Bästa All mountain skidor 2023

Vi har testat 20 aktuella all mountain-skidor och betygsatt dessa. Dessutom hittar du en jämförande tabell över alla skidor, samt en utförlig köpguide om all mountain. 

Visst älskar du att ligga på skär i pisten, både i tighta slalomsvängar och lite större böjar som mer liknar en graciös vals nedför backarna. Har det snöat vädrar din näsa puder och du skråar ut från de preparerade nedfarterna. Kanske går du också på topptur ibland? Eller så funderar du på att testa. Ja, till och med att du smiter förbi parken och klipper ett litet hopp och ett plastrail. Men hallå: Vilka skidor klarar allt det där? Hjälp!

Svaret är enkelt: du behöver ett par schweiziska fällknivar under fötterna. Du behöver ett par all mountain-skidor som bemästrar all typ av snö med gott resultat. Här är några av årets absolut bästa skidor i den kategorin.

Om skidtestet All Mountain vintern 2022/2023

Freeride.se hade en testpatrull på plats i Vemdalen i början av februari 2022, där alla stora skidmärken visade upp sina skidnyheter inför säsongen 2022/2023.

Våra fyra teståkare Emma, Cecilia, Jesper och Olle hann åka 12 nya all mountain-skidor vid det tillfället. Mer om dem i filmen nedan.

Covid-vintern 2021 hade vi fyra rutinerade skidåkare som gjorde enskilda skidtest av nya all mountain-skidor på vitt skilda platser i svenska fjällen, från Tärnaby i norr via Åre i mitten till Kungsberget i söder. Många av dessa skidor är till kommande vinter 2023 exakt likadana, förutom vad gäller grafik, och dessa 8 skidor får därför vara med även i årets sammanställning.

Det ger oss totalt 20 aktuella all mountain-skidor som finns i butik och hos näthandlare nu i höst.

Innan du köper skidor rekommenderar vi alltid att du testar själv och/eller läser fler skidtester. På försäsongen i november och december arrangeras skidtestardagarna runt om i fjällen på platser som Vemdalen, Sälen och Åre. Där kan du gratis testa skidor och om du har chansen att göra det, just do it!

Utan vidare omsvep, här är inte mindre än 20 all mountain skidor att spana in! Skidorna är sorterade efter betyg från våra teståkare, bäst först.

Bästa All Mountain-skidorna

1. Fischer Ranger 96

Längder: 159, 166, 173, 180 och 187 (cm)
Tip: 128 (mm)
Midja: 96 (mm)
Tail: 119 (mm)
Radie: 17 (@173 cm)
Vikt: 1850 gram (@173 cm)

Om skidan: Fischer fortsätter att utveckla sin Ranger-serie – och det med gott resultat. Serien sträcker sig mellan 90 till 116 millimeter under foten. Träkärnan är förstärkt med titanal vilket ger en lätt men vridstyv skida som passar för all typ av åkning. Fischer började för några år sedan att tillverka unisex-skidor och färgen på skidan skiftar endast beroende på längden och Ranger 96 kommer i en blå och en gul färg.

Omdömen:
– Jättekul! Jag är väldigt stokad. De gör sitt jobb och mer därtill. Bästa skidorna idag, this is what love should feel like. Jätteresponsiva och stabila som satan. Ranger 96 är lite styvare i toppen än Ranger 108 som jag också testat. Femma i betyg! Säger Emma Lerider Harrysson.

– Otroligt trevlig skida. Skidan är lätt men ändå vridstyv och håller sig bra i höga farter. Ranger 96 är rolig att svänga på, det är en otrolig skida… Fischer har verkligen lyckats bra med Ranger-serien. Svårt att hitta några brister, det blir en femma i betyg! Säger Jesper Hayland.

– Den var ju riktigt rolig och lekfull. Stabil och tog stort och smått vad gäller svängar, och stod pall för fart. Den hängde med på det mesta. Det kanske landar på en femma! Säger Cisela Groth.

Betyg: 5/5

Mer information: se hela recensionen av Fischer Ranger 96.


2. Norse The Enduro

Längder: 164, 172, 180 och 188 (cm)
Tip: 126 (mm)
Midja: 100 (mm)
Tail: 114 (mm)
Radie: 21 (meter @180 cm)
Vikt: 1825 (gram @180 cm)

Om skidan: Norse Skis är ett spännande svenskt skidmärke som drivs av Patrik Sannes som tidigare designade skidor åt Faction. Idag finns två modeller med 100 respektive 110 millimeter i midjan och det är den förstnämnda som vi har testat. Inuti denna skida hittar vi en träkärna av ask, poppel och balsaträ som är förstärkt med aluminium, glasfiber och lite gummi som ska ge dämpande egenskaper. Belaget är impregnerat med Nanowaxxx som ger en yta som aldrig behöver vallas, skidorna är alltså helt vallningsfria. Dessutom är stålkanterna extra tjocka, vilket ska ge både bättre hållbarhet och vassare kanter.

Omdöme: Detta är en skida som är riktigt mångsidig. Den är lätt och smidig, samtidigt som den är tillräckligt stabil för tuffare åkning. Trots en relativt lång radie i sammanhanget så svänger den relativt mycket och upplevs svänga mer än till exempel Atomic Maverick och Black Diamond Impulse som på pappret har en snävare svängradie än denna skida. The Enduro hanterar uppkörd terräng och slask galant och är lekfull och lättåkt. Denna skida går fint, är välbalanserad och är nog baske mej så nära den perfekta all mountain-skidan som det går att komma.

Betyg: 5/5

Mer information: läs hela recensionen av Norse The Enduro.


3. Atomic Maverick 95 Ti

Längder: 164, 172, 180 och 188 (cm)
Tip: 129 (mm @180 cm)
Midja: 94,5 (mm @180 cm)
Tail: 113 (mm @180 cm)
Radie: 19,3 (meter @180 cm)
Vikt: 1800 (gram @180 cm)

Om skidan: Detta ska enligt Atomic själva vara deras mest genomarbetade skida någonsin och hundratals prototyper testade av nästan lika många åkare ska ha lagt grunden för denna skida. Eller skidor snarare, serien Maverick (unisex) och Maven (dam) sträcker sig med midjemått mellan 83 till 100 millimeter. Inuti Maverick 95 Ti hittar vi en träkärna av poppel som har ett lager av titanium och glasfiber på under- och ovansidan av kärnan, därefter är skidan utrustad med tip- och tailrocker och en stilren design.

Omdöme: Atomic Maverick är en relativt styv skida och åkmässigt är detta en skida som gillar när det går fort. Skidan har i det närmsta inga övre begränsningar när det kommer till stabilitet, fart och följsamhet. I lägre fart är den inte riktigt lika lättsvängd och kvick som många säkert önskar. Enkelt förklarat så trivs Atomic Maverick överlag något bättre i pisten än utanför och föredrar stora svängar framför små. Detta är en riktigt bra allround-skida för den som gillar att bränna på och en skida som fungerar förvånansvärt bra på hela berget.

