bra med en all mountain-skida?

Denna typ av skida är som ovan nämnt ganska bra på det mesta. Och därför är det en utmärkt skida att investera i för dig som endast vill ha en skida. Och det är ju bättre både för plånboken och miljön på många sätt.

Rent tekniskt är det optimala kanske att ha en par smala pistskidor för alla hårda förmiddagar i pisten, ett par feta puderskidor för de djupa dagarna och sedan ett par all mountain-skidor för alla tillfällen där mitt emellan. Och ska vi vara ärliga, dagarna som erbjuder ett före som pendlar mellan salsgolv och pudrigt fluff är ganska många. Därför är det en bra idé att skaffa ett par schyssta all mountain-skidor.

Vad är det som är dåligt med en all mountain-skida?

Det säger egentligen sig självt på många sätt. De dagarna som det har snöat mycket så kommer en skida med midjemått under 100 millimeter inte att flyta lika bra och vara lika lättmanövrerad som en skida med bredare mått och egenskaper anpassade för skidåkning offpist.

Och samma sak gäller åt det andra hållet, en smal pistskida med traditionellt spann greppar bättre än en nära decimeter-bred all mountain-skida med rocker i tip och tail, så är det bara. Så i slutändan handlar allt bara om kompromisser, vilka egenskaper är du beredd att tumma på? Hur ofta åker du puder egentligen? Sitter du hellre och dricker kaffe när det år hårt i backen? Vilken typ av skidåkare är du? Fundera kring denna typ av frågeställningar innan du köper skidor.

Hur bred är en all mountain-skida?

I testet är sju nya all mountainskidor med midja 86-100 mm teståkta och betygsatta. Det där med midjemått och vad som är all mountain, den smalare kategorin pist, och den fetare kategorin friåkning/offpist är något som förskjuts i takt med att trender, tid och skidbranschen har sin gilla gång.

Vintern 2021/2022 är det ganska safe att säga att en skida med ett midjemått på 85-100 mm kan ses som en rimlig all mountain-skida. Men tja, du kan nog kliva några millimeter både upp och ned och fortfarande ha en mångsidig skida. Men ju mer spannet dras ut desto mer spretiga skidor får vi så klart, att jämföra en 80 mm skida med en 105 mm börjar känns lite orimligt, samtidigt som en 85 mm jämfört med en 99 mm går att ro i hamn trots att skillnaden på nära 1,5 cm under foten de facto direkt gör dem till skidor som ger olika upplevelser.

Det är värt att tänka på att längden också spelar in väldigt mycket för din skidupplevelse. Vill du kanske ha en all mountain som ligger i det bredare spannet för att få bra flyt när det är nysnö och uppkört? Och så har du hittat en PERFEKT kandidat men denna är ”bara” 93 mm i midjan. Då kan du eventuellt ställa dig frågan om du kan gå upp ett hack i längd för att få både bättre flyt och mer fartstabilitet, givet då att detta inte sabbar alla andra egenskaper i skidan som du är ute efter som i detta exempel skulle kunna vara rapphet och kvickhet.

Varför ska jag inte bara stirra mig blind på all mountain?

En ren pist skida är en fröjd att åka på i preparerade nedfarter. Om du åker försvinnande lite lössnö är kanske en klassisk pistskida ett bättre alternativ för dig?

En friåknings- eller offpistskida som har 100-105 mm midja är ofta helt okej i preparerade nedfarter och sjukt mycket roligare i lössnö jämfört med en 90 mm all mountain. Handen på hjärtat: Varför åker du skidor? Är det för dagarna i pisten eller för de i lössnön? Om du böjer åt det senare och enkom ska köpa en skida kanske det är lite ballare att faktiskt gå på en bredare skida och skippa mellanmjölks all mountain till förmån för ett riktigt par friåkningslagg? Gör du säsong i Alperna eller ska åka mest i stora berg så är en friåkningsskida kring 105 mm också oftast ett vettigare alternativ.

Varför ska jag inte stirra mig blind på skidor överhuvudtaget?

Tänk också på att det finns ett par andra saker i både din skidutrustning och din kunskap som har större inverkan på din åkning jämfört med vilka skidor du har. Då tänker vi på framförallt på att 1) du har ett par bra pjäxor som sitter ordentligt utan att det gör ont, 2) din åkteknik.

Kanske ska du lägga kulorna på nya pjäxor med formgjutna sulor som sitter riktigt bra och skönt? Läs på om hur du bäst går till väga när du ska köpa pjäxor.

Och även investera en slant i en privatlektion på skidskolan? Nej, skidskola är inte bara för barn. Ja, du kan garanterat lära dig bättre skidteknik på bara en eller ett par privatlektioner med skidlärare.

Ta det som en vana att boka en lektion i början av din skidvecka eller säsong, och följ sedan upp denna med samma skidlärare i slutet på veckan eller senare under vinter om du har möjlighet.

Vilka bindningar ska jag ha på ett par all mountain-skidor?

Och vad ska du smacka på för bindningar på dina nya skidor då? De flesta all mountain-skidorna kommer med en riktigt bra och säker standardbindning. Det finns väldigt få skäl att byta ut denna.

Ett vanligt skäl skulle vara att du är en superskidåkare och vill ha en skidbindning som  går att ställa megahårt (vi pratar kanske 1 skidåkare på 100 max).

Ett annat skäl, lite mer troligt, är att du ska köpa ett par all mountain-skidor för att även kunna gå på topptur med. Om du ska göra allt från att åka pist, offpist och topptura med dina nya skidor är en modern hybridbindning rätt väg att gå. Två bra alternativ är Salomon Shift eller Marker Duke PT.

Måste jag köpa nya all mountain-skidor?

Nej, du måste inte köpa fabriksnya skidor. Ett par använda skidor kan ge din skidupplevelse samma kick och nytändning. Det är också ett alternativ som är bra för miljön och plånboken, här är 7 tips som räddar dig när du ska köpa begagnade skidor. Skidtillverkarna gör inte helt nya modeller av all mountain-skidor varje år, utan ofta är det så kallade ”carry over”-modeller där grafiken bara ändras från en vinter till en annan, så bara för att du inte har årets modell behöver du inte känna dig omodern och efter.

Hur är en all mountain-skida konstruerad och vilka material är det som gäller?

Konstruktionen på skidor skiljer sig givetvis åt mellan modeller och tillverkare. Men i regel består denna typ av skida av en kärna som oftast består av trä. Skidan får olika egenskaper beroende på vilket eller vilka träslag som används, vikt, spänst och hållbarhet är exempelvis egenskaper som avvägs och mixas. Därefter förstärks ibland skidorna med metall och olika fibermaterial som glasfiber exempelvis. En skida med metall i sig blir i regel yngre och stabilare, medan en skida utan metall blir lättare och lekfullare. All mountain-skidor konstrueras både med och utan metall beroende på vilka egenskaper som eftersträvas.

Vad är det för skillnad mellan all mountain-skidor för dam och herr?

Kvinnor är i regel kortare än män och väger därmed också oftast mindre. Damskidor är således generellt lite mjukare i jämförelse med herrskidor och kommer i kortare längder.

På damskidor är ofta den rekommendera monteringspunkten, platsen där bindningen ska monteras, framflyttad på, vilket gör att det är enklare att komma in i svängen utan att använda samma kraft. Åkaren hamnar lite längre fram på skidan.

Vissa märken väljer att inte göra skillnad på herr- och damskidor och andra har enbart olika grafisk-design på en i övrigt likadan skida, dessa skidor kallas ofta unisex.

Hur långa skidor ska jag ha?

Att välja längd på skidor är svårt och det är många faktorer som spelar in så som vikt, erfarenhet och vilken typ av åkning du föredrar. En tumregel är att utgå från din egen längd och därefter fundera på hur och var du åker.

Är du en duktig åkare som åker snabbt i branta backar kan du med fördel kliva upp några centimetrar. Föredrar du att åka offpist eller i terräng som ofta är uppkörd och stökig så kan du också vinna på ett ha ett par skidor som är längre än dig själv. Du hamnar då kanske på kroppslängd plus 5-15 cm.