Betyg: 4.5/5

Mer information: läs hela recensionen av Atomic Maverick 95 Ti.


4. Black Diamond Impulse 98

Längder: 161, 168, 175, 182 och 189 (cm)
Tip: 132 (mm @182 cm)
Midja: 98 (mm)
Tail: 120 (mm @182 cm)
Radie: 18 (Meter @182 cm)
Vikt: 1810 (gram @182 cm)

Om skidan: Black Diamond Impulse är en ny serie skidor som lanseras denna vinter. Enligt Black Diamond så är detta lekfulla skidor med kortare svängradie än gamla serien Boundary och är tänkt att fungera på hela berget. Hela serien sträcker sig från 98 till 112 millimeter under foten. Inuti skidan hittar vi en träkärna av poppel utan metallförstärkning. Impulse 98 har tip- och tailrocker samt traditionellt spann under foten och en lagom svängradie på 18 meter.

Omdöme: Black Diamond Impulse 98 är en riktigt mångsidig skida. Den är lättåkt och känns genomtänkt med väl avvägda egenskaper. Skidan är rapp i sidled och går enkelt att sladda med och fungerar riktigt bra i skogen och i uppkörd terräng. Sannolikt så gör den väl tilltagna rockern att Impulse 98 känns rapp i stökig terräng. I pisten så fungerar skidan också bra, men ger inte riktigt samma respons när skidans pressas ordentligt som exempelvis Atomic Maveric och Norse The Enduro gör.

Betyg: 4.5/5

Mer information: läs hela recensionen av Black Diamond Impulse 98.


5. Dynastar M-Free 99

Längder: 171, 179 och 185 (cm)
Tip: 128 (mm)
Midja: 99 (mm)
Tail: 120 (mm)
Radie: 15, 17 och 18 (meter)
Vikt: 1750, 1850 och 1900 (gram)

Om skidan: Dynastar M-Free 99 är försedd med sandwich-konstruktion och har en kärna av poppel och ett skum av polyuretan och gummi som ska ge dämpande egenskaper. Under det glamorösa och eleganta marmorerade topsheetet ligger också ett lager med glasfiber. Ingen metall alltså och dessutom en rockerprofil med gradvis ökande rocker i tip och tail som visar på att detta är en skida som osar lekfullhet.

Omdöme: Denna skida har lyckats slå samman två världar i en väl avvägd kombination. M-Free 99 har en mjuk tip och tail som gör skidan rolig och lekfull men den är samtidigt tillräckligt hård för att palla trycket när det går lite fortare. Denna skida trivs riktigt bra oavsett om vi snackar fjäderlätt puder eller tung blötsnö och är rolig utanför pisten. Den som gillar riktigt hög fart i hård pist kanske tycker att den blir lite orolig och bör då kika efter M-Pro modellen från samma tillverkare istället.

Betyg: 4.5/5

Mer information: läs hela recensionen av Dynastar M-Free 99.


6. Faction Dancer 2

 

Längder: 163, 171, 177, 182 och 187 (cm)
Tip: 127 (mm)
Midja: 96 (mm)
Tail: 117 (mm)
Radie: 19 (meter @182 cm)
Vikt: 1900 (gram @182 cm)

Om skidan: Faction har gjort sig känt för att leverera lekfulla friåkningsskidor med en rejäl dos rocker som bjuder in till hopp och lek. Men när denna skida – Faction Dancer 2 – skapades tänkte företaget annorlunda. Man har bland annat tonat ned rockerprofilen och stoppat in två lager metall i skidan. Resultatet är en kraftfull, men lättmanövrerad all mountain-skida som mäter 96 millimeter under foten, något som visat sig vara snudd på succé. Freeride har teståkt Dancer 2 och halva testpanelen ger full pott till denna skida som är skapad för liftburen skidåkning med en vikt kring två kilo.

Omdöme:
– Jag blev förvånad! Den här skidan känns lätt men otroligt stabil och den är väldigt responsiv och svarar bra. Men man behöver utmana den och trycka till ordentligt för att komma åt skjutsen i svängarna, men skidorna fungerar jättebra att cruisa med också. De får en femma i betyg! Säger Emma Lerider Harrysson.

– De är sköna i båda stora och små svängar. Allt fungerar och det är inga problem att kliva från stora till små svängar, ändra riktning och styra fart och så. Men skidorna har ingen själ riktigt, de saknar det där extra. Det här är inget jag själv skulle köpa, men jag tror att många skulle trivas med skidorna. Svårt med betyg till dessa, de får en fyra ändå, säger Cisela Groth.

– Det här är Faction! En lekpark, men väldigt charchig. Dancer 2 riktar sig till en mer avancerad åkare skulle jag säga. Den är responsiv och när man kantar den och trycker till så flexar den verkligen tillbaka. En wow-skida! Solklar femma, säger Jesper Hayland.

– Jag tycker tyvärr det blir varken eller. Dancer 2 är inte superlekfull, men heller inte riktigt charchig. Jag får inte den käftsmällen jag söker. Samtidigt är det en riktigt bra allroundskida… den går att köra snabbt på, det går att göra korta svängar på den och det går att trixa i skogen med den. Den får ändå en stark fyra i betyg, det är en grym skida! Säger Olle Stenbäck.

Betyg: 4,5/5

Mer information: se hela recensionen av Faction Dancer 2.


7. Nordica Enforcer 94

Längder: 165, 172, 179, 186 och 191 (cm)
Tip: 127 (mm)
Midja: 94 (mm)
Tail: 115,5 (mm)
Radie:  15,5, 16,1, 17,1, 18,2, 19,1 (cm)
Vikt: 2330 (gram @186 cm)
Pris: 6 499 kr

Om skidan: Enforcer-serien är en modern klassiker som har varit med länge men som blivit omgjord flera gånger. Nordica Enforcer 94 är en skida som passar många olika åkare. Träkärna av poppel och bok som förstärkts men två lager metall vilket ger en väldigt stabil och dämpad skida. Rocker fram och bak gör skidan lekfull. Inför förra vintern gjordes skidan om, bland annat med en mjukare framdel som gör skidan enklare att få in i sväng. Till 2023 är det endast färgen som är ny.

Omdömen:
– Det här är ett riktigt ånglok som kräver sin man eller kvinna. Jag gillar den, det är en grym skida. Den passar kanske bättre till en tyngre åkare som gillar att sätta fart på grejerna. Väldigt hårda tailar… vilket vissa tycker om, jag föredrar lite mjukare. Den blir inte superlekfull men med rätt person så tror jag den blir fantastisk. Den får ändå en fyra i betyg, säger Olle Stenbäck.

– Det är fullt ladd egentligen! Den är lite tyngre. Den blir fartstabil. Det här är en skida som passar för en åkare som gillar höga farter, mycket carving och fullt ös. Jag skulle inte ta med skidan i parken och börja leka utan det här är en skida som trivs bäst i pist och höga farter. Den får en stark fyra i betyg, det är en jätterolig skida, säger Jesper Hayland.

– Den är tung, styv och hård. Man måste vara med som skidåkare, men den passar min typ av åkning. Det kan vara dags för en femma! Säger Cisela Groth.

Betyg: 4,3/5

Mer information: se hela recensionen av Skidtest Nordica Enforcer 94.


8. K2 Mindbender 89 Ti

Längder: 164, 170, 176, 182 och 188 (cm)
Tip: 130 (mm)
Midja: 89 (mm)
Tail: 114 (mm)
Radie: 16,6 (meter @182 cm)
Vikt: Cirka 1925 (gram @182 cm)

K2 Mindbender 89 Ti är en ny skida från Mindbender-serien. En skida som, enligt K2, ska ge mycket glädje och fantasifull åkning. Skidan är lättare i tip och tail i jämförelse med tidigare Mindbender, vilket ska göra skidan lättare in i respektive ur sväng. Enkelt beskrivet är detta en lekfullare Mindbender som fortfarande är tillräckligt stabil. Ett tips från K2 själv är att gå på en längre längd om du tvekar mellan två olika då denna skida är så pass lättåkt. Inuti skidan hittar vi en träkärna av asp med en titanalsförstärkning med formen av Y samt en stycke glasfiber. Rocker i tip och tail samt en relativt snäv radie på dryga 16 meter i 182 centimeters längd.

Omdömen:
– Kul skida. Väldigt mycket sväng. Snabb upp på kant och väldigt mycket popp tillbaka. Lite orolig när man tog längre svängar. Den blir inte vobblig utan det var snarare att den inte gillade när jag la ut den på lite längre sväng. En bra allround-skida för att cruisa med. Den landar på 3,5 i betyg, säger Olle Stenbäck

– Dagens favorit för mig i alla fall. För mig personligen svarar den bra. Det är mycket sväng för att vara en all mountain-skida. Den här tycker jag är jätterolig att åka på och den är väldigt lekfull. Den får en stark femma! Säger Jesper Hayland.

– Den var rolig. Den står pall! Den går att lägga på stora svängar i hög fart. Personligen tycker jag den är lite smal. 89 millimeter är i underkant. Den får en fyra, säger Cisela Groth.

– Den hade säkert mått bra av att lägga på lite bredd i midjan, typ ta en annan skida från samma range. Men jag tycker om den här. Den är stabil. Den svarar tillbaka och gör sitt jobb. Den håller vad den lovar, fyra i betyg, säger Emma Lerider Harrysson.

Betyg: 4,1/5

Mer information: se hela recensionen av K2 Mindbender 89 Ti.


9. Icelantic Pioneer 96

Längder: 166, 174, 182 och 188 (cm)
Tip: 131 (mm)
Midja: 96 (mm)
Tail: 118 (mm)
Radie: 19 (meter @182 cm)
Vikt: 1840 (gram @182 cm)

Om skidan: Skidan är handbyggd i Denver, Colorado och konstruktionen består av en träkärna av poppel förstärkt med glasfiber samt gummi som löper längs med skidorna för dämpningen. Pioneer 96 har rocker i nosarna och tailarna, samt 5 millimeter spann under foten, klassisk all mountain-shape med andra ord. Pioneer finns också i en smalare variant som mäter 86 millimeter under foten samt en bredare variant på 109 millimeter.

Omdöme: Detta är en mångsidig skida som är rolig och stabil i pisten i såväl långa som korta svängar och Pioneer 96 ger en bra retur ut ur svängarna. Den är givetvis inte lika vass i pisten som en smalare skida, men med hänsyn till bredden så är pistegenskaperna goda. I pucklar och ojämnheter fungerar Pioneer 96 också bra och känns inte nervös trots att terrängen är stökig. I skogen trivs skidan som allra bäst, där är skidan kvick, stabil och lättsvängd även om vegetationen är tät. Sammanfattningsvis så är detta en skida som fungerar riktigt bra till allt med undantag för när det tokdumpat och möjligtvis i stenhård pist, men att ställa de kraven på en och samma skida är å andra sidan orimligt.

Betyg: 4/5

Mer information: läs hela recensionen av Icelantic Pioneer 96.


10. Rossignol Sender 94 Ti

Längder: 156, 164, 172, 178 och 186 (cm)
Tip: 128 (mm)
Midja: 94 (mm)
Tail: 118 (mm)
Radie: 19 (meter @178 cm)
Vikt: 1800 (gram @178 cm

Om skidan: Rossignol Sender 94 Ti är uppgraderingen av tidigare Black Ops Escaper. Denna skida har fått sig en rad tekniska och estetiska uppdateringar gentemot sin föregångare och är byggda i Spanien (även om världens största och äldsta skidmärke Rossignol i grund och botten är ett franskt märke). Sender 94 Ti har en träkärna av paulownia vilket är ett relativt lätt träslag, och som i detta fallet också har en PEFC-märkning som i klartext innebär att materialet är del av Rossignol`s “ECO-Conception”, där bland annat återbruk av råvaror maximeras samtidigt som miljöpåverkan vid produktion minimeras (formellt definierat i PEFC/14-35-00477). Sender 94 Ti är förstärkt med skidtillverkarnas favoritlegering titanal för bättre stabilitet, samt en gummiduk för att reducera högfrekventa vibrationer. Skidans fram- och bakända är också försedd med porös komposit vilket minskar den totala vikten, samt svingvikten (mindre massa längst ut i ändarna att få runt i sväng), som i sin tur ska göra skidan enklare att manövrera. Skidan har också berikats med en uppdaterad rockerprofil, som ska ge en mer exakt svängstart. Rent praktiskt har Sender 94 Ti en modern form med en tydlig rocker fram, traditionellt spann under foten och en lätt rocker/rise i bakändan.

Omdöme:
– Rossignol Sender 94 Ti är en jättebra skida som fungerar ypperligt i många sammanhang. Personligen tycker jag 94 millimeter under pjäxan är i smalaste laget då jag som regel föredrar uppkörd och stökig terräng framför benhård manchester. Skidan är smidig och rolig, i min uppfattning tillräckligt stabil för de allra flesta skidåkare. Men den som kräver maximal stabilitet kanske bör titta efter en annan skida, exempelvis Atomic Maverick 95 Ti eller Norse The Enduro, säger Petter Elfsberg.

Betyg: 4/5

Mer information: läs hela recensionen av Skidtest: Rossignol Sender 94 Ti.


11. Salomon Stance 96

Längder: 168, 176, 182 och 188 (cm)
Tip: 132 (mm)
Midja: 96 (mm)
Tail: 114 (mm)
Radie: 19,5 (meter @182 cm)
Vikt: 1940 (gram @182 cm)

Om skidan: Salomon Stance är en serie skidor som teoretiskt trivs bättre i pisten gentemot Salomon QST som är mer friåkningsorienterad. Hela serien sträcker sig mellan 90 till 102 millimeter under pjäxan. Träkärnan är av poppel och förstärkt med dubbla lager aluminiumlegering (titanal), ett på varje sida om kärnan, samt ett lager titanal i kärnans övre del. Förutom metall så har denna skida utrustats med ett traditionellt spann under foten samt rocker fram och bak.

Omdöme: Detta är en skida som går som tåget. Ojämnheter och fart är inget problem och fladdriga skidor är ett minne blott, detta är en riktigt charger-skida. Stance 96 ger bra respons i form av kick-back ut från svängarna, men är testo trögare att få in i nästa sväng. I korta svängar är skidan förvånansvärt kvick och lättsladdad och den gör heller inte bort sig i skogen, även om den inte är episk utanför pisten. Den som prioriterar egenskaper utanför preparerad terräng och vill hålla sig till Salomon bör gissningsvis gå på QST-serien istället.

Betyg: 4/5

Mer information: läs hela recensionen av Salomon Stance 96.


12. Völkl Mantra M6

Längder: 163, 170, 177, 184 och 191 (cm)
Tip: 135 (mm)
Midja: 96 (mm)
Tail: 119 (mm)
Radie: 30/18/24 (meter @177 cm)
Vikt: 2070 (gram @177 cm)

Om skidan: Völkl Mantra M6 var ny till denna vinter 2021/2022 och till nästa vinter kommer skidan att vara exakt samma konstruktion, men med annan grafik. Völkls marknadsavdelning lyfter gärna fram sin 3D-radius när de pratar om flera av sina skidmodeller, så även Mantra M6. På testlängden 177 cm innebär detta att tillverkaren anger tre olika radier på skidan (R1) 30 m, (R2) 18 m och (R3) 24 m. Vad gäller konstruktionen är radien tightare i mitten på skidan, och därefter avtar den och är ”mer öppen” eller större. Tanken är att skidan ska kunna prestera i både korta och långa svängar. Nya Mantra M6 har en träkärna av poppel och bok i sandwich-konstruktion, samt lite tip- och tailrocker. Skidan är metallförstärkt med ”Tailored Titanal Frame”, vilket innebär att aluminiumlegeringen Titanal ligger längst sidorna fram och bak, samt i ett tunt heltäckande lager under foten där bindningen sitter. ”Tailored Carbon Tips” är också en teknik som man slänger sig med på Mantra. I korthet har man lagt kolfiber i tip och tail, designmässigt framhävs dessa och syns i topsheet som strängar som ligger lite snyggt omlott. Mantra har camber under foten och tip- och tailrocker, enligt beskrivningen från Völkl. Det är inga stora saker rockermässigt: det är försiktiga uppböjningar både fram och bak. Detta är på pappret en skida som är skapad för skidåkning i pist, uppkörd pist och lite semioffpist, det är inte en konstruktion som skriker efter jibbande, butters och lössnö.

Omdöme:
Völkl Mantra M6 är en riktigt bra, åkorienterad allmountain-skida, synnerligen kompetent på hårt underlag i hög och låg fart. Detta är en skida för medelgoda och avancerade åkare som har fokus på rejäl piståkning, men som ibland åker lite offpist och när då är fallet tycker vederbörande att det inte är något stort minus med en skida i det tyngre spektrat samt där rocker bak och fram är moderata konstruktioner mest ämnade för hårt underlag. Mantra M6 är en best som trivs på hårt underlag i både hög och låg fart, men det är en tämjbar sådan och perfekt för avancerade åkare eller medelgoda som aspirerar på att utvecklas, säger Anders Wingqvist.

Betyg: 4/5

Mer information: läs hela recensionen av Skidtest Völkl Mantra M6.


13. Extrem Fusion 95

Längder: 172, 179 och 186 (cm)
Tip: 128 (mm)
Midja: 95 (mm)
Tail: 116 (mm)
Radie: 17, 18 och 19 (meter)
Vikt: 1800, 1920 och 2050 (gram)
Pris: 7 499kr

Om skidan: Extrem Fusion 95 är en all mountain skida med en träkärna av bok och poppel som enligt tillverkaren själv ska ge den perfekta mixen av lätthet och styrka. Dessutom innehåller skidan ett stycke gummidämpning i tip och tail, samt en del glasfiber. Rent teoretiskt är detta en klassisk all mountain-skida: radie på mellan 17 och 19 meter beroende på längd, rocker i tip och tail och en vikt på knappt två kilo. Detta är en skida som klarar det mesta.

Omdöme:
– Den här skidan är bra på mycket. Den är lekfull och kul och är en väldigt bra Sverige-skida. Jag tror den passar många olika åkare. Den är ganska bra på allt men inte jättebra på något specifikt. Personligen hade jag velat att skidan utmanade mig lite mer. Men over all… en skida jag tror passar väldigt många. Den får 3,5 i betyg, säger Emma Lerider Harrysson.

– Det här är definitionen av en allroundskida. Den täcker det mesta och passar jättebra i Sverige. Den går att köra fort på, den går att svänga snabbt i lägre hastighet och den går att leka runt på. Den är väldigt allround men peakar inte på något, så det blir en fyra i betyg, säger Olle Stenbäck.

– Fusion 95 gick bra och flöt på fint i stora svängar. Den har skönt flyt och är fartstabil. Men den är lite trögare i kortsväng, men fortfarande stadig. Den här får en fyra i betyg, säger Cisela Groth.

– Den blir lite fladdrig i nosen. För mig blir den lite mjuk i pisten när jag verkligen trycker på i svängarna. Den har det jag söker i en skida, den är mjuk och följsam men blir lite fladdrig… så Fusion 95 får 3,5 i betyg, säger Jesper Hayland.

Betyg: 3,8/5

Mer information: se hela recensionen av Extrem Fusion 95.


14. Head Kore 93

Längder: 156, 163, 179, 177, 184 och 191 (cm)
Tip: 133 (mm @177 cm)
Midja: 93 (mm @177 cm)
Tail: 115 (mm @177 cm)
Radie: 16,4 (meter @177 cm)
Pris: 7 499kr

Om skidan: Head Kore 93 är enligt företaget själv en stabil all mountain-skida som gör sig bäst i uppkörd pist. Skidan har en relativt snäv radie på drygt 16 meter i längden 177 centimeter vilket gör att nosen blir bred, något som i sin tur ska ge extra bärighet i lössnö enligt Head. Skidan är konstruerad på samma sätt som tidigare med karuba-trä, poppel och grafen men med nytt topsheet som ger en mer hållbar skida med möjlighet till annan grafik. Tidigare års topsheet har inte varit möjligt att trycka på, och därmed har Head Kore-serien alltid varit helt svarta.

Omdöme:
– Ger inte så bra inryck, kommer inte ihåg så mycket av den. Känns inte så vridstyv och är ganska mjuk. Jag tror den passar en medelåkare. Den är lätt på foten och ganska lekfull, men det gjorde sig inte jättebra i pisten. Den får en trea i betyg… och då är jag generös, säger Jesper Hayland.

– Idag är det preppad manchester med ungefär fem centimeter fräsch snö ovanpå. De här skidorna i de här förhållandena, svin-lekfulla… det var det roligaste jag gjort på länge. Riktigt nöjd idag med Head Kore 93. Mer åt det lekfulla hållet, men känns lite orolig när man lägger på fart. Betyg 4,5, säger Olle Stenbäck.

Betyg: 3,8/5

Mer information: se hela recensionen av Skidtest Head Kore 93.


15. Völkl Kendo 88

Längder: 163, 179, 177 och 184 (cm)
Tip: 129 (mm)
Midja: 88 (mm)
Tail: 113 (mm)
Radie: 29/16/25 meter (@177 cm)
Vikt: 1898 (gram @177 cm)

Om skidan: Völkl Kendo 88 är en all mountain/freeride-skida för svenska fjäll som är baserad på Mantra M6. Båda skidorna konstrueras med två lager titanal samt kolfibersträngar i nosarna, (så kallade tailored carbon tip), det är endast bredden som skiljer Kendo 88 och Mantra M6 åt. Gentemot tidgivare år så har Kendo 88 en meter kortare radie, det vill säga 16 meter. Skärningen är också olika längs skidan och är kortare i midjan samt längre fram och bak för att det ska gå att variera åkningen samt att skidan inte ska översvänga i hög fart. Detta kallar Völklk för 3D Radius.

Omdöme:
– Jag körde på 177 centimeters längd… kortaste laget för mig. Det var som en slalomskida, jäkligt pigg. I utgången av sväng… ganska mjuka tailar, men hård in i sväng. Jag har svårt att definiera om det är en mjuk eller hård skida. Jag tror den upplevs ganska så lättåkt av de flesta. Fartstabil. Völkl Kendo 88 får fyra pinnar, säger Olle Stenbäck.

– Den kändes lätt på foten… postivivt att den är lätt. Den där 3D radius teknologin… när man kantar den kan man ligga och cruisa på större svängar, och vill man trycka till kan man få en mer snärtig sväng och korta ner radien ganska rejält. Den är mjuk att böja men styv att vrida, så vridstyvheten är positiv. Otroligt lekfull och rolig. En starkt fyra, säger Jepser Hayland.

– Den var väldigt go att köra på. Flexibel i åkningen. I större svängar tyckte jag det var svårt att få ordentlig kant, lite tajtare svängar då låg den bra på kant och svarade direkt. Jag tror den passar väldigt många åkare, Den är lättkörd men fortfarande med väldigt mycket stabilitet. En fyra i betyg, säger Cisela Groth.

– Den här var väldigt responsiv, lite som att köra på ett par slalomlagg. Inte lika stabil i högre farter. En trea i betyg, säger Emma Lerider Harrysson.

Betyg: 3,8/5

Mer information: se hela recensionen av Völkl Kendo 88.


16. Nordica Santa Ana 93 Unlimited

Längder: 151, 158, 165 och 172 (cm)
Tip: 125,5 (mm @165 cm)
Midja: 93
(mm @165 cm)
Tail: 114,5
(mm @165 cm)
Vikt: 1350 gram (@165 cm)
Pris:  6 499 kr

Om skidan: Nordica Santa Ana 93 Unlimited är en ny skida från Nordica. Unlimited har samma form som vanliga Santa Ana men är konstruerad utan metall vilket ger en lättare och lekfullare skida som med fördel kan användas tillsammans med en hybrid- eller techbindning. Santa Ana Unlimited finns också i 88 millimeters midja. Skidan har tip och tail-rocker samt och väger 1460 gram i 172 centimeters längd, vilket också är den längsta i serien. Detta är verkligen en allround-skida som är byggd för att klara pist, offpist och topptur.

Omdöme:
– Jag har kört på Enforcer tidigare, det är extremt stor skillnad mellan dem. Unlimited är en väldigt förlåtande skida, tror den skulle passa för väldigt många åkare. Väldigt snabb och responsiv men inte lika stabil i hög fart. Trea i betyg, säger Emma Lerider Harrysson.

– Den är mysig att åka på. Följer med fint, inga konstigheter. Den fungerar bra att cruisa runt med, men ska man stå på blir den lite mjuk. Jag tror den passar väldigt många åkare, den är väldigt förlåtande men ändå väldigt stabil. Vill man kötta, det är väl då den inte riktigt når upp. En fyra i betyg, säger Cisela Groth.

Betyg: 3,5/5

Mer information: se hela recensionen av Nordica Santa Ana 93 Unlimited.


17. Rossignol Experience 86 Ti

Längder: 167, 176 och 185 (cm)
Tip: 132 (mm)
Midja: 86 (mm)
Tail: 120 (mm)
Radie: 16 (meter @176 cm)
Vikt: 2000 (gram @176 cm)

Om skidan: Rossignol Experience 86 finns i två olika utföranden: 86 Basalt och 86 Ti. Den sistnämnda som vi har testat har en träkärna av poppel och är förstärkt med titanal och kolfiber. Skidan har traditionellt spann samt en liten tiprocker som Rossignol själva väljer att kalla Drive Tip Solution.

Omdöme: Rossignol Experience 86 Ti är en skida som definitivt trivs bäst i pisten. Där svänger den otroligt lätt och är riktigt kvick även när det är flackt. När det lutar på mer och hastigheten blir högre så blir responsen från skidorna nästan för kraftig. I skogen blir denna skida orolig och oförutsägbar och där finns betydligt bättre alternativ. Sammanfattningsvis så är detta en aggressiv pistskida som är riktigt rolig i flack terräng, men som riskerar att bli svårhanterlig när det går fort. Kanske är Experience 86 Basalt snällare?

Betyg: 3,5/5

Mer information: läs hela recensionen av Rossignol Experience 86 Ti.


18. Scott Pure 98 Ti

Längder: 170, 177 och 184 (cm)
Tip: 133 (mm)
Midja: 98 (mm)
Tail: 119 (mm)
Radie: 17, 19 och 21 (meter)
Vikt: 1670 (gram @177 cm)
Pris: 6 799 kr

Om skidan: Scott Pure 98 Ti är en helt ny skida som ska passa hela berget. Den relativt långa radien (19 meter i 177 centimeters längd) gör att denna skida lämpar sig för höga hastigheter och offpiståkning. Pure 98 Ti är konstruerad med paulownia och bok samt kolfiber och titanal vilket ger en i sammanhanget lätt skida som väger in på 1670 gram i ovan nämnda längd.

Omdöme:
– En rolig all mountain-skida, med betoning på all mountain. Den gör sig mest rättvis i offpisten. Funkar att åka carving på, men inte jättemycket sväng. Det är en rolig pistskida men jag ha provat bättre. jag tycker den den upplevs ganska förlåtande, den är mjuk och lätt att svänga med. Den blir inte fladdrig i höga farter heller. Betyg… en trea, säger Jesper Hayland.

– Den här var inte en favorit. Den gick som bäst lite flackare… långa cruise-svängar. då var den faktiskt ganska go. Annars blev den ganska fladdrig, inte jättebra känsla. Jag kan sträcka mig till en trea, säger Cisela Groth.

– Jag tyckte de var kul. Svårt att sätta fingret på vem de passar till. Snabb in i sväng, inte jättestabil i högre farter, lite fladdrig blir den tyvärr. Den får en trea, säger Olle Stenbäck.

– Jag blir positivt överraskad, men jag blir samtidigt inte helt tagen. Den är inte jätteresponsiv. Jag hade velat ha den lite mer stabil. Jag misstänker att den gör sig mer rättvis när det kommit lite mer snö, säger Emma Lerider Harrysson.

Betyg: 3/5

Mer information: se hela recensionen av Scott Pure 98 Ti.


19. Head Kore 91

Längder: 149, 156, 163 och 170 (cm)
Tip: 130 (mm)
Midja: 91 (mm)
Tail: 113 (mm)
Radie: 14,7 (meter @170 cm
Pris: 7 499 kr

Om skidan: Head Kore 91 är anpassad för tjejer men är i princip samma skida som unisex-modellen Head kore 93. Skillnaden (förutom designen) är att Kore 91 finns i kortare längder samt att monteringspunkten är något längre fram. Konstruktionsmässigt så är Head Kore 91 tillverkad med karuba-trä och poppel i kärnan samt förstärkt med grafen. Rocker i tip och tail samt en relativt kort radie på 14,7 meter i längden 170 centimeter. Detta är en all mountain-skida som trivs bäst i uppkörd pist i svenska förhållanden.

Omdöme:
– Den följde med upp på fjället och tillbaka. Lämnar som inget riktigt intryck. Den gör sig inte dåligt, den hänger med. En trea i betyg, säger Cisela Groth.

– Jag har kört Kore 91, dam-varianten. Väldigt lämplig i svenska fjäll och förhållanden. Väldigt förlåtande skida. Inte jätte avancerad och utmanar inte jättemycket. Jag söker nog lite andra egenskaper, men den passar säkert jättebra till andra. Vi sätter 2,5 i betyg, säger Emma Lerider Harrysson.

Betyg: 2,75/5

Mer information: se hela recensionen av Head Kore 91.


20. Atomic Bent 90

Längder: 157, 166, 175 och 184 (cm)
Tip: 119 (mm)
Midja: 90 (mm)
Tail: 109 (mm)
Radie: 15, 17, 19 och 21 (meter)
Vikt: 1600 (gram @175 cm)

Om skidan: Atomic Bent Chetler var från början en pudrig och jibbig bc-skida med 120 mm under foten som kom 2009. För några år sedan kom även en all mountain-version med 100 mm i midjan. I vinter har Atomic breddat Bent-serien än mer med flera nya modeller: en friåkningsplanka på 110 mm (här läser du vårt test av Atomic Bent 110), en park och all mountain på 90 mm och parkskida på 85 mm. Fortfarande är friåkaren och artisten Chris Benchetler med och designar skidorna tillsammans med folket på Atomic. Bent 90 är en skida som sågs på många av freeski-åkarna på OS Kina i februari. Detta är en lekfull och lätt skida på 1600 gram i längden 175 cm och det är 19 meter svängradie. Rockerprofilen är typisk all mountain med lite mer framtill jämfört med bak, samtidigt som det är ett spann under foten.

Omdöme:
– Jag har kört Bent Chetler 100 innan och ska man jämföra den med Bent 90 så gillar jag den förra bättre som en allroundskida. Bent 90 är inte jätte lekfull, man kan åka på med den men i lite hårdare åkning håller 100-an bättre. Man kan ösa på lite i pisten, den är hyfsat stabil men inte superresponsiv, den får 3 i betyg, säger Emma Lerider Harrysson.

– Den här skidan är otroligt mjuk, det kände jag redan på väg till liften. Den gillar att svänga och kan klara kortsvängar, men den är väldigt fladdrig och känslan är mer park än all mountain för mig. Hoppa runt och leka på den i parken eller i pistkanten, det är där den hör hemma. Betyget blir 2, säger Jesper Hayland.

Betyg: 2,7/5

Mer information: se hela recensionen av Atomic Bent 90.


Jämförelse av all mountain-skidor

Märke & Modell Mått (nos-midja-bak) Radie Vikt per skida, utan bindning Betyg 
1. Fischer Ranger 96 128-96-119 mm 17 m (173cm) 1850 g (173 cm) 5
2. Norse The Enduro 126-100-114 mm 21 m (@180cm) 1825 g (@180 cm) 5
3. Atomic Maverick 95 Ti 129-94,5-113 mm 19,3 m (@180cm) 1800 g (@180 cm) 4,5
4. Black Diamond Impulse 98 132-98-120 mm 18 m (@182cm) 1810 g (@182 cm) 4.5
5. Dynastar M-Free 99 128-99-120 mm 17 m (@179 cm) 1850 g (@179 cm) 4.5
6. Faction Dancer 2 127-96-117 mm 19 m (@182cm) 1900 g (@182 cm) 4,5
7. Nordica Enforcer 94 127-94-115,5 mm 18,2 (@186cm) 2330 g (@186 cm) 4,3
8. K2 Mindbender 89Ti 130-89-114 mm 16,6 m (@182cm) 1925 g (@ 182 cm) 4,1
9. Icelantic Pioneer 96 131-96-118 mm 19 m (@182cm) 1840 g (@182 cm) 4
10. Rossignol Sender 94Ti 128-94-118 mm 19 m (@178 cm) 1800 g (@178 cm) 4
11. Salomon Stance 96 132-96-114 mm 19,5 m (@182cm) 1940 g (@182 cm) 4
12. Völkl Mantra M6 135-96-119 mm 18 m (@ 177cm) 2070 g (@177 cm) 4
13. Extrem Fusion 95 128-95-116 mm 18 m (@179 cm) 1920 g (@179 cm) 3,8
14. Head Kore 93 133-93-115 mm 16,4 m (@177 cm) 3,8
15. Völkl Kendo 88 129-88-113 mm 16 m (@177 cm) 1889 g (@177 cm) 3,8
16. Nordica Santa Ana Unlimited 93 125-93-114 mm 16,1 m (@172 cm) 1460 g (@172 cm) 3,5
17. Rossignol Experience 86 Ti 132-86-120 mm 16 m (@176cm) 2000 g (@176 cm) 3.5
18. Scott Pure 98 Ti 133-98-119 mm 19 m (@177 cm) 1670 g (@177 cm) 3
19. Head Kore 91 130-91-113 mm 14,7 m (@ 170 cm) 1400 g (@163 cm) 2,8
20. Atomic Bent 90 119-90-109 mm 19 m (@175 cm) 1600 g (@175 cm) 2,7

Köpguide för all mountain-skidor

Vad är en all mountain-skida?

En all mountain-skida är skidornas evigt silverglänsande andraplatstagare: den är näst bäst i puder efter de fetare offpistskidorna, den är tvåa i pisten efter de snärtigare och smalare pistskidorna, den är en god silvermedaljör på topptur efter de lättare renodlade turskidorna. Aldrig sämst, aldrig bäst. En pålitlig kategori av skida. Om någon kallar din all mountain-skida för medelklass-tråkig, kan du replikera med att den faktiskt är bäst och tar guld i en kategori: mångsidighet.

Vad är det som är bra med en all mountain-skida?

Denna typ av skida är som ovan nämnt ganska bra på det mesta. Och därför är det en utmärkt skida att investera i för dig som endast vill ha en skida. Och det är ju bättre både för plånboken och miljön på många sätt.

Rent tekniskt är det optimala kanske att ha en par smala pistskidor för alla hårda förmiddagar i pisten, ett par feta puderskidor för de djupa dagarna och sedan ett par all mountain-skidor för alla tillfällen där mitt emellan. Och ska vi vara ärliga, dagarna som erbjuder ett före som pendlar mellan salsgolv och pudrigt fluff är ganska många. Därför är det en bra idé att skaffa ett par schyssta all mountain-skidor.

Vad är det som är dåligt med en all mountain-skida?

Det säger egentligen sig självt på många sätt. De dagarna som det har snöat mycket så kommer en skida med midjemått under 100 millimeter inte att flyta lika bra och vara lika lättmanövrerad som en skida med bredare mått och egenskaper anpassade för skidåkning offpist.

Och samma sak gäller åt det andra hållet, en smal pistskida med traditionellt spann greppar bättre än en nära decimeter-bred all mountain-skida med rocker i tip och tail, så är det bara. Så i slutändan handlar allt bara om kompromisser, vilka egenskaper är du beredd att tumma på? Hur ofta åker du puder egentligen? Sitter du hellre och dricker kaffe när det år hårt i backen? Vilken typ av skidåkare är du? Fundera kring denna typ av frågeställningar innan du köper skidor.

Hur bred är en all mountain-skida?

I testet är sju nya all mountainskidor med midja 86-100 mm teståkta och betygsatta. Det där med midjemått och vad som är all mountain, den smalare kategorin pist, och den fetare kategorin friåkning/offpist är något som förskjuts i takt med att trender, tid och skidbranschen har sin gilla gång.

Vintern 2021/2022 är det ganska safe att säga att en skida med ett midjemått på 85-100 mm kan ses som en rimlig all mountain-skida. Men tja, du kan nog kliva några millimeter både upp och ned och fortfarande ha en mångsidig skida. Men ju mer spannet dras ut desto mer spretiga skidor får vi så klart, att jämföra en 80 mm skida med en 105 mm börjar känns lite orimligt, samtidigt som en 85 mm jämfört med en 99 mm går att ro i hamn trots att skillnaden på nära 1,5 cm under foten de facto direkt gör dem till skidor som ger olika upplevelser.

Det är värt att tänka på att längden också spelar in väldigt mycket för din skidupplevelse. Vill du kanske ha en all mountain som ligger i det bredare spannet för att få bra flyt när det är nysnö och uppkört? Och så har du hittat en PERFEKT kandidat men denna är ”bara” 93 mm i midjan. Då kan du eventuellt ställa dig frågan om du kan gå upp ett hack i längd för att få både bättre flyt och mer fartstabilitet, givet då att detta inte sabbar alla andra egenskaper i skidan som du är ute efter som i detta exempel skulle kunna vara rapphet och kvickhet.

Varför ska jag inte bara stirra mig blind på all mountain?

En ren pist skida är en fröjd att åka på i preparerade nedfarter. Om du åker försvinnande lite lössnö är kanske en klassisk pistskida ett bättre alternativ för dig?

En friåknings- eller offpistskida som har 100-105 mm midja är ofta helt okej i preparerade nedfarter och sjukt mycket roligare i lössnö jämfört med en 90 mm all mountain. Handen på hjärtat: Varför åker du skidor? Är det för dagarna i pisten eller för de i lössnön? Om du böjer åt det senare och enkom ska köpa en skida kanske det är lite ballare att faktiskt gå på en bredare skida och skippa mellanmjölks all mountain till förmån för ett riktigt par friåkningslagg? Gör du säsong i Alperna eller ska åka mest i stora berg så är en friåkningsskida kring 105 mm också oftast ett vettigare alternativ.

Varför ska jag inte stirra mig blind på skidor överhuvudtaget?

Tänk också på att det finns ett par andra saker i både din skidutrustning och din kunskap som har större inverkan på din åkning jämfört med vilka skidor du har. Då tänker vi på framförallt på att 1) du har ett par bra pjäxor som sitter ordentligt utan att det gör ont, 2) din åkteknik.

Kanske ska du lägga kulorna på nya pjäxor med formgjutna sulor som sitter riktigt bra och skönt? Läs på om hur du bäst går till väga när du ska köpa pjäxor.

Och även investera en slant i en privatlektion på skidskolan? Nej, skidskola är inte bara för barn. Ja, du kan garanterat lära dig bättre skidteknik på bara en eller ett par privatlektioner med skidlärare.

Ta det som en vana att boka en lektion i början av din skidvecka eller säsong, och följ sedan upp denna med samma skidlärare i slutet på veckan eller senare under vinter om du har möjlighet.

Vilka bindningar ska jag ha på ett par all mountain-skidor?

Och vad ska du smacka på för bindningar på dina nya skidor då? De flesta all mountain-skidorna kommer med en riktigt bra och säker standardbindning. Det finns väldigt få skäl att byta ut denna.

Ett vanligt skäl skulle vara att du är en superskidåkare och vill ha en skidbindning som  går att ställa megahårt (vi pratar kanske 1 skidåkare på 100 max).

Ett annat skäl, lite mer troligt, är att du ska köpa ett par all mountain-skidor för att även kunna gå på topptur med. Om du ska göra allt från att åka pist, offpist och topptura med dina nya skidor är en modern hybridbindning rätt väg att gå. Två bra alternativ är Salomon Shift eller Marker Duke PT.

Måste jag köpa nya all mountain-skidor?

Nej, du måste inte köpa fabriksnya skidor. Ett par använda skidor kan ge din skidupplevelse samma kick och nytändning. Det är också ett alternativ som är bra för miljön och plånboken, här är 7 tips som räddar dig när du ska köpa begagnade skidor. Skidtillverkarna gör inte helt nya modeller av all mountain-skidor varje år, utan ofta är det så kallade ”carry over”-modeller där grafiken bara ändras från en vinter till en annan, så bara för att du inte har årets modell behöver du inte känna dig omodern och efter.

Hur är en all mountain-skida konstruerad och vilka material är det som gäller?

Konstruktionen på skidor skiljer sig givetvis åt mellan modeller och tillverkare. Men i regel består denna typ av skida av en kärna som oftast består av trä. Skidan får olika egenskaper beroende på vilket eller vilka träslag som används, vikt, spänst och hållbarhet är exempelvis egenskaper som avvägs och mixas. Därefter förstärks ibland skidorna med metall och olika fibermaterial som glasfiber exempelvis. En skida med metall i sig blir i regel yngre och stabilare, medan en skida utan metall blir lättare och lekfullare. All mountain-skidor konstrueras både med och utan metall beroende på vilka egenskaper som eftersträvas.

Vad är det för skillnad mellan all mountain-skidor för dam och herr?

Kvinnor är i regel kortare än män och väger därmed också oftast mindre. Damskidor är således generellt lite mjukare i jämförelse med herrskidor och kommer i kortare längder.

På damskidor är ofta den rekommendera monteringspunkten, platsen där bindningen ska monteras, framflyttad på, vilket gör att det är enklare att komma in i svängen utan att använda samma kraft. Åkaren hamnar lite längre fram på skidan.

Vissa märken väljer att inte göra skillnad på herr- och damskidor och andra har enbart olika grafisk-design på en i övrigt likadan skida, dessa skidor kallas ofta unisex.

Hur långa skidor ska jag ha?

Att välja längd på skidor är svårt och det är många faktorer som spelar in så som vikt, erfarenhet och vilken typ av åkning du föredrar. En tumregel är att utgå från din egen längd och därefter fundera på hur och var du åker.

Är du en duktig åkare som åker snabbt i branta backar kan du med fördel kliva upp några centimetrar. Föredrar du att åka offpist eller i terräng som ofta är uppkörd och stökig så kan du också vinna på ett ha ett par skidor som är längre än dig själv. Du hamnar då kanske på kroppslängd plus 5-15 cm.

Du som inte har åkt lika mycket kan tjäna på ett par lite kortare skidor. Då blir skidorna lite smidigare och enklare att svänga med. Även du som åker mycket, men eftersträvar snabba svängar i pist (typ slalomsvängar) vinner på att välja ett par kortare skidor. Om vi ändå är inne på kategorin all mountain så är du troligen ganska nära din kroppslängd ändå, även om du vill ha en kvick skida.

Vill du dyka lite djupare kring just längd på dina skidor så har vi på Freeride gjort en guide som hjälper dig att hitta rätt längd på dina alpina skidor. Denna ger dig en ungefärlig bild av vilken längd som kan tänkas passa dig, det finns så klart visst utrymme för tycke och smak också! Kika här så får du hjälp med att välja rätt längd på skidor.

Vilken svängradie ska jag ha?

Svängradien är många skidköpares favoritämne. Det är en tydlig siffra och lätt att jämför mellan modeller. Enkelt förklarat så anges radien i meter där en högre radie innebär en längre sväng och en lägre radie ger en kortare sväng. Exempelvis 12 meter radie ger en riktigt snäv sväng som passar dig som vill svänga riktigt snabbt medan en radie på till exempel 27 meter gör att skidan svänger långsamt i stora svängar vilket passar dig som vill åka fort.

Har du en skida med snäv svängradie kan du uppleva att du kastas ut från svängen och att skidan svänger för fort när det blir brant och vill svänga av sig själv, medan en skida med lång svängradie kan upplevas som trög och tråkig.

Det komplexa med svängradien är att skidans övriga egenskaper, som till exempel flex, bindningens montering med mera spelar en stor roll i hur mycket du upplever att skidan svänger. En skida som har den teoretiska radien 20 meter kan alltså i praktiken ”svänga mer” än en skida med radie 18 meter. Med andra ord är det alltid bäst att testa skidan innan köp men har du inte möjlighet till det så är siffran absolut en faktor att utgå ifrån, men samtidigt inte stirra sig blind på den.

Rocker och spann, vad spelar det för roll?

Spann innebär att skidan är böjd nedåt (alltså som ett par längdskidor) och full rocker/omvänt spann innebär att skidan är böjd uppåt (som ett par vattenskidor).

Rocker slog igenom för ett antal år sedan, innan dess hade i princip alla skidor traditionellt spann. En skida med traditonellt spann är oftast stabilare och fungerar bättre när det går fort och är hårt medan en skida med rocker oftast upplevs som lättsvängd och lekfull utan att skidan hugger och fastnar i snön och passar därför bra när det är uppkört och i skogen och liknande terräng.

All mountain-skidor har oftast en blandning med traditionellt spann under foten och omvänt spann/rocker i tip och tail vilken ger en mångsidig skida, precis som all mountain-skidor ska vara. Mustach-rocker kan vi kalla detta, eftersom det liknar en fin välkammad hårväxt på en överläpp.

Vad är flex och vad gör det för skillnad egentligen?

Flex innebär kort och gott hur hård skidan är i framförallt längsled. Men givetvis finns det många varianter och aspekter som spelar in även inom denna sviktande egenskap. Den enkla beskrivningen är att ett styvt flex ger en stabil skida som tillåter hög fart utan att bli fladdriga. En mjuk skida blir lekfull och lättsvängd men kan bli instabil när farten blir högre.

Det finns också varianter där skidan exempelvis är styvare i mitten och mjukare fram och bak vilken kan ge en mer mångsidig skida. Även en skidas rockerprofil spelar roll för hur hård eller mjuk den upplevs. Ett traditionellt spann känns exempelvis oftast hårdare än omvänt spann, alltså rocker.

Hårdhet kan vi också diskutera i sidled, då är det vridstyvhet vi pratar om. En vridstyv skida (alltså styvheten i när du vrider/roterar skidan) är i princip alltid att föredra oavsett vilken typ av åkning du gillar.

Film om all mountain och 4 andra typer av skidor

I filmen nedan går vi tillsammans med K2 igenom olika skidtyper, videon är framscrollad till kapitlet om all mountain (vill du veta mer om rece carve, pist, freeride och offpist så får du backa/spola framåt).

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.