Du som inte har åkt lika mycket kan tjäna på ett par lite kortare skidor. Då blir skidorna lite smidigare och enklare att svänga med. Även du som åker mycket, men eftersträvar snabba svängar i pist (typ slalomsvängar) vinner på att välja ett par kortare skidor. Om vi ändå är inne på kategorin all mountain så är du troligen ganska nära din kroppslängd ändå, även om du vill ha en kvick skida.

Vill du dyka lite djupare kring just längd på dina skidor så har vi på Freeride gjort en guide som hjälper dig att hitta rätt längd på dina alpina skidor. Denna ger dig en ungefärlig bild av vilken längd som kan tänkas passa dig, det finns så klart visst utrymme för tycke och smak också! Kika här så får du hjälp med att välja rätt längd på skidor.

Vilken svängradie ska jag ha?

Svängradien är många skidköpares favoritämne. Det är en tydlig siffra och lätt att jämför mellan modeller. Enkelt förklarat så anges radien i meter där en högre radie innebär en längre sväng och en lägre radie ger en kortare sväng. Exempelvis 12 meter radie ger en riktigt snäv sväng som passar dig som vill svänga riktigt snabbt medan en radie på till exempel 27 meter gör att skidan svänger långsamt i stora svängar vilket passar dig som vill åka fort.

Har du en skida med snäv svängradie kan du uppleva att du kastas ut från svängen och att skidan svänger för fort när det blir brant och vill svänga av sig själv, medan en skida med lång svängradie kan upplevas som trög och tråkig.

Det komplexa med svängradien är att skidans övriga egenskaper, som till exempel flex, bindningens montering med mera spelar en stor roll i hur mycket du upplever att skidan svänger. En skida som har den teoretiska radien 20 meter kan alltså i praktiken ”svänga mer” än en skida med radie 18 meter. Med andra ord är det alltid bäst att testa skidan innan köp men har du inte möjlighet till det så är siffran absolut en faktor att utgå ifrån, men samtidigt inte stirra sig blind på den.

Rocker och spann, vad spelar det för roll?

Spann innebär att skidan är böjd nedåt (alltså som ett par längdskidor) och full rocker/omvänt spann innebär att skidan är böjd uppåt (som ett par vattenskidor).

Rocker slog igenom för ett antal år sedan, innan dess hade i princip alla skidor traditionellt spann. En skida med traditonellt spann är oftast stabilare och fungerar bättre när det går fort och är hårt medan en skida med rocker oftast upplevs som lättsvängd och lekfull utan att skidan hugger och fastnar i snön och passar därför bra när det är uppkört och i skogen och liknande terräng.

All mountain-skidor har oftast en blandning med traditionellt spann under foten och omvänt spann/rocker i tip och tail vilken ger en mångsidig skida, precis som all mountain-skidor ska vara. Mustach-rocker kan vi kalla detta, eftersom det liknar en fin välkammad hårväxt på en överläpp.

Vad är flex och vad gör det för skillnad egentligen?

Flex innebär kort och gott hur hård skidan är i framförallt längsled. Men givetvis finns det många varianter och aspekter som spelar in även inom denna sviktande egenskap. Den enkla beskrivningen är att ett styvt flex ger en stabil skida som tillåter hög fart utan att bli fladdriga. En mjuk skida blir lekfull och lättsvängd men kan bli instabil när farten blir högre.

Det finns också varianter där skidan exempelvis är styvare i mitten och mjukare fram och bak vilken kan ge en mer mångsidig skida. Även en skidas rockerprofil spelar roll för hur hård eller mjuk den upplevs. Ett traditionellt spann känns exempelvis oftast hårdare än omvänt spann, alltså rocker.

Hårdhet kan vi också diskutera i sidled, då är det vridstyvhet vi pratar om. En vridstyv skida (alltså styvheten i när du vrider/roterar skidan) är i princip alltid att föredra oavsett vilken typ av åkning du gillar.

Film om all mountain och 4 andra typer av skidor

I filmen nedan går vi tillsammans med K2 igenom olika skidtyper, videon är framscrollad till kapitlet om all mountain (vill du veta mer om rece carve, pist, freeride och offpist så får du backa/spola framåt).

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